Zobacz temat
Nie odświeżanie się ilości postów na forum
|
|
zezol |
Dodany dnia 26.03.2007 23:17:36
|
![]() Bywalec ![]() Postów: 593 Pomógł: 34 Data rejestracji: 09.12.2006 22:16 |
Chciałbym się dowiedzieć jak to jest z tym licznikiem postów. A mianowicie: za każdym razem, kiedy usunę czyjś post na forum nie jest on odpowiednio usuwany w liczniku postów usera. Chodzi mi też o licznik, który jest na stronie głównej forum - licznik w kategoriach. Tak się NIE dzieje z innymi rzeczami(licznik postów w shoutboxie lub komentarzy), więc co jest nie tak? ![]() Proszę o małe wyjaśnienie ![]() Edytowane przez Pieka dnia 16.01.2010 13:31:04 |
|
|
Wścibski Gość |
Dodany dnia 18.04.2025 16:30:55
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
![]() |
IP: localhost | |
![]() |
Dodany dnia 27.03.2007 00:08:43
|
![]() Weteran ![]() Postów: 3101 Pomógł: 29 Data rejestracji: 21.05.2005 22:27 |
Tak jest rzeczywiście w pliku postedit.php brak jest odwołania do tabeli users i kolumny post_user- w relacji usuwania postu tzn: if delete-post=formuła zapytania dodatkowa $result = dbquery("UPDATE ".$db_prefix."users SET post_user='$post_user'-1 WHERE user_id='$post_author"); Nie jest to kod do użycia tylko przykład formuły jaka powinna być użyta. Shoutbox zapis wpisów ilość ma bezpośrednio w swojej tabeli-dlatego nie stanowi to żadnego problemu. Natomiast forum operuje na swoich tabelach a ilość postów jest zapisana w zupełnie innej, autorzy forum zapomnieli o zdejmowaniu postów użytkownika przy usuwaniu właśnie z tej tabeli. Reasumując TEN PROBLEM-BŁĄD NIEDOCIĄGNIĘCIE-BYŁ IM ZGŁASZANY NIEJEDNOKROTNIE. Wersja v7 jej forum ma być bardzo mocno odmienione-więc chyba bezcelowym w tej chwili jest dopisywanie tego, bo za chwilę będziemy pracować na innych plikach i tabelach forum-sądzę że już bez tego NIEDOCIĄGNIĘCIA. Poczekajmy-nie robiąc w tej chwili modyfikacji nie aktualnych niedługo. |
|
|
Pieka |
Dodany dnia 27.03.2007 01:03:14
|
![]() ![]() Postów: 19887 Pomógł: 767 ![]() Data rejestracji: 23.02.2005 18:12 |
wlodekp napisał/a: ..Reasumując TEN PROBLEM-BŁĄD NIEDOCIĄGNIĘCIE-BYŁ IM ZGŁASZANY NIEJEDNOKROTNIE. Wersja v7 jej forum ma być bardzo mocno odmienione-więc chyba bezcelowym w tej chwili jest dopisywanie tego, bo... Bo w momencie zmiany zliczania postow w pliku forum dostajemy dodatkowe zapytanie na post, czyli majac 20 postow na strone mamy generowanych 20 dodatkowych zapytan do bazy. Sprawdzilem na Supporcie, a nastepnie wrocilem do stanu pierwotnego. Wersja 7 bedzie bardzo mocno zmodyfikowana, wrecz przepisana, co powinno pozwolic na zaoszczedzenie zapytan z jednoczesnym zachowaniem prawdziwych wskazan. zezol napisał/a: Chciałbym się dowiedzieć jak to jest z tymlicznikiem postów. A mianowicie: za każdym razem, kiedy usunę czyjś post na forum nie jest on odpowiednio usuwany w liczniku postów usera. Chodzi mi też o licznik, który jest na stronie głównej forum - licznik w kategoriach. Tak się NIE dzieje z innymi rzeczami(licznik postów w shoutboxie lub komentarzy), więc co jest nie tak? ![]() Proszę o małe wyjaśnienie ![]() Wyjasnilem powyzej. Jesli sobie zyczysz, to napisze, co i jak zmienic, aby licznik wskazywal prawdziwe dane, jednak... Licz sie z tym, ze w najlepszym razie spowolnisz strone/forum, a w najgorszym zostanie zablokowane Twoje konto przez administracje hostingu. Wybor nalezy do Ciebie ![]() A, tak juz calkiem na marginesie, napisz mi prosze od kiedy to piszemy odświeżać przez "rz"? Edytowane przez Pieka dnia 27.03.2007 01:10:12 Jestem jaki jestem
![]() |
|
|
![]() |
Dodany dnia 27.03.2007 01:22:40
|
![]() Weteran ![]() Postów: 3101 Pomógł: 29 Data rejestracji: 21.05.2005 22:27 |
To nie ma sensu tyle zapytań dodatkowych-dlatego zapewne w v7 zostanie zmieniona struktura tabel i relacje powiązań między nimi. Podstawą jest optymalny projekt bazy-powiązań i pod niego dopiero dopisane pliki obsługi. Forum to nie moja domena więc to tylko teoretyczne dywagacje. Natomiast Pieka to super empiryk Forum-Support-więc wie najlepiej-jak również zna trendy przyszłych zmian nowej wersji i należy jego słuchać w tej kwestii |
|
|
zezol |
Dodany dnia 27.03.2007 07:58:31
|
![]() Bywalec ![]() Postów: 593 Pomógł: 34 Data rejestracji: 09.12.2006 22:16 |
Pieka napisał/a: A, tak juz calkiem na marginesie, napisz mi prosze od kiedy to piszemy odświeżać przez "rz"? No zdarza się... ![]() ![]() A co do tego co napisaliście, to wydaje mi się, że dobrze by było poczekać na v7 Fusiona(i Forum). Edytowane przez zezol dnia 24.06.2007 20:49:51 |
|
Przejdź do forum: |