ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 14

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

JazOOn
25.06.2025 23:43:19
Dziadziejemy jantom...

jantom
23.06.2025 21:37:31
Z ciekawo?ci pogrzeba?em w historii i jest gorzej ni? my?la?em. Skórka Nadzieja ma ju? 17 lat.

jantom
23.06.2025 21:33:12
... troch? zasiedzia?o Wink

jantom
23.06.2025 21:32:38
Cecha tego, jak z 20+ lat temu pisano strony - tabelki wsz?dzie, szczególnie do tworzenia uk?adów stron. PF d?ugo by? wierny tej tradycji. A obecny szablon Supportu napisa?em z 15 lat temu i chyba mu

Zbigniew@
22.06.2025 17:50:03
Dlaczego forum jest dost?pne tylko dla 10% ludzi? Poniewa? wi?kszo?? osób korzysta z internetu na urz?dzeniach mobilnych.

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
Fusion - 6.01.4 Bezpieczniejszy? czy nie?
K@iTO
Witam moje pytanie jest oczywiste i zawarte w temacie:

Fusion - 6.01.4 Bezpieczniejszy? czy nie?

images1.fotosik.pl/149/ffe6ff58ce747053m.jpg

Czy to mo?liwe? to zdj?cie walno?em 2 min przed napisaniem posta.

Cie?ko mi odnie? si? do tego co zobaczy?em inaczej ni? stwierdzeniem, ?e ten upgrade
nie jest bezpieczny.

Oczywi?cie mog? si? myli?. Mog?o to by? przej?cie strony przez nie uwage (niechlujno??) administratorów, b?d? z zemsty wyrzuconego admina. Tak czy inaczej, Ustosunkujcie si? do tego. Dzi?ki!
Portal o grze 9dragons w PHP-Fusion

www.9dragons.svajs.eu
W?cibski Go??
Dodany dnia 06.09.2025 03:23:34
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
Pieka
Zaczynam miec juz dosyc tego typu pytan!
Ile razy mamy tlumaczyc, ze PHP-Fusion w wersji 6.01.4 jest bezpieczny!!

Wlamania, ktore ostatnio mialy miejsce (Open Beta, Fusion-Mods, Deutsche Support) spowodowane byly slabymi haslami adminow oraz tym, ze czesc z nich uzywala jednego i tego samego hasla do wszystkich kont. I mam tu na mysli konta na innych stronach opartych lub nie na Fusionie.

Na potwierdzenie swoich slow przytocze dwie wypowiedzi z supportu brytyjskiego:

1. My advice to everyone is to change your password, and never use the same password for more than one site. As far as I know there is no security hole involved in this attack so try not to panic. Thanks.

2. Homy on Aug 26 2006 at 11:47:45
We know who the hacker is.
We know which admins password were used.

The hack did not compromize PHP-Fusion Security.

We have received extensive information on how this was done, it can not be repeated without a combination of an Administrators username + password and certain specific admin rights.
With that info, anything can be done, as You may understand.

PHP-Fusion 6.01.4, and probably all in the 6-series, ARE SAFE.

I dodam rade/informacje Matonor'a:
Matonor on Aug 26 2006 at 09:17:37
Note: You all should know that, but it's wise to use a password with at least 8 chars and both lower and uppercase and numbers. This password must not make any sense in any language. A password like that takes 21 days average to bruteforce with the latest computers.
Just for fun:
6 chars: 11 minutes
9 chars: 1067 days
10 chars: 55493 days
15 chars: 21098519251900 days (earth has probably vanished by then already smiley )

Mam nadzieje, ze na tym zakonczymy.
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
JazOOn
Chcia?bym zwróci? uwag? na to:

Pieka napisa?/a:
2. Homy on Aug 26 2006 at 11:47:45
We know who the hacker is.
We know which admins password were used.

Wiemy kto jest hackerem.
Wiemy, których adminów has?a zosta?y u?yte.

Pokazuje to definitywnie ?e problem le?a? po stronie "ludzkiej" a nie kodu fusiona.
Jak przytoczy? to mój przedmówca problem le?y wy??cznie po stronie s?abych/identycznych hase?.

SebaZ
Wlamania, ktore ostatnio mialy miejsce (Open Beta, Fusion-Mods, Deutsche Support)
czyzbym cos omin???

Pozdro
SebaZ

P.S. o Fusion-Mods nei pytam z oczywistych wzgl?dów Smile
Edytowane przez SebaZ dnia 27.08.2006 13:15:14
Zadawanie pyta? na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego ka?dy mo?e by? pozbawiony je?eli nie b?dzie umia? z niego korzysta?. Nie wymagaj wi?c natychmiastowej odpowiedzi.

K@iTO
Pieka napisa?/a:
Zaczynam miec juz dosyc tego typu pytan!
Ile razy mamy tlumaczyc, ze PHP-Fusion w wersji 6.01.4 jest bezpieczny!!

Wlamania, ktore ostatnio mialy miejsce (Open Beta, Fusion-Mods, Deutsche Support) spowodowane byly slabymi haslami adminow oraz tym, ze czesc z nich uzywala jednego i tego samego hasla do wszystkich kont. I mam tu na mysli konta na innych stronach opartych lub nie na Fusionie.

Na potwierdzenie swoich slow przytocze dwie wypowiedzi z supportu brytyjskiego:

---------------------------------------------

Mam nadzieje, ze na tym zakonczymy.

Oczywi?cie Pieka, ?e zaka?cza. Ale nie widzia?em nigdzie informacji oficjalnej ani na forum ani w new's a u?ywam php-fusion nie tylko prywatnie. Dlatego te? zmartwilo mnie to jak chcia?em dosta? si? na support niemiecki, ?eby cos poczyta? a tu zonk. :D

Tak wiec mam nadzieje, ?e was "supportu polskiego" nie urazi?o to bardzo ale wko?cu sprawa jest rozwi?zana.

Ps.
Chcesz spa? spokojnie? U?ywaj Has?a 12 literowego wygl?daj?cego mniejwiecej tak:

Dx5j2Ko1PK23

a wmiare mo?liow?ci tak:

Dx5#2K!1P*23

Ustawienie 3 sta?ych hase? nie sprawi problemu pam?ciowego a bezpiecze?stwo b?dzie 300% wieksze, ?e nikt nie zgadnie has?a (brutal force - haha)

Pozdro!

www.9dragons.svajs.eu
szer
K@iTO napisa?/a:

a wmiare mo?liow?ci tak:

Dx5#2K!1P*23

HAHAHA! Teraz to si? u?mia?em. Takie co? jest dobre i to prawda ale nie w fusionie bo tutaj mo?na tylko litery i cyfry u?ywa? Pfft. Wi?c je?li temat jest o fusionie to lepiej pisa? co? co b?dzie pod nim dzia?a?

K@iTO
szer napisa?/a:
K@iTO napisa?/a:

a wmiare mo?liow?ci tak:

Dx5#2K!1P*23

HAHAHA! Teraz to si? u?mia?em. Takie co? jest dobre i to prawda ale nie w fusionie bo tutaj mo?na tylko litery i cyfry u?ywa? Pfft. Wi?c je?li temat jest o fusionie to lepiej pisa? co? co b?dzie pod nim dzia?a?

skoro napisa?em "wmiare mo?liow?ci" To chyba jest logiczne, ?e tam gdzie si? da.
Pozatym jest mo?low?? dodania tych znaków do fusiona tylko po?owa z nich musi byc z "/" przed znakiem np: /$, /%, /^

juz to u kogos widzialem tak zdefiniowane i chyba u siebie tez zrobie

www.9dragons.svajs.eu
Pieka
Nie badz taki wysmiewny!
Kolega podal dwie wersje, z czym przy drugiej masz odpowiednia notke:
a wmiare mo?liow?ci tak:

Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
Spoczywaj w pokoju... wlodekp
W?a?nie przed chwil? sprawdzi?em oba has?a kolegi-przy metodzie zmiany has?a z phpmyadmin bez problemu mo?na to zrobi? na dowolnym koncie-i zalogowa? si?, s? jeszcze do dyspozycji ma?e i du?e litery-w zasadzie wszystkie dost?pne znaki.

wlodekp.europa.pl
pawkow
hmmm, ja mam chas?o podobne do tego: gh56ya5532 - co o tym s?dzicie ? Moim zdaniem jest bezpieczne, wsz?dzie mam podobne chas?a - kto by sie tego wyku? Pfft
Zapraszam na motoklimat.pl - Baza wiedzy o samochodach, modele, spalanie, specyfikacje.

https://motoklimat.pl
K@iTO
wlodekp napisa?/a:
W?a?nie przed chwil? sprawdzi?em oba has?a kolegi-przy metodzie zmiany has?a z phpmyadmin bez problemu mo?na to zrobi? na dowolnym koncie-i zalogowa? si?, s? jeszcze do dyspozycji ma?e i du?e litery-w zasadzie wszystkie dost?pne znaki.

Powiem tak.

Zanim powstanie w nast?pnej wersji 6.01.5 mo?liwo?? dodawani hase? ze wszystkimi znakami (hmm ma?e i duze) to na p?dce ka?dy mo?e doda? sobie has?o swoje (super admina) z phpmyadmin przy kodowaniu md5 jakie mu sie podoba i to jest dobre rozwi?zanie!

pawkow napisa?/a:
hmmm, ja mam chas?o podobne do tego: gh56ya5532 - co o tym s?dzicie ? Moim zdaniem jest bezpieczne, wsz?dzie mam podobne chas?a - kto by sie tego wyku? smiley

Jasne, ?e jest ale teraz popatrzmy :D zeby nie bylo np takie

gh56ya5532 - gh - inicjaly 56- rok urodzenia -ya- inicjaly zony 5532- koncowka telefonu :D

bo znajdzie si? taki "Kevin Mitnick" który takie informacje wyciagnie od ciebie i je poskleja ;d i si? zdziwisz :D

hehhehe

www.9dragons.svajs.eu
Spoczywaj w pokoju... wlodekp
Wyku? to bezsens ja przy zmianie wkleja?em, nie mam rejestracji wi?c u mnie nie wida?-nazwy admina-bo to te? trrzeba zna?, metoda brute force polega na skanowaniu-wszyskich kombinacji-widz? te ataki na swoim serwerze po ssh-na konto g?ówne roota-którego i tak nie u?ywam(blokada sshd) bo loguje si? na inne i przechodz? z niego na uprawnienia root-zabezpieczenie nazwy konta, stosuj? tak?e blokad? po??czenia po 3 b??dnych próbach z danego IP -czas z?amania wyd?u?a w nierealny. Mo?e blokada b??dnych logowa? do fusion sam nie wiem?

wlodekp.europa.pl
pawkow
limit logowa? do 3 w czasie jednej minuty, max 50 nieudanych nad dobe? Tylko na jakiej zasadzie - IP, COOKIES - wszystko do obej?cia. Dla loginu Pfft najlepiej. Poza tym wszystkie znaki. To? to kody do naskrobania na 1-2h
Zapraszam na motoklimat.pl - Baza wiedzy o samochodach, modele, spalanie, specyfikacje.

https://motoklimat.pl
Pieka
wlodekp napisa?/a:
.. Mo?e blokada b??dnych logowa? do fusion sam nie wiem?

Dokladnie.
Wtyczke znajdziecie w Laboratorium pod nazwa:
MOD-Bad Login Manager v1.0.2 - 28.11Kb

Wy?wietla wszystkie b??dne logowania, czyli ewentualne próby w?amania na konta Twojego portalu.

Licencja: GNU/GPL | Autor: Ian Unruh | Wersja: v.1.0.2
Data dodania: 11.01.06 | Pobrano: 1127

Uzywam od dawna i mam jak na dloni wszystkie proby wlaman na konta.
Dodatkowo po 10 probach delikwent zostaje zbanowany.
Tych dziesiec nie jest na okreslony czas, tylko na calosc.
Edytowane przez Pieka dnia 27.08.2006 23:36:54
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
niebieski
Ci z www.ausimods.com tez chyba zapomnieli zmienic hasla.
Ausimods Is Hack3d
Sad
www.choszczno.biz - Przerwa na kaw?

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl