ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 10

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,400
Najnowszy użytkownik: AlojzyBartek

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
17.11.2024 11:33:24
Nie ten grzeszy kto pije, ale ten, kto się nie upije.

JazOOn
16.11.2024 20:46:18
tja

Zbigniew@
15.11.2024 18:58:17
Kto pije, ten nie bije.

JazOOn
31.10.2024 20:49:47
Kto pije?

piterus
30.10.2024 19:45:48
I będziemy śpiewać: "Kiedy 20 blisko, przebadaj wszystko, przebadaj wszystko..." Pfft

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Polski Oficjalny Support PHP-Fusion » PHP-Fusion v5.00-v6.01 Support » Modyfikacje skryptów
 Drukuj temat
Objaśnienie najwazniejszych plików
czarkowsky
Poruszam sprawę jako osobny temat, bo wydaje mi się istotny dla tych, którzy zaczynają dostosowywać php-fusiona do wygladu swojej strony. Problem w tym, że kiedy sama modyfikacja thema nie wystarczy trzeba wiedzieć jaką rolę pełnią pozostałe pliki, które ładują sie podczas instalacji fusiona.
I tu jest właśnie moje pytanie, gdzie znajdę objaśnienie do tych plików? A może ktoś zrobił sobie opis i mógłby go udostępnić.
Moje pytanie wynika z dzisiejszego problemu, który wynikł podczas modyfikacji panelu bocznego z menu (czytaj na stronie poniżej).

www.miserere.pl
Wścibski Gość
Dodany dnia 25.11.2024 21:27:15
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
as
Nieocenionym źródłem wiedzy jest samo studiowanie postów Forum... tylko, że to czasochłonne i nużące pewnie. Jest jeszcze Elementarz do którego tajemne wejście znajduje się w sekcji Przedszkole. Z rzadziej spotykanych metod zdobywania wiedzy w tym zakresie jest jeszcze PW i GG do usera, który winien posiadać nie tylko wiedzę w temacie ale też i wielką cierpliwość. Nie mogę polecić tej ostatniej metody z czystym sumieniem, bo prowadzi ona do wielu nieporozumień i kwasów...
as

m_i_n
Na oficialnej stronie fusiona masz rozpis co do czego sluzy. A jesli masz na mysli konkretny plik to pytaj tutaj... tak ci nikt tabelki robic nie bedzie Wink

http://www.bbproject.net
Shaolin
Na stronie poniżej? Przecież nie podałeś żadnej strony...
Do dostosowania wyglądu wystarczy tylko theme.php +styles.css, w pozostałych panelach w sumie nie ma co dostosowywać. Chociaż jeśli chcesz tam coś dodać, to znajomość funkcji plików może się przydać...

subheader.php - meta tagi, wszystko na stronie aż do tagu <body>
footer.php - tagi kończące stronę, możesz tam wrzucić np. staty.
side_left.php i side_right.php - panele boczne, lewa i prawa strona. W sumie to nie ma tam nic do modyfikacji, wszystko można zrobić z poziomu Panelu Admina.
maincore.php - wszystkie funkcje PHP-Fusion - od połączenia z bazą i nazw stałych po nawigację i BBCode. Lepiej nie modyfikować, zwłaszcza, że wizualnie i tak to nic nie da.
articles.php i readarticle.php - pierwszy odpowiedzialny za wyświetlanie kategorii artykułów, drugi za same artykuły. W articles.php możesz śmiało wszystko zmieniać, jednak edytowanie readarticle.php jest mało istotne, bo za wyświetlanie artykułów i tak odpowiada funkcja render_article w theme.php.

Podaj adres strony i napisz, o jakie sekcje chodzi, wtedy będę mogła coś więcej pomóc.

//edit:
Z rzadziej spotykanych metod zdobywania wiedzy w tym zakresie jest jeszcze PW i GG do usera, który winien posiadać nie tylko wiedzę w temacie ale też i wielką cierpliwość.

Nie polecam, za takie coś można co najwyżej zarobić bana. Z tego co wiem to większość adminów (i nie-adminów, ale tych, co coś wiedzą) reaguje alergicznie na natrętów na gg. Chyba, że zgłaszasz się na ochotnika do prowadzenia supportu live, as... :-)

as//...nie, nie - napisałem przeca, że jest to jedna z dostępnych metod, której nie polecam z różnych powodów...
Edytowane przez as dnia 17.06.2006 20:40:14
working

czarkowsky
Być może źle pytam albo nie rozumiem działania php-fusion, ale załóżmy, ze chcę inaczej niż na większości waszych stron rozmieścić tytuł, zdjęcie i sam tekst w newsie(pytałem o to chyba 3 dni temu na forum) lub trochę inaczej zbudować panel boczny z linkami, czyli menu(o co pytałem post niżej i to miałem na myśli pisząc 'poniżej"Wink i wtedy brak konstruktywnych odpowiedzi na forum.
Takich zmian nie dokonam w theme.php. Tam mogę tylko zmienić "opakowanie", ale wygląd newsa, czy układ bocznego menu na wszystkich stronach (niezależnie od użytej skórki) wygląda tak samo.
Post niżej, odpowiadając na moje pytanie As sam napisał, że za wygląd bocznego menu odpowiada inny plik niz theme.php, bo w rzeczy samej tak przecież jest. Ja chciałbym wiedzieć, konkretnie które pliki są odpowiedzialne za poszczególne fragmenty cms-a(np, który tworzy boczny panel nawigacyjny, który newsa, który forum itp). Oczywiście niektórych rzeczy można domyślić się po nazwie, ale to nie jest dobry sposób. poza tym po co odkrywać na nowo rzeczy dawno odkryte. Czyż forum nie jest po to, bo podzielić się wiedzą?
Uff, znowu wypracowanie, na które pewnie nikt nie odpowie...
Edytowane przez czarkowsky dnia 17.06.2006 21:02:47

www.miserere.pl
czarkowsky
dzieki za pomoc!
Edytowane przez czarkowsky dnia 23.06.2006 19:53:54

www.miserere.pl
Pieka
Do Ciebie
Jesli jeszcze raz napiszesz posta pod postem to bede zmuszony byc tym niedobrym..
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl