Zobacz temat
SUPER-MOD: PHP Hypercacher (Szybkie Cache)
|
|
SoofMan |
Dodany dnia 12.04.2007 21:45:53
|
Przedszkolak Postów: 45 Data rejestracji: 17.04.2006 15:57 |
Witam radośnie wszystkich forumowiczów, administratorów i zespół tworzący polski support PHP Fusion (wow, ale jestem podekscytowany ). Może niektórzy z was poznali już mnie wcześniej - jestem autorem niezbyt popularnego MODa do PHP-Fusion: zmieniającego rozszerzenia plików z PHP na HTML. Na samym początku zaznaczę, że to w żadnym wypadku nie jest SPAM, ze względu na charakter tego co chcę zaprezentować (mianowicie : to jest na licencji GPL) Jestem bardzo szczęśliwy (i dumny ) że mogę Wam zaprezentować i zachęcić Was wszystkich do użytkowania mojego programu w PHP, który jest bardzo, bardzo specyficznym modem stworzonym tak, aby współpracować z ABSOLUTNIE każdym CMSem i w ogóle z każdym skryptem PHP. Niemożliwe ? A jednak. Mój mod działa z następującymi CMSami (naturalnie wszystko przetestowane): * PHP Fusion wersja 6.0.5 * MediaWiki 1.8.2 (WikiPedia) * PHPBB 2.0.22 * Joomla! wersja 1.0.11 (popularny w komercyjnych kręgach otwarty CMS - oparty na Mambo) * Mambo wersja 4.6.1 * PHP Nuke wersja 7.9 * Wordpress wersja 2.0.5 (do blogów) * BtitTracker 1.4 By BitTeam Co robi ten mod ? 5-20 krotnie przyśpiesza działanie każdego z tych CMSów. Niemożliwe ? A jednak. PHP-Hypercacher i PHP-Hypercacher GZIP : - Zmniejsza 5 do 10-krotnie obciążenie serwera HTTP - Zmniejsza 10-30 krotnie obciążenie bazy MySQL - Jest GENIALNIE prosty w konstrukcji i TAK PROSTY w instalacji, że może go zainstalować nawet DZIECKO. - Zmniejsza 2-3 razy zapotrzebowanie na transfer (kompresja GZIP - tylko w wersji płatnej za pobranie) - Jest jednym z najszybszych systemów cache'owania stron. (Szybszego nie widziałem) - Jest na 100% szybszy niż jakikolwiek QUERY CACHING, być może jest nawet szybszy niż rozwiązania serwerowe - MOD_GZIP serwera Apache się CHOWA przy szybkości tego wymiatacza. Sprawdźcie sami MAŁO tego. Stwierdziłem że tak fantastyczne dzieło nie może być ograniczane tylko dla wybranych (czytaj kasiastych) i postanowiłem UDOSTĘPNIĆ wszystkie skrypty z rodziny PHP-Hypercachera na licencji GPL ! Do tego wszystkiego, PHP-Hypercacher Standard (wersja bez kompresji GZIP) jest dostępna do pobrania CAŁKOWICIE GRATIS już teraz. Nie ma tutaj żadnych haczyków - GPL, darmowe, i koniec. Macie więc pełną wolność modyfikacji oraz budowania swoich serwisów w oparciu o PHP-Hypercachera. Na początku chciałem to coś tylko sprzedawać, ale stwierdziłem że nie mam głowy do interesów i jeszcze nie daj Boże ktoś mnie zrobi w konia i mi to ukradnie, albo mnie wykupi czy coś. Stwierdziłem więc, że najlepszym zabezpieczeniem przed takim tokiem spraw będzie licencja GPL. Poza tym, trzeba się przysłużyć środowisku OS od którego przecież tyle dostałem (Mój koffany Linux) Pobieram opłaty jedynie za pobranie i instalację PHP-Hypercachera GZIP, który nie tylko przyśpiesza funkcjonowanie strony, ale i oszczędza transfer - co może dać duże oszczędności dla firm korzystających ze współdzielonych pakietów hostingowych. Jeszcze raz zachęcam do pobierania i zabawy z moim programem. Adres bezpośredni do ściągnięcia PHP-Hypercachera: http://hypercache...ennik.html Paczka do pobrania zawiera nie tylko PHP-Hypercachera, ale i PEŁNĄ DOKUMENTACJĘ w formacie ODF (wymagane OpenOffice). Jak mówiłem, instalacja tego MODa jest banalna, więc NIKT z was nie będzie miał z tym problemów. Instalacja polega najczęściej na wklejeniu dwóch fragmentów kodu w dwóch różnych miejscach w waszym serwisie. Nie trzeba kopiować żadnych plików, nie trzeba grzebać w bazie, żadnych includów, żadnych obiektów - po prostu NIC. Paczka zawiera też instrukcje instalacyjne do najpopularniejszych CMSów wymienionych powyżej (z wyjątkiem PHPBB ) - w tym PHP Fusion oczywiście. Jak chcecie podyskutować o funkcjonowaniu mojego moda, to zapraszam też na moje forum - postaram się udzielić wszelkich możliwych odpowiedzi. http://hypercache... Jeżeli ktoś nie dowierza i chce zobaczyć jak działa PHP-Hypercacher GZIP z PHP-Fusion i Joomlą ! (będzie tego więcej), to zapraszam też na stronę testową CMSów: http://hypercache...m/cmstest/ Adres do strony głównej - zawiera komercyjną oferte promocyjną. http://hypercache... ----------------------------------------- BTW. Założę się że PHP-Hypercacher bezproblemowo przyśpieszyłby działanie tej strony, na której teraz jesteśmy 3-6 razy. Jak ktoś chce zobaczyć działanie PHP-Hypercachera w PRAKTYCE, to zapraszam też na http://www.nowebi... (200.000 użytkowników miesięcznie) - jestem tam głównym programistą i tak naprawdę stworzyłem PHP-Hypercachera bo wkurzało mnie że to coś tak wolno chodzi . A co z tego wyszło... no proszę Pozdrawiam i życzę miłej zabawy. SoofMan Edytowane przez SoofMan dnia 25.01.2019 10:08:14 Widziałeś kiedyś TAKIEGO moda ? Nie ?
http://www.hypercacher.com |
|
|
Wścibski Gość |
Dodany dnia 15.11.2024 17:44:08
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
IP: localhost | |
jantom |
Dodany dnia 12.04.2007 21:52:41
|
Weteran Postów: 3460 Pomógł: 123 Data rejestracji: 31.03.2005 20:10 |
Fusiona przyspieszyło niesamowicie... Potem chwilę pochodził normalnie i wracamy do rozrywki. Przy joomli było podobnie. Coś się często sypie. Może akurat wszedłem w nieodpowiednim momencie. Edytowane przez jantom dnia 12.04.2007 21:54:00 |
|
|
SoofMan |
Dodany dnia 12.04.2007 21:56:44
|
jantom napisał/a: Fusiona przyspieszyło niesamowicie... Potem chwilę pochodził normalnie i wracamy do rozrywki. Przy joomli było podobnie. Coś się często sypie. Może akurat wszedłem w nieodpowiednim momencie. Hmmm... A to dopiero strasznie dziwne. Ja łażę po tych stronach testowych non-stop i nic się nie dzieje. W ogóle nic się nie dzieje nigdy. Może coś z serwerem (za duże obciążenie czy coś w tym stylu). PHP-Hypercacher ma zwykle tak, że jeżeli PHP działa to on też. UPDATE: Aha, dobra - wiem o co chodzi. Niech zgadnę - używasz IE6 albo IE7 ? Miałem z tym kiedyś problem, ale wydawało mi się że to naprawiłem w wersji PHP-Hypercacher GZIP 0.911... Cóż - będzie BUGFIX jutro albo pojutrze. Edytowane przez SoofMan dnia 12.04.2007 22:05:24 Widziałeś kiedyś TAKIEGO moda ? Nie ?
|
|
jantom |
Dodany dnia 12.04.2007 22:16:11
|
Aha, dobra - wiem o co chodzi. Niech zgadnę - używasz IE6 albo IE7 ? Największa pomyłka pod słońcem - JA = Opera (obecnie 9.1). Twój homepage też jest oparty o cachera? Sypie się koncertowo. Chyba po prostu mam magiczną zdolność do powodowania awarii skryptów Edytowane przez jantom dnia 12.04.2007 22:17:32 |
|
|
Pieka |
Dodany dnia 12.04.2007 22:20:41
|
Postów: 19882 Pomógł: 767 v7.02.03 Data rejestracji: 23.02.2005 18:12 |
jantom napisał/a: ..Chyba po prostu mam magiczną zdolność do powodowania awarii skryptów Mysle, ze po prostu jestes idealnym betatesterem Sprawdzilem na Mozilli i strony dzialaja, ale jedno mnie przerazilo.... Wszedzie jest mowa o kasie, doslownie wszedzie, wiec nie mow, ze robisz to z czystego serca Porownalem testowa strone postawiona na PHP-Fusion z moja testowa oparta rowniez na Fusionie i to w darmowym hostingu OVH i... Nie widze roznicy, obie dzialaja jednakowo szybko. Test tej modyfikacji trzeba robic na bardzo obciazonej stronie, a nie na osesku instalacyjnym Edytowane przez Pieka dnia 12.04.2007 22:33:42 Jestem jaki jestem
|
|
|
szer |
Dodany dnia 12.04.2007 22:24:50
|
Zaawansowany Postów: 1139 Pomógł: 4 Data rejestracji: 13.11.2004 23:06 |
Mi wogóle nie wyświetla tych stron więc :D. Poprostu musi super działać ten mod :D Na FF i Operze działa. Ale jakoś nie widze by było dużo szybciej... Edytowane przez szer dnia 12.04.2007 22:26:13 |
|
|
SoofMan |
Dodany dnia 12.04.2007 22:31:56
|
JEDNA Sprawa. gzuncompress(substr($bf,8,-16) Zamieniłem na gzuncompress(substr($bf,8,-8) Stary i jary błąd. Wszystkie testowe CMSy już działają. Zachęcam do dalszego testowania ---------------------------- jantom: Jest tak dlatego, że masz skopanego providera internetowego, lub łączysz się do netu przez PROXY. Wszystkie strony będą ci się wolniej ładować, bo twoja przeglądarka nie przyjmuje skompresowanych danych. To samo tyczy się prawdopodobnie ciebie szer - twoja przeglądarka nie obsługuje skompresowanych danych GZIP. Może to być spowodowane łączeniem się przez proxy lub używaniem przestarzałych przeglądarek (IE6, IE7) ---------------------------- BTW. seriws nowebiuro.pl działa na wersji PHP-Hypercacher STANDARD. Hula jak marzenie już od paru miesięcy. Konkurencja się chowa ----------------------------- Zaraz dodam też nową wersję Hypercachera GZIP na moją stronę domową i wszędzie indziej. Edytowane przez SoofMan dnia 12.04.2007 22:37:01 Widziałeś kiedyś TAKIEGO moda ? Nie ?
|
|
szer |
Dodany dnia 12.04.2007 22:34:40
|
Zaawansowany Postów: 1139 Pomógł: 4 Data rejestracji: 13.11.2004 23:06 |
Hmmm mnie dalej pod IE7 nie chce działać.... BTW ceny też są astronomiczne . Znalazłeś już klientów? |
|
|
SoofMan |
Dodany dnia 12.04.2007 22:42:13
|
szer napisał/a: Hmmm mnie dalej pod IE7 nie chce działać.... Powinno już działać. Możesz sprawdzić. Zaktualizowałem wszystko do wersji GZIP 0.982 BTW ceny też są astronomiczne . Znalazłeś już klientów? No co ty... dzięki temu moja firma (nowebiuro.pl) zaoszczędziła 700 zł na transferze tylko przez 1,5 miesiąca użytkując PHP-Hypercachera GZIP. Ceny nie są więc zbyt wygórowane. Widziałeś kiedyś TAKIEGO moda ? Nie ?
|
|
jantom |
Dodany dnia 12.04.2007 22:44:25
|
@SoofMan - i znowu błąd, jednak nie mogę Cię za to winić. Łączę się bezpośrednio przez kablówkę. Po wprowadzonych przez Ciebie poprawkach zaczęło to jakoś chodzić, czyli... kończyć chyba nie ma po co. Jeśli to działa tak pięknie, jak opisujesz, pozostaje życzyć sukcesu (i dobrych betatesterów ). |
|
|
SoofMan |
Dodany dnia 12.04.2007 22:51:12
|
Pieka napisał/a: jedno mnie przerazilo.... Wszedzie jest mowa o kasie, doslownie wszedzie, wiec nie mow, ze robisz to z czystego serca Nie. Widzisz. Ten cały tekst powstał jeszcze jak miałem zamiar TYLKO sprzedawać Hypercachera. O zmianie licencji na GPL zdecydowałem później. A tekstu nie zmieniałem - dlatego wszędzie jest mowa o kasie. Niedługo to pozmieniam, i dodam wersję angielską. Test tej modyfikacji trzeba robic na bardzo obciazonej stronie, a nie na osesku instalacyjnym No tak. Dokładnie po to jest PHP-Hypercacher. Ale na obciążonej stronie nie ma sobie równych. Patrz nowebiuro.pl. Może różnica nie jest aż tak widoczna, bo wiadomo - serwery są różne, internet działa też różnie. Ale jezeli przetestujesz sobie wersję Fusiona z PHP-Hypercacherem a potem bez na domowym serwerze, to gwarantuję ci, ze zobaczysz różnicę !! Nawet na zupełnie nieobciążonym serwerze widać różnicę. A to dlatego, że strona oparta o PHP-Hypercachera ładuje się prawie tak szybko jak statyczny html Widziałeś kiedyś TAKIEGO moda ? Nie ?
|
|
Pieka |
Dodany dnia 12.04.2007 22:53:46
|
SoofMan napisał/a: ... dzięki temu moja firma (nowebiuro.pl) zaoszczędziła 700 zł na transferze tylko przez 1,5 miesiąca użytkując PHP-Hypercachera GZIP... Mozesz to przyblizyc? 700zl/1.5 miesiaca? Macie tam jakiegos lewego FTP'a? Jestem jaki jestem
|
|
|
SoofMan |
Dodany dnia 12.04.2007 22:54:13
|
jantom napisał/a: @SoofMan - i znowu błąd, jednak nie mogę Cię za to winić. Łączę się bezpośrednio przez kablówkę. Po wprowadzonych przez Ciebie poprawkach zaczęło to jakoś chodzić, czyli... kończyć chyba nie ma po co. Jeśli to działa tak pięknie, jak opisujesz, pozostaje życzyć sukcesu (i dobrych betatesterów ). Hmmm... pesymista. Zainstaluj sobie fusion w domu, do tego Hypercachera i zobaczysz różnicę. gwarantuję. Na nowebiuro.pl zanim go zainstalowałem, główna strona ładowała się 10-20 sekund. Po zainstalowaniu ładuje się 2-3 sekundy. Pieka napisał/a: Mozesz to przyblizyc? 700zl/1.5 miesiaca? Macie tam jakiegos lewego FTP'a? A no nie. Po prostu mamy w pakiecie X GB transferu. Za każdy przekroczony gigabajt trzeba dopłacać 10 zł. Jak przekroczysz limit o wystarczającą ilość GB, to kasa leci bardzo szybko. --------------------------------- Poza tym ceny Hypercachera nie są jeszcze finalnie ustalone. Są to ceny szkicowe. Muszę się nad nimi zastanowić. jantom napisał/a: @SoofMan - i znowu błąd, jednak nie mogę Cię za to winić. Łączę się bezpośrednio przez kablówkę. Po wprowadzonych przez Ciebie poprawkach zaczęło to jakoś chodzić, czyli... kończyć chyba nie ma po co. Jeśli to działa tak pięknie, jak opisujesz, pozostaje życzyć sukcesu (i dobrych betatesterów ). Człowieku. Twoja przeglądarka nie obsługuje danych skompresowanych GZIP (które są powszechnie stosowane w internecie - nawet ta strona [php-fusion.pl] używa kompresji). Nie wiem dlaczego tak jest, czym to jest spowodowane, ale tak jest. Możliwe przyczyny: - Coś z twoim providerem internetowym - Coś z PROXY - Coś z twoim komputerem - Coś z twoją przeglądarką -------------------------------------- BTW. Gdybyście widzieli jak BOSKO WikiMedia na tym ŚMIGA. Woooow - normalnie torpeda. Muszę jak najszybciej dodać ją do testowych CMSów. Edytowane przez SoofMan dnia 12.04.2007 23:04:19 Widziałeś kiedyś TAKIEGO moda ? Nie ?
|
|
DJPromo |
Dodany dnia 12.04.2007 23:02:47
|
Bywalec Postów: 630 Pomógł: 41 v7.02.07 Data rejestracji: 13.06.2006 18:51 |
Powiem tak sprawdziłem sobie tego moda na serwie domowym i na ovh i na innych gdzie mam php-fusiona jedynie gdzie widze różnicę to na yoyo.pl tam znacznie szybciej chodz a co do ovh (płatny ) to wystarczy że zmieniłem w pliku maincore.php to b_start(); przy tym strona ładowała sie nawet do 5 sekund na ob_start("ob_gzhandler" przy tym ładuje mi się 2-3 sekund nie wiem jak u was i bez tego moda strona ładuje sie bardzo szybko http://www.lsoduc...l/news.php |
|
|
SoofMan |
Dodany dnia 12.04.2007 23:08:38
|
jedynie gdzie widze różnicę to na yoyo.pl tam znacznie szybciej chodz Dokładnie. Różnica jest NAJBARDZIEJ widoczna na najbardziej obciążonych serwerach. Im bardziej obciążony serwer, tym szybciej będzie chodzić. --------------------------------------- BTW. Widzę że trochę rozminęliśmy się w koncepcji czym jest właściwie PHP-Hypercacher. Jak wskazuje nazwa, jest to zautomatyzowany system CACHE'owania. A to znaczy tyle, że zwiększona szybkość chodzenia jest widoczna dopiero przy drugim, lub trzecim wejściu na tą samą podstronę (z identycznym adresem, identycznymi ciastkami itd), lub przy odświeżaniu strony. Jeżeli jakiekolwiek dane się zmienią (adres, ciastka, POST, GET, FILES) , to PHP-hypercacher traktuje daną stronę jak całkowicie inną stronę i ładuje ją od zera, co znaczy że w tym momencie NIE JEST SZYBCIEJ, tylko wolniej - ale tylko odrobinę wolniej. Super sprawa na bardzo obciążone serwisy. To coś może naprawdę zmienić internet. Edytowane przez SoofMan dnia 12.04.2007 23:10:42 Widziałeś kiedyś TAKIEGO moda ? Nie ?
|
|
jantom |
Dodany dnia 12.04.2007 23:12:12
|
@Soofman - wyobraź sobie, że wiem czym jest gzip, pomimo tego, że informatyki nie kończyłem - tyle akurat udało mi się przyswoić. O tym, że Suppport korzysta z kompresji też wiem. Sam korzystam z gzipa jak mogę i nigdy tego typu problemów, jak w/w, nie miałem. Z proxy, jak już wcześniej pisałem, nie korzystam, bezpośrednio łączę się po kablówce, router dopiero co był po resecie. Mój komputer? To dlaczego błąd wydarzył się nie tylko u mnie? Nie mam zamiaru robić Ci antyreklamy (bo i nie mam po co, nikt mi za to nie zapłacił), po prostu poinformowałem Cię o błędzie i moich odczuciach po ich ujrzeniu. To mój ostatni post w tym temacie, jeśli chcesz dalej kontynuować wątek dotyczący mojego złomu/kabla/oprogramowania, to zapraszam na PW. @down - nie działało, dopóki nie wprowadziłeś poprawek. Wg mnie, bład w tym wypadku leżał po twojej stronie. Edytowane przez jantom dnia 12.04.2007 23:18:25 |
|
|
SoofMan |
Dodany dnia 12.04.2007 23:15:39
|
jantom napisał/a: @Soofman - wyobraź sobie, że wiem czym jest gzip, pomimo tego, że informatyki nie kończyłem - tyle akurat udało mi się przyswoić. O tym, że Suppport korzysta z kompresji też wiem. Sam korzystam z gzipa jak mogę i nigdy tego typu problemów nie miałem. Z Proxy jak już wcześniej pisałem nie korzystam, bezpośrednio łączę się po kablówce, router dopiero co był po resecie. Mój komputer? To dlaczego błąd wydarzył się nie tylko mnie? Nie mam zamiaru robić Ci antyreklamy (bo i nie mam po co, nikt mi za to nie zapłacił), po prostu poinformowałem Cię o błędzie i moich odczuciach po ich ujrzeniu. To mój ostatni post w tym temacie, jeśli chcesz dalej kontynuować wątek dotyczący mojego złomu/kabla/oprogramowania, to zapraszam na PW. Staaaary. Pełen luz. Nie działa i koniec. Nie ma się o co kłócić. Zgłoś błąd na moje forum do BUGów, opisz problem i postaram się dojść o co chodzi. Być może wina leży po mojej stronie. http://hypercache...um.php?f=4 Później wyślę ci adres do jakiegoś testowego skryptu żeby zobaczyć o co chodzi. Edytowane przez SoofMan dnia 12.04.2007 23:16:07 Widziałeś kiedyś TAKIEGO moda ? Nie ?
|
|
Pieka |
Dodany dnia 12.04.2007 23:15:47
|
SoofMan napisał/a: ..Nie wiem dlaczego tak jest, czym to jest spowodowane, ale tak jest... Nie wiesz? Przeciez nawet DjPromo o tym wie :D (DjPromo, to zart!) Support od poczatku uzywa standardowej kompresji, ktora uzykasz zmieniajac jedna linijke w pliku maincore.php, o czym pisal w/w kolega :) Konkretnie: na Pisalismy o tym dawno temu. I juz masz roznice B) Edytowane przez Pieka dnia 12.04.2007 23:19:00 Jestem jaki jestem
|
|
|
DJPromo |
Dodany dnia 12.04.2007 23:18:53
|
Bywalec Postów: 630 Pomógł: 41 v7.02.07 Data rejestracji: 13.06.2006 18:51 |
A jak :D Jak się czyta posty to się wie |
|
|
SoofMan |
Dodany dnia 12.04.2007 23:34:48
|
jantom: napisałem ten skrypcik do testowania czy przegladarka obsluguje dane GZIP. Skrypcik wygląda tak: I można zobaczyć jak działa tutaj: http://hypercache.../comptest/ Widziałeś kiedyś TAKIEGO moda ? Nie ?
|
Przejdź do forum: |