ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 17

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,400
Najnowszy użytkownik: AlojzyBartek

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
17.11.2024 11:33:24
Nie ten grzeszy kto pije, ale ten, kto się nie upije.

JazOOn
16.11.2024 20:46:18
tja

Zbigniew@
15.11.2024 18:58:17
Kto pije, ten nie bije.

JazOOn
31.10.2024 20:49:47
Kto pije?

piterus
30.10.2024 19:45:48
I będziemy śpiewać: "Kiedy 20 blisko, przebadaj wszystko, przebadaj wszystko..." Pfft

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
Okno wiadomości w JavaScript
jozio_94
Witam. Otóż mam problem z oknem z nadchodzącą prywatną wiadomością, która pojawia się tuż po zalogowaniu. Okno zostało stworzone na bazie tego skryptu o nazwie pw.js:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

i kodu dodanego do user_info_panel.php, który w całości wygląda tak:

Plik pw.css:

Okno prezentuje się tak:
http://i44.tinypi...dvmuzn.jpg

Problem polega na tym, że odnośnik "Zobacz" przekierowuje do strony z wiadomościami, ale okno nie chce się zamknąć. Natomiast po kliknięciu samego "Zamknij", okienko rzeczywiście się zamyka, lecz w trakcie dalszego użytkowania strony (np. po kliknięciu na "Strona Główna") pojawia się za każdym razem. Ktoś wie jak sobie z tym poradzić?

Połączony z 25 listopad 2011 20:57:
Pomoże ktoś?

PW od moderatora:
  1. Przeniesienie tematu - Pieka 20.11.2011 16:19

Edytowane przez jozio_94 dnia 25.11.2011 20:57:12

Wścibski Gość
Dodany dnia 25.11.2024 08:31:37
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
k@mil007
W user_info_panel.php daj ifa:

Niestety nie mam w tej chwili swojego kodu, a nie pamiętam jak się sprawdzało podstrony. W każdym razie jeśli dodasz warunek od podstrony to po wejściu w skrzynkę okienko nie pojawi się (a taki jest twój cel)

W pw.js w tym ifie:

musisz dać tworzenie ciacha (nazwa: pf_newmsg_window, wartość: hidden - ewentualnie inne, tylko pamiętaj o ifie, tym wyżej). Nie jestem pewien z jakiej biblioteki korzystasz, więc Ci nie powiem jak to zrobić. Ja u siebie korzystałem z MooTools, która ma fajną klasę do obsługi ciasteczek.

Sorry, że te kody są takie niekompletne, ale piszę je z głowy. Mam nadzieję, że choć trochę rozjaśniłem Ci sprawę, pozdrawiam ;)

EDIT: Tu instrukcja obsługi Cookies dla jQuery Klik

jozio_94
Przepraszam za odświeżenie tematu, ale nie rozumiem o co chodzi z tymi ciasteczkami. Okienko z nadchodzącą wiadomością ma się pojawiać tuż po zalogowaniu i po kliknięciu "Zobacz" ma przekierowywać do skrzynki z wiadomościami i zniknąć, natomiast po kliknięciu "Zamknij" ma zniknąć i nie pojawiać się już na innych podstronach. Nie wiem tylko zupełnie jak wykorzystać te ciasteczka. Czy ktoś jest w stanie mi to wytłumaczyć?
Edytowane przez jozio_94 dnia 19.06.2012 21:33:54

Spoczywaj w pokoju... Creeper
W JavaScript możesz stworzyć funkcję do ciasteczek np.

Dodajesz do skryptu kod odczytujący ciasteczko i blokujący wyświetlanie okienka w przypadku istnienia ciasteczka.

jozio_94
Mógłbyś mi to wytłumaczyć krok po kroku, gdzie i jaki kod wstawić? Niestety, ale w sprawach JavaScript jestem kompletnym laikiem. Będę bardzo wdzięczny. Z góry dziękuję za pomoc Smile

A więc Milordzie wszystko powinno wyglądać mniej więcej tak
pw.js

pw.css

No i w pliku user_info_panel.php po

dodaj

Po kliknięciu "Zamknij" skrypt utworzy ciasteczko, którego ważność będzie wynosiła 10 minut. Jeżeli chcesz zmienić czas to jego wartość masz tutaj (plik pw.js)

jozio_94
Ok, po kliknięciu "Zobacz" przekierowuje do skrzynki z wiadomościami i okienko się zamyka. Lecz pojawia się za każdym razem podczas użytkowania strony. Przydałby się jakiś warunek dla podstron. Wiesz jak to zrobić?

Po kliknięciu "Zobacz" będzie się tak działo póki nie przeczytasz wiadomości. Cookie tworzy się tylko dla przycisku "Zamknij".

jozio_94
Po kliknięciu "Zamknij" okienko i tak się pojawia za każdym razem. Nie wiem co jest nie tak. A da radę jeszcze zrobić tak, aby okienko znikało w wypadku gdy nie przeczytam wiadomości?

W tym wypadku jest to już prostsze, gdyż wystarczy, że pod

dodasz

A co do poprzedniego to sprawdź, czy dobrze przekopiowałeś plik pw.js. Sprawdzałem trzy razy skrypt i działał za każdym razem.

jozio_94
Zauważyłem, że okienko pojawia się tylko raz, a przy wysłaniu wiadomości do innego użytkownika się nie pojawia. Coś jest nie tak z tym skryptem.

jozio_94 napisał(a):

Zauważyłem, że okienko pojawia się tylko raz, a przy wysłaniu wiadomości do innego użytkownika się nie pojawia. Coś jest nie tak z tym skryptem.

10 minut - oznacza to, że nawet jak dostaniesz wiadomość przez ten czas to i tak musisz poczekać. Informacja pojawi się dopiero jak ciasteczko wygaśnie, a jest ono ważne 10 minut.
W załączniku screen z informacjami z cookie.
Creeper dodał/a następującą grafikę:
skrypt.png

jozio_94
W porządku, rozumiem. Jeśli chodzi o "Zobacz" wszystko jest tak jak chciałem Wink Jednak nadal po kliknięciu "Zamknij" okienko pojawia się na innych podstronach, na pewno dobrze przekopiowałem plik pw.js. Nie wiem co może być nie tak.

Edit: Ok, problem rozwiązany. Dziękuję za pomoc Smile
Edytowane przez jozio_94 dnia 20.06.2012 22:10:46

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl