ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 9

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,400
Najnowszy użytkownik: AlojzyBartek

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
17.11.2024 11:33:24
Nie ten grzeszy kto pije, ale ten, kto się nie upije.

JazOOn
16.11.2024 20:46:18
tja

Zbigniew@
15.11.2024 18:58:17
Kto pije, ten nie bije.

JazOOn
31.10.2024 20:49:47
Kto pije?

piterus
30.10.2024 19:45:48
I będziemy śpiewać: "Kiedy 20 blisko, przebadaj wszystko, przebadaj wszystko..." Pfft

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Polski Oficjalny Support PHP-Fusion » Podstawowe zagadnienia związane z PHP-Fusion » Przedszkole
 Drukuj temat
Różne wyświetlanie Kategorii Newsów w zależności od położenia
oloweczek
Witam

Przeniosłem stronę z HTML na PHP Fusion i mam mały problem. Na starej stronie swego czasu dodałem PHP Fusion przede wszystkim do Newsów i Galerii. Newsy wyświetlały sie jeden pod drugim tak jak to jest normalnie. Drugą bazę i newsy mam w zakładce dla rodziców żeby było prosto dodawać jakieś wiadomości. Po przeprowadzce na Fusiona nie mam możliwości żeby newsy w stworzonej kategorii np strona główna były wyświetlane na stronie głównej a newsy z kategorii dla rodziców były wyświetlane w zakładce dla rodziców. Zrobiłem to w następujący sposób ze dodałem w menu strony link news_cats.php?cat_id=17 ale wtedy jest wyświetlana kategoria newsów a ja chciałbym żeby były te newsy rozwinięte i tylko z tej kategorii, a na stronie głównej newsy tylko z kategorii strona główna również rozwinięte. Za wszelkie podpowiedzi jak to można zrobić bardzo dziękuje

Strony o których mówię
www.sp6plock.pl Stara strona
www.test.sp6plock.pl Nowa strona
Edytowane przez Pieka dnia 04.02.2008 19:24:05

Wścibski Gość
Dodany dnia 22.11.2024 19:35:34
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
MeTeo
Chodzi Ci o wyświetlanie newsów tylko z 1 kategorii? Było na forum ale nie pamiętam czy było rozwiązanie. Było kilka modyfikacji news_cats.php ale ja mam inną ;)

Powielasz plik news.php zmieniając nazwę jego na np: rodzice.php

Edytujesz go i zmieniasz:

Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

na

Oczywiście gdzie masz to "xx" dajesz numer kategorii (jak dałeś w przykładzie - 17).

Teraz wchodząc na http://strona.pl/... będą tylko newsy z tej kategorii.

Proste i szybkie ;)

Pozdrawiam.
Edytowane przez Pieka dnia 04.02.2008 19:24:36

oloweczek
Dzięki wielkie zrobione. Szukałem cały weekend jak to zrobić i niestety nie znalazłem. Inne rzeczy które były mi potrzebne jakoś odszukałem a tego nigdzie nie mogłem.

Dzięki MeTeo
Edytowane przez Pieka dnia 04.02.2008 19:24:52

Milka
A regulamin poszedł na urlop, czy zachorował? Wydawało mi się, że jest w nim jasno i wyraźnie napisane, że nazwa tematu nie może zawierać słowa "problem"? Może ze mną jest już coś nie tak? Shock
Teraz zwracam uwagę, następnym razem może skończyć się gorzej...
Edytowane przez Pieka dnia 04.02.2008 19:25:10
Ta jedyna i prawdziwa Milka - reszta to podróbki!

oloweczek
Temat poprawiony Smile Wybacz jak widzisz po postach zbyt często tu nie przebywam
Edytowane przez Pieka dnia 04.02.2008 19:25:24

Pieka
oloweczek napisał/a:
Temat poprawiony Smile Wybacz jak widzisz po postach zbyt często tu nie przebywam

Wszystko rozumiemy, ale to nie tlumaczy braku znajonosci regulaminu.
Poza tym dlaczego piszesz o zlym wyswietlaniu, skoro wszystko jest ok.
Nie uwazasz, ze stosowniejsze byloby pisanie o potrzebie przerobienia? Pomysl.
Edytowane przez Pieka dnia 04.02.2008 19:25:38
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
myrcin
Witam wszystkich!

Co do wyświetlania newsów z jednej kategorii, to rozwiązanie podane przez MeTeo zainspirowało mnie do zrobienia tego nieco inaczej, a że PHP u mnie to tylko coś a'la hobby i wiedza nabyta przez analizowanie tego co już zostało zrobione (napisane), moja propozycja pochodzi z innego CMS'a, mianowicie Webspell'a i chciałbym abyście to ocenili, ewentualnie poprawili.

Ale do rzeczy, jeśli ktoś ma dużą ilość kategorii np. 20, to korzystając z bądź co bądź dobrej metody MeTeo musiałby, chcąc zrobić np. tzw. filtr newsów, utworzyć dokładnie taką samą ilość kopii plików news.php z odpowiednim wywołaniem z bazy dla każdej z nich, a gdyby zrobić to w ten sposób:

Otwieramy nasz plik news.php i odnajdujemy linię 27:

Pod nią wklejamy:

Teraz linię:

Zamieniamy na*:

*lub dopisujemy na jej końcu zmienną pogrubioną powyżej.

Zapisujemy. Od tej pory używając adresu:
/news.php?show=nazwanaszejkategorii
zostaną wyświetlone newsy tylko z tejże kategorii.

Po kilkunastu próbach i zmianach zdaje się, że u mnie na localu działa to dobrze. Proszę o ewentualne komentarze.
Edytowane przez Pieka dnia 04.02.2008 19:25:52

http://www.magnetic-esports.net/
MeTeo
myrcin - Równie dobrze możesz zmienić wyświetlanie w news_cats.php. Zmieniasz tylko układ wykorzystując render_news i pobierając treść i masz segregację Wink Jednak to rozwiązanie jest szybkie, proste i jak najbardziej spełnia ;]

Twojego sposobu nie sprawdzałem ale zdaje sie być dobry Smile

Tylko z tego co widzę to dopisujemy ID kategorii a nie jej nazwę Wink W końcu odnosisz się do "news_cat_id" Wink

No i czemu Limit 1? Grin
Edytowane przez Pieka dnia 04.02.2008 19:26:07

myrcin
Faktycznie, o wyświetlaniu w news_cats.php nie pomyślałem, no ale jest to jakieś kolejne rozwiązanie i chyba szybsze.

Tylko z tego co widzę to dopisujemy ID kategorii a nie jej nazwę ;) W końcu odnosisz się do "news_cat_id" ;)

Nie ID, nazwę. Do ID się odnoszę, owszem, ale tylko przy warunku wyświetlania. Przyjrzyj się dobrze w jaki sposób to działa :). To powinno rozwiać wątpliwości:

W wolnym tłumaczeniu wybiera ID tej kategorii, której nazwa wpisana po show= pasuje do nazwy którejś kategorii. A sam limit chyba nie jest potrzebny tak naprawdę...
Edytowane przez Pieka dnia 04.02.2008 19:26:20

MeTeo
W każdym bądź razie pomysł z nazwą w linku jest niezbyt trafny Wink Pomyśl o kategorii z Polskimi znakami... Mogą - choć nie muszą - wystąpić problemy. Ponadto jak sprawa wygląda z podatnością na xss? Podobnie jak ty zajmuję się PHP w ramach hobby ale z tego co wiem to bez zabezpieczenia takich końcówek mogą być problemy - choć mogę się mylić Smile Aczkolwiek chyba wykorzystam twój pomysł, ew. go trochę przerobię Wink

P.S Czy ja wiem czy prostszy? Jeśli ma się gotowca co zmienić to fakt - łatwiej ale samemu pisząc na pewno łatwiej jest zmodyfikować news_cats.php... Kiedyś miałem takową modyfikację... Znajomy mi pisał Wink
Edytowane przez Pieka dnia 04.02.2008 19:26:34

myrcin
A może posiadasz ją gdzieś nadal? Chodzi mi o tę modyfikację news_cats, jeśli tak to czy byłbyś w stanie się nią podzielić Smile? Nawet zwyczajnie mnie interesuje jak to wygląda "w środku". Modyfikacja dotyczy tylko news_cats.php, bez news.php? Jak to działa?

Co do polskich znaków to sam się zastanawiałem ale tego nie sprawdzałem... W każdym razie akceptuje np. spacje i apostrofy Smile. Zawsze można też zmienić name na id i wpisywać po id. Co do bezpieczeństwa - nie mam bladego pojęcia i właśnie dlatego to tu wstawiam, aby ktoś znający się na tym także rzucił na to okiem w wolnej chwili. Tak jak mówiłem, rozwiązanie to pochodzi z Webspella, a jemu dziur nie brakuje, więc i w podanym rozwiązaniu może leżeć jakiś problem.
Edytowane przez myrcin dnia 05.02.2008 13:03:39

Bogdan Lacki
Od kilku godzin godzin próbuję znaleźć rozwiązanie wyświetlania wg kategorii a nie mogę.
Pierwszy przykład z tego tematu nie działa mi.
A drugi działa ale tylko dla newsów z pierwszej strony - na następnych stronach działa źle ( wyświetla wszystkie kategorie)
Jestem początkujący i dlatego proszę o pomoc i o wyrizumiałość
Pozdrawiam
Bogdan

bartek124
No myślę, że sposób @myrcina jest dobry. można by to zrobić oczywiście z news_cats.php, ale wyjdzie praktycznie na to samo Wink.

Robotę z wszystkimi newsami na drugiej i dalej stronie robi funkcja makepagenav. Teraz Ci nie pomogę, idę do szkoły, ale jak wrócę zobaczę co da się zrobić Smile
userbar_bartek124_net.png mw.gif Nie pomagam na komunikatorach oraz PW!

www.bartek124.net
MeTeo
Bogdan Lacki - musi działać ;) Zapewne coś źle zrobiłeś. Z tego co pamiętam robione na najnowszym fusionie, nawet jeśli nie to to się nie zmieni w kodzie ;) Jest to zwykłe polecenie pobrania danych o danej kategorii więc nie może nie działać ;)

Co do newsów, to na początek zwiększyć

na np. 0,99

Pozdrawiam

Bogdan Lacki
Cześć
Kiedyś programowałem w pascalu ale dawno nie miałem z programowaniem do
czynienia. Drugi skrypt z tego tematu działa a pierwszy nie.
Co oznacza wstawić

WHERE news_cat=xx

za xx podstawiałem 02 '02' "02" 2 archiwalne 'archiwalne' "archiwalne"
a po wgraniu na serwer wyskakiwał komunikat, że jest błąd składni czy coś takiego.

Poza tym drugi skrypt nie obsługuje dzielenia dużej ilości newsów na strony.

Wstawiłem do news.php $items_per_page = 50; czyli wszystkie newsy z danej
kategorii wyświetlają mi się bez podziału na strony ( 50 newsów na stronie).
I to działa OK.

Jeżeli wstawię mniejszą wartość ( np. 10) to:
1. skrypt dzieli mi na strony po 10 newsów ale WSZYSTKICH czyli na pierwszej
stronie 10 newsów - a pojawia się tylko np. 7 bo 3 są z innej kategorii i się nie
wyświetlą
2. Po przejściu na drugą stronę wywołanie pliku news.php zmienia się z
news.php?show=archiwalne na news.php?rowstart=20 i nie wyświetla tylko
archiwalnych a po prostu wszystkie.

Jest na to jakaś rada? A może jakiś gotowiec. Dodam, że używam PHP-Fusion 6 .
Pozdrawiam
Bogdan

bartek124
W załączniku gotowiec. Przesłany na Betę przez adamp4.
bartek124 dodał/a następującą plik:
news_cats.zip [2.17kB / 432 Pobrane]

www.bartek124.net
Bogdan Lacki
Dzięki za gotowca ale nie umiem go użyć Sad
Chyba, że ten plik nie robi tego co chcę ( czytaj wyżej)
Tak jak mówiłem jestem amatorem więc proszę o wyrozumiałość i radySmile
Bogdan

bartek124
Podmieniasz plik, wchodzisz w twojastrona.pl/news_cats.php, klikasz na ikonkę kategorii i Ci się wyświetlają newsy z tej kategorii.

www.bartek124.net
Bogdan Lacki
Dzięki!
OK - czyli działa ten plik nie tak jak mi potrzeba.
Może będzie prościej jak podam moją stronę:
www.mok.swidnik.pl
Po lewej stronie jest zakładka : newsy archiwalne.
Jak widać w newsach archiwalnych wywołanie jest takie: http://www.mok.sw...archiwalne
Czyli wyświetla wszystkie z kategorii archiwalne.
Jest to zrobione jak parę postów wyżej podał myrcin.
Ale jest problem z dzieleniem na strony.
Teraz w pliku news_arch.php wpisałem $items_per_page = 50;
Czyli na jednej stronie wyświetla 50 newsów ( na razie nie mam ich tyle i zawartość
nie jest dzielona na strony)
Jeżeli zmniejszę to do np. 10 to skrypt dzieli zawartość na strony ale dzieli źle.
1. Odlicza do 10 newsy z wszystkich kategorii - czyli np. na stronie wyświetla nie
10 newsów tylko z pierwszych 10 z bazy danych wyświetla te które mają
zadaną kategorię
2. Po przejściu na stronę następną skrypt jest wywoływany nie tak:
http://www.mok.sw...archiwalne
a tak
http://www.mok.sw...owstart=10
czyli źle.
Da się to jakoś obejść?
Bogdan

dante77
Przepraszam, że odkopuje temat, ale chyba znalazłem rozwiązanie problemu.

Wystarczy w pliku news.php lub innym, który bazuje na news.php, dodać to co na czerwono (są dwa miejsca gdzie są czerwone wpisy):

Gdzie xx to numer kategorii. Teraz newsy z danej strony są poprawnie liczone przy podziale na podstrony.
Edytowane przez szymon dnia 30.05.2008 17:15:50

http://stronyrobie.pl
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl