Zobacz temat
Strona 1 z 2: 12
|
Znikniecie zdjec z albumow
|
|
m_i_n |
Dodany dnia 01.03.2007 14:50:34
|
![]() Bywalec ![]() Postów: 837 Pomógł: 3 Data rejestracji: 15.02.2006 10:04 |
Hej. Pojawil mi sie dziwny problem, mam najnowszego fusiona i wchodze teraz na swoja stronke i niema zadnych fotek w albumie... jeszcze dzisiaj rano bylo wszystko ok, od tego czasu nic nie ruszalem. Pliki na serwerze sa, baza danych tez ok, ale co zauwazylem, ze fotki sa pobierane z: /images/photoalbum/album_3/... a pliki mam w: /images/photoalbum/... dziwne to troszke ze nagle mu sie sciezka zmienila bez zadnej ingerencji :\ co jest grane? Z tego co wyczytalem na forum problem taki mogl by miec miejsce w sytuacji gdy przechodzi sie z starszej wersji fusiona bo byla zmieniana organizacja fotek w albumach, tylko to sie nijak ma do mnie bo ja albumow zaczalem uzywac duzo po tej zmianie, a druga sprawa jeszce klilka godzin wczesniej bylo ok... EDIT: Dobra, odnalazlem taka linijke: Czy to oznacza ze po prostu mi wylaczyli SAFEMODE na serwerze? Edytowane przez m_i_n dnia 01.03.2007 14:56:07 Awaria strony? - dowiedz si? o niej, nim ktokolwiek zauwa?y: uMonitor.eu
|
|
|
W?cibski Go?? |
Dodany dnia 10.09.2025 06:18:58
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
![]() |
IP: localhost | |
![]() |
Dodany dnia 01.03.2007 14:59:06
|
![]() Weteran ![]() Postów: 3101 Pomógł: 29 Data rejestracji: 21.05.2005 22:27 |
To jest objaw wy??czenia przez admina safemode w trakcie pracy-album_3 idzie bez safemode, galeria automatycznie wykrywa tryb serwera i do niego si? dostosowuje. Jesli tak zostanie to albo od nowa galeria b?d? ?mudne rzezbienie r?czne z bazami i katalog album_1 itd zapis w bazie jest identyczny inna struktura katalogu-reczne wykonanie-pozostaje-patrzac w baze po albumach gdzie album_1 to id 1 i w nim fotki tego albumu itd.
|
|
|
Drakoo |
Dodany dnia 01.03.2007 15:00:26
|
![]() Pocz?tkuj?cy ![]() Postów: 202 Ostrzeżeń: 3 Data rejestracji: 01.07.2005 19:34 |
Daj adres strony ![]() |
|
|
m_i_n |
Dodany dnia 01.03.2007 15:33:42
|
Ten co w podpisie: www.bbproject.net Sciagnalem sobie konwerter galerii ale patrzac w jego zrodla juz widze ze bardziej sobie zaszkodze niz pomoge bo tam tez jest ingerencja w baze danych... Da sie jakos to recznie dostosowac w miare bezbolesnie? mam tylko 1 album ![]() Edytowane przez m_i_n dnia 01.03.2007 15:53:28 Awaria strony? - dowiedz si? o niej, nim ktokolwiek zauwa?y: uMonitor.eu
|
|
|
![]() |
Dodany dnia 01.03.2007 17:33:44
|
![]() Weteran ![]() Postów: 3101 Pomógł: 29 Data rejestracji: 21.05.2005 22:27 |
@m_i_n a o czy ja mówi? to jest tak samo jak przenoszenie z serwera na serwer z takiego z safemode na bez safemode. Konwerter galerii nie jest napisany do tego i owszem on generuje album_1 itd ale by? napisany do zmiany struktury tabeli serii 300 i przy okazji jesli nie ma safemode do tych katalogów bo je?li jest to i tak bedzie jeden katalog tylko przezwie zdjecia i zmieni tabele bazy. I gdybym tej operacji nie robi? ju? wielokrotnie-wcale bym nie pisa?. Bez safemode i z jednym albumem jak twierdzisz struktura na dysku serwera jest taka: photoalbum: submisions(katalog) miniaturkaalbumu.jpg album_1 katalog i w nim zdjecie1.jpg(cale-oryginal) miniaturkazdjecia1_t1.jpg pomniejszonezdjecie1_t2.jpg 2.jpg 2_1.jpg 2_2.jpg 3.jpg 3_1.jpg 3._2.jpg .......... Czyli przy jednym albumie tylko miniaturka albumu z zdjecie.jpg w katalogu photoalbum, a pozosta?e w utworzonym po ftp podkatalogu album_1 skopiuj tak pare nie usuwajac starych do utworzonego katalogu album_1 zobaczysz ze pojawia sie w galerii , po skopiowaniu wszystkich i sprawdzeniu wy?wietlania mozesz usunac je z katalogu photoalbum bo beda w album_1. I na koniec 1 album to znaczy ze miales przed tem np tylko album o nazwie fusion i w nim wszystkie fotki. Bo jesli to bylo np fusion, fosion6, fusion7-trzy albumy to wtedy: podkatalogi i w nich fotki albumów album_1 album_2 album_3 zreszta widac to po ilosci kategorii w tabeli photoalbums ile kategorii tyle albumów i id kategorii=nr album_x podkatalog albumu w photoalbums. TYLE Edytowane przez wlodekp dnia 01.03.2007 18:03:17 |
|
|
m_i_n |
Dodany dnia 01.03.2007 18:09:10
|
A czy podfoldery albumow musza miec jakis specialny CHMOD? 777? EDIT: Jak analizuje kod administracji fusiona to wychodzi na to ze 755 :) Bo jesli to bylo np fusion, fosion6, fusion7-trzy albumy to wtedy: podkatalogi i w nich fotki albumów album_1 album_2 album_3 zreszta widac to po ilosci kategorii w tabeli photoalbums ile kategorii tyle albumów i id kategorii=nr album_x podkatalog albumu w photoalbums. Tak wiem, akurat ja musze dac album_3 mimo ze mam tylko jeden bo poczatkowo sie bawilem ta funkcja fusiona i auto increment do 3 juz zdazyl dojechac :) Edytowane przez m_i_n dnia 01.03.2007 18:14:19 Awaria strony? - dowiedz si? o niej, nim ktokolwiek zauwa?y: uMonitor.eu
|
|
|
![]() |
Dodany dnia 01.03.2007 18:17:26
|
podfoldery utworzone po ftp 755 i do nich bedziesz mial dostep po ftp usun kopiuj itd bo nastepne jesli dodasz z pa nowy album beda wlasnoscia www konta chown i po ftp nic z nich juz nie usuniesz tylko z pa albo moj wynalazek usuwanie calych albumow -fusion-oczywiscie wszysko mozna z cpanela-ale baza-wpisy tego albumu? chmod album_1 755 |
|
|
m_i_n |
Dodany dnia 01.03.2007 18:25:09
|
Prawde mowiac tak chaotycznie piszesz ze nie wiem co chcesz mi przekazac. To nie tak, jesli beda wlasnoscia www to przez ftp spokojnie usune, conajwyzej jesli zrobie z ftp to byl by problem z dostepem via php. Awaria strony? - dowiedz si? o niej, nim ktokolwiek zauwa?y: uMonitor.eu
|
|
|
![]() |
Dodany dnia 01.03.2007 18:51:35
|
dobra galeria normalnie bez safemode tworzy sama te albumy nowa tworzy je przez upload i poleceniem mkdir album_1 katalogiem nadrzednym jest photoalbum z chmod 777 bo jak nie to zakaz utworzenia podkatalogu. Oryginalne podkatalogi typu album_1 sa tworzone uploadem z konta www globalnego nie konta uzytkownika m_i_n wiec tylko uploadem po?niej mozna je kasowa? po ftp permisions denided-user m_i_n to k woli wyjasnienia. Natomiast to co utworzysz po ftp jest Twoj? w?asno?ci? i masz full dostep i to teraz Ciebie dotyczy. Wspomnia?em tylko zebys pó?niej nie by? zdziwiony przy normalnym dodawaniu nastepnych albumów w przysz?osci i prawach dostepu. Wystapi tu nowy element tworzenia podkatalogu przez fusion-system konto www z jednoczesnym wrzucaniem do niego plików. Sygnalizuje to bo do tej pory nigdy nie byly tworzone podkatalogi-i wtedy nie ma problemu z dostepem po ftp do wszystkiego-to tylko na marginesie. Utworz po ftp te katalogi(katalog) wrzuc fotki i bedzie ok normalnie pracujacy system po ftp sam nadaje chmody katalog 755 plik 644 wiec to zrobi sam wrzucaj i ciesz si? ?e od?y?a-galeria. |
|
|
m_i_n |
Dodany dnia 01.03.2007 19:22:43
|
Wspomnia?em tylko zebys pó?niej nie by? zdziwiony przy normalnym dodawaniu nastepnych albumów w przysz?osci i prawach dostepu. Spoko, ja juz dosc dawno w tym temacie siedze i wiem co i jak ![]() Awaria strony? - dowiedz si? o niej, nim ktokolwiek zauwa?y: uMonitor.eu
|
|
|
Kazimierz |
Dodany dnia 12.03.2007 21:12:59
|
![]() Przedszkolak ![]() Postów: 29 Data rejestracji: 24.10.2006 12:29 |
Ja w?a?nie mam to samo co m_i_n. Pomó?cie, prosz?. Wszystko dzia?a?o jak nale?y, teraz (nie wiem od jak dawna) albumy zdj?? s? wyczyszczone, próba otwarcia zdj?cia ko?czy si? komunikatem W katalogu photoalbum jest katalog submissions oraz wszystkie zdj?cia ze wszystkich albumów (jest ich troch?) zapisane w postaci zdjecie01.jpg zdjecie01_t1.jpg zdjecie01_t2.jpg itd. dla ka?dego zdj?cia. Jak przywróci? te albumy do ?ycia w miar? prosty sposób? I dlaczego dosz?o do ca?ego tego zamieszania? Z góry dzi?kuj? za pomoc. Kazimierz http://analizyrynkowe.cal.pl Tagi! Kody i bledy w code!!/Pieka Ale ja niczego nie dotyka?em! Pomaga tworzenie przez ftp odpowiednich katalogów z albumami i kopiowanie do nich poszczególnych zdj??. Ale dlaczego dosz?o do tego, ?e zdj?cia i miniaturki mam w jednym katalogu, a wpisy w bazie mam do zdj?? w oddzielnych katalogach (albumach)? Czy je?eli stworz? sobie "na ?ywca" katalogi przez ftp i skopiuj? do nich zdj?cia, to czy pó?niej przy tworzeniu nowych katalogów przez stron? i dodawaniu zdj?? przez stron? nie pojawi? si? nowe problemy? Edytowane przez Kazimierz dnia 12.03.2007 21:52:55 |
|
|
![]() |
Dodany dnia 14.03.2007 06:48:43
|
Drodzy KOLEDZY WYJA?NIAM ?EBY NIE MYLI? POJ??: Galeria fusion w wersjach 6.01.xxx jest przystosowana do pracy zarówno w safemode jak i bez i AUTOMATYCZNIE WYKRYWA TRYB PRACY SERWERA W DANEJ CHWILI. WPISY W BAZIE DANYCH S? IDENTYCZNE TAKIE SAME DLA OBU TRYBÓW inna jest tylko organizacja zdj?? na dysku-systemie katalogów plików serwera Znikni?cie zdj?? wyst?puje przy zmianie ustawie? trybu pracy serwera w trakcie pracy przez administratora SERWERA-bez Waszej wiedzy b?d? przeniesieniu plików galeri na inny serwer z innym trybem. DOTYCZY TO TYLKO I WY?ACZNIE WY?WIETLANIA GALERII Natomiast jakiekolwiek b??dy dodawania s? spowodowane b??dami u?ytkownika typu przekroczone limity ustawie? galerii w PA z?e nazwy plików zdj?ciowych wsadowych np ze spacj?, b?d? nie obs?ugiwaniem brakiem biblioteki GD PHP Twojego nowego serwera. Utworzone wcze?niej pliki galerii na prawid?owo dzia?aj?cym serwerze i przeniesione po ftp nawet na z?y GD b?d? widoczne zawsze-warunek tryb zgodno?ci jego pracy-z organizacj? katalogów. Dodawanie zdj?? zawsze mo?liwe najwy?ej wyst?pi brak starych nowe b?d? wykryty tryb pracy obecny. WIEC OPIS NAPRAWY NIE DOTYCZY DODAWANIA ZDJ?? Edytowane przez wlodekp dnia 14.03.2007 06:54:12 |
|
|
Kazimierz |
Dodany dnia 26.03.2007 12:02:41
|
wlodekp napisa?/a: Natomiast jakiekolwiek b??dy dodawania s? spowodowane b??dami u?ytkownika typu przekroczone limity ustawie? galerii w PA z?e nazwy plików zdj?ciowych wsadowych np ze spacj?, b?d? nie obs?ugiwaniem brakiem biblioteki GD PHP Twojego nowego serwera. Utworzone wcze?niej pliki galerii na prawid?owo dzia?aj?cym serwerze i przeniesione po ftp nawet na z?y GD b?d? widoczne zawsze-warunek tryb zgodno?ci jego pracy-z organizacj? katalogów. Dodawanie zdj?? zawsze mo?liwe najwy?ej wyst?pi brak starych nowe b?d? wykryty tryb pracy obecny. Niestety, u mnie tak nie jest. Po stwierdzeniu braku zdj?? w galeriach utworzy?em przez ftp katalogi dla poszczególnych albumów i przenios?em tam zdj?cia. Albumy i wszystkie zdj?cia sta?y si? widoczne, wszystko pracuje jak nale?y - z wyj?tkiem w?a?nie dodawania nowych zdj??. Dodanie nowego zdj?cia powoduje co prawda wy?wietlenie komunikatu, ?e zdj?cie zosta?o dodane, ale w galerii jest informacja "Brak zdj?cia". Na serwerze te? nie s? tworzone ?adne pliki! Jak to naprawi?? |
|
|
Pieka |
Dodany dnia 26.03.2007 12:19:19
|
![]() ![]() Postów: 19887 Pomógł: 767 ![]() Data rejestracji: 23.02.2005 18:12 |
Kazimierz napisa?/a: ...Na serwerze te? nie s? tworzone ?adne pliki! Jak to naprawi?? Jestes pewny, ze masz na katalogach images, photoalbum i submissions chmod = 777? Zdjecia dodajesz z Panelu Admina, czy za pomoca linka "Dodaj zdj?cie"? Jestem jaki jestem
![]() |
|
|
![]() |
Dodany dnia 26.03.2007 12:43:36
|
Ja ju? zak?adam ?e KA?DY u?ytkownik fusion chmod ustawia wedle instrukcji-bo je?li nie to czcza gadka, wchodz? w rachub? jeszcze tempy-do tymczasowego uploadu-bez nich te? nic nie pójdzie-?aden upload. Czy inne rzeczy typu backup z PA chodzi-oczywi?cie z 777 dbbackup.php? praca-czytam |
|
|
Kazimierz |
Dodany dnia 26.03.2007 12:45:18
|
Pieka napisa?/a: Jestes pewny, ze masz na katalogach images, photoalbum i submissions chmod = 777? O rzesz... Mój b??d, rzeczywi?cie przy tworzeniu folderów dla poszczególnych albumów nie zwróci?em uwagi na chmody. Dzi?kuj? za pomoc i przepraszam za zawracanie g?owy. Po zmianie chmod na 777 wszystko dzia?a jak nale?y, ale... Dlaczego nie wida? na serwerze nowo tworzonych albumów i nowo dodanych zdj??? Czy mam rozumie?, ?e te zdj?cia s? przechowywane w bazie sql? Bo gdzie? s? przechowywane, skoro wida? je na stronie. Na ftp ich nie ma. |
|
|
![]() |
Dodany dnia 26.03.2007 13:14:52
|
Najpierw to mo?e ustalmy do ko?ca ze to nie safemode: Poszczególne katalogi albumów tworz? si? same przy tworzeniu nowego albumu i dodawaniu jego miniaturki-ICH CHMOD album_1 TO 755 natomiast katalog photoalbum nadrz?dny 777 bo jak nie to nie utworzy podkatalogu album_1, album_2 .. itd i co za tym idzie nie doda plików-bo nie b?dzie mia? gdzie. albumy tworzy funkcja mkdir() i katalog w którym ma by? utworzony (album_1-podkatalog) phptoalbum 777 |
|
|
m_i_n |
Dodany dnia 26.03.2007 13:29:19
|
Wg. mnie glupota jest uzalezniac model trzymania galerii od takiej zmiennej jak safe_mode. Byc moze Digi ma calkowita wladze nad swoim serverem ale to nie znaczy ze kazdy ![]() Awaria strony? - dowiedz si? o niej, nim ktokolwiek zauwa?y: uMonitor.eu
|
|
|
Pieka |
Dodany dnia 26.03.2007 13:39:51
|
![]() ![]() Postów: 19887 Pomógł: 767 ![]() Data rejestracji: 23.02.2005 18:12 |
Kazimierz napisa?/a: Pieka napisa?/a: Jestes pewny, ze masz na katalogach images, photoalbum i submissions chmod = 777? O rzesz... Mój b??d, rzeczywi?cie przy tworzeniu folderów dla poszczególnych albumów nie zwróci?em uwagi na chmody. Dzi?kuj? za pomoc i przepraszam za zawracanie g?owy. Po zmianie chmod na 777 wszystko dzia?a jak nale?y... Pieknie, pieknie... Tyle pisania, a tu taki numer ![]() Nastepnym razem zacznij od podstaw, to dobra rada. Kazimierz napisa?/a: .. Czy mam rozumie?, ?e te zdj?cia s? przechowywane w bazie sql? Bo gdzie? s? przechowywane, skoro wida? je na stronie. Na ftp ich nie ma. Nie, zdjecia sa umieszczane TYLKO na FTP'ie. Zapewne zdjecia dodawane sa do konkretnych katalogow przypisanych danym albumom i dlatego nie widzisz ich w glownym katalogu galerii. Edytowane przez Pieka dnia 02.04.2007 20:06:55 Jestem jaki jestem
![]() |
|
|
Kazimierz |
Dodany dnia 26.03.2007 19:52:37
|
Pieka napisa?/a: Nie, zdjecia sa umieszczane TYLKO na FTP'ie. Zapewne zdjecia dodawane sa do konkretnych katalogow przypisanych danym albumom i dlatego nie widzisz ich w glownym katalogu galerii. Nowy katalog z nowym albumem znalaz? si? - nie wiem tylko, dlaczego nie by?o go wida? od razu po za?o?eniu nowego albumu przez stron? www. Pojawi? si? dopiero po roz??czeniu i ponownym zalogowaniu na ftp. Katalog jest, ale... ma chmod 700, nie mog? go zmieni?, katalogu nawet nie mog? otworzy?. Próba zmiany chmod ko?czy si? komunikatem, ?e nie mo?na zmieni? atrybutów zdalnych plików. Atrybuty innych albumów mog? zmieni?. Co jest grane? |
|
Strona 1 z 2: 12
Przejdź do forum: |