Zobacz temat
SUPER-MOD: PHP Hypercacher (Szybkie Cache)
|
|
SoofMan |
Dodany dnia 12.04.2007 21:45:53
|
![]() Przedszkolak ![]() Postów: 45 Data rejestracji: 17.04.2006 15:57 |
Witam rado?nie wszystkich forumowiczów, administratorów i zespó? tworz?cy polski support PHP Fusion (wow, ale jestem podekscytowany ![]() Mo?e niektórzy z was poznali ju? mnie wcze?niej - jestem autorem niezbyt popularnego MODa do PHP-Fusion: zmieniaj?cego rozszerzenia plików z PHP na HTML. Na samym pocz?tku zaznacz?, ?e to w ?adnym wypadku nie jest SPAM, ze wzgl?du na charakter tego co chc? zaprezentowa? (mianowicie : to jest na licencji GPL) Jestem bardzo szcz??liwy (i dumny ![]() Niemo?liwe ? A jednak. Mój mod dzia?a z nast?puj?cymi CMSami (naturalnie wszystko przetestowane): * PHP Fusion wersja 6.0.5 * MediaWiki 1.8.2 (WikiPedia) * PHPBB 2.0.22 * Joomla! wersja 1.0.11 (popularny w komercyjnych kr?gach otwarty CMS - oparty na Mambo) * Mambo wersja 4.6.1 * PHP Nuke wersja 7.9 * Wordpress wersja 2.0.5 (do blogów) * BtitTracker 1.4 By BitTeam Co robi ten mod ? 5-20 krotnie przy?piesza dzia?anie ka?dego z tych CMSów. Niemo?liwe ? A jednak. PHP-Hypercacher i PHP-Hypercacher GZIP : - Zmniejsza 5 do 10-krotnie obci??enie serwera HTTP - Zmniejsza 10-30 krotnie obci??enie bazy MySQL - Jest GENIALNIE prosty w konstrukcji i TAK PROSTY w instalacji, ?e mo?e go zainstalowa? nawet DZIECKO. - Zmniejsza 2-3 razy zapotrzebowanie na transfer (kompresja GZIP - tylko w wersji p?atnej za pobranie) - Jest jednym z najszybszych systemów cache'owania stron. (Szybszego nie widzia?em) - Jest na 100% szybszy ni? jakikolwiek QUERY CACHING, by? mo?e jest nawet szybszy ni? rozwi?zania serwerowe - MOD_GZIP serwera Apache si? CHOWA przy szybko?ci tego wymiatacza. Sprawd?cie sami ![]() MA?O tego. Stwierdzi?em ?e tak fantastyczne dzie?o nie mo?e by? ograniczane tylko dla wybranych (czytaj kasiastych) i postanowi?em UDOST?PNI? wszystkie skrypty z rodziny PHP-Hypercachera na licencji GPL ! Do tego wszystkiego, PHP-Hypercacher Standard (wersja bez kompresji GZIP) jest dost?pna do pobrania CA?KOWICIE GRATIS ju? teraz. Nie ma tutaj ?adnych haczyków - GPL, darmowe, i koniec. Macie wi?c pe?n? wolno?? modyfikacji oraz budowania swoich serwisów w oparciu o PHP-Hypercachera. Na pocz?tku chcia?em to co? tylko sprzedawa?, ale stwierdzi?em ?e nie mam g?owy do interesów i jeszcze nie daj Bo?e kto? mnie zrobi w konia i mi to ukradnie, albo mnie wykupi czy co?. Stwierdzi?em wi?c, ?e najlepszym zabezpieczeniem przed takim tokiem spraw b?dzie licencja GPL. Poza tym, trzeba si? przys?u?y? ?rodowisku OS od którego przecie? tyle dosta?em (Mój koffany Linux) ![]() Pobieram op?aty jedynie za pobranie i instalacj? PHP-Hypercachera GZIP, który nie tylko przy?piesza funkcjonowanie strony, ale i oszcz?dza transfer - co mo?e da? du?e oszcz?dno?ci dla firm korzystaj?cych ze wspó?dzielonych pakietów hostingowych. Jeszcze raz zach?cam do pobierania i zabawy z moim programem. Adres bezpo?redni do ?ci?gni?cia PHP-Hypercachera: http://hypercache...ennik.html Paczka do pobrania zawiera nie tylko PHP-Hypercachera, ale i PE?N? DOKUMENTACJ? w formacie ODF (wymagane OpenOffice). Jak mówi?em, instalacja tego MODa jest banalna, wi?c NIKT z was nie b?dzie mia? z tym problemów. Instalacja polega najcz??ciej na wklejeniu dwóch fragmentów kodu w dwóch ró?nych miejscach w waszym serwisie. Nie trzeba kopiowa? ?adnych plików, nie trzeba grzeba? w bazie, ?adnych includów, ?adnych obiektów - po prostu NIC. Paczka zawiera te? instrukcje instalacyjne do najpopularniejszych CMSów wymienionych powy?ej (z wyj?tkiem PHPBB ) - w tym PHP Fusion oczywi?cie. Jak chcecie podyskutowa? o funkcjonowaniu mojego moda, to zapraszam te? na moje forum - postaram si? udzieli? wszelkich mo?liwych odpowiedzi. http://hypercache... Je?eli kto? nie dowierza i chce zobaczy? jak dzia?a PHP-Hypercacher GZIP z PHP-Fusion i Jooml? ! (b?dzie tego wi?cej), to zapraszam te? na stron? testow? CMSów: http://hypercache...m/cmstest/ Adres do strony g?ównej - zawiera komercyjn? oferte promocyjn?. http://hypercache... ----------------------------------------- BTW. Za?o?? si? ?e PHP-Hypercacher bezproblemowo przy?pieszy?by dzia?anie tej strony, na której teraz jeste?my 3-6 razy. Jak kto? chce zobaczy? dzia?anie PHP-Hypercachera w PRAKTYCE, to zapraszam te? na http://www.nowebi... (200.000 u?ytkowników miesi?cznie) - jestem tam g?ównym programist? i tak naprawd? stworzy?em PHP-Hypercachera bo wkurza?o mnie ?e to co? tak wolno chodzi ![]() ![]() Pozdrawiam i ?ycz? mi?ej zabawy. SoofMan Edytowane przez SoofMan dnia 25.01.2019 10:08:14 Widzia?e? kiedy? TAKIEGO moda ? Nie ?
http://www.hypercacher.com |
|
|
W?cibski Go?? |
Dodany dnia 09.09.2025 22:54:01
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
![]() |
IP: localhost | |
jantom |
Dodany dnia 12.04.2007 21:52:41
|
![]() Weteran ![]() Postów: 3460 Pomógł: 123 Data rejestracji: 31.03.2005 20:10 |
Fusiona przyspieszy?o niesamowicie... Potem chwil? pochodzi? normalnie i wracamy do rozrywki. Przy joomli by?o podobnie. Co? si? cz?sto sypie. Mo?e akurat wszed?em w nieodpowiednim momencie. Edytowane przez jantom dnia 12.04.2007 21:54:00 |
|
|
SoofMan |
Dodany dnia 12.04.2007 21:56:44
|
jantom napisa?/a: Fusiona przyspieszy?o niesamowicie... Potem chwil? pochodzi? normalnie i wracamy do rozrywki. Przy joomli by?o podobnie. Co? si? cz?sto sypie. Mo?e akurat wszed?em w nieodpowiednim momencie. Hmmm... A to dopiero strasznie dziwne. Ja ?a?? po tych stronach testowych non-stop i nic si? nie dzieje. W ogóle nic si? nie dzieje nigdy. Mo?e co? z serwerem (za du?e obci??enie czy co? w tym stylu). PHP-Hypercacher ma zwykle tak, ?e je?eli PHP dzia?a to on te?. UPDATE: Aha, dobra - wiem o co chodzi. Niech zgadn? - u?ywasz IE6 albo IE7 ? Mia?em z tym kiedy? problem, ale wydawa?o mi si? ?e to naprawi?em w wersji PHP-Hypercacher GZIP 0.911... Có? - b?dzie BUGFIX jutro albo pojutrze. Edytowane przez SoofMan dnia 12.04.2007 22:05:24 Widzia?e? kiedy? TAKIEGO moda ? Nie ?
|
|
jantom |
Dodany dnia 12.04.2007 22:16:11
|
![]() Weteran ![]() Postów: 3460 Pomógł: 123 Data rejestracji: 31.03.2005 20:10 |
Aha, dobra - wiem o co chodzi. Niech zgadn? - u?ywasz IE6 albo IE7 ? Najwi?ksza pomy?ka pod s?o?cem - JA = Opera (obecnie 9.1). Twój homepage te? jest oparty o cachera? Sypie si? koncertowo. Chyba po prostu mam magiczn? zdolno?? do powodowania awarii skryptów ![]() Edytowane przez jantom dnia 12.04.2007 22:17:32 |
|
|
Pieka |
Dodany dnia 12.04.2007 22:20:41
|
![]() ![]() Postów: 19887 Pomógł: 767 ![]() Data rejestracji: 23.02.2005 18:12 |
jantom napisa?/a: ..Chyba po prostu mam magiczn? zdolno?? do powodowania awarii skryptów ![]() Mysle, ze po prostu jestes idealnym betatesterem ![]() Sprawdzilem na Mozilli i strony dzialaja, ale jedno mnie przerazilo.... Wszedzie jest mowa o kasie, doslownie wszedzie, wiec nie mow, ze robisz to z czystego serca ![]() Porownalem testowa strone postawiona na PHP-Fusion z moja testowa oparta rowniez na Fusionie i to w darmowym hostingu OVH i... Nie widze roznicy, obie dzialaja jednakowo szybko. Test tej modyfikacji trzeba robic na bardzo obciazonej stronie, a nie na osesku instalacyjnym ![]() Edytowane przez Pieka dnia 12.04.2007 22:33:42 Jestem jaki jestem
![]() |
|
|
szer |
Dodany dnia 12.04.2007 22:24:50
|
![]() Zaawansowany ![]() Postów: 1139 Pomógł: 4 Data rejestracji: 13.11.2004 23:06 |
Mi wogóle nie wy?wietla tych stron wi?c :D. Poprostu musi super dzia?a? ten mod :D Na FF i Operze dzia?a. Ale jako? nie widze by by?o du?o szybciej... Edytowane przez szer dnia 12.04.2007 22:26:13 |
|
|
SoofMan |
Dodany dnia 12.04.2007 22:31:56
|
JEDNA Sprawa. gzuncompress(substr($bf,8,-16) Zamieni?em na gzuncompress(substr($bf,8,-8) Stary i jary b??d. Wszystkie testowe CMSy ju? dzia?aj?. Zach?cam do dalszego testowania ![]() ---------------------------- jantom: Jest tak dlatego, ?e masz skopanego providera internetowego, lub ??czysz si? do netu przez PROXY. Wszystkie strony b?d? ci si? wolniej ?adowa?, bo twoja przegl?darka nie przyjmuje skompresowanych danych. To samo tyczy si? prawdopodobnie ciebie szer - twoja przegl?darka nie obs?uguje skompresowanych danych GZIP. Mo?e to by? spowodowane ??czeniem si? przez proxy lub u?ywaniem przestarza?ych przegl?darek (IE6, IE7) ---------------------------- BTW. seriws nowebiuro.pl dzia?a na wersji PHP-Hypercacher STANDARD. Hula jak marzenie ju? od paru miesi?cy. Konkurencja si? chowa ![]() ----------------------------- Zaraz dodam te? now? wersj? Hypercachera GZIP na moj? stron? domow? i wsz?dzie indziej. Edytowane przez SoofMan dnia 12.04.2007 22:37:01 Widzia?e? kiedy? TAKIEGO moda ? Nie ?
|
|
szer |
Dodany dnia 12.04.2007 22:34:40
|
![]() Zaawansowany ![]() Postów: 1139 Pomógł: 4 Data rejestracji: 13.11.2004 23:06 |
Hmmm mnie dalej pod IE7 nie chce dzia?a?.... BTW ceny te? s? astronomiczne ![]() |
|
|
SoofMan |
Dodany dnia 12.04.2007 22:42:13
|
szer napisa?/a: Hmmm mnie dalej pod IE7 nie chce dzia?a?.... Powinno ju? dzia?a?. Mo?esz sprawdzi?. Zaktualizowa?em wszystko do wersji GZIP 0.982 BTW ceny te? s? astronomiczne ![]() No co ty... dzi?ki temu moja firma (nowebiuro.pl) zaoszcz?dzi?a 700 z? na transferze tylko przez 1,5 miesi?ca u?ytkuj?c PHP-Hypercachera GZIP. Ceny nie s? wi?c zbyt wygórowane. Widzia?e? kiedy? TAKIEGO moda ? Nie ?
|
|
jantom |
Dodany dnia 12.04.2007 22:44:25
|
@SoofMan - i znowu b??d, jednak nie mog? Ci? za to wini?. ??cz? si? bezpo?rednio przez kablówk?. Po wprowadzonych przez Ciebie poprawkach zacz??o to jako? chodzi?, czyli... ko?czy? chyba nie ma po co. Je?li to dzia?a tak pi?knie, jak opisujesz, pozostaje ?yczy? sukcesu (i dobrych betatesterów ![]() |
|
|
SoofMan |
Dodany dnia 12.04.2007 22:51:12
|
Pieka napisa?/a: jedno mnie przerazilo.... Wszedzie jest mowa o kasie, doslownie wszedzie, wiec nie mow, ze robisz to z czystego serca ![]() Nie. Widzisz. Ten ca?y tekst powsta? jeszcze jak mia?em zamiar TYLKO sprzedawa? Hypercachera. O zmianie licencji na GPL zdecydowa?em pó?niej. A tekstu nie zmienia?em - dlatego wsz?dzie jest mowa o kasie. Nied?ugo to pozmieniam, i dodam wersj? angielsk?. Test tej modyfikacji trzeba robic na bardzo obciazonej stronie, a nie na osesku instalacyjnym ![]() No tak. Dok?adnie po to jest PHP-Hypercacher. Ale na obci??onej stronie nie ma sobie równych. Patrz nowebiuro.pl. Mo?e ró?nica nie jest a? tak widoczna, bo wiadomo - serwery s? ró?ne, internet dzia?a te? ró?nie. Ale jezeli przetestujesz sobie wersj? Fusiona z PHP-Hypercacherem a potem bez na domowym serwerze, to gwarantuj? ci, ze zobaczysz ró?nic? !! Nawet na zupe?nie nieobci??onym serwerze wida? ró?nic?. A to dlatego, ?e strona oparta o PHP-Hypercachera ?aduje si? prawie tak szybko jak statyczny html Widzia?e? kiedy? TAKIEGO moda ? Nie ?
|
|
Pieka |
Dodany dnia 12.04.2007 22:53:46
|
![]() ![]() Postów: 19887 Pomógł: 767 ![]() Data rejestracji: 23.02.2005 18:12 |
SoofMan napisa?/a: ... dzi?ki temu moja firma (nowebiuro.pl) zaoszcz?dzi?a 700 z? na transferze tylko przez 1,5 miesi?ca u?ytkuj?c PHP-Hypercachera GZIP... Mozesz to przyblizyc? 700zl/1.5 miesiaca? Macie tam jakiegos lewego FTP'a? ![]() Jestem jaki jestem
![]() |
|
|
SoofMan |
Dodany dnia 12.04.2007 22:54:13
|
jantom napisa?/a: @SoofMan - i znowu b??d, jednak nie mog? Ci? za to wini?. ??cz? si? bezpo?rednio przez kablówk?. Po wprowadzonych przez Ciebie poprawkach zacz??o to jako? chodzi?, czyli... ko?czy? chyba nie ma po co. Je?li to dzia?a tak pi?knie, jak opisujesz, pozostaje ?yczy? sukcesu (i dobrych betatesterów ![]() Hmmm... pesymista. Zainstaluj sobie fusion w domu, do tego Hypercachera i zobaczysz ró?nic?. gwarantuj?. Na nowebiuro.pl zanim go zainstalowa?em, g?ówna strona ?adowa?a si? 10-20 sekund. Po zainstalowaniu ?aduje si? 2-3 sekundy. Pieka napisa?/a: Mozesz to przyblizyc? 700zl/1.5 miesiaca? Macie tam jakiegos lewego FTP'a? ![]() A no nie. Po prostu mamy w pakiecie X GB transferu. Za ka?dy przekroczony gigabajt trzeba dop?aca? 10 z?. Jak przekroczysz limit o wystarczaj?c? ilo?? GB, to kasa leci bardzo szybko. --------------------------------- Poza tym ceny Hypercachera nie s? jeszcze finalnie ustalone. S? to ceny szkicowe. Musz? si? nad nimi zastanowi?. jantom napisa?/a: @SoofMan - i znowu b??d, jednak nie mog? Ci? za to wini?. ??cz? si? bezpo?rednio przez kablówk?. Po wprowadzonych przez Ciebie poprawkach zacz??o to jako? chodzi?, czyli... ko?czy? chyba nie ma po co. Je?li to dzia?a tak pi?knie, jak opisujesz, pozostaje ?yczy? sukcesu (i dobrych betatesterów ![]() Cz?owieku. Twoja przegl?darka nie obs?uguje danych skompresowanych GZIP (które s? powszechnie stosowane w internecie - nawet ta strona [php-fusion.pl] u?ywa kompresji). Nie wiem dlaczego tak jest, czym to jest spowodowane, ale tak jest. Mo?liwe przyczyny: - Co? z twoim providerem internetowym - Co? z PROXY - Co? z twoim komputerem - Co? z twoj? przegl?dark? -------------------------------------- BTW. Gdyby?cie widzieli jak BOSKO WikiMedia na tym ?MIGA. Woooow - normalnie torpeda. Musz? jak najszybciej doda? j? do testowych CMSów. Edytowane przez SoofMan dnia 12.04.2007 23:04:19 Widzia?e? kiedy? TAKIEGO moda ? Nie ?
|
|
DJPromo |
Dodany dnia 12.04.2007 23:02:47
|
![]() Bywalec ![]() Postów: 630 Pomógł: 41 ![]() Data rejestracji: 13.06.2006 18:51 |
Powiem tak sprawdzi?em sobie tego moda na serwie domowym i na ovh i na innych gdzie mam php-fusiona jedynie gdzie widze ró?nic? to na yoyo.pl tam znacznie szybciej chodz ![]() a co do ovh (p?atny ) to wystarczy ?e zmieni?em w pliku maincore.php to b_start(); przy tym strona ?adowa?a sie nawet do 5 sekund na ob_start("ob_gzhandler" ![]() nie wiem jak u was i bez tego moda strona ?aduje sie bardzo szybko http://www.lsoduc...l/news.php |
|
|
SoofMan |
Dodany dnia 12.04.2007 23:08:38
|
jedynie gdzie widze ró?nic? to na yoyo.pl tam znacznie szybciej chodz ![]() Dok?adnie. Ró?nica jest NAJBARDZIEJ widoczna na najbardziej obci??onych serwerach. Im bardziej obci??ony serwer, tym szybciej b?dzie chodzi?. --------------------------------------- BTW. Widz? ?e troch? rozmin?li?my si? w koncepcji czym jest w?a?ciwie PHP-Hypercacher. Jak wskazuje nazwa, jest to zautomatyzowany system CACHE'owania. A to znaczy tyle, ?e zwi?kszona szybko?? chodzenia jest widoczna dopiero przy drugim, lub trzecim wej?ciu na t? sam? podstron? (z identycznym adresem, identycznymi ciastkami itd), lub przy od?wie?aniu strony. Je?eli jakiekolwiek dane si? zmieni? (adres, ciastka, POST, GET, FILES) , to PHP-hypercacher traktuje dan? stron? jak ca?kowicie inn? stron? i ?aduje j? od zera, co znaczy ?e w tym momencie NIE JEST SZYBCIEJ, tylko wolniej - ale tylko odrobin? wolniej. Super sprawa na bardzo obci??one serwisy. To co? mo?e naprawd? zmieni? internet. Edytowane przez SoofMan dnia 12.04.2007 23:10:42 Widzia?e? kiedy? TAKIEGO moda ? Nie ?
|
|
jantom |
Dodany dnia 12.04.2007 23:12:12
|
@Soofman - wyobra? sobie, ?e wiem czym jest gzip, pomimo tego, ?e informatyki nie ko?czy?em - tyle akurat uda?o mi si? przyswoi?. O tym, ?e Suppport korzysta z kompresji te? wiem. Sam korzystam z gzipa jak mog? i nigdy tego typu problemów, jak w/w, nie mia?em. Z proxy, jak ju? wcze?niej pisa?em, nie korzystam, bezpo?rednio ??cz? si? po kablówce, router dopiero co by? po resecie. Mój komputer? To dlaczego b??d wydarzy? si? nie tylko u mnie? Nie mam zamiaru robi? Ci antyreklamy (bo i nie mam po co, nikt mi za to nie zap?aci?), po prostu poinformowa?em Ci? o b??dzie i moich odczuciach po ich ujrzeniu. To mój ostatni post w tym temacie, je?li chcesz dalej kontynuowa? w?tek dotycz?cy mojego z?omu/kabla/oprogramowania, to zapraszam na PW. @down - nie dzia?a?o, dopóki nie wprowadzi?e? poprawek. Wg mnie, b?ad w tym wypadku le?a? po twojej stronie. Edytowane przez jantom dnia 12.04.2007 23:18:25 |
|
|
SoofMan |
Dodany dnia 12.04.2007 23:15:39
|
jantom napisa?/a: @Soofman - wyobra? sobie, ?e wiem czym jest gzip, pomimo tego, ?e informatyki nie ko?czy?em - tyle akurat uda?o mi si? przyswoi?. O tym, ?e Suppport korzysta z kompresji te? wiem. Sam korzystam z gzipa jak mog? i nigdy tego typu problemów nie mia?em. Z Proxy jak ju? wcze?niej pisa?em nie korzystam, bezpo?rednio ??cz? si? po kablówce, router dopiero co by? po resecie. Mój komputer? To dlaczego b??d wydarzy? si? nie tylko mnie? Nie mam zamiaru robi? Ci antyreklamy (bo i nie mam po co, nikt mi za to nie zap?aci?), po prostu poinformowa?em Ci? o b??dzie i moich odczuciach po ich ujrzeniu. To mój ostatni post w tym temacie, je?li chcesz dalej kontynuowa? w?tek dotycz?cy mojego z?omu/kabla/oprogramowania, to zapraszam na PW. Staaaary. Pe?en luz. Nie dzia?a i koniec. Nie ma si? o co k?óci?. Zg?o? b??d na moje forum do BUGów, opisz problem i postaram si? doj?? o co chodzi. By? mo?e wina le?y po mojej stronie. http://hypercache...um.php?f=4 Pó?niej wy?l? ci adres do jakiego? testowego skryptu ?eby zobaczy? o co chodzi. Edytowane przez SoofMan dnia 12.04.2007 23:16:07 Widzia?e? kiedy? TAKIEGO moda ? Nie ?
|
|
Pieka |
Dodany dnia 12.04.2007 23:15:47
|
SoofMan napisa?/a: ..Nie wiem dlaczego tak jest, czym to jest spowodowane, ale tak jest... Nie wiesz? Przeciez nawet DjPromo o tym wie :D (DjPromo, to zart!) Support od poczatku uzywa standardowej kompresji, ktora uzykasz zmieniajac jedna linijke w pliku maincore.php, o czym pisal w/w kolega :) Konkretnie: na Pisalismy o tym dawno temu. I juz masz roznice B) Edytowane przez Pieka dnia 12.04.2007 23:19:00 Jestem jaki jestem
![]() |
|
|
DJPromo |
Dodany dnia 12.04.2007 23:18:53
|
![]() Bywalec ![]() Postów: 630 Pomógł: 41 ![]() Data rejestracji: 13.06.2006 18:51 |
A jak :D Jak si? czyta posty to si? wie |
|
|
SoofMan |
Dodany dnia 12.04.2007 23:34:48
|
jantom: napisa?em ten skrypcik do testowania czy przegladarka obsluguje dane GZIP. Skrypcik wygl?da tak: I mo?na zobaczy? jak dzia?a tutaj: http://hypercache.../comptest/ Widzia?e? kiedy? TAKIEGO moda ? Nie ?
|
Przejdź do forum: |