ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 7

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

jantom
07.09.2025 09:40:31
Strona z niebytu wrocila, ciekawe kiedy polskie literki rowniez...

JazOOn
25.06.2025 23:43:19
Dziadziejemy jantom...

jantom
23.06.2025 21:37:31
Z ciekawo?ci pogrzeba?em w historii i jest gorzej ni? my?la?em. Skórka Nadzieja ma ju? 17 lat.

jantom
23.06.2025 21:33:12
... troch? zasiedzia?o Wink

jantom
23.06.2025 21:32:38
Cecha tego, jak z 20+ lat temu pisano strony - tabelki wsz?dzie, szczególnie do tworzenia uk?adów stron. PF d?ugo by? wierny tej tradycji. A obecny szablon Supportu napisa?em z 15 lat temu i chyba mu

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Polski Oficjalny Support PHP-Fusion » PHP-Fusion v5.00-v6.01 Support » Modyfikacje skryptów
 Drukuj temat
Wyswietlanie kodu ([code][/code])
Wooya
Kurcze. Staram sie opracowac jakas procedure, aby wyswietlanie zrodla kodu na forum bylo kolorowane. Wiem, ze jest funckja highlight_source() w PHP niestety proba podmiany wartosci zmiennych $ubbs[xx] w funkcji parseub?le) (maincore.php) nie przynosi zamierzonych efektow (nadal "czarno-biale" ) Frown Moze ktos juz sprobowal cos takiego zrobic i mu wyszlo? Wink

PS: probowalem tez show_source() ale tysz nie ladzia Sad
Edytowane przez Wooya dnia 28.07.2005 09:31:08
... Pomagam tylko przy najnowszych wersjach PHP-Fusion ...
koder_1.png

W?cibski Go??
Dodany dnia 08.09.2025 20:32:55
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
Shaolin
Na eXtreme przy pisaniu postów masz funkcj? parse - ?adnie wszystko koloruje :).
working

Wooya
Shaolin napisa?/a:
Na eXtreme przy pisaniu postów masz funkcj? parse - ?adnie wszystko koloruje Smile.

Dzieki Smile Zerkne Wink
koder_1.png

Wooya
SebaZ napisa?/a:
na extreme zosta? uzyty system kolorowania sk?adni syntax - koloruje wiele j?zyków - nie tylko php - gdzie? jest na forum u nas albo poszukaj na google wpisuj?c syntax

Dzx. Ju? znalaz?em na extreme Smile Szkoda tylko, ?e ten skrypt jest taki szyyybbbkkiiii... Pfft
koder_1.png

SebaZ
tzn?? nie rozumiem w czym on jest szybki ??
Zadawanie pyta? na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego ka?dy mo?e by? pozbawiony je?eli nie b?dzie umia? z niego korzysta?. Nie wymagaj wi?c natychmiastowej odpowiedzi.

Wooya
SebaZ napisa?/a:
tzn?? nie rozumiem w czym on jest szybki ??

To by? sarkazm Smile Szybki - w sensie mu?owaty Pfft Spróbuj przerobi? nim jaki? 100 liniowy kodzik. Umrze? z patrzenia w klepsydr? mo?na Grin Ale fakt faktem, ?e spisuje si? wy?mienicie.
Edytowane przez Wooya dnia 01.08.2005 13:17:54
koder_1.png

SebaZ
LOL - szybszy ci??ko by?oby zrobi? bo do porównania jest mnóstwo s?ów kluczowych a on ma w swoich tablicahc do zmiany wi?kszo?? wyra?e? i zwrotów
Zadawanie pyta? na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego ka?dy mo?e by? pozbawiony je?eli nie b?dzie umia? z niego korzysta?. Nie wymagaj wi?c natychmiastowej odpowiedzi.

Wooya
SebaZ napisa?/a:
LOL - szybszy ci??ko by?oby zrobi? bo do porównania jest mnóstwo s?ów kluczowych a on ma w swoich tablicahc do zmiany wi?kszo?? wyra?e? i zwrotów

S? o wiele szybsze narz?dzia: highlight_string() i highlight_file() w samym PHP. Niestety podpi?cie tych funkcji bezpo?rednio do PHP-Fusion spe?z?o mi na niczym Frown Po prosti zamiast kolorów mam czarne znaczki i z jakich? powodów kod miast wy?wietla? si? tabeli wywala si? poza ni?...
koder_1.png

SebaZ
hehe, no w?a?nie Smile

SebaZ
sorki ?e post pod postem ale chce ?eby wooya to zobaczy? Smile

Jest jeden szkopu? te funkcj? s? szybkie ale nie toleruj? tzn nie zauwa?aj? znaków htmlspecialchars, np: &_nbsp , $_gt, &_lt (ten znaczek '_' daj? bo fusion bierze to jako kod i pokazuje ju? wynikowe znaki Wink) itd... i to powoduje z?? interpretacjk? kodu no i w wi?kszo?ci przypadków powielanie spacji i rozci?ganie i rozwalanie tabel. Te funkcje s? poprostu jescze niedopracowane.

Dlatego proponuj? uzycie tych funkcji a to co b?dzie w resultcie to przefiltrowa? jeszcze string_replace b?d? eregi_replace
Edytowane przez SebaZ dnia 02.08.2005 13:03:38

Wooya
SebaZ napisa?/a:
sorki ?e post pod postem ale chce ?eby wooya to zobaczy? :)

Jest jeden szkopu? te funkcj? s? szybkie ale nie toleruj? tzn nie zauwa?aj? znaków htmlspecialchars, np: &_nbsp , $_gt, &_lt (ten znaczek '_' daj? bo fusion bierze to jako kod i pokazuje ju? wynikowe znaki ;)) itd... i to powoduje z?? interpretacjk? kodu no i w wi?kszo?ci przypadków powielanie spacji i rozci?ganie i rozwalanie tabel. Te funkcje s? poprostu jescze niedopracowane.

Dlatego proponuj? uzycie tych funkcji a to co b?dzie w resultcie to przefiltrowa? jeszcze string_replace b?d? eregi_replace

My?la?em tak?e nad troch? innym rozwi?zaniem. Wy?apa? [ code ] [ / code ] z posta pos?a? do parsera, zapisa? wynik w pliku o przypadkowej nazwie (tmp) i wy?wietla? dynamicznie powsta?y plik w < i frame > ale z tym te? mi nie bardzo wysz?o :D Na razie korzystam z GeSHi bo lepszego rozwi?zania nie ma, ale znaj?c siebie, dojd? wreszcie jak zmusi? fusiona do puszczenia kodu przez highlight :)

Co ciekawe. W infusionie file_manager jest wykorzystana funkcja show_source() (alias do highlight_file()) i pokazuje kodzik ladnie pokolorowany :) Tak wygl?da fragment z tego infusiona:

Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

a tak wynik dzialania:
wooya.mac.aplus.pl/images/file_man_scr.jpg

Ciekawe, nie? :)
Edytowane przez Wooya dnia 02.08.2005 14:22:56
koder_1.png

SebaZ
nie powiem - nie powiem bo nie?le to wygl?da.. Tylko teraz to wykorzysta? Smile moze uzyj tej funkcji ?

SebaZ
gadali?my na GG ale co? nie pasowa?o z linijkami kodu ;) wi?c oto on

wstaw go w viewthread.php przed
czy jakos tak. Wa?ne ?eby by?o przed i bez b??dów niedomkni?cia tagów :)

Potem napisz na forum jaki? post z uzyciem [ code ]no i wstaw kod php i zapisz go. Potem otwórz normalnie jakby? go czyta?.

efekt jest taki jak na obrazku. Na obrazku zaznaczy?em te? miejsca które trzeba poprawi?, tzn wy?wietlanie htmlspecialchars jak pisa?em wcze?niej, ale to pryszcz. Potem wrzuci? to w quote i ?eby za?ama?o lini? i bedzie git.

Kolorowanie b?dzie gotowe :) A wstawi? to do czego si? chce to ju? chyba dasz rad? :)
SebaZ dodał/a następującą grafikę:
kolorowanies_skladni[133].jpg

Wooya
Niestety - caly czas black & white Sad
koder_1.png

SebaZ
nie mo?e byc black and white Pfft bo u mnie te? nie zawsze za?apuje- musze od?wie?y? czasami nawet po kilka razy i dopiero za?apuje ale napewno koloruje Pfft

Wooya
SebaZ napisa?/a:
nie mo?e byc black and white Pfft bo u mnie te? nie zawsze za?apuje- musze od?wie?y? czasami nawet po kilka razy i dopiero za?apuje ale napewno koloruje Pfft

Bede probowal, ale na razie zostane przy GeShi Smile Dzieki za uwage i pomoc.
koder_1.png

SebaZ
spox. Ja te? próbuj? - zarazi?e? mi tym pomys?em zrobienia kolorowania i postawnowi?em si? za to wzi?? GrinGrin

Wooya
SebaZ napisa?/a:
spox. Ja te? próbuj? - zarazi?e? mi tym pomys?em zrobienia kolorowania i postawnowi?em si? za to wzi?? GrinGrin

He he Smile Mnie to chodzilo po lbie juz ladny czas, ale wszelkie proby spelzly na niczym. Jednego jestem pewien. Trzeba przerobic funckje parseub?le) z maincore.php wtedy bedzie po sprawie. GeSHi tez sie wciska do maincore i jakos dziala, wiec trzeba znalesc tylko odpowiednie rozwiazanie. Zaleta tago bedzie wielka: speeeed! Grin
Edytowane przez Wooya dnia 04.08.2005 11:30:54
koder_1.png

SebaZ
nioe da si? tego w parseubb() bo to zmienia znaki htmlowskie. Trzeba albo przed albo po. Czyli potrzebna jest nowa funkcja. np. taka:

wszystko niby miodzio ale nie chce mi kolorowa? i tego teraz nie kapuje bo wczesniej kolorowa?o elegancko :(:(:( tylko ?e ca?ego posta a teraz rozdziela kod od zwyk?ego tekstu

Wooya
SebaZ napisa?/a:
nioe da si? tego w parseubb() bo to zmienia znaki htmlowskie. Trzeba albo przed albo po. Czyli potrzebna jest nowa funkcja. np. taka:

wszystko niby miodzio ale nie chce mi kolorowa? i tego teraz nie kapuje bo wczesniej kolorowa?o elegancko :(:(:( tylko ?e ca?ego posta a teraz rozdziela kod od zwyk?ego tekstu

I w?a?nie w tym ca?y szkopu? :D
koder_1.png

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl