Zobacz temat
Strona 1 z 2: 12
|
|
Wype?nienie podstrony tre?ci? - jak!?
|
|
| polna-mysz |
Dodany dnia 17.04.2008 18:35:56
|
|
Przedszkolak ![]() Postów: 20 Ostrzeżeń: 1 Data rejestracji: 12.04.2008 22:12 |
Pytanie podstawowe - 1szy raz korzystam z CMSa nie mam zielonego poj?cia o standardach, znam tak sobie HTMLa i CSS, PHP prawie nie!Nie znalaz?am ?adnego poradnika o CMS-ie na FORUM wi?c zapytyam czy dobrze rozumiem/zgaduj?! Przez "zarz?dzanie stron?" doda?am sobie dwa menu w belce górnej i lewym pasku nawigacji mianowicie: O Firmie --> firma11.php tak? wybra?am nazw? dla podstrony ! Nasza Oferta --> oferta11.php tak? wybra?am nazw? dla podstrony ! Jak teraz klikam na te menu to wylatuje mi b??d i nic nie wy?wietla. Chcia?abym to wy?wietla? w ?rodkowym polu tak jak: Strona g?ówna --> index.php Czy mam odnale?? w katalogach index.php skopiowa? pod 2g? nazw? na firma11.php i utworzy? "CU?" z tego firma11.php przy pomocy edytora html np.: CORE EDITOR którego u?wa?am !!??? A nast?pnie wrzuci? do tego katalogu w którym jest index.php a PHP-FUSION go sam zassie bez ?adnych dodatkowych manewrów! ??? ![]() Przepraszam za poziom pytania ale mysla?am ?e w "zarz?dzaniu tre?ci?" b?d? mog?a wpisywa? tre?? podstrony w jakim? okienku a tam czego? takiego nie znalaz?am! |
|
|
|
| W?cibski Go?? |
Dodany dnia 27.10.2025 00:38:46
|
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
| IP: localhost | |
| kamy |
Dodany dnia 17.04.2008 18:37:29
|
|
Pocz?tkuj?cy ![]() Postów: 150 Ostrzeżeń: 3 Data rejestracji: 10.02.2008 15:10 |
Stworz te strony jako "Strony informacyjne" i link sie sam utworzy
|
|
|
|
| ICEK |
Dodany dnia 17.04.2008 18:39:22
|
|
Bywalec ![]() Postów: 658 Pomógł: 27 Data rejestracji: 22.09.2007 08:29 |
Na pocz?tek polecam Poradnik Tam masz WSZYSTKO dok?adnie opisane. A tak ma marginesie, to dodajesz dodatkow? stron? w Zarz?dzaniu Tre?ci?>>Dodatkowe strony lub Strony Informacyjne i po dodaniu tej strony masz adres viewpage.php?page_id=X i dopiero ten adres wpisujesz w Zarz?dzanie Stron? w Menu strony. X - id strony informacyjnej, analogicznie, pierwsza strona dodana b?dzie mia?a 1 nast?pna 2 itp. |
|
|
|
| polna-mysz |
Dodany dnia 17.04.2008 18:58:02
|
|
Bardzo dzi?kuj? za expresssow? odpowied?! Ale jest jedno ma?e "ale" chcia?am mie? te 2 nowe podstrony na pozycji 2 i 3 po "stronie g?ównej" jak to robi? w ten sposób co mi poda? "ICEK" to te dwie podstrony l?duj? na pozycji 16 i 17 co mi nie pasuje !!!!! i DRUGIE "ALE" jak to robi? w ten sposób to nie mam nazwy podstrony w postaci "nazwapodstrony1.php" to jak mam to edytowa? edytorem zewn?trznym co ma wi?ksze mo?liwo?ci/jest wygodniejszy w edycji i ma dobry podgl?d!! ??/![]() |
|
|
|
| ICEK |
Dodany dnia 17.04.2008 19:03:23
|
|
Bywalec ![]() Postów: 658 Pomógł: 27 Data rejestracji: 22.09.2007 08:29 |
Szczerze? To nic nie zrozumia?em Mo?esz ja?niej?
|
|
|
|
| Pieka |
Dodany dnia 17.04.2008 19:13:32
|
![]() Postów: 19887 Pomógł: 767 v7.02.03Data rejestracji: 23.02.2005 18:12 |
Pierwsze "ale", kolezanka chce zmienic usytuowanie linkow do podstron w nawigacji. Podczas zapisywania strony zaznaczyla "Dodaj link do nawigacji" i sila rzeczy link zostal dodany jako kolejny. Wystarczy wejsc do PA => Zarzadzanie Strona => Menu Strony i zmienic kolejnosc oraz miejsce wyswietlania linkow. Odnosnie drugiego "ale", polecam najnowszy artykul: http://www.php-fu...icle_id=38 Edytowane przez Pieka dnia 17.04.2008 19:14:51 Jestem jaki jestem
![]() |
|
|
|
| polna-mysz |
Dodany dnia 17.04.2008 19:13:52
|
|
Sorry! Problem w tym, ?e w ten sposób nie mam mo?liwo?ci umieszczenia nowej pozycji menu w belce górnej menu i w pasku nawigacji w tym miejscu gdzie chc? - a chc? zaraz po "stronie g?ównej" a przed "Artyku?ami". Umieszcza mi si? ta pozycja menu tylko na ko?cu menu i nie umiem tego zmieni?!Martwi mnie te? fakt, ?e jak pozycja menu nie jest dokumentem/plikiem np.: firma11.php to jak to co? "vievpage.php?page_id=1" mam obrabia? np przez CORE EDITOR lub Zaj?czka! ?? |
|
|
|
| kamy |
Dodany dnia 17.04.2008 19:39:23
|
|
Pocz?tkuj?cy ![]() Postów: 150 Ostrzeżeń: 3 Data rejestracji: 10.02.2008 15:10 |
Wchodzisz w panel administracyjny>zarzadzanie strona >menu strony> i wybierasz edytuj przy tej stronie ktora stworzylas i zminiasz pozycje na 2 i na 3. PS. poza tym wszystko jest w poradniku wystarczy go przeczytac! Edytowane przez Pieka dnia 17.04.2008 19:46:14 |
|
|
|
| polna-mysz |
Dodany dnia 17.04.2008 19:48:16
|
|
Ale w tym przypadku (dodanej przeze mnie pozycji w menu w taki sposó nie wy?wietla mi si? ma?e okienko w którym mog? wpisa? pozycj? 2lub 3 !!! Musia?am to zrobi? za pomoc? "zielonej strza?ki" klikaj?c na ni? 16x ?eby przenió?? do góry!! I teraz przy ?adnej pozycji menu (tych co ju? by?y w w CMS-ie) jak wybior? "edytuj" nie wy?wietla mi sie to ma?e kwadratowe okienko gdzie si? wpisuje pozycj?!!! Mo?na to jako? naprawi?!? |
|
|
|
| Pieka |
Dodany dnia 17.04.2008 19:52:06
|
![]() Postów: 19887 Pomógł: 767 v7.02.03Data rejestracji: 23.02.2005 18:12 |
Naprawic nie mozna, poniewaz to nie jest zepsute ![]() Pole wyboru kolejnosci jest dostepne tylko podczas dodawania nowej pozycji menu. Wystarczy skopiowac adres pliku, usunac star pozycje i dodac jako nowa jednoczesnie wybierajac zarowno kolejnosc jak i miejsce wyswietlania linka. Jestem jaki jestem
![]() |
|
|
|
| polna-mysz |
Dodany dnia 21.04.2008 19:04:00
|
|
Jeszcze mam taaaki problem: :( Wydawa?o mi si?, ?e jak zrobi? strony informacyjne ( a doda?am ich dwie: firma1.php i oferta1.php) w odr?bnych plikach to b?d? mog?a te odr?bne pliki edytowa? na zmian? albo w okienku CMSa Zarz?dzanie stron?/ zawarto?? albo w edytorze np. CORE Editor/lub Zaj?czek !!! Ale tak si? nie da a raczej mo?e nie umiem!!:( My?la?am, ?e jak w/w okienku CMSa wpisz? to mi to wskoczy do pliku firma1.php i potem w np. Zaj?czku b?d? to edytowa? dalej i tworzy? tabele, etc. Niestety w pliku firma1.php który zrobi?am zgodnie z linkiem PIEKI nic takiego si? nie zapisa?o!!!:( Nie ma tam te? sekcji <html><head></head><body>tu wstawiam !!! :( </body><html> ?ebym mog?a tam co? wpisa? co mi sie wy?wietli na stronce CMSa !!! ?? Jest tam tylko znacznik <?php ...cu?...?> Próbowa?am w CORE Editor po tym znaczniku wpisa? tre?? strony informacyjnej na ró?ne sposoby ale stronka CMSa tego nie ?apie! Auuuuuu!!!! Chce mi si? wy?!!! Czy mog? poprosi? o szczypt? wyja?nienia!! ? |
|
|
|
| DJPromo |
Dodany dnia 21.04.2008 19:36:58
|
|
Bywalec ![]() Postów: 630 Pomógł: 41 v7.02.07Data rejestracji: 13.06.2006 18:51 |
Powiem ci tak daje ci tutaj plik zobacz sobie jak on jest napisany i w podobny sposób napisz te w?asne pliki firma1.php oferta1.php ![]() Ps../ plik brak.php umie?? w g?ównym katalogu strony
DJPromo dodał/a następującą plik:
Edytowane przez DJPromo dnia 21.04.2008 19:38:09 Pomog?em Kliknij Pomóg?
?ycie to chwila zbyt krótka aby móc .... ?ycie to chwila / trzeba patrze? i podziwia? ![]() ![]() |
|
|
|
| polna-mysz |
Dodany dnia 21.04.2008 20:08:02
|
|
Dzi?ki DJPromo ale ten plik firma1.php juz na starcie troch? inaczej wygl?da! Zrobi?am go zgodnie z linkiem który poda? mi PIEKA z pliku viewpage.php znajduj?cego si? w katalogu g?ównym strony. Mo?e by? rzuci? okiem w które miejsce mam ten fragment wpisa? bo w PHP dopiero zaczynam co? tworzy? i mam problemy! I jeszcze - czy po utworzeniu firma1.php i oferta1.php powinnam plik viewpage.php usun?? z katalogu g?ównego czy zostawi? - bo tego w opisie ju? nie by?o!? I czy t? podstronk? w pliku firma1.php powinno si? da? edytowa? tak?e w okienku zarz?dzania tre?ci? CMSa czy ju? tylkow edytorze zewn?trznym typu Zaj?czek! ?? Podrzucam pliczki viewpage.php i firma1.php !B) O pliczki nie wskoczy?y spróbuj? jeszcze raz! Nie wiem co si? dzieje ma?y 2kb pliczek pliki_php.rar nie chce si? do??czy? chocia? go wybieram przez za??cznik!:( Jescze raz pliczek:
polna-mysz dodał/a następującą plik:
Edytowane przez polna-mysz dnia 21.04.2008 20:23:12 |
|
|
|
wlodekp |
Dodany dnia 21.04.2008 21:52:09
|
|
Weteran ![]() Postów: 3101 Pomógł: 29 Data rejestracji: 21.05.2005 22:27 |
Strony informacyjne zapisuj? swoj? tre?? w bazie danych, mniemam, ?e chcesz tak? tre?? posiada? w pliku i w dodanych Twoich plikach to ja ?adnej tre?ci nie widz?. o której mówisz. Wstawiasz j? normalnie je?li w php w echo"....."; itd mo?esz te? w tym pliku przj?? do htmla zamykaj?c kod php <? i pó?niej ponownie go otwierasz tyle razy ile potrzeba. Ka?d? rzecz z bazy mo?na mie? w pliku! |
|
|
|
| DJPromo |
Dodany dnia 21.04.2008 22:09:58
|
|
Bywalec ![]() Postów: 630 Pomógł: 41 v7.02.07Data rejestracji: 13.06.2006 18:51 |
hymm.. Jak ci to opisa? ci?gle mylisz wszystko co ci mówimy Zaczn? tak plik viewpage.php s?u?y tylko i wy??cznie do wy?wietlenia zawarto?ci któr? wcze?niej wpiszesz sobie w Panelu admina tzn Zarz?dzanie tre?ci? - > Strony Informacyjne i tutaj wpisujesz zawarto?? jak?? po zapisie dostaniesz taki link np ( viewpage.php?page_id=1 ) kolejnie 2,3,4, itd Pieka natomiast poda? ci arta w którym jest opisane jak za pomoc? pliku viewpage.php zrobi? np plik zmieniajac viewpage na firma.php kopiujesz plik viewpage.php zmieniasz mu nazwe np na firma.php teraz to zamieniasz na to oczywi?cie w miejscu pogrubionej 1 podajesz logicznie nast?pne czyli 2,3,4 i tak dalej jak zrobisz dodatkowe strony w PA w efekcie dostaniesz np plik firma.php czy (oferta.php) jak chcesz jaka nazwe podasz który b?dzie wy?wietla? zawarto?? wcze?niej wpisan? w Panelu admina jak wy?ej poda?em Mo?esz te? zrobi? moja metoda pisania w?asnych plików php jeden poda?em ci w za??czniku wtedy b?dziesz je edytowa? w pajaczku czy tam w czym chcesz mo?liwo?ci masz kilka ale musisz za?apa? jak robi sie te dodatkowe strony a osobne pliki php Poczytaj poradnik o dodatkowych stronach :p Pomog?em Kliknij Pomóg?
?ycie to chwila zbyt krótka aby móc .... ?ycie to chwila / trzeba patrze? i podziwia? ![]() ![]() |
|
|
|
| MeTeo |
Dodany dnia 21.04.2008 22:20:46
|
|
Bywalec ![]() Postów: 880 Pomógł: 23 Ostrzeżeń: 2 Data rejestracji: 14.12.2005 19:38 |
Nie wiem czemu na si?? chcesz edytowa? wszystko w zaj?czku Pisz?c stron? informacyjn? masz opcje podgl?du. Piszesz tam ju? "od razu" html'em, bez ?adnych sekcji typu "body" czy "head" tylko od razu zawarto??. Jak potrzebujesz jakiej? tabelki, to skopiuj kod z zaj?czka i wklej w strony informacyjne. Tworzy Ci si? wtedy strona, która mo?esz umie?ci? w nawigacji (ale to ju? chyba zrobi?a? przez te "klikanie 16 razy w strza?ki" .Jak ju? stworzy?a? stron? informacyjn?, ale nie chcesz by adres do niej by? viewpage... tylko np. firma.php to masz link do artyku?u w po?cie Pieki... Pro?ciej si? ju? chyba opisa? nie da ![]() P.S Nie pisz tylu wykrzykników i zb?dnych zda?. Powoli, wyra?nie, spokojnie... Im spokojniej opiszesz tym prawdopodobnie lepsz? odpowied? uzyskasz ![]() |
|
|
|
| polna-mysz |
Dodany dnia 21.04.2008 23:12:08
|
|
Bardzo wszystkim dzi?kuj? za posty i cierpliwo??! Chcia?am tylko wyja?ni?, ?e ten opis w linku PIEKI zrozumia?am i z tym nie mia?am problemu! Mój problem wzi?? si? st?d ( co mo?e niezbyt jasno napisa?am), ?e po wpisaniu paru zda? na prób? w stronach informacyjnych - nie zauwa?y?am tej tre?ci w pliku viewpage.php ani potem jak ju? by?o zrobione firma1.php i oferta1.php tak?e w tych plikach a tre?? jest zachowana na stronce, domniemywa?am wi?c, jak napisali?cie, ?e tre?c zapisuje si? tylko w bazie co mnie sfrustrowa?o! Nie wiem, mo?e co? zrobi?am nie tak ale w pliku viewpage.php nie zmieni?a si? nawet data jego modyfikacji z jakiej? daty co by?a po instalacji typu dd-mm-2006 wi?c ten mój tekst próbny si? nie zapisa? si? w tym pliku. Powalcz? z tym jutro od rana, jak b?d? problemy to, zrobi? tak jak napisa? Meteo - napisz? tekst w CORE Editor (teraz w tym pisz?), przetestuj? i wklej? w strony informacyjne. Zastanawia?am si? nad tak? mozliwo?ci? napisania tabeli w okienku ale nie by?am pewna, czy w okienku tre?ci stron informacyjnych mo?na pos?ugiwa? si? ca?? sk?adni? HTMLa i CSS (np. div, tr, td, itd) czy tylko tymi co by?y wypisane pod okienkiem - nie by?am pewna czy taka sk?adnia z innymi poleceniami b?dzie w?a?ciwie przetworzona! ![]() I jeszcze mia?am problem z tym drugim poradnikiem nieoficjalnym po polsku: Kurs PHP-FUSION v.6.01 Strefa Admina - polski. Na dysk ?ci?ga si? pliczek z rozszerzeniem *.zip a próba dekompresji WinZipem ko?czy si? komunikatem, ?e "nie znana metoda kompresji"!. Mo?e w tym poradniku jest co? wi?cej, bo w tym pierwszym za du?o o stronach informacyjnych to nie by?o. Jutro spróbuj? to otworzy? WinRarem chyba, ?e problem jest jeszcze w czym innym! Edytowane przez polna-mysz dnia 21.04.2008 23:20:45 |
|
|
|
| jantom |
Dodany dnia 21.04.2008 23:41:38
|
|
Weteran ![]() Postów: 3460 Pomógł: 123 Data rejestracji: 31.03.2005 20:10 |
Kurs jest te? dost?pny w artyku?ach na Supporcie. Paczka z kursem zosta?a poprawiona - faktycznie, by? w niej b??d. Dzi?kuj? za informacj?. |
|
|
|
| polna-mysz |
Dodany dnia 22.04.2008 11:57:11
|
|
Usun??am wszystkie wprowadzone strony informacyjne. Zacz??am od nowa, utworzy?am stron? informacyjn? Firma2 o identyfikatorze viewpage.php?page_id=7. Niestety dalej jest tak samo - wprowadzona tre?? strony informacyjnej zapisuje si? tylko w bazie a nie w pliku viewpage.php. Co mog? mie? ?le ustawione? Uprawnie? dost?pu do katalogu g?ównego nie dodawa?am bo nie by?o o tym mowy w instrukcji instalacyjnej! |
|
|
|
| MeTeo |
Dodany dnia 22.04.2008 12:03:52
|
|
Bywalec ![]() Postów: 880 Pomógł: 23 Ostrzeżeń: 2 Data rejestracji: 14.12.2005 19:38 |
Lol... Tyle razy by? polecany poradnik, a nikt tego nie zg?osi? Tak wi?c wszystkie teksty typu "czyta?em" by?y bujd? ;Dviewpage jest plikiem wykonuj?cym. Wszystkie efekty swojej pracy w stronach informacyjnych s? zapisywane w bazie. Nast?pnie po wej?cie przez adres: viewpage...page_id=x (gdzie x jaka? cyfra) warto?? zostaje sczytana i do tej warto?ci pobiera dane z bazy Czyli jak masz zamiast X np. 4 to viewpage.php pobiera wszystkie komórki z kolumny gdzie id jest 4 Na takiej zasadzie to dzia?a.Na dole te znaczniki to tylko u?atwienie. Takie podstawy dla nie znaj?cych si? Nie masz ogranicze? w html, css czy php. Tyle, ?e jak chcesz pisa? w php to musisz te znaczniki wstawi? ![]() Pozdrawiam |
|
|
|
Strona 1 z 2: 12
| Przejdź do forum: |

Pytanie podstawowe - 1szy raz korzystam z CMSa nie mam zielonego poj?cia o standardach, znam tak sobie HTMLa i CSS, PHP prawie nie!

i DRUGIE "ALE" jak to robi? w ten sposób to nie mam nazwy podstrony w postaci "nazwapodstrony1.php" to jak mam to edytowa? edytorem zewn?trznym co ma wi?ksze mo?liwo?ci/jest wygodniejszy w edycji i ma dobry podgl?d!! ??/
Mo?esz ja?niej? 
Problem w tym, ?e w ten sposób nie mam mo?liwo?ci umieszczenia nowej pozycji menu w belce górnej menu i w pasku nawigacji w tym miejscu gdzie chc? - a chc? zaraz po "stronie g?ównej" a przed "Artyku?ami". Umieszcza mi si? ta pozycja menu tylko na ko?cu menu i nie umiem tego zmieni?!
Musia?am to zrobi? za pomoc? "zielonej strza?ki" klikaj?c na ni? 16x ?eby przenió?? do góry!! I teraz przy ?adnej pozycji menu (tych co ju? by?y w w CMS-ie) jak wybior? "edytuj" nie wy?wietla mi sie to ma?e kwadratowe okienko gdzie si? wpisuje pozycj?!!!

wlodekp