ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 13

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
18.10.2025 19:31:20
Forum nie dziala nawet bez polskich znakow.

JazOOn
16.10.2025 18:21:12
nie dziala z polskimi znakami

Zbigniew@
12.10.2025 15:20:31
Tylko dla wybranych.

JazOOn
06.10.2025 21:00:15
czy shout dziala?

hoopak
02.10.2025 10:33:17
Bleeeeee Cool

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
S?ownik imion [z pl na elficki]
Imrahil
Chcia?bym na swojej stronie zamie?ci? s?ownik imien z Polskeigo na Elficki.
Wygl?da?o by to tak:
Imi?:
Nazwisko:

W odpowiedzi wyskakiwa?oby przet?umaczone personalia. Móg?by kto? to wykona??

PW od moderatora:
  1. Przeniesienie tematu - Pieka 20.05 - 16:14

www.tolkien-world...
Zapraszam serdecznie
strzelec.png

www.tolkien-world.info
W?cibski Go??
Dodany dnia 27.10.2025 04:09:48
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
kefirek
Ci??ko jest to wykona? sam? baz? danych to nie ale chodzi mi o jej zawarto?? w bazie danych musia?y by by? pola z nazwiskiem imieniem oraz pole z ich odpowiednikami

Baz? danych musia? by? wype?ni? sam co by ci troch? zaj??o (troch? tych danych by by?o Grin )

Nast?pnie skrypt wyszukuje w bazie odpowiednie s?owo w pierwszej kolumnie i wy?wietla zawarto?? drugiej

Sprawd? mo?e kto? ju? stworzy? kiedy? tak? baz?
Edytowane przez kefirek dnia 19.05.2008 15:29:35

Imrahil
Trudno. B?d? musia? si? wysili? i sam wype?ni? t? baz?. Szuka?em juz jakiegokolwiek skryptu ale nic nie znalaz?em. Gdzie? wyszuka?em informacj?, ze do tego s?ownika baza nie jest potrzebna. Proponujecie co??
www.tolkien-world...
Zapraszam serdecznie
strzelec.png

www.tolkien-world.info
k@mil007
Przy?lij mi na PW klika imion (tak ze 20) i ich elfickie odpowiedniki. Je?eli s? jakie? zale?nosci to mo?liwe, ?e baza nie b?dzie potrzebna.

kefirek
Je?li nie chcesz na bazie danych mo?esz to zrobi? tak
musisz w?asnor?cznie przepisa? ca?y s?owniki. S?owo w s?owo
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Edytowane przez kefirek dnia 19.05.2008 17:10:06

Imrahil
Hmmmm...Bo sytuacja wygl?da tak, ?e ten s?ownik musia?by t?umaczy? tak?e nazwiska. Generalnie nazwiska mog? by? generowane losowo lub ewentualnie wygl?da?o by to tak:

Imi?; Marcin
Nazwisko: Kowalski

Po elficku:
Maeglin Kovienen

Czyli je?eli chodzi o imiona to s? one t?umaczone w ca?o?ci natomiast z nazwiskami by?oby inaczej. Generator bra?by pod uwag? dwie albo trzy pierwsze litery i dobiera? pod nie odpowiednie nazwisko. Dobrze by by?o ?eby w jaki? sposó?lemi nie znany) s?ownik zapami?tywa?by wpisane nazwisko i po ka?dym kolejnym wpisaniu tego nazwiska t?umaczone by?o by tak samo. Czyli ka?dy inny Kowlski mialby t?umaczone nazwisko jako Kovienen.
Edytowane przez szymon dnia 20.05.2008 16:54:12
www.tolkien-world...
Zapraszam serdecznie
strzelec.png

www.tolkien-world.info
Johny
A nie pro?ciej np. ?eby ka?da literka mia?a swój odpowiednik w j?zyku Elfickim? Wink

www.dobre-filmy.pl
k@mil007
Johny napisa?/a:
A nie pro?ciej np. ?eby ka?da literka mia?a swój odpowiednik w j?zyku Elfickim? Wink

Pogadaj z Tolkieniem. Moze ci tak zrobi...

Pewnie ze byloby prosciej ale autor tego j?zyka wymy?li? tak jak jest, wi?c teraz my si? musimy borykac z problemami

Wydaje mi si? jedna ze najlepszym sposobem b?dzie reczne uzupelnienie bazy (co prawda pracochlonnym ale to inna sprawa)
Edytowane przez szymon dnia 20.05.2008 16:55:04

Johny
k@mil007, roz?mieszy?e? mnie troch?. Jak chcesz uzupe?ni? baz? r?cznie? Masz kontakt z Tolkienem? Wpiszesz imiona r?cznie po Elficku? jak? Chyba wiadome, ?e nie chodzi?o mi o dos?ownie Elficki, ale przyk?adowo 'w' zmieni si? na 'v', a nie b?dzie pisa? wszystkie imiona...

www.dobre-filmy.pl
k@mil007
Johny napisa?/a:
przyk?adowo 'w' zmieni si? na 'v', a nie b?dzie pisa? wszystkie imiona...

No to wiadome, ale mo?e nie wsz?dzie w zamienia si? na v. zreszt? jako? nie znalaz?em takiej zale?no?ci w tym co poda? (no v jest, ale wi?cej nie znalaz?em)

Skoro wiedzia? jak b?dzie Marcin Kowalski to
1. Ma list? wszystkich imion.
2. Zna sposób na zamian? i gdyby nam ten sposób przedstawi? by?oby o wiele ?atwiej.
Edytowane przez szymon dnia 20.05.2008 16:56:13

Johny
No, ale pomy?l... To jest to samo. Je?eli w imieniu Wacek, W zmieni si? na V to tak samo b?dzie w innych imionach zaczynaj?cych si? na W(lub jak w jest w ?rodku imienia, itd.). Po co pisa? 50 imion zaczynaj?cych si? na W jak mo?na zmieni? tylko t? literk?? A je?eli kolega Imrahil potrafi zmieni? ca?e imi? to chyba logiczne, ?e musi zna? te? pojedyncze literki, czy? nie?

www.dobre-filmy.pl
Szapko
Nie wiem czy mi to wyjdzie, bo jestem na poziomie pocz?tkuj?cego, ale czy nie da?o by si? tego zrobi? tak:

Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

I gdzie? jeszcze umie?ci?, ?e zawarto?? wpisana w pole Imi? wyszkuka odpowiednie dane i poka?e je po??czone z danymi Nazwiska w ramce...
Wydaje mi si? ?e co? takiego powinno by?, ale ja sie na tym nie znam.
Edytowane przez szymon dnia 20.05.2008 16:57:10

Imrahil
Wi?c tak ja sobie wszystko przemy?la?em. T?umaczone by?y by tylko imiona. Dajmy na to mamy imi? Marcin. Dowiadujemy sie co ono oznacza (jaka? geneza tego imienia musi by?) i na podstawie znaczenia t?umaczymy to na j?zyk elfów (mam s?ownik elficki). Preferowa?bym raczej rozwi?zanie bez-bazowe.
Edytowane przez szymon dnia 20.05.2008 16:57:48
www.tolkien-world...
Zapraszam serdecznie
strzelec.png

www.tolkien-world.info
Szapko
@Imrahil Podaj kilka przyk?adowych imion i ich odpowiedników w elfickim, to mo?e co? wyczaruje.
Mo?e by? oko?o 5 imion.
Edytowane przez Szapko dnia 20.05.2008 17:00:38

Imrahil
Adam- Minyafir
Adrian- Lindenheru
Alexander- Lindemel
Cezary- Istyave
Damian- Seerekar

Jak widzicie nie ma ?adnych powi?za? z literami. My?la?em o rozwi?zaniu jakie zaproponowa? kefirek. Co proponujecie?
www.tolkien-world...
Zapraszam serdecznie
strzelec.png

www.tolkien-world.info
Szapko
Zabieram si? za kombinowanie. Wink Mo?e co? wyjdzie Grin
Jak co? skombinuje to najpierw dam ci zna?, na GG, a potem wstawie tu.

Edit///

A wi?c si? uda?o! Bez bazy danych. Zrobione w JS.
Ka?dy kto chce ten skrypt niech si? do mnie g?osi pod adresem: http://www.gorget...l/news.php lub tu na PW, ale na Gorget odpowiem szybciej (Na_razie w budowie). Skrypt kosztowa? mnie du?o nerwów i du?o czasu, wi?c prosze nie kasowa? z niego informacji o autorze. Z tego powodu te? nie umieszcze go publicznie, bo wiem jak co nie którzy traktuj? informacje o autorze. Smile

P.S. - Skrypt mo?e robi? tak?e za s?ownik Polsko - (Jaki? j?zyk)

PW od moderatora:
  1. Od?wie?enie Tematu - Pieka 27.05 - 22:42

Edytowane przez szymon dnia 28.05.2008 00:11:45

Imrahil
Wi?c tak. Czy móg?bym poprosi? jeszcze raz o ten skrypt, bo niestety usun??em go z kompa, a twoja strona nie dzia?a. Wcze?niej nie by? mi on a? tak na gwa?t potrzebny, poniewa? nie mia?em wszystkich danych uzupe?nionych, a teraz kiedy skrypt jest mi potrzebny nie mam sk?d go wzi??. Prosz? o pomoc.
www.tolkien-world...
Zapraszam serdecznie
strzelec.png

www.tolkien-world.info
Szapko
Niestety musisz poczeka? na skryp a? do poniedzia?ku, bo jestem na wakacjach i nie mam ze sob? neta. Jedynie komórka.

Wooya
Swego czasu napisalem infusiona + moda co tlumaczyl wyrazy z jednego na drugi (tez chodzilo o imiona i nazwiska, ale raczej o dodawanie umplautow i takich tam). Niestety byla to komerka wiec sie nie podziele kodem Wink Najprostrze rozwiazanie to stworzenie bazy imion i nazwisk + ew. dodatkowy kod co przerowbi jakos wyrazy nie zawarte w bazie.
... Pomagam tylko przy najnowszych wersjach PHP-Fusion ...
koder_1.png

Szapko
Zupe?nie zapomnia?em, ?e da?em ten s?ownik w tym temacie:
http://www.php-fu...d_id=19506

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl