ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 18

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

JazOOn
25.06.2025 23:43:19
Dziadziejemy jantom...

jantom
23.06.2025 21:37:31
Z ciekawo?ci pogrzeba?em w historii i jest gorzej ni? my?la?em. Skórka Nadzieja ma ju? 17 lat.

jantom
23.06.2025 21:33:12
... troch? zasiedzia?o Wink

jantom
23.06.2025 21:32:38
Cecha tego, jak z 20+ lat temu pisano strony - tabelki wsz?dzie, szczególnie do tworzenia uk?adów stron. PF d?ugo by? wierny tej tradycji. A obecny szablon Supportu napisa?em z 15 lat temu i chyba mu

Zbigniew@
22.06.2025 17:50:03
Dlaczego forum jest dost?pne tylko dla 10% ludzi? Poniewa? wi?kszo?? osób korzysta z internetu na urz?dzeniach mobilnych.

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
System przyjació? by Szapko
Szapko
Potrzebowa?em systemu przyjació?, a freundschaftssystem zawali? mnie b??dami, wi?c staram si? napisa? du?o lepszy system.

Instalacja standardowa. Po wrzuceniu paczki w??czmy wtyczk?, panel 'friends_system_panel'
oraz pole w profilu.

Wersja 2.0 BETA

Co zosta?o zrobione:
- poprawiono bezpiecze?stwo wtyczki,
- znacznie zmniejszono obj?to?? tre?ci w panelu i po??czono oba w jeden,
- po??czono pliki, systemu dodawania przyjació? i wrogów w jeden,
- lista przyjació? wy?wietla tak?e wys?ane przez nas i niezaakceptowane zaproszenia z mo?liwo?ci? zrezygnowania,
- info o nowym zaproszeniu i o dodaniu ci? na list? wrogów przez PW,
- zaprasza? u?ytkownika lub dodawa? do wrogów mo?na teraz przez jego profil, wyszukiwark? lub wybra? z listy,
- mo?liwo?? utworzenia w?asnej tre?ci wiadomo?ci z powiadomieniem,

Planowane do wersji 2.1:
- [ZROBIONE] podstrona ze wspólnymi przyjació?mi (z poziomu profilu u?ytkownika),
- [ZROBIONE] informacja na PW o nadchodz?cych i bie??cych urodzinach przyjació?,
- system wysy?ania prezentów (prezenty darmowe b?d? za punkty PP [presentpoints]),
- poprawne locale,

Zapraszam do testowania, tego co dotychczas zosta?o zrobione.

PW od moderatora:
  1. Od?wie?enie Tematu - Pieka 12.08 - 19:17
Szapko dodał/a następującą plik:
v7-friends_system-2_0_beta.zip [14.9kB / 1292 Pobrane]

Edytowane przez Szapko dnia 12.08.2011 16:31:37

W?cibski Go??
Dodany dnia 06.09.2025 17:26:09
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
pekemon
Locale UTF-8. Smile
pekemon dodał/a następującą plik:
polish-utf8_2.zip [1.08kB / 1063 Pobrane]

Wtyczki, panele, mod'y ... Pomoc - Przerabianie - Tworzenie :
-> pekemon.cba.pl <-
Je?li Pomog?em kliknij pomogl_maly.png "POMÓG?", b?d? wdzi?czny Grin

http://pekemon.cba.pl/
emil90ck
A jest mo?liwo?? zrobienia opcji ?e jak mam np Ciebie na czarnej li?cie to nie mog? wys?a? PW i wyskakuje komunikat np. Osoba do której chcesz wys?a? wiadomo?? doda?a ci? do listy wrogów
Jest to wykonalne Smile ??

http://www.bluemoney.pl
Szapko
Nie sprawdzane, ale powinno zadzia?a?. W messages.php znajd?:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

i zmie? na:

Edytowane przez Szapko dnia 19.06.2010 20:58:19

Szapko
Pierwsze zapytanie wyci?ga z bazy wrogów ID u?ytkownika zapraszanego i ID zapraszaj?cego, a nast?pnie sprawdza czy istniej? jakie? wyniki, je?eli nie, to zaproszenie zostaje wys?ane. W innym przypadku zostajemy poinformowani, ?e zaproszenie ju? zosta?o wys?ane.

Drugie zapytanie sprawdza sprawdza czy ten sam ID u?ytkownika zapraszanego i zapraszaj?cego nie wyst?puj? ju? w bazie przyjació?, je?eli nie wyst?puj? to wysy?a zaproszenie. W innym przypadku zostajemy powiadomieni i? ten u?ytkownik ju? jest na li?cie przyjació? i nie mo?na doda? go do wrogów.

Je?eli po??cz? te zapytania, to warunek nie zostanie spe?niony je?eli kto? b?dzie w bazie wrogów lub przyjació?, bo zapytanie nie zwróci pustej liczby wierszy.

W takim wypadku trzeba by?oby zmienia? warunek, wi?c wed?ug mnie wychodzi na to samo. Chyba, ?e si? myl?. Pfft
Edytowane przez Szapko dnia 21.06.2010 23:40:43

Reyn
To ja bym poprosi? o bezpieczn? wersj? Smile.

Szapko
Dane przefiltruj?, tylko chcia?em si? dowiedzie? czy te zapytania s? a? tak wa?ne.

Blivd
Do stringa robisz mysql_real_escape_string() do intval wystarczy (int) przed zmienn? i podstawowe zabezpieczenie masz Smile
Edytowane przez khaman dnia 23.06.2010 10:00:16

accent
To dobrze nie dzia?a... Wcale...

1) Lista przyjació? niekompletna
2) Pierwszy u?ytkownik na li?cie online zlewa mi si? z drugim
3) Tak naprawd? nie wy?wietla mi si? lista u?ytkowników online tylko lista wszystkich przyjació?
4) Przy próbie zaproszenia przyjaciela dostaje error 404

Wiadomo?? doklejona:
Plik friends_system_panel/friends_system_panel.php, na samym ko?cu:
Pobierz kod źródłowy  GeSHi: PHP
  1. while ($dat = dbarray($result)) {
  2. echo "<a href='".BASEDIR."profile.php?lookup=".$dat&#91;'user_id'&#93;."'>".$dat&#91;'user_name'&#93;."</a>";
  3. if ($i > 0) {
Zinterpretowano w sekund: 0.018, wykorzystano GeSHi 1.0.8.10

Wprowadzona zmiana: w p?tli $i>0, a nie $1. W przypadku, gdy tak jest tak jak zrobi?e? to 2 pierwsze linki nie s? rozdzielone.

Dodawanie nowych przyjació? (add_friend.php) powinno wygl?da? tak:

, a nie tak:

Parametr przekazujemy przez ? a nie &.
Analogiczny problem dotyczy wrogów.

PW od moderatora:
  1. Ogólna Uwaga - Pieka 07.07 - 19:05

Edytowane przez Pieka dnia 07.07.2010 20:21:09

Szapko

Mo?esz wyja?ni??

3) Tak naprawd? nie wy?wietla mi si? lista u?ytkowników online tylko lista wszystkich przyjació?

Wiem, testowa?em to na jednym u?ytkowniku i nie zauwa?y?em na pocz?tku. Poprawi? jak b?d? mia? chwil? czasu.

Parametr przekazujemy przez ? a nie &.
Analogiczny problem dotyczy wrogów.

By?em pewien, ?e to poprawi?em :/ na pocz?tku mia?o to wygl?da? troch? inaczej.

Postaram si? zrobi? now? wersj? jak najszybciej.
Edytowane przez Szapko dnia 07.07.2010 21:48:09

accent
dan_0803 napisa?/a:

Mo?esz wyja?ni??

ju? t?umacze:
AD 1) Lista przyjació? ma domy?lnie warto?? parametru 5 jako ilo?? przyjació? na stron? w tabeli fusion_friends_config (czego nie zauwa?y?em piszac tego posta). Niestety podzia? na strony nie pojawi? si? u mnie (7 przyjació? -> powinny by? 2 strony).

Wydaje mi si?, ?e domy?lna warto?? 5 jest zbyt ma?a. Dla 10, 15, 20 jest przejrzy?cie.

AD 2) dajmy na to, ?e mamy u?ytkowników online Mirek, Maciek, Józek to domy?lnie wy?wietla si? Mirek Maciek, Józek tak, ?e tej spacji mi?dzy u?ytkownikami nie wida?, a dodatkowo powinien by? przecinek oprócz spacji. Zobacz na pierwszy kawa?ek kodu, który doda?em i porównaj z tym co jest obecnie w Twoim kodzie.

Zapoznaj si? z zasadami testowania i przy?ó? nast?pnym razem jak b?dziesz co? na zewn?trz wyrzuca? tego typu, bo kto? si? wkurza pó?niej, ?e mu nie dzia?a.

Szapko
Ok, b?dzie poprawione.

Zapoznaj si? z zasadami testowania i przy?ó? nast?pnym razem jak b?dziesz co? na zewn?trz wyrzuca? tego typu, bo kto? si? wkurza pó?niej, ?e mu nie dzia?a.

Zauwa?, ?e nie napisa?em, ?e wtyczka jest sko?czona. Cytuje z pierwszego posta:
Prosz? o pomoc w testowaniu [...]

accent
Zauwa?, ?e sam powiedzia?e?, ?e testowa?e? tylko na 1 przyjacielu.

No to Ci pomagam obecnie. Pisz? co jest nie halo i tam gdzie wiem jak ma by? to pisz?.

Testy powinno si? przeprowadza? na ró?nych zestawach danych testowych. Ja to widz? tak:
1) {0 przyjació?, 0 wrogów},
2) {1 przyjaciel, 0 wrogów},
3) { 0 przyjació?, 1 wróg},
4) {n wrogów, n przyjació?, gdzie n jest o 1 wi?ksze ni? warto?? zapisana w ustawieniach, w bazie},
5) a ostatni test z ilo?c? przyjació? i wrogów równym warto?ci zapisanej w bazie.

Szapko
Wszystko ok, ale nie wyobra?am sobie sprawdzania przyjació? online przy nawet 5 u?ytkownikach Pfft nie mam tyle przegl?darek na kompie.

1,2,3 sprawdza?em.

Co do twoich uwag, to ju? prawie wszystko zrobione, tylko zosta?o mi naprawi? przyjació? online.

accent
dan_0803 napisa?/a:
Wszystko ok, ale nie wyobra?am sobie sprawdzania przyjació? online przy nawet 5 u?ytkownikach Pfft nie mam tyle przegl?darek na kompie.

1,2,3 sprawdza?em.

Co do twoich uwag, to ju? prawie wszystko zrobione, tylko zosta?o mi naprawi? przyjació? online.

Mi chodzi?o o ilo?? w bazie, nie o testy przyjació? online. Bardziej o wy?wietlanie listy przyjació? i wrogów/

Szapko
Rafik89 napisa?/a:
A co z bezpiecze?stwem Smile?

To te? zostanie poprawione, ale gdy wróc? z wczasów (18.07)

accent
Czy b?dzie ta poprawka w ci?gu najbli?szych kilku dni?
Edytowane przez konto usuniete dnia 25.07.2010 18:30:54

Szapko
Na razie jestem zaj?ty zleceniami i szykowaniem poprawek na moj? stron?, ale po trochu pracuj? te? nad t? wtyczk?, nie mog? jednak obieca?, ?e doko?cz? j? szybko, poniewa? planuj? wprowadzi? wi?cej zmian.

emwu
dan 0803 wykona?e? ?wietn? wtyczk?.
Ale mam kilka sugestii. Poniewa? moja znajomo?? php nie jest na tyle szeroka i sam sobie nie poradz?.
Po pierwsze je?li chcesz doda? kogo? do przyjació? pokazuje sie lista wszystkich u?ytkowników. Je?li u?ytkowników b?dzie przypuszczalnie 1000 to lista b?dzie na tyle d?uga ze trudno b?dzie znale?? konkretna osob? wiec przyda?by si? jaka? wyszukiwarka.

Po drugie w li?cie przyjació? jest tylko sam nick przyda?by si? avatar i najlepiej w kolumnach jak na nk.pl

Ja b?d? próbowa? modyfikowa? i b?d? informowa?o o moich wyczynach.
Edytowane przez emwu dnia 27.07.2010 22:57:42

accent
W za??czeniu poprawiony system przyja?ni

Poprawi?em, poza wymienionymi wcze?niej b??dami nast?puj?ce kwestie:
- w panelu wy?wietla si? dodatkowa lista - zaproszenia - po przyj?ciu zaproszenia uzytkownicy staj? si? przyjació?mi (aktualizuje status przyja?ni z 0 na 1, oraz dla u?ytkowników o ID, np 17 i 8, przy wpisie friend_from = 17, friend_to = 8, dodaje friend_from=8, friend_to = 17 ze statusem 1)

- dodawanie przyjació?, wrogów - na li?cie u?ytkowników, których mo?emy doda? do wrogów/przyjació? nie ma osób nale??cych do drugiej grupy, czyli kto? kto w danej chwili jest naszym przyjacielem musi zosta? najpierw usuni?ty z listy przyjació? a dopiero nast?pnie mo?na go doda? do wrogów

- domy?lnie by?o wy?wietlanie 5 przyjació? na stron?, zwi?kszy?em znacznie t? warto??

- doda?em wy?wietlanie avatarów na li?cie przyjació? oraz wrogów a tak?e przy zaproszeniach

Jakby kto? by? zainteresowany to zmodyfikowa?em równie? plik profile.php, tak by wy?wietla? list? przyjació? w kolumnach (po 3 w rz?dzie).

Pozostaje do rozwi?zania kwestia wy?wietlania przyjació?, wrogów i zaprosze? innych u?ytkowników ni? bie??cy. Modyfikuj?c parametry zapytania mo?na ogl?da? w/w listy dla dowolnego u?ytkownika, ale nie mo?na wykonywa? operacji.

Przyda?oby si? zrobi? tak, ?eby nie mo?na by?o ogl?da? listy przyjació?/wrogów dowolnie wybranej osoby.
accent dodał/a następującą plik:
friends_system_panel.zip [11.17kB / 1021 Pobrane]

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl