Zobacz temat
Strona 1 z 2: 12
|
Rozwijana górna belka
|
|
Dagobah |
Dodany dnia 17.12.2006 10:37:23
|
Początkujący Postów: 160 Data rejestracji: 15.08.2006 10:46 |
Witam! Od razu zaznaczam, iż przeczytałem wszystkie posty na forum dotyczące tego tematu jednakże i tak nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie. Chciałbym zrobić rozwijaną górną belkę (przy użyciu javascript) podobnie jak to wygląda na stronach: macikowo.net czy też www.serwis-masazy... Nie mam pojęcia gdzie dokonać modyfikacji, w których pliku/linijce. Próbowałem parę razy niestety w ogóle to nie wychodziło. Jeżeli to istotne to korzystam ze skórki nillblue i wersje mam v6.01.6 |
|
|
Wścibski Gość |
Dodany dnia 23.11.2024 21:31:12
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
IP: localhost | |
wlodekp |
Dodany dnia 18.12.2006 13:04:48
|
Weteran Postów: 3101 Pomógł: 29 Data rejestracji: 21.05.2005 22:27 |
W odpowiedzi na jak? pokazuje na przykładzie plikiem wsadowym jast script menu: http://www.dynami...uindex.htm składa się on z podstawowego kodu skrypyu: <style type="text/css"> #dropmenudiv{ position:absolute; border:1px solid black; border-bottom-width: 0; font:normal 12px Verdana; line-height:18px; z-index:100; } #dropmenudiv a{ width: 100%; display: block; text-indent: 3px; border-bottom: 1px solid black; padding: 1px 0; text-decoration: none; font-weight: bold; } #dropmenudiv a:hover{ /*hover background color*/ background-color: yellow; } </style> <script type="text/javascript"> /*********************************************** * AnyLink Drop Down Menu- © Dynamic Drive (www.dynamicdrive.com) * This notice MUST stay intact for legal use * Visit http://www.dynami... for full source code ***********************************************/ //Contents for menu 1 var menu1=new Array() menu1[0]='<a href="http://www.javascriptkit.com">JavaScript Kit</a>' menu1[1]='<a href="http://www.freewarejava.com">Freewarejava.com</a>' menu1[2]='<a href="http://codingforums.com">Coding Forums</a>' menu1[3]='<a href="http://www.cssdrive.com">CSS Drive</a>' //Contents for menu 2, and so on var menu2=new Array() menu2[0]='<a href="http://cnn.com">CNN</a>' menu2[1]='<a href="http://msnbc.com">MSNBC</a>' menu2[2]='<a href="http://news.bbc.co.uk">BBC News</a>' var menuwidth='165px' //default menu width var menubgcolor='lightyellow' //menu bgcolor var disappeardelay=250 //menu disappear speed onMouseout (in miliseconds) var hidemenu_onclick="yes" //hide menu when user clicks within menu? /////No further editting needed var ie4=document.all var ns6=document.getElementById&&!document.all if (ie4||ns6) document.write('<div id="dropmenudiv" style="visibility:hidden;width:'+menuwidth+';background-color:'+menubgcolor+'" onMouseover="clearhidemenu()" onMouseout="dynamichide(event)"></div>') function getposOffset(what, offsettype){ var totaloffset=(offsettype=="left")? what.offsetLeft : what.offsetTop; var parentEl=what.offsetParent; while (parentEl!=null){ totaloffset=(offsettype=="left")? totaloffset+parentEl.offsetLeft : totaloffset+parentEl.offsetTop; parentEl=parentEl.offsetParent; } return totaloffset; } function showhide(obj, e, visible, hidden, menuwidth){ if (ie4||ns6) dropmenuobj.style.left=dropmenuobj.style.top="-500px" if (menuwidth!=""){ dropmenuobj.widthobj=dropmenuobj.style dropmenuobj.widthobj.width=menuwidth } if (e.type=="click" && obj.visibility==hidden || e.type=="mouseover") obj.visibility=visible else if (e.type=="click") obj.visibility=hidden } function iecompattest(){ return (document.compatMode && document.compatMode!="BackCompat")? document.documentElement : document.body } function clearbrowseredge(obj, whichedge){ var edgeoffset=0 if (whichedge=="rightedge"){ var windowedge=ie4 && !window.opera? iecompattest().scrollLeft+iecompattest().clientWidth-15 : window.pageXOffset+window.innerWidth-15 dropmenuobj.contentmeasure=dropmenuobj.offsetWidth if (windowedge-dropmenuobj.x < dropmenuobj.contentmeasure) edgeoffset=dropmenuobj.contentmeasure-obj.offsetWidth } else{ var topedge=ie4 && !window.opera? iecompattest().scrollTop : window.pageYOffset var windowedge=ie4 && !window.opera? iecompattest().scrollTop+iecompattest().clientHeight-15 : window.pageYOffset+window.innerHeight-18 dropmenuobj.contentmeasure=dropmenuobj.offsetHeight if (windowedge-dropmenuobj.y < dropmenuobj.contentmeasure){ //move up? edgeoffset=dropmenuobj.contentmeasure+obj.offsetHeight if ((dropmenuobj.y-topedge)<dropmenuobj.contentmeasure) //up no good either? edgeoffset=dropmenuobj.y+obj.offsetHeight-topedge } } return edgeoffset } function populatemenu(what){ if (ie4||ns6) dropmenuobj.innerHTML=what.join("") } function dropdownmenu(obj, e, menucontents, menuwidth){ if (window.event) event.cancelBubble=true else if (e.stopPropagation) e.stopPropagation() clearhidemenu() dropmenuobj=document.getElementById? document.getElementById("dropmenudiv") : dropmenudiv populatemenu(menucontents) if (ie4||ns6){ showhide(dropmenuobj.style, e, "visible", "hidden", menuwidth) dropmenuobj.x=getposOffset(obj, "left") dropmenuobj.y=getposOffset(obj, "top") dropmenuobj.style.left=dropmenuobj.x-clearbrowseredge(obj, "rightedge")+"px" dropmenuobj.style.top=dropmenuobj.y-clearbrowseredge(obj, "bottomedge")+obj.offsetHeight+"px" } return clickreturnvalue() } function clickreturnvalue(){ if (ie4||ns6) return false else return true } function contains_ns6(a, b) { while (b.parentNode) if ((b = b.parentNode) == a) return true; return false; } function dynamichide(e){ if (ie4&&!dropmenuobj.contains(e.toElement)) delayhidemenu() else if (ns6&&e.currentTarget!= e.relatedTarget&& !contains_ns6(e.currentTarget, e.relatedTarget)) delayhidemenu() } function hidemenu(e){ if (typeof dropmenuobj!="undefined"){ if (ie4||ns6) dropmenuobj.style.visibility="hidden" } } function delayhidemenu(){ if (ie4||ns6) delayhide=setTimeout("hidemenu()",disappeardelay) } function clearhidemenu(){ if (typeof delayhide!="undefined") clearTimeout(delayhide) } if (hidemenu_onclick=="yes") document.onclick=hidemenu </script> I części ROZRUCHOWEJ: <a href="default.htm" onClick="return clickreturnvalue()" onMouseover="dropdownmenu(this, event, menu1, '150px')" onMouseout="delayhidemenu()">Web Design</a> | <a href="default2.htm" onClick="return dropdownmenu(this, event, menu2, '200px')" onMouseout="delayhidemenu()">News Sites</a> (onclick) Pierwszą część skryptu zapisujemy (treść) do pliku o nazwie menu.js Tak zapisany plik umieszczmy w swoim katalogu includes. przechodzimy do swojego używanego obecnie pliku theme.php. Nowe menu ma nam zastąpić górną belkę staregu-szukamy sekcji z datą - przed nia jest właśnie górna belka i zastępujemy ją całą wpisem : dołączenien js inklude i wstawieniem kodu zwanego wyżej ROZRUCHOWYM include INCLUDES.("menu.js"); echo " <a href="default.htm" onClick="return clickreturnvalue()" onMouseover="dropdownmenu(this, event, menu1, '150px')" onMouseout="delayhidemenu()">Web Design</a> | <a href="default2.htm" onClick="return dropdownmenu(this, event, menu2, '200px')" onMouseout="delayhidemenu()">News Sites</a> (onclick)</td> W techeme którego dotyczy temat( nillblue)wygląda to tak: </table>\n"; echo " <table width='100%' cellspacing='0' cellpadding='0'> <tr> <td class='white-header'>"; include INCLUDES.("menu.js"); echo " <a href='../index.php' onClick='return clickreturnvalue()' onMouseover='dropdownmenu(this, event, menu1, 150)' onMouseout='delayhidemenu()'><font color='#FFFFFF'>Web Design</a> | <a href='../index.php' onClick='return dropdownmenu(this, event, menu2, 200)' onMouseout='delayhidemenu()'><font color='#FFFFFF'>News Sites</font></a></td> <td align='right' class='white-header' style='padding-right:6px;'>".ucwords(showdate("%A, %B %d, %Y", time()))."</td> </tr> </table>\n"; echo " <table width='100%' cellspacing='0' cellpadding='0'> <tr>\n"; } function render_footer($license=false) { Proszę zwrócić uwagę zastąpiono " na ' i usunięto ' przy funkcjach ROZRUCH px. Jest to tylko przykładowe menu JS pierwsze rozwija się po najechaniu drygie po kliknięciu na belkę. Nie ma problemu z podłożeniem tła na bęlkę pod font-można to zrobić podobnie jak ja w rozruchu modyfikacja dopis koloru fontu-bo w tym theme jest grzbnat i czarnego nie widać. Na stronie z linkiem głównej jest wiele rodzajów tego typu menu. To moje pisanie dotyczy tylko WJAKI SPOSÓB WSTAWIĆ DO FUSION I NICZEGO WIĘCEJ. Wygląda tak: wlodekp.ovh.org |
|
|
Dagobah |
Dodany dnia 18.12.2006 14:43:10
|
Początkujący Postów: 160 Data rejestracji: 15.08.2006 10:46 |
wlodekp napisał/a: Dziękuje Ci za pokazanie w jaki sposób to zrobić. Wczoraj wieczorem (tzn. dzisiaj w nocy) udało mi się to zrobić - tzn. zrobił mi to praktycznie jeden z użytkowników php-fusion - ZSZYWAK (jeszcze raz dzięki ). Pokazał mi w jaki inny sposób to można zmienić i też ładnie śmiga. Temat do zablokowania PS. Link do skrypty Zszywaka http://macikowo.n...-z-css.zip Edytowane przez Pieka dnia 30.09.2007 11:07:10 |
|
|
Pieka |
Dodany dnia 18.12.2006 22:21:44
|
Postów: 19882 Pomógł: 767 v7.02.03 Data rejestracji: 23.02.2005 18:12 |
Swietne Wlodku!! Dziekuje za odpowiedz na moj apel Oby wiecej tego typu ludzi. Jestem jaki jestem
|
|
|
szopik |
Dodany dnia 12.04.2007 11:08:36
|
Przedszkolak Postów: 1 Data rejestracji: 12.04.2007 10:56 |
Witam! Z menu poradziłam sobie bez problemu, ale ponieważ nie znam js mam pytanie jak dorobić do tego przykładu submenu? (chodzi mi o dwa poziomy rozwijania np. oferta -> kategoria -> podkategoria Próbowałam robić coś sama "na chłopski rozum" ale nic mi z tego nie wyszło. Będę wdzięczna za podpowiedź. |
|
|
kraski1 |
Dodany dnia 14.04.2007 10:26:15
|
Początkujący Postów: 115 Data rejestracji: 25.02.2007 15:02 |
witajcie, zastosowałem ten drugi sposób lecz mi sie strona rozjechała i nie wiem co robić, proszę zobaczyć www.pship.dl.pl ma też inny błąd który się pokazał przed chwilą, Chcę aby strona nie była na cały ekran tylko na 75 :/ Edytowane przez Pieka dnia 16.04.2007 18:42:54 |
|
|
Miki |
Dodany dnia 16.04.2007 16:04:39
|
Przedszkolak Postów: 7 Data rejestracji: 25.11.2004 21:33 |
PHP Layers Menu 3.0.2 (C) 2001-2004 Marco Pratesi - http://www.marcop... - nic nie trzeba kombinować, zainstalować i śmiga. Zmiany tylko w subheader i footer, polegają na zaincludowaniu odpowiednich plików i wywołaniu kilku procedur. Reszta tworzy się automatycznie, na podstawie zapisu w bazie, albo pliku tekstowego o tak prostej strukturze, że bez trudu można ją edytować z palca. .|menu pierwszego poziomu|viewpage.php?page_id=11|napis do dymka po najechaniu myszką|obrazek.jpg ..|menu drugiego poziomu|viewpage.php?page_id=11|napis do dymka po najechaniu myszką|obrazek.jpg ...|menu trzeciego poziomu|viewpage.php?page_id=11|napis do dymka po najechaniu myszką|obrazek.jpg Do edycji menu wykorzystałem stronę informacyjną, wciągam ją w subheader i śmiga. Samo menu wywołuje się w dodatkowym bloku, lub w stronie - wszędzie gdzie zawartość jest przepuszczana przez eval. Demo modułu tutaj: http://www.sklep.....org/menu/ Edytowane przez szer dnia 16.04.2007 17:09:56 |
|
|
Bebop |
Dodany dnia 16.04.2007 20:27:25
|
Przedszkolak Postów: 41 Data rejestracji: 07.03.2007 22:48 |
Miki napisał/a: - nic nie trzeba kombinować, zainstalować i śmiga. Zmiany tylko w subheader i footer, polegają na zaincludowaniu odpowiednich plików i wywołaniu kilku procedur. Reszta tworzy się automatycznie, na podstawie zapisu w bazie, albo pliku tekstowego o tak prostej strukturze, że bez trudu można ją edytować z palca. Do edycji menu wykorzystałem stronę informacyjną, wciągam ją w subheader i śmiga. Samo menu wywołuje się w dodatkowym bloku, lub w stronie - wszędzie gdzie zawartość jest przepuszczana przez eval. Miki, jesteś w stanie opisać to łopatologicznie? Szukam rozwiązania na menu górne, ale także boczne treemenu i wydaje się, że to może się doskonale nadać. 1/ Jak dokładnie to dodać (jakiś szybki tutorial plz... co, gdzie i jak dodać) 2/ Jak wykorzystać stronę informacyjną do edycji menu (strasznie podoba mi się ten pomysł) Edytowane przez Bebop dnia 16.04.2007 20:42:02 ______
Bebop |
|
|
Miki |
Dodany dnia 16.04.2007 22:22:41
|
To są zmiany w subheader - jak widać do tworzenia samego menu wykorzystuję stronę o id=20, ale może być dowolna. Strukturę menu podałem w pierwszym poście. Kropka na początku oznacza pierwszy level, dwie drugi itp, kolejność od góry do dołu. Pola separowane | (pionowa kreska) pierwsze to widoczny odnosnik, drugie url, trzecie zawartość alt-a, czwarte ikonka pozycji. Wymagane tylko pierwsze pole, stworzy wtedy pusty link. Zresztą w przykładowym pliku index.php to widać doskonale. w funkcji render_footer() każdego template'u trzeba wywołać funkcję $mid->printFooter(); A samo menu odpalamy w dodatkowym bloku którąś z poniższych funkcji: Nazwy w nawiasach oznaczają zdeklarowane w nagłówku menu - w tym przypadku zawsze powinno być vermenu2, bo tylko takie jest zadeklarowane. Aby zadeklarować większą ilość trzeba zdublować sekcję w nagłówku, zmieniając nazwę z nawiasu. Ta przykładowa sekcja zawiera kolejno: definicję strałki w dół, strzałki w przód, wskazuje plik ze strukturą menu umieszczony zgodnie ze ścieżką includującą, funkcję parsującą ów plik, funkcję wczytującą analogicznie szablon menu horyzontalnego, dwie funkcje inicjujace z wcześniej wczytanego pliku dwa różne menu o tej samej zawartości, dwie funkcje wczytujące szablony menu i submenu, oraz funkcję inicjującą kolejne menu o tej samej treści, ale korzystające z całkiem innych szablonów. System jest jeszcze bogatszy, menu można zapisywać w bazie, wydobywać z bazy do pliku tekstowego, z pliku tekstowego ładować do bazy, tworzyć kolejne szablony. Biorąc pod uwagę, że po raz pierwszy zetknąłem się z nim wczoraj, a dziś już prawie gotowa jest rozległa witryna zbudowana na phpfusion, z którego praktycznie wykorzystuję jedynie edytor stron informacyjnych i to menu, oznacza to dużą wygodę budowania contentu. |
|
|
Bebop |
Dodany dnia 17.04.2007 00:57:36
|
Przedszkolak Postów: 41 Data rejestracji: 07.03.2007 22:48 |
Dzięki Miki, całość wygląda dość prosto, ale mam kilka dodatkowych pytań: 1/ Miki napisał/a: w funkcji render_footer() każdego template'u trzeba wywołać funkcję $mid->printFooter(); Mogę prosić o wersję dla laika? Jak wywoływać taką funkcję? 2/ Miki napisał/a: A samo menu odpalamy w dodatkowym bloku którąś z poniższych funkcji Blok = panel? Jeśli tak to czy wymienione przez Ciebie funkcje są jedynymi wpisami w treści panelu? Jutro zabieram się za implementację. Mam nadzieję, że jakoś pójdzie ______
Bebop |
|
|
Miki |
Dodany dnia 17.04.2007 01:46:21
|
1.) wklejając te linijkę np przed ostatnim nawiasem klamrowym funkcji renderującej stopkę. 2.) wklejająclinijkę wywołującą menu w tym bloku/panelu/boxie jak byś tego nie nazwał, chodzi o system dodawania nowych bloków w bocznych menu. Jeżeli chodzi o wertykalne menu w nagłówku, to jeszcze się nie zastanawiałem jak je tam osadzić, ale metoda jest dokładnie taka sama - prawdopodobnie wystarczy to wywołane dać w render_header() templatki |
|
|
kraski1 |
Dodany dnia 19.04.2007 16:44:16
|
cały czs poszukuje jakiegoś szybkiego i dobrego, chciałbvym coś podobnego jak na www.gunners.com.pl :/ |
|
|
szer |
Dodany dnia 19.04.2007 16:46:01
|
Zaawansowany Postów: 1139 Pomógł: 4 Data rejestracji: 13.11.2004 23:06 |
No to ich poproś o udostępnienie... |
|
|
kraski1 |
Dodany dnia 19.04.2007 19:19:37
|
a ja mam problem z pokazanym przez wlodka kod, mam szablon blackf i jest on troche bardziej skomplikowany kod wyglada tak : Bardzo chcialbym te menu ale coś gdzieś źle wklejam i niee dziala :(( Edytowane przez kraski1 dnia 19.04.2007 19:24:59 |
|
|
szer |
Dodany dnia 19.04.2007 19:26:05
|
Podaj adres strony to może coś pomogę |
|
|
kraski1 |
Dodany dnia 19.04.2007 19:29:02
|
www.pship.dl.pl / Jeszcze nic tam nie wkleiłem, próbowałem ale dużo błędów wyskakiwało związanych z syntaxem (" na ' było zamienione) też związane z innymi liniami jak 92 na której wszystko jest ok i nic nie tyczyło się tego :/ |
|
|
szer |
Dodany dnia 19.04.2007 19:30:46
|
A jaki błąd wyskakuje? |
|
|
kraski1 |
Dodany dnia 19.04.2007 19:38:36
|
dobra wkleiłem to znowu, prosze popatrzyć http://img182.ima...gjgfn8.jpg i na strone www.pship.dl.pl |
|
|
szer |
Dodany dnia 19.04.2007 19:41:34
|
Jak coś dodajesz w echo to później zamknij to echo.... Brakuje w lini 61 na końcu |
|
|
kraski1 |
Dodany dnia 19.04.2007 19:48:47
|
teraz działa lecz ukazało się cos takiego : ďťż możesz zobaczyć to na stronie w lewym rogu. |
|
Strona 1 z 2: 12
Przejdź do forum: |