ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 7

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

jantom
07.09.2025 09:40:31
Strona z niebytu wrocila, ciekawe kiedy polskie literki rowniez...

JazOOn
25.06.2025 23:43:19
Dziadziejemy jantom...

jantom
23.06.2025 21:37:31
Z ciekawo?ci pogrzeba?em w historii i jest gorzej ni? my?la?em. Skórka Nadzieja ma ju? 17 lat.

jantom
23.06.2025 21:33:12
... troch? zasiedzia?o Wink

jantom
23.06.2025 21:32:38
Cecha tego, jak z 20+ lat temu pisano strony - tabelki wsz?dzie, szczególnie do tworzenia uk?adów stron. PF d?ugo by? wierny tej tradycji. A obecny szablon Supportu napisa?em z 15 lat temu i chyba mu

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Polski Oficjalny Support PHP-Fusion » PHP-Fusion v5.00-v6.01 Support » Modyfikacje skryptów
 Drukuj temat
Czas internetowy - jak wstawi??
adam-as
Po "wskazówkach" ;-) Pieki zegar dzia?a prawid?owo. Mam to potwierdzone od kilku innych znajomych oraz przez przedstawiciela Swatch Group Polska. Wszystko gra. Jak by kogo? bli?ej interesowa? czas internetowy, zasada dzia?ania, oraz w ogóle chcia?by si? dowiedzie? o co w tym chodzi, podaj? link do strony któr? administruj?: http://www.swiss-...?page_id=6
Jest tam wszystko na ten temat co dotyczy tego czasu..

Pozdrawiam
Bronimy pracy dyplomowejLinki ?ami?ce Regulamin usuni?te przez administratora

http://www.pcmedio.pl
W?cibski Go??
Dodany dnia 10.09.2025 13:51:21
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
Spoczywaj w pokoju... wlodekp
Ciesz? si? niezmiernie, ?e ten czas Ci dzia?a prawid?owo tylko powiem Ci jedno je?li on ma tak wygl?da? jak ja go widz? z niezale?nych kilku komputerów to on nie zas?uguje nawet na miano wodotrysku.
Mniemam, ?e stron? robisz pod przeci?tnego u?ytkownika, nie dla siebie i zale?y Ci jak Ci? widz?.
Komunikat weryfikacji javy:
Wersja ?rodowiska JRE 1.6.0_02
GRATULACJE, masz zainstalowan? najnowsz? wersj? oprogramowania Java!

Edytowane przez wlodekp dnia 31.08.2007 22:00:06

wlodekp.europa.pl
adam-as
wlodekp mog? Ci? prosi? o podlinkowanie screenshotów? Wystarcz? wycinki z samym zegarem. Ty mówisz ?e co? si? ?le wy?wietla, ale s?owo - pisa?em do 25 sklepów swiss czy prawid?owo wy?wietla im si? zegar internetowy i potwierdzili ?e jest ok. Po?owa ma XPeka a cz??? sklepów na linuksa PSD. Wszyscy odpowiedzieli twierdz?co ?e jest ok. Wys?a?em te? pro?b? do kilku osób z mojej listy GG i równie? potwierdzili ?e widz? @ i 3 cyferki po @ (np.@453). Martwi mnie to co mówisz, poniewa? zale?y mi bardzo ?eby u ka?dego wy?wietla?o si? jednakowo i prawid?owo.

A sprawd? jeszcze na stronie Swatch Group http://www.swatch...m/home.php
Tutaj te? jest taki zegar - jak Ci si? wy?wietla?

Je?eli chodzi o PHP-Fusion wstawi?em plik wraz z obrazkiem (gif) w nast?puj?ce miejsca:
-katalog g?ówny
-administration
-forum
-includes (tak na wszelki wypadek)
-no i oczywi?cie do katalogu Theme tam gdzie sam theme

Kod wstawi?em do pliku Theme.php tak jak pokaza?em ju? w tej dyskusji.
Nic wi?cej nie robi?em.

Je?li chodzi o Jave jak? mam w systemie to mam wersj? 1.6.0 build (standard edition 6) - wczoraj zawo?a? o aktualizacj? wi?c zainstalowa?em i mam to co powy?ej.

Napisa?em nawet do Brandt Managera marki Swatch po ten skrypt i przes?ali mi to co za??czam (chyba to samo co za??czy?em w 1 po?cie, ale w j?zyku angielskim).
Ja dla mnie niczym si? to nie ró?ni...

wlodekp - prze?lij te screeny bo sam jestem ciekaw co Ty tam widzisz (a raczej czego nie widzisz ;-) )

EDIT:
Co? mi si? nie chce za??czy? ten plik.. pewnie jakie? ograniczenie na forum. W razie czego mog? przes?a? na maila..
Edytowane przez adam-as dnia 31.08.2007 22:04:00

Ja czytam komunikaty na stronie któr? poda?e? jako demo i tam widnieje ?e je?li jest to ma?pa i cyferki a brak normalnego zegara to jest to spowodowane z?? wersj? javy.
Widz? jak pisa?em wcze?niej @ i trzy cyfry czy tak to ma by? je?li tak to jaka to ró?nica w wy?wietlaniu czasu javasript-gdzie czas jest pobierany z kompa ogl?dacza i synchronizowany z internetu.
Wspomn? jeszcze oczywi?cie o serwerach ntp czasu systemowego i synchronizacji z zegarami atomowymi.
Jaki jest wi?c sens wy?wietlania samej ma?py i cyferek je?li tak to ma wygl?da??
Edytowane przez wlodekp dnia 31.08.2007 22:11:35

wlodekp.europa.pl
adam-as
Czy chodzi Ci o to zdanie:
(...)Je?eli przegl?darka internetowa nie wy?wietla "czasu internetowego", czyli np: @ 458 (lub np: okienek czatów) - to prawdopodobnie s? problemy z apletami JAVA. Na poni?szych stronach mo?na to sobie dogra?:(...)

Czas internetowy prawid?owo wygl?da tak: @458 (przyk?adowo).
Jaki jest sens pobierania z czasu w systemie? Przelicza to na czas internetowy i wy?wietla go w podanej wy?ej formie.

Kurcze mam w?tpliwo?ci czy my si? w ogóle rozumiemy ;-)) ale wydaje mi si? ?e ja nie wiem dok?adnie o co Ci chodzi... (chyba jestem ju? zm?czony... )

EDIT:
A mo?e chodzi Ci o sens istnienia tego zegara... Je?eli tak jest, to ma on u?atwi? kontakty ludziom z ró?nych cz??ci globu, poniewa? nie musz? zastanawia? si? która u kogo jest godzina. Kto? z kim? umawia si? np na "655 bitów" i o tej porze dajmy na to pisz? do siebie. Sama "@" jest tylko znacznikiem ?e jest to czas internetowy.
Niektórym wydaje si? to bez sensu i zupe?nie niepotrzebne, ale to jest normalne zjawisko. Nie wszystko si? wszystkim podoba na tym ?wiecie ;-) W Polsce ma?o kto z tego korzysta, ale w przypadku tamtej strony ten zegar musi tam by? (podobnie jak u autora pomys?u)... Czy ta forma czasu si? kiedy? upowszechni? nie wiadomo...
Edytowane przez adam-as dnia 31.08.2007 22:37:44

Ja te? jestem zm?czony ale prosz? wyt?umacz mi w takim razie, co daje mi np. @786
czego do tej pory nie mia?em bo tak to widz?.
DOPISANE W EDYCJI
W kontaktach mi?dzynarodowych od dawna u?ywa si? czsu GMT tak s? nawet zapisywane logi.
Edytowane przez wlodekp dnia 31.08.2007 22:54:21

wlodekp.europa.pl
adam-as
Dopisa?em w poprzednim po?cie jeszcze edit.

wlodekp napisa?/a:
Ja te? jestem zm?czony ale prosz? wyt?umacz mi w takim razie, co daje mi np. @786
czego do tej pory nie mia?em bo tak to widz?.

@786 - to jest w?a?nie godzina czasu internetowego. Czyta si? to w taki sposób:
"W tej chwili jest godzina siedemset osiemdziesi?t sze?? bitów".

U nas godzina 786 bitów to w przeliczeniu na nasz czas = 19:51
W Nowym Jorku 786 bitów to = 13:51

Nasze godziny s? ró?ne, natomiast godzina podana w czasie internetowym jest taka sama - 786 bitów. Nie obchodzi Ci? czy tam ?pi? czy nie, czy to jest noc czy nie.
Czas jest ten sam - pora dnia Ci? nie obchodzi... Je?eli kto? np umawia si? z tob? na 786 bitów to oznacza raczej ?e spa? nie b?dzie ;-) Ty obliczasz sobie ten czas u nas w Polsce i sprawdzasz czy nie b?dzie wtedy nocy np 4:00. Wychodzi ?e nie wi?c mo?na si? spokojnie umówi? np na GG z osob? z Nowego Jorku.

Swatch wprowadzi? tak?e czas internetowy w swoich zegarkach, ?eby nie trzeba by?o sobie tego przelicza? w pami?ci czy na stronie internetowej. Zegarek by? tak skonstruowany ?e czas internetowy oblicza? na podstawie czasu "zwyk?ego" który by? ustawiony w zegarku.
Trzeba pami?ta? ?e czas internetowy ma sens tylko i wy??cznie je?eli istnieje nasz normalny czas.
Czas internetowy to po prostu przeliczanie na inne jednostki (nazwane bitami) ale na podstawie ju? istniej?cego czasu "normalnego".

Nie by?o by sensu gdyby na ?wiecie by? tylko sam czas internetowy. Nie mia? by by? jak obliczony poniewa? nie by?o by punktu odniesienia (naszego czasu).

EDIT:
Je?eli chodzi o to czy to ma sens - stosowanie jaki? jednostek bitów, to ju? pytanie do Swatcha - Oni to stworzyli, ale przyznam ?e nie mam poj?cia czy z tej formy czasu kto? korzysta...
Edytowane przez adam-as dnia 31.08.2007 22:57:45

Napisa?em w edycji ?e tak jak w krótkofalarstwie wspó?pracuj?ce ze sob? serwery pracuj? na czasie uniwersalnym GMT i ka?dy ma wtedy ten sam.

wlodekp.europa.pl
adam-as
wlodekp napisa?/a:
Napisa?em w edycji, ?e tak jak w krótkofalarstwie wspó?pracuj?ce ze sob? serwery pracuj? na czasie uniwersalnym GMT i ka?dy ma wtedy ten sam.

Niezupe?nie wszyscy maj? ten sam (czyt. nie wsz?dzie).
Czas uniwersalny (Greenwich Mean Time - GMT) to czas s?oneczny ?redni na po?udniku zerowym za który przyj?to po?udnik przechodz?cy przez obserwatorium astronomiczne w miejscowo?ci Greenwich. To czas strefowy pierwszej strefy czasowej, od którego liczy si? czas pozosta?ych stref.
W strefie GMT znajduj? si?: Irlandia, Wielka Brytania, Portugalia, Wyspy Kanaryjskie (Hiszpania), Maroko, Sahara Zachodnia, Mauretania, Mali, Senegal, Gambia, Gwinea Bissau, Gwinea, Sierra Leone, Liberia, Wybrze?e Ko?ci S?oniowej, Burkina Faso, Ghana, Togo oraz Wyspy ?wi?tego Tomasza i Ksi???ca - a to chyba nie jest ca?y ?wiat ;-)

...chyba zbaczamy z tematu ;-)

Pozdrawiam

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl