ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 16

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

JazOOn
25.06.2025 23:43:19
Dziadziejemy jantom...

jantom
23.06.2025 21:37:31
Z ciekawo?ci pogrzeba?em w historii i jest gorzej ni? my?la?em. Skórka Nadzieja ma ju? 17 lat.

jantom
23.06.2025 21:33:12
... troch? zasiedzia?o Wink

jantom
23.06.2025 21:32:38
Cecha tego, jak z 20+ lat temu pisano strony - tabelki wsz?dzie, szczególnie do tworzenia uk?adów stron. PF d?ugo by? wierny tej tradycji. A obecny szablon Supportu napisa?em z 15 lat temu i chyba mu

Zbigniew@
22.06.2025 17:50:03
Dlaczego forum jest dost?pne tylko dla 10% ludzi? Poniewa? wi?kszo?? osób korzysta z internetu na urz?dzeniach mobilnych.

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Polski Oficjalny Support PHP-Fusion » PHP-Fusion v5.00-v6.01 Support » Modyfikacje skryptów
 Drukuj temat
FURL - Friendly URL
stamp
OK, zaraz poprawi?, a problem ze znakami, które zjada to nie jest problem tylko zasada!
chocia? plus przywróc? (sam ustali?em regu?y usuwania i zamiany znaków).
Bo je?li w adresie damy ? albo * lub / i inne tego typu znaki to moze miec problemy (po to pisa?em te reguly)...

Zrobi?em to na zasadzie funkcji w osobnym pliku:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy
W pliku np. news.php szukamy:

I zmieniamy (wszystkie które znajdziemy) na:

po uprzednim dodaniu: require "sciezka do adresy.php"
a w .htaccess wygl?da to tak:

Edytowane przez stamp dnia 04.03.2006 14:32:43

W?cibski Go??
Dodany dnia 06.09.2025 14:55:40
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
mariop4
mo?e mi kto? wyt?umaczy? jak zrobi? to na przyk?adzie artyku?ow?

Albo poda? gootwe pliki, bo si? z tym mecze i jakos nie wychodzi mi to..
Edytowane przez Pieka dnia 06.03.2007 21:52:26

SebaZ
wiesz co to sa RegEXP - wyra?enia regularne? bo je tam trzeba zastosowa?
Zadawanie pyta? na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego ka?dy mo?e by? pozbawiony je?eli nie b?dzie umia? z niego korzysta?. Nie wymagaj wi?c natychmiastowej odpowiedzi.

mariop4
W tym problem ze nie za bardzo ;]
Moze mi kto? da? jaki? przyk?ad a potem wg. niego sobie poradze?

spexpl
A jaki ma wp?yw to na google?? w skali od 0 do 10??

SebaZ
?atwiej indeksuje strone
Zadawanie pyta? na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego ka?dy mo?e by? pozbawiony je?eli nie b?dzie umia? z niego korzysta?. Nie wymagaj wi?c natychmiastowej odpowiedzi.

proton
A ja wogóle nie mam czego? takiego w news.php

Edytowane przez proton dnia 01.04.2006 20:44:20

http://www.mortek.pl
SebaZ
jak wywali?es to nie masz

Grzes
@proton: poszukaj w render_news w theme.php Twojej skórki Wink
Cz?sto najm?drzejsz? odpowiedzi? jest milczenie krzywy.gif

spexpl
stamp napisa?/a:
Mo?e da?oby si? zrobi? mod (jaki? prosty w instalacji tj. ma?o plików do przeróbki Pfft) lub Infusion, który zamiast adresów typu:
http://twojastrona.pl/articles.php?cat_id=3
pokazywa?by np.:
http://twojastrona.pl/-Jakis-artykul-artcat3.html (lub co? w tym klimacie - nazwa adresu odpowiada nazwie kategorii itp.)

Taki skrypt pozwala na lepsz? pozycj? strony w wyszukiwarce, gdy? np. Google indeksuje duuu?o wi?cej plików - ten skrypt istnieje dla IPB (forum Grin)

A mi dzi? wpad? jeszcze jeden sposób zamiany.
http://twojastron..._arta.html
i odpowiednia dla innych

A jeszcze inne pytanie. Czy ta operacja polega tylko na zamianie adresu na "?atwiejszy" na google? czy mo?e tez generuje taki plik na serwerze co by go odci??y?o?

baczek007
Witam,
mam pytanie do znawców php. Jako, ?e z .htaccess sobie poradzi?em i zmieni?em linki do str. g?ównej, podstron, newsów, artyku?ów i do ca?ego forum i wszystko jest pieknie i chodzi bezb??dnie.... tylko teraz jak podmieni? linki w portalu ? Bo przecie? jak dodam drugi artyku? to chcialbym, ?eby autmatycznie zmienia? sie link do niego na ...../article-2.html no i ?eby reszta linków w portalu by?a "przyjazna" bez podtrzeby r?cznego zmieniania.
Móg?by mnie ktos poinstruowa? jak to si? robi i gdzie tego szuka? ?

Z góry dzi?kuje za pomoc.

SebaZ
w plikach o rozszerzeniu *.php oczywi?cie.
znajd? gdzie sa tworzone linki i zmie?. Po nazwach zmiennych powinienes sie po?apac która do czego jest

baczek007
heh w?asnie ko?cze i nawet wszystko dzia?a Grin najwi?kszy problem by? z podlinkowaniem forum ale po paru próbach wreszcie wysz?o tylko przy okazji odkry?em co? takiego , ?e ustawi?em sobie 10 postów na stron?, temat ma 3 strony ale pod tytulem tematu wy?wietla si?, ze temat ma 2 strony i jak si? kliknie na dwójke to przenosi na 3 strone, a jedynka przenosi na 2 no a klikniecie tytulu przenosi na pierwsz? czyli na rowstart=0. W sumie to drobnostka ale to b??d fusiona czy zamierzone dzia?anie ?
Bo widze, ?e tutaj na forum jest normalnie, wiec trzeba co? poprawi? ?

lolek1
Witam. Czy móg?by mi kto? napisa? jak taki plik .htaccess ma wygl?da? bo nigdzie nie mo?na znale?? tego i nie wiem od czego zacz??, s? tylko cz??ciowe informacj?.
prosze o odpowiedz. Pozdrawiam

SebaZ
spójrz kilka postów wy?ej, nawet tego ci sie nei chcia?o zrobic
Edytowane przez SebaZ dnia 11.04.2006 08:28:17

lolek1
Widzia?em post stampa ale nie wiem czy to jest ca?o?c pliku htaccess czy tylko jego cz??c, oto mi chodzi?o, czyli mam post?pi? jak pisa? stamp ?

cakper
jejku, jak masz co? swojego w tym pliku to tylko dopisz

http://www.gimpuj.info
SebaZ
Poza tym dla newsów i innych rzeczy postepujesz analogicznie, ale nie licz ze sam mod_rewrite wystarczy. Musisz te? edytowac praktycznie ka?dy plik fusiona. A to zajmuje od cholery czasu i motania. Przy stronie eXtreme-fusion z Grzesiem siedzieli?my nad tym 3, a pó?niej 5 dni bo robilismy to dwa razy z powodu ma?ego zdarzenia Wink

lolek1
Panowie w katalogu g?ównym znalaz?em plik .htacces i tak co? kombinuje aby po ma?ych poprawkach u?y? go we w?a?ciwym katalogu le neiwiem co zmeini? i od czego zacz??, prosz? o odpowiedz:

# -FrontPage-

IndexIgnore .htaccess */.??* *~ *# */HEADER* */README* */_vti*

<Limit GET POST>
order deny,allow
deny from all
allow from all
</Limit>
<Limit PUT DELETE>
order deny,allow
deny from all
</Limit>
AuthName www.user.i365.pl
AuthUserFile /home/user/public_html/_vti_pvt/service.pwd
AuthGroupFile /home/user/public_html/_vti_pvt/service.grp

RewriteEngine on

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^$ [OR]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.$
RewriteRule ^(.*)$ http://nazwa strony/$1 [R=301,L]

cakper
ch?opie mo?e ty si? lepiej za to nie bierz
jak tak z pó? roku b?dziesz co? dzioba? ze stronami(porz?dnymi) i poznasz si? na tym to wtedy si? zabierz za to

http://www.gimpuj.info
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl