ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 6

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

jantom
07.09.2025 09:40:31
Strona z niebytu wrocila, ciekawe kiedy polskie literki rowniez...

JazOOn
25.06.2025 23:43:19
Dziadziejemy jantom...

jantom
23.06.2025 21:37:31
Z ciekawo?ci pogrzeba?em w historii i jest gorzej ni? my?la?em. Skórka Nadzieja ma ju? 17 lat.

jantom
23.06.2025 21:33:12
... troch? zasiedzia?o Wink

jantom
23.06.2025 21:32:38
Cecha tego, jak z 20+ lat temu pisano strony - tabelki wsz?dzie, szczególnie do tworzenia uk?adów stron. PF d?ugo by? wierny tej tradycji. A obecny szablon Supportu napisa?em z 15 lat temu i chyba mu

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Polski Oficjalny Support PHP-Fusion » PHP-Fusion.pl - sprawy wewn?trzne » PHP-Fusion.pl
 Drukuj temat
do admina strony
Grzes
Pieka napisa?/a:
Strona g?ówna: 28 zapyta? sql - 48
widok rozszerzonej cz??ci newsa: 21 - 40
strona g?ówna forum: 50 - 88
lista kategorii artów: 18 - 39
widok tematów forum (http://extreme-fusion.pl/forum/forum,53): 43 - 40
widok tematu gdzie wy?wietlane jest pe?ne 20 postów na stron?:43 - 42
widok tematu z jednym postem (temat bez odpowiedzi): 24 - 42

nie?le Smile

Pieka napisa?/a:
Edit: Jednak wedlug xon'a, to nie jest kwestia tyle ilosci, co wartosci tych zapytan.
Przytocze:

1. "Jaka wedlug Was jest "wlasciwa" ilosc zapytan?" - nie chodzi tu o ilo?? (chocia? 115 to i tak jest du?o w stosunku to normy 10-15), tylko, co te zapytania wykonuj? tj. ile oblicze? si? na nie sk?ada.

(wtedy bylo jeszcze 115 zapytan na forum).

Gdzie glownie chodzi im o jedno:

Co do zapytania, to z tego co widzimy, sprawa ca?y czas dotyczy tego samego:
Copying to tmp table | SELECT tf.*, tt.*, tu.user_id,user_name, MAX(tp.post_id) as last_id, COUNT(tp.post_id) as count_post

To zapytanie jest zawarte w panelu Ostatnie aktywne tematy i wedlug nich sprawia najwieksze problemy, co doskonale widac podczas ladowania strony glownej.

Stare forum fusiona (v6.00.4) a mo?e jeszcze starsze mia?o troszke inn? budowe (zgubi?em sie ju? w tych ró?nicach co do poszczególnych wersji). Po za?ataniu tego i owego nadal pracujemy na starym i tam zapytania pobieraj?ce informacje o ostatnim u?ytkowniku (i dacie), który pisa? by?y oddzielnie. Zablokowa?em mo?liwo?? zmiany nicka przez u?ytkownika i doda?em dodatkowe pole w tabeli forums z informacj? z tej ostatniej kolumny. Na stronie g?ównej mamy stary panel mo?e narazie spróbujcie go. Niedam g?owy, ?e b?dzie dzia?a? poprawnie ale ma te zapytanie rozdzielone.

edit:
Nowe forum korzysta z $pid do uwzgl?dnienia nr strony z postem i chyba to b?dziecie musieli doda? do tego panelu.
Edytowane przez Grzes dnia 20.09.2006 11:41:20
Cz?sto najm?drzejsz? odpowiedzi? jest milczenie krzywy.gif

W?cibski Go??
Dodany dnia 10.09.2025 08:26:42
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
Pieka
Ok, prosze podaj mi go na maila.
Pozniej sprawdze/zamienie i sami ocenicie, czy jest roznica w pracy serwisu Smile
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
SebaZ
najlepszym b?dzie cache zapyta?-to na poczatek. Poza tym zmniejszenie liczby tematów w najnowszych tematch (?). A najwiecej powinno zdzia?ac zmniejszenie liczby podawanych informacji do kompletnego minimum, np. mam na my?li wywalenie informacji o dziale forum z jakiego dany w?tek pochodzi. Zawsze to mniej o 15 zapyta? dla ka?dego wy?wietlanai strony g?ównej Smile
Zadawanie pyta? na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego ka?dy mo?e by? pozbawiony je?eli nie b?dzie umia? z niego korzysta?. Nie wymagaj wi?c natychmiastowej odpowiedzi.

Pieka
Panel wstawilem (image ma stary Wink) i bardzo Ci dziekuje Grzesiu za niego.
Na maila nie odpisalem, bo wyslales... Wiesz skad Pfft
Zwiekszyla sie ilosc zapytan z 48 do 68, ale strona chodzi zdecydowanie szybciej!!

Niestety skumulowane zapytanie nie jest dobre dla bazy xon'a, jak i pewnie zadnej innej.
Mieli racje, ze to im wykanczalo SQL Grin
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
Grzes
Teraz strona g?ówna forum ?aduje si? wolniej Pfft a na serio to wypowied?cie si? tam w temacie (cache) .

ps. masz moje s?owo - nie wy?le ju? maila z webmaila ovh Grin mia?em problemy z systemem i kmaila jeszcze nie skonfigurowa?em Pfft
Cz?sto najm?drzejsz? odpowiedzi? jest milczenie krzywy.gif

SebaZ
noo, od razu widac ró?nice Smile tylko co wyka?cza?o (nie wiem czy b?dzie nadal) tematy na forum. Jak naarzie nie zauwazy?em, ale przy otwieraniu tematuy by?o bia?e t?o itd... hmmm mo?e to dlatego ?e inni ?aduj?c g?ówn? zapychali serwer? Narazie jest lepiej bo si? w ogóle ?aduje cokolwiek Smile
Zadawanie pyta? na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego ka?dy mo?e by? pozbawiony je?eli nie b?dzie umia? z niego korzysta?. Nie wymagaj wi?c natychmiastowej odpowiedzi.

Pieka
@Grzes - Odpisalem Grin

@SebaZ - Sami widzicie, ze na tym hostingu nie mamy przyszlosci.
Pomimo poprawiania skryptu i tak maja miejsce "zjazdy" bazy.
Mysle, ze przeszli na mniej wydajne maszyny, celem zmniejszenia kosztow, co owocuje teraz naszymi problemami.
Nie potrafie tego inaczej wytlumaczyc.
Edytowane przez Pieka dnia 20.09.2006 21:37:57
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
SebaZ
niekoniecznie na mniej wydajne, poprostu to co by?o i jest nie wyrabia ju? takiego obci?zenia. Ale cache wart jest ?wieczki. kolosalna róznica b?dzie Smile

Pieka
SebaZ napisa?/a:
niekoniecznie na mniej wydajne, poprostu to co by?o i jest nie wyrabia ju? takiego obci?zenia. Ale cache wart jest ?wieczki. kolosalna róznica b?dzie Smile

Z informacji jakie mam od nich wynika dokladnie to, co napisalem.
Podobno na tej maszynie jest tylko kilka serwisow... Potrafila stanac majac trzy.
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl