ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 15

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

JazOOn
25.06.2025 23:43:19
Dziadziejemy jantom...

jantom
23.06.2025 21:37:31
Z ciekawo?ci pogrzeba?em w historii i jest gorzej ni? my?la?em. Skórka Nadzieja ma ju? 17 lat.

jantom
23.06.2025 21:33:12
... troch? zasiedzia?o Wink

jantom
23.06.2025 21:32:38
Cecha tego, jak z 20+ lat temu pisano strony - tabelki wsz?dzie, szczególnie do tworzenia uk?adów stron. PF d?ugo by? wierny tej tradycji. A obecny szablon Supportu napisa?em z 15 lat temu i chyba mu

Zbigniew@
22.06.2025 17:50:03
Dlaczego forum jest dost?pne tylko dla 10% ludzi? Poniewa? wi?kszo?? osób korzysta z internetu na urz?dzeniach mobilnych.

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
Nag?y brak polskich znaków
Ewing
wstawiaj?c w maincore utf8 wy?wietla zamiast napisu "zdj?cia" napis "zdjêæ"
wstawiaj?c latin1 jest bez zmian, czyli z graficznymi znakami zapytania (w czarnym r?bie)
wstawiaj?c latin2 zamienia graficzne znaki zapytania na zwyk?e "zdj??"

PW od moderatora:
  1. Przeniesienie posta - Pieka 06.02.2017 17:01

W?cibski Go??
Dodany dnia 06.09.2025 15:04:48
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
Pieka
Ok, a sprawdza?e? jak si? strona zachowa po zmianie kodowania j?zyka strony na utf? Wystarczy prze??czy? w PA i w nowej karcie sprawdzi?, czym to zaowocuje.

Podejrzewam jednak, ?e b?dziesz musia? raz jeszcze napisa? do supportu bo wygl?da jakby nie by?o na serwerze w?a?ciwego kodowania - spójrz na miesi?ce w datach np. newsów. Najlepiej jak przywróc? dok?adnie te same ustawienia, które by?y na starym serwerze.

PW od moderatora:
  1. Przeniesienie posta - Pieka 06.02.2017 17:01

Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
Ewing
W którym miejscu w PA jest taka opcja?

PW od moderatora:
  1. Przeniesienie posta - Pieka 06.02.2017 17:02

piterus
PA -> Ustawiena -> G?ówne -> J?zyk strony. Zmie? tu z Polish na Polish-UTF-8

PW od moderatora:
  1. Przeniesienie posta - Pieka 06.02.2017 17:03

tawernatq_admin_1.png Piterus World mój blog i miejsce moich eksperymentów. Ubi lex, ibi poena Kontakt przez komunikatory tylko dla znajomych...

Ewing
Niestety mam do wyboru tylko Polish i English
Napisa?em jeszcze raz do supportu, zobaczymy co odpowiedz?.

PW od moderatora:
  1. Przeniesienie posta - Pieka 06.02.2017 17:04

krystian1988
Po pierwsze jakiej wersji PF u?ywasz po dwa je?li u?ywasz hostingu BH to mo?esz cofn?? nawet ustawienia do php 4... je?li nie wiesz jak to zrobi? to mog? ci to wyja?ni?, aczkolwiek nie wiem na jakim silniku pf'a masz postawion? stron? Smile

PW od moderatora:
  1. Przeniesienie posta - Pieka 06.02.2017 17:05

BRAK STOPKI = BRAK POMOCY NA SUPPORCIE.PRZECZYTAJ:
Regulamin Supportu Nie pomagam na PW!!!

Ewing
Szczerze to nie wiem jaka to wersja i gdzie to mo?na sprawdzi?. Strona by?a zak?adana chyba w 2009 roku i w?tpi?, ?eby kto? j? od tego czasu aktualizowa? (silnik) Frown
Ch?tnie spróbowa?bym ze zmian? wersji php je?li podpowiesz jak to zrobi?. Rozumiem, ?e w razie czego mo?na wróci? z powrotem do aktualnej wersji?

PW od moderatora:
  1. Przeniesienie posta - Pieka 06.02.2017 17:06

krystian1988
Ka?d? wersj? PHP jeste? w stanie przywróci?(zreszt? jak widzisz w direct admin mo?na ustawi? nawet 7). Zaraz Ci napisz? jak mo?esz zmieni? na starsz? wersj?.

Wchodzisz w swój direct admin i szukasz sobie takiego linku:
Ustawienia Globalne PHP
klikasz w niego...
z tego co widz? na dzie? dzisiejszy max mo?esz cofn?? do php 5.2 i klikasz guzik set as current. Po zapisaniu wracasz do g?ównej strony direct admin i wchodzisz w :
Wersja PHP dla domen
i tam powiniene? mie? wybór od 5.2 do 7.0
Co do PF w PA masz napisane jak? wersj? posiadasz Smile

PW od moderatora:
  1. Przeniesienie posta - Pieka 06.02.2017 17:07

Pieka
Ewing napisa?(a):

Niestety mam do wyboru tylko Polish i English
Napisa?em jeszcze raz do supportu, zobaczymy co odpowiedz?.

Musia?by? pobra? pliki z MODs z kodowaniem utf i doda? katalog na serwer.

Daj zna?, co odpisali bo to nie jest prawid?owe, ?e masz krzaki w nazwach miesi?cy, które s? pobierane z serwera, a nie plików PHP-Fusion, o czym wielokrotnie pisa?em.
Powtarzam kolejny raz, brakuje kodowania na serwerze, w?a?ciwego dla ustawie? Twojej strony.

PW od moderatora:

Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
Ewing
krystian1988 w moim Direct Admin nie ma takich ustawie? Frown
Przy okazji zwróci?em teraz uwag? na to, ?e nawet w Direct Admin w polskich wyrazach znaki wy?wietlaj? si? niepoprawnie. Co ciekawe przegl?darka wykrywa stron? DA jako kodowan? w ISO, a po zmianie na widok w kodowaniu UTF wszystko wraca do normy. Tak wi?c chyba faktycznie co? na tym serwerze jest namieszane.

W PA znalaz?em takie info: "panel administratora - v7.00.07" - to jest wersja PF?

PW od moderatora:

Edytowane przez Ewing dnia 05.02.2017 21:13:54

Pieka
Zapomnieli doda? na serwerze kodowanie iso8859-2, jak s?dz?. Po dodaniu powinno by? ok, ale tylko tam, gdzie sam w mi?dzyczasie nie namiesza?e?.
Odno?nie wersji, tak, to jest to, co poda?e?, czyli masz bardzo star? i zdecydowanie nieaktualn?. Wypada?oby zaktualizowa? do bie??cej.
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
Ewing
Jak uda si? odkr?ci? spraw? z tymi polskimi znakami to pomy?l? o aktualizacji i Was pom?cz? w tym temacie Grin

Krzysztof Szymczynski
Licz? mocno na wasz? pomoc, Chodzi o Polskie znaki. Otórz tworz? stron? w temacie/motywie BSF, wszystko fajnie, ale mam dziwny problem. Na stronie testowej gdzie dostosowywalem wygl?d i róznie parametry czyli na cba.pl wszystkie litery polskie si? wyswietlaj?, potem chcialem przerzuci? ten motyw na platny serwer polskich liter brak. co robic?

krystian1988
Przygl?dnij si? plikowi motywu/tematu BSF a dok?adniej functions.php
i takich przyk?adowych linijkach jak:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Ewing
Z moj? stron? wszystko wróci?o do normy Smile
Wygl?da na to, ?e po stronie serwera by?y jakie? b??dy. Je?li racz? mi napisa? z czym by? dok?adnie problem dam zna?.
Teraz tylko musz? sprawdzi?, czy czego? nie namiesza?em w bazie.

Po??czony z 10 luty 2017 18:01:
Dosta?em tak? informacj? "Problem zwi?zany by? z domy?lnym kodowaniem znaków w formacie UTF-8 dla parsera PHP w wersji 5.6 i wy?szej."
Edytowane przez Ewing dnia 10.02.2017 18:01:11

DairBear
Dzi?ki za temat, mia?em podobny problem i wróci?o do normy po przeniesieniu plików na serwer z inn? wersj? PHP.

patgaret
Witam mam takie sam problem z polskimi znakami( zamiast polskich znaków s? - ? ) przeniesienie strony na inny serwer nie wchodzi w gr? raczej ( konto mam na home.pl)

ale tez mam inny problem, nie chce rejestrowac nowych uzytkownikow

adi
Witam, a jakie php na serwerze zapewne powy?ej 5.4

Pozdro All

radiosilesia.de
Pieka
Dok?adnie, wystarczy zmiana PHP dla strony/konta, co jest pewnie do wyklikania w panelu home.pl: https://www.googl...refox-b-ab
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
pijar
Witam, par? dni temu znik?y mi nagle polskie litery na stronie.
www.gsmbytom.net
Pierwsze co zrobi?em to napisa?em do ad hostingu, pono? nic nie zmieniali, ani w kodowaniu ani w ustawieniach.

Zacz??em szuka? na forum postów z tym problemem.
Robi?em ju? chyba wszystko co by?o napisane.
W configu jak doda?em linijk? kodowania: header('Content-Type: text/html; charset=iso-8859-2'Wink; to doda?o mi literk? ó.

Moja wersja v7.02.06 jak zmieni?em w PA na j?zyk polski to naprawi? si? panel administratora bo tam te? by?o brak polskich liter.

Moje php to PHP 5.3 (ea-php53)

Serwer bazy danych to :

Serwer: Localhost via UNIX socket
Typ serwera: MySQL

Wersja serwera: 5.6.47 - MySQL Community Server (GPL)
Wersja protoko?u: 10

Kodowanie znaków serwera: cp1252 West European (latin1)

Metod? porównania napisów ustawia?em na latin 1 latin 2 itp obecnie zostawi?em na latin1_swedish_ci

R?cznie co prawda mog? zmienia? wpisy ale jest tego troszk? du?o.

Robi?em wszystkie zalecenia które podpowiada? Pieka i nic oprócz literki ó innych brak, mo?e kto? co? podpowiedzie? co jeszcze mog? zrobi?.
Bardzo dzi?kuj? za wszelkie podpowiedzi.

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl