Zobacz temat
SUPER-MOD: PHP Hypercacher (Szybkie Cache)
|
|
Grzes |
Dodany dnia 02.08.2007 11:08:04
|
![]() Zaawansowany ![]() Postów: 1656 Pomógł: 42 Data rejestracji: 28.04.2005 20:28 |
SoofMan napisa?/a: Hahahahahahahahahahahaha hahahahahahahahahahahaha Jak dziecko. Wybacz ale tak Ciebie odbieram. Albo zacznie si? tu normalna konstruktywna dyskusja albo temat poleci do kosza. Co do samego tematu. Mów co chcesz ale statyczna wersja witryny w postaci samego pliku html daje o wiele lepsze efekty. Wyznaj? jedn? zasad? - php tylko tam gdzie trzeba i po problemie. Powiadasz ?e serwer Ci nie wyrabia? przy tych niby lekkich zapytaniach do mysql? Mog? prosi? adres strony? Edytowane przez Grzes dnia 02.08.2007 12:20:51 Cz?sto najm?drzejsz? odpowiedzi? jest milczenie
![]() |
|
|
W?cibski Go?? |
Dodany dnia 09.09.2025 22:58:04
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
![]() |
IP: localhost | |
Riklaunim |
Dodany dnia 02.08.2007 12:24:04
|
![]() Pocz?tkuj?cy ![]() Postów: 244 Data rejestracji: 07.08.2004 10:53 |
SoofMan napisa?/a: Tak. Masz racj?. W teorii. Szkoda ?e w praktyce ja mam racj?. Mój "pseudoprodukt" wymy?li?em dok?adnie dlatego i TYLKO dlatego, ?e serwer PADA? od nat?oku tych "superszybkich" odczytów z bazy MySQL i zgadnij co - po zainstalowaniu problemy znikn??y, a obci??enie serwera spad?o chyba o 70%. Mi?ego bujania w ob?okach ![]() Je?eli ?ledzi?e? tematy na tym forum to powiniene? pami?ta? ten temat. Jak widzisz zapytania licz?ce COUNT wywala?y VPSa - z powodu operowania na du?ej ilo?ci artyku?ów. Wystarczy?o zoptymalizowa? skrypt by problem min??. Zastosowanie keszowania HTML te? by pomog?o, ale problem pozosta?by nierozwi?zany, a programi?ci nie mieli by powodów do tworzenia dobrego kodu. |
|
|
m_i_n |
Dodany dnia 02.08.2007 16:43:05
|
![]() Bywalec ![]() Postów: 837 Pomógł: 3 Data rejestracji: 15.02.2006 10:04 |
Dlaczego moj post zniknal ![]() Przeczytaj mojego poprzedniego posta a szczególnie to co pogrubi?em. Wystarczy w tym temacie zb?dnych dyskusji. - grzes Pisalem go dobre 15 min :\ do kitu... Edytowane przez m_i_n dnia 02.08.2007 18:27:59 Awaria strony? - dowiedz si? o niej, nim ktokolwiek zauwa?y: uMonitor.eu
|
|
|
SoofMan |
Dodany dnia 02.08.2007 21:19:38
|
![]() Przedszkolak ![]() Postów: 45 Data rejestracji: 17.04.2006 15:57 |
Grzes napisa?/a: Jak dziecko. Wybacz ale tak Ciebie odbieram. Albo zacznie si? tu normalna konstruktywna dyskusja albo temat poleci do kosza. Masz racj?. Dalsza odbiegaj?ca od tematu dyskusja nie ma sensu. Riklaunim napisa?/a: Je?eli ?ledzi?e? tematy na tym forum to powiniene? pami?ta? ten temat. Jak widzisz zapytania licz?ce COUNT wywala?y VPSa - z powodu operowania na du?ej ilo?ci artyku?ów. Wystarczy?o zoptymalizowa? skrypt by problem min??. Zastosowanie keszowania HTML te? by pomog?o, ale problem pozosta?by nierozwi?zany, a programi?ci nie mieli by powodów do tworzenia dobrego kodu Ja powiem tylko tyle. Nie ma ró?nicy czy Hypercacher mia?by 100.000 linii, 2 linie, Dzia?a? 10 X szybciej ni? teraz, czy 50 X wolniej ni? teraz. Bez wzgl?du na to, i tak znajd? si? tacy ludzie którzy b?d? wiecznie marudzi?... Po prostu s? tacy ludzie, którym si? NIGDY nie dogodzi. "Ten typ tak ma" ---------------- Ja wyt?umaczy?em ju? wszystkie szczegó?y dotycz?ce Hypercachera które mog?em wyt?umaczy?, wi?c z mojej strony EOT ---------------- Edit do postu ni?ej: Nie odpowiadam. Nie dam si? sprowokowa? ![]() ![]() Edytowane przez SoofMan dnia 02.08.2007 22:26:52 Widzia?e? kiedy? TAKIEGO moda ? Nie ?
http://www.hypercacher.com |
|
|
Riklaunim |
Dodany dnia 02.08.2007 22:17:01
|
![]() Pocz?tkuj?cy ![]() Postów: 244 Data rejestracji: 07.08.2004 10:53 |
marudz? bo mam zastrze?enia do twojego dzie?a i nastawienia. To ?e niektórzy nie odnosz? si? pozytywnie do twojego kodu nie oznacza ?e tak maj? i nie dostrzegaj? twojego geniuszu. Ty dzielisz ludzi na tych normalnych - takich jak ty zachwyconych twoim wiekopomnym dzie?em i tych z?ych, którzy s? g?upi i nie dostrzegaj? twojego geniuszu. http://forum.php....opic=66782 BTW dokumentacja w ODT? Nikt nie b?dzie ?ci?ga? ~100MB OpenOffice'a ?eby 3 dokumenty przeczyta?. To powinien by? czysty tekst, HTML albo w ostateczno?ci PDF. 1. OK. B?dzie PDF 2. Nie wiesz ?e M$ Office wysz?o ju? z mody ?? Jak u?ywasz MSO to jeste? passe i masz wewn?trzne fuj Nie u?ywam ?adnych Officów, czy to Open czy to Microsoft, bo s? mi ca?kowicie zb?dne. Jezu. pakietu biurowego w domu nie masz ? Tym bardziej ?e s? darmowe ! No to masz cz?owieku problem. zdaje si? tylko to potwierdza?. Jaki inny jeste?? Nogi Ci z uszu wyrastaja? Porozumiewasz si? tym samym j?zykiem co my. Masz tylko problemy z w?asnym wielkim EGO. Je?li kilka(na?cie) osób mówi Ci ?e jeste? w b??dzie - to zamiast si? irytowa? i obra?a? - bo przecierz wszyscy s? fuj i bee bo nie u?ywaj? pakietu biurowego (przecierz to podstawa) i ?mi? twierdzi? ?e nie odkry?e? amertyki swoimi zamotanymi rozwi?zaniami. Dobry programista - to nie tylko znajomo?? j?zyków programowania, algorytmów itp ale te? pokora i umiej?tno?? przyj?cia krytyki w?asnych rozwi?za? a tak?e zastosowanie czyich? podpowiedzi - a nie tak jak w Twoim wypadku zadufany w sobie samozachwyt. Nikt nie wie wszystkiego a cz?owiek ca?e ?ycie si? uczy. Przyznanie si? do b??du ?wiadczy o doj?a?o?ci a w Twoim przypadku czytaj?c te wszystkie posty mam wra?enie ?e czytam co? co napisa? 13 latek któey zachwyci? si? now? zbawk? w postaci parsera php i próbuje podbi? ?wiat kilkoma liniami kodu twierdz?c ?e jest to kod genialny i absolutnie prze?omowy - wr?cz historyczny, który zawa?y na losach ?wiata (internetowego). Nie zawa?y - przynajmniej je?li nie zmienisz podej?cia i b?dziesz uwa?a? w?asne rozwi?zania za jedyne s?uszne.
Zmiany ?wiatopogl?du i zmniejszenia EGO ?ycze - wyjdzie Ci to na dobre Pozdr. |
|
|
Gander |
Dodany dnia 02.08.2007 23:09:23
|
![]() Bywalec ![]() Postów: 720 Pomógł: 37 Data rejestracji: 22.05.2005 23:17 |
Dobrze ?e ja si? przyznaj? do b??dów, bo ju? by mnie tu nie by?o... A wracaj?c do sprawy, to z pewno?ci? twój produkt przyspiesza wy?wietlanie stron (wed?ug idei dzia?ania), ale có? z tego? Nie b?d? tego instalowa? ?eby nawet zyska? 25% pr?dko?ci, bo taka cz??? czasu to za ma?o by si? tym martwi?. Je?li zacznie co? wolno dzia?a? to zoptymalizuj? kod. Procentów mo?e by? wi?cej, ale efekt b?dzie niepo??dany. Strony takie jak PHP-Fusion s? dynamiczne, ca?y czas w ruchu, ci?gle si? co? na nich zmienia. Je?li b?d? teraz cache-owa? stron?, to strac? odrobin? tej dynamiczno?ci. Raczej u?y?bym go w miejscach o niskim stopniu dynamiczno?ci, np w artyku?ach. Tam jedyn? zmian? jest nowy komentarz lub nowy artyku?. Na forum to jest wysoce niewskazane, gdy? uzyska?bym zastój. Rozumiesz o co mi chodzi? |
|
|
SoofMan |
Dodany dnia 02.08.2007 23:50:44
|
![]() Przedszkolak ![]() Postów: 45 Data rejestracji: 17.04.2006 15:57 |
Gander napisa?/a: Dobrze ?e ja si? przyznaj? do b??dów, bo ju? by mnie tu nie by?o... A wracaj?c do sprawy, to z pewno?ci? twój produkt przyspiesza wy?wietlanie stron (wed?ug idei dzia?ania), ale có? z tego? Nie b?d? tego instalowa? ?eby nawet zyska? 25% pr?dko?ci, bo taka cz??? czasu to za ma?o by si? tym martwi?. Je?li zacznie co? wolno dzia?a? to zoptymalizuj? kod. Procentów mo?e by? wi?cej, ale efekt b?dzie niepo??dany. Strony takie jak PHP-Fusion s? dynamiczne, ca?y czas w ruchu, ci?gle si? co? na nich zmienia. Je?li b?d? teraz cache-owa? stron?, to strac? odrobin? tej dynamiczno?ci. Raczej u?y?bym go w miejscach o niskim stopniu dynamiczno?ci, np w artyku?ach. Tam jedyn? zmian? jest nowy komentarz lub nowy artyku?. Na forum to jest wysoce niewskazane, gdy? uzyska?bym zastój. Rozumiesz o co mi chodzi? Oczywi?cie. 100% racji. ALE. Tak naprawd? to bardzo nik?y procent stron potrzebuje tak szybkiego od?wie?ania. Je?eli tak jak mówisz, na twojej stronie/forum "ci?gle si? co? dzieje" to wystarczy: a.) (niedoskona?e rozwi?zanie) ustawi? czas od?wie?ania na bardzo niski - np. 30 sekund, 3 minuty lub 5 minut LUB b.) (du?o lepsze rozwi?zanie) Uzy? PHP Hypercachera w wersji Refresher, który od?wie?a wszystkie strony natychmiastowo po zaj?ciu zmian. Co prawda zysk szybko?ciowy b?dzie mniejszy, ale nadal powinien by? ca?kiem zauwa?alny. Zauwa? ?e pomys? Refreshera podsun?? mi slawekneo z tego forum, za co bardzo mu dzi?kuj? (szacuneczek ![]() Oczywi?cie zosta?o to uwzgl?dnione w changelogach, jak z reszt? * jest uwzgl?dniana ka?da rzecz na któr? nie wpad?em sam * - to tak na wszelki wypadek, jakby kto? mówi? ?e jestem gburem z przerostem EGO nie szanuj?cym umiej?tno?ci innych. http://hypercacher.com/changelog_refresher_gzip.txt http://hypercacher.com/changelog_refresher_standard.txt Edytowane przez SoofMan dnia 02.08.2007 23:51:57 Widzia?e? kiedy? TAKIEGO moda ? Nie ?
http://www.hypercacher.com |
|
|
Gander |
Dodany dnia 03.08.2007 09:38:10
|
![]() Bywalec ![]() Postów: 720 Pomógł: 37 Data rejestracji: 22.05.2005 23:17 |
Mam kilka stron, które nie s? prawie obci??one, a ich przypadkowe wolne przetwarzanie jest spowodowane przez ogólne obci??enie serwera. Rozczaruj? ci? jednak, gdy? je?li b?d? mia? problemy z wydajno?ci? to zmieni? CMS-a, a nie dodam jeszcze cachera. W celu optymalizacji i uzyskania struktury strony, której nie mog? uzyska? ze skórkami PHP-Fusion, prawdopodobnie przepisz? strony na system SMARTY. I teraz co? jeszcze dla fusion-maniaków: nie jestem heretykiem. wg mnie dobry webmaster wci?? szuka lepszych rozwi?za? i nie opiera si? tylko na jednym systemie. |
|
|
Konto ukryte |
Dodany dnia 21.02.2008 09:20:44
|
![]() Pocz?tkuj?cy ![]() Postów: 119 Ostrzeżeń: 6 Data rejestracji: 17.12.2005 10:56 ZBANOWANY: Dożywotnio |
W?tek chyba umar? nieco ?mierci? naturaln?, od?wie?? go jednak. Strona g?ówna moda nie dzia?a, znalaz?em go jednak na PHP-Fusion MODS w wersji 1.949 Szybkie pytanie: warto? czy mo?e lepiej waln?? tylko w maincore odpowiedni kod go gzipa? EDIT: Wg. test.watchscript.pl ?adowanie mojej strony: Z modem Ilo?? pobranych danych: 379.8 kB Bez moda, z gzip z maincore Ilo?? pobranych danych: 322.1 kB Hmm? Edytowane przez Konto ukryte dnia 21.02.2008 10:09:06 |
|
|
m_i_n |
Dodany dnia 21.02.2008 11:43:17
|
![]() Bywalec ![]() Postów: 837 Pomógł: 3 Data rejestracji: 15.02.2006 10:04 |
No to wyniki testu mowia same za siebie. Swego czasu sledzilem ten watek i wiem ze z opinii innych nie ma sensu sie bawic w tego moda.
Awaria strony? - dowiedz si? o niej, nim ktokolwiek zauwa?y: uMonitor.eu
|
|
|
SebaZ |
Dodany dnia 21.02.2008 11:54:59
|
![]() Zaawansowany ![]() Postów: 1598 Pomógł: 2 Data rejestracji: 10.11.2004 22:39 |
Jedyne i sensowne jest cacheowanie pojedynczych zapytan do bazy, a to wi??e si? z przeróbk? ca?ego fusionowatego systemu baz danych. Wa?ne s? te? szczegó?y takie jak mnóstwo echo() w fusionie - nie moge poj?? po co to :/ To ju? lepiej tego nie dawa?. Wa?ne s? te? algorytmy, a szczegó?y takie jak ++i czy i++ to po prostu elementu j?zyka programowania. Edytowane przez SebaZ dnia 21.02.2008 11:58:15 Zadawanie pyta? na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego ka?dy mo?e by? pozbawiony je?eli nie b?dzie umia? z niego korzysta?. Nie wymagaj wi?c natychmiastowej odpowiedzi.
|
|
Przejdź do forum: |