Zobacz temat
index.php zamiast news.php
|
|
Snob |
Dodany dnia 28.08.2008 19:36:19
|
![]() Przedszkolak ![]() Postów: 14 Ostrzeżeń: 1 Data rejestracji: 08.12.2006 21:34 |
Dodajmy jeszcze, ?e dzia?a jak kto? u?ywa jako strony startowej news.php ![]() Serdecznie dzi?kuj? za te wyja?nienia! ?wiadcz? o g??bokiej znajomo?ci tematu i samych skryptów fusiona (gratuluj? wszystkich zdobytych "Miss"'ów). Ale b?d? malkontentem. Mój ersatzowy sposób dzia?a równie dobrze a przy zmianie wersji nie b?d? musia? znowu dzierga? tyle r?cznie. Chodzi mi o zmian? zawarto?ci pliku index.php BEZ zmiany filozofii systemu - czyli zarz?dzania systemem bez znajomo?ci PHP. We? te?, prosz?, pod uwag?, ?e sposób jest morderczy dla d?u?ej dzia?aj?cych forum. Bo w tre?ci postów pe?no odwo?a? wprost do starej struktury - to te? trzeba poprawi? r?cznie. W?a?nie mi zakie?kowa? pewien pomys?... sprawdz? je?eli zadzia?a opisz? je?eli nie odszczekam Wszystko co powy?ej napisa?em i z pokor? pochyl? g?ow? przed m?drzejszymi! ---------------------- Sprawdzi?em i z przykro?ci? informuj?, ?e Sebaz mia? racj?! Musimy wykona? w sumie kilka czynno?ci: 1) zmieni? w index.php ca?? tre?? na "include_once('twoja_strona_g?ówna.php' ) ; lub tak jak proponuje Pieka 2) w ustawieniach g?ównych strony zmieni? "twoja_strona_g?ówna.php" na index.php (spowoduje to, ?e strona b?dzie "na starcie" wy?wietla?a wszystkie zdefiniowane panele). Ju? dzia?a, ju? jest prawie dobrze, ale nie do ko?ca tak jak by?my chcieli 3) na koniec dla pe?nej satysfakcji: na nowo przemy?le? uk?ad menu (i paneli) trzeba si? zastanowi? nad uk?adem menu. Teraz bowiem odwo?ania bezpo?rednie do "twoja_strona_g?ówna.php" b?d? BEZ dodatkowych paneli (u góry i na dole, np bez panelu powitalnego) je?eli chcesz mie? te panele musisz w menu wstawi? (zmieni?) odwo?ania do "twoja_strona_g?ówna.php" na odwo?ania do "index php". i tyle... (mam nadziej?, ?e napisa?em klarownie ![]() Edytowane przez Pieka dnia 28.08.2008 22:24:03 Chyba za stary jestem... ,ale kocham moje dzieci i zwi?rz?ta za? na co dzie? moimi dziedzinami s? transport i obliczenia.
|
|
|
W?cibski Go?? |
Dodany dnia 07.09.2025 19:40:25
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
![]() |
IP: localhost | |
Spooky91 |
Dodany dnia 29.10.2008 02:08:43
|
![]() Przedszkolak ![]() Postów: 5 Data rejestracji: 28.08.2008 10:07 |
Snob - zrobi?em dok?adnie tak jak napisa?e?, ale mimo to po wpisaniu adresu strony nie wy?wietlaj? si? górne panele. Wy?wietlaj? si? tylko wtedy kiedy klikn? w menu na "Aktualno?ci", wtedy te? do adresu dopisuje si? /index.php. Adres mojej strony - www.wkswielun.pl Ogólnie m?cz? si? ju? dosy? d?ugo z ustawieniem tego przekierowania i niestety nie daj? rady :/ Pieka we wcze?niejszym po?cie podaje instrukcje jak to zrobi?, ale dopisuje, ?e nic nie zniknie ze strony je?li dopiszemy index.php. No a ja chc? ?eby nic nie znikn??o ze strony po podaniu normalnego adresu, bez index.php ani news.php. Edytowane przez Spooky91 dnia 29.10.2008 02:16:48 |
|
|
Konto ukryte |
Dodany dnia 12.01.2009 08:16:54
|
![]() Pocz?tkuj?cy ![]() Postów: 119 Ostrzeżeń: 6 Data rejestracji: 17.12.2005 10:56 ZBANOWANY: Dożywotnio |
A ja mam pewne pytanie - ostatnio zamieni?em w?a?nie tak, aby by?o bez niezbyt dobrego przekierowania. Po dniu strona znikn??a z google, tzn. jest ale gdzie? baaaaardzo daleko. Czy to normalne? Strona na starym adresie jecha?a ju? 2,5 roku. Mam konto na google i w narz?dziach dla webmasterów brak informacji o problemach. |
|
|
m_i_n |
Dodany dnia 12.01.2009 13:48:59
|
![]() Bywalec ![]() Postów: 837 Pomógł: 3 Data rejestracji: 15.02.2006 10:04 |
Glowy nie dam, ale z racji zmiany tresci jest to mozliwe (brak przekierowania). Sadze ze powinno to z czasem wrocic do normy. W dluzszej perspektywie chyba nie jest mozliwe aby google bardziej preferowalo z przekierowaniem niz bez. Ale tak jak mowie, to tylko moja teoria.
Awaria strony? - dowiedz si? o niej, nim ktokolwiek zauwa?y: uMonitor.eu
|
|
|
Konto ukryte |
Dodany dnia 22.01.2009 15:00:33
|
![]() Pocz?tkuj?cy ![]() Postów: 119 Ostrzeżeń: 6 Data rejestracji: 17.12.2005 10:56 ZBANOWANY: Dożywotnio |
No tak, to jest oczywiste ;) Chcia?bym jeszcze jednak co? doda? - sposoby nie s? do ko?ca idealne... dlaczego? Spróbujcie sobie wpisa?: gdzie za X dajcie numer jakiego? newsa. Ca?o?? wy?wietli identycznie jak wypadku: bo de facto to ta sama strona. Nie jest idealne, je?eli google nie znajdzie takiego adresu: je?eli b?dzie mia?o oba, uzna za dublowanie (jak domeny dzia?aj?ce zarówno z jak i bez www). No ale sk?d google ma mie? taki adres? Uznajcie to wi?c jako dygresj? :) Wiadomo?? doklejona: Jak do tej pory strony nie ma w google, a tu ju? nieco dziwne :/ Mo?e by tak zrobi? inaczej, zamaist wywala? tamten kod, dodam nad pierwszym headerem: Przekierowanie b?dzie chyba lepsze, ni? to co jest def. PW od moderatora:
Edytowane przez Konto ukryte dnia 22.01.2009 07:13:20 |
|
|
mat1984 |
Dodany dnia 24.05.2009 01:48:07
|
![]() Przedszkolak ![]() Postów: 11 Data rejestracji: 11.05.2009 13:11 |
Pieka napisa?/a: Snob napisa?/a: ..Od strony oprogramowania najwi?cej zalet ma propozycja m_i_n'a ale i seba_z(mimo jego j?zyka) ma troch? racji... Podobna instrukcje dalem dla v7, ale zeby nie mieszac odsylajac do innych dzialow podam i tu. Od v6.01 nie ma potrzeby modyfikowania innych plikow niz te, ktore wymienilem ponizej. Usun index.php, zmien nazwe pliku news.php na index.php, a nastepnie w PA => Zarz?dzanie stron? => G?ówne ustawienia: zmien w "Ustaw jako stron? g?ówn?:" rowniez na index.php. W pliku includes/theme_functions_include.php zmien news.php na index.php w funkcji newsopts. Jesli uzywasz skorki, ktora nie korzysta z w/w pliku, zmien recznie wszystkie wystapienia news.php na index.php w funkcji render_news znajdujacej sie w pliku theme.php biezacej skorki. Nie zapomnij rowniez o zmianie w pliku news_cats.php wszystkich news.php na index.php (wystepuje trzy razy). Efekt: http://pieka.ugu..../index.php Jesli w adresie strony zawsze podacie index.php, to nic Wam ze strony nie zniknie. P.S. W przypadku v7 po wykonaniu w/w zmian, nie maja miejsca zadne niedogodnosci, wiec polecam upgrade, ktore pozwoli Wam na o wiele wiecej niz tylko bezproblemowo dzialajacy adres strony. Zastosowa?em si? do tej instrukcji (zamieni?em articles.php na index.php) jednak chcia?bym zwróci? uwag? na dublowanie stron przy indeksacji google. Chodzi o to, ?e np artyku? nr 37 mo?na odnale?? zarówno po wpisaniu adresu xxx.www/articles.php?article_id=37 jak i pod xxx.www/index.php?article_id=37. Co zrobi?, aby definitywnie wszystkie kategorie artyku?ów odnosi?y si? do index.php, a odno?niki articles.php by?y ca?kowicie wycofane i roboty google ich nie indeksowa?y? |
|
|
m_i_n |
Dodany dnia 24.05.2009 08:18:09
|
![]() Bywalec ![]() Postów: 837 Pomógł: 3 Data rejestracji: 15.02.2006 10:04 |
Pozmieniaj wszedzie w kodzie wystapienia articles.php na index.php, i usu? stare articles.php. Zanim google zaskoczy ze go juz nie ma to moze minac sporo czasu (w miesiacach), takze musisz sie uzbroic w cierpliwosc. Edytowane przez m_i_n dnia 24.05.2009 08:18:23 Awaria strony? - dowiedz si? o niej, nim ktokolwiek zauwa?y: uMonitor.eu
|
|
|
mat1984 |
Dodany dnia 24.05.2009 11:13:41
|
![]() Przedszkolak ![]() Postów: 11 Data rejestracji: 11.05.2009 13:11 |
Wszystkie articles.php pozamienia?em na index.php jednak nadal jest ma?y problem. Menu mam podzielone na dzia?y którego s? jednocze?nie kategoriami artyku?ów. I tak na przyk?ad s? tam: Gry sportowe (gdzie odno?nikiem jest xxx.www/articles.php?cat_id=12) Gry zr?czno?ciowe (gdzie odno?nikiem jest xxx.www/articles.php?cat-id=13) itp Jednak dla kategorii utworzonych i dodanych do menu po zmianie odno?niki s? wy?wietlane rawid?owo tzn. np. Gry karciane (xxx.www/index.php?cat_id=21) Co zrobi?, aby w menu odno?niki articles.php?... zamieni? na index.php?... ? ------------------------ Ok da?em sobie rad?, rozwi?zanie by?o banalne jednak dopiero teraz na nie wpad?em. Gdyby kto? w przysz?o?ci mia? taki sam problem to wystarczy w PA w NAWIGACJI pozamienia? adresy poszczególnych pozycji MENU z articles.php na index.php. Edytowane przez mat1984 dnia 24.05.2009 12:54:02 |
|
Przejdź do forum: |