ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 19

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

jantom
07.09.2025 09:40:31
Strona z niebytu wrocila, ciekawe kiedy polskie literki rowniez...

JazOOn
25.06.2025 23:43:19
Dziadziejemy jantom...

jantom
23.06.2025 21:37:31
Z ciekawo?ci pogrzeba?em w historii i jest gorzej ni? my?la?em. Skórka Nadzieja ma ju? 17 lat.

jantom
23.06.2025 21:33:12
... troch? zasiedzia?o Wink

jantom
23.06.2025 21:32:38
Cecha tego, jak z 20+ lat temu pisano strony - tabelki wsz?dzie, szczególnie do tworzenia uk?adów stron. PF d?ugo by? wierny tej tradycji. A obecny szablon Supportu napisa?em z 15 lat temu i chyba mu

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Polski Oficjalny Support PHP-Fusion » PHP-Fusion v5.00-v6.01 Support » Modyfikacje skryptów
 Drukuj temat
dost?p tylko dla admina
karliko
Mam pytanie:

Mam zamiar zrobi? du?y update strony, lecz nie chce aby u?ytkownicy mieli w tym czasie dost?p.

Czy istnieje mo?liwo?? aby dost?p do mojej www mia?em tylko ja, czyli admin a userom wy?wietla?a si? np. jakas zastepcza strona z info o aktualizacji.

prosze o odpowied?

W?cibski Go??
Dodany dnia 08.09.2025 00:02:55
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
BlackDog
No je?eli masz publiczne IP i robisz z domciu wszystko, to mozesz sobie zrobi? takie ma?e cu?, co b?dzie pozwala?o na wej?cie na strone tylko z Twojego IP, a przy wej?ciu z innego IP b?dzie wy?wietla?o jak?? strone, któr? chcesz(my?l?, ze o to by Ci mniej wi?cej chodzi?o)

Wi?c robisz sobie tak:
tworzysz sobie pliczek:
index_IP.phpo tre?ci:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

tworzysz sobie równie? plik wypad.php
a w nim to co ma si? wy?wietli? userom - czyli jakie? bzdety (mozesz go nazwa? inaczej :) )

wrzucasz obydwa pliki do katalogu g?ównego na Twoim koncie

Potem np. w pliku index.php
dopisujesz u góry, tam gdzie masz includy wszystkie:
include "index_IP.php";
a ponizej, przed reszt? instrukcji( nie za wiele ich tam) wywo?ujesz funkcj? napisan? w pliku index_IP.php, czyli:
sprawdz_ip();

Jak to dzia?a - bardzo prosto, masz komentarze w kodzie.
Nie jest to moze rozwi?zanie optymalne, bo nie zawsze zadzia?a, ale
za to mozesz rozwin?? to sobie bardzo ??awo , definiuj?c kilka adresów, z któych mo?na si? ??czy?( dodajesz kilka if-else, albo prost? p?telk? i tablic? z adresami), i jak raz sobie to wrzucisz, to potem wy??czasz to i w?anczasz przez dopisanie // przed wywo?aniem funkcji sprawdz_ip(), a po za tym to tak sobie z palca waln??em ?eby by?o ?atwe, proste i przyjemne, wi?c nie jest to jakie? cudo :)

Pozdrawiam - BlackDog

PS. Mozesz to zrobi? te? inaczej, wchodz?c na swoj? stron? z parametrem jakim?, o którym ty wiesz i celowo go wpisujesz i sprawdzasz i w zale?no?ci od niego wy?wietlasz co? albo co? - to wersja je?eli by? nie mia? publicznego IP, ale idea podobna - te? sobie funkcyjk? piszesz, tylko w niej sprawdzasz parametr - i dalej to ju? to samo.A mozesz zastosowa? obydwie te rzeczy, albo JavaScriptem to machn?? - mo?iwo?ci jest wiele :)

Edytowane przez BlackDog dnia 29.03.2005 09:20:21

karliko
Wielkie dzieki BlackDog - dzia?a bardzo dobrze !

Tylko ze ja mam neo i za ka?dym razem inne ip i host .........

Najwy?ej bede przed ka?d? aktualizacj? zmienia?.... Smile

(A jaki mo?na inny niezmienny parametr - je?li oczywiscie jest ?)

karliko
Aha...i nie wiem czy tak ma by? czy nie....

ale jak jest scie?ka:

http://adres/wypa... i user zmieni j? na http://adres/news... to ma dost?p wi?kszo?ci podstron tylko nie mo?e sie zalogowa?...

Czy mo?na cos z tym zrobi?????

BlackDog
mo?esz sobie zrobi? tak, ze b?dziesz mia? stron? z linkiem do g?ównej strony i tylko z niej b?dziesz móg?na ni? wej??, np w pliku test.php robisz sobie linka do g?ównej strony, a w pliku index.php wrzycasz sobie pod includami :
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

wtredy na stronk? wejdziesz tylko przez linka na stronie test.php, a je?eli b?dzie kto? chcia? wej?c przez adres wpisany w przegl?darce, to raczej nie uda mu si?.
Niestety jest jeden minus - do strony g?ównej musisz zawsze odwo?ywa? si? przez ten link(z wiadomych powodów)

No i oczywi?cie nie zabezpiecza Ci? to przed wej?ciem userów na forum i inne takie tam.

ALe naj?atwiej, i najpro?ciej, je?eli masz jaki? aliasik na tym swoim koncie, to na czas remontu :) ystaw go na jak?? stronk? informuj?c? o nim, a ty sobie wchod? bezpo?rednio przez adres serwera na którym stoi stronka

a wywo?anie tej funkcji sprawdzaj?cej IP mozesz sobie wrzuci? np do headera(tam co banerek jest), i wtedy b?dzie dzia?a? na wszystkich podstronach, troche kiepawo, ze masz neo, bo za ka?dym razem jak sko?czysz prac?, powiniene? skasowa? swoje IP, bo potem komus innemu jest ono przydzielane i wtedy , je?eli nie wpiszesz tam czegokolwiek innego poza adresem IP(bo to string jest, takze sobie mozesz wpisac dowole rzeczy), to taka osoba b?dzie mia?a dost?p do Twojej witryny.

Ogólnie móg?by? rozbudowa? to w nast?puj?cy sposób(przy u?yciu podstawowych funkcji php z ka?dego podstawowego kursu dal pocz?tkuj?cych), zeby si? z tm wygodnie pracowalo:

1.Tworzysz sobie, skrypt, od którego b?dziesz zaczyna? prac?, a który b?dzie skanowal twoje IP i zapisywa? je w pliku teztowym.

2.Skrypt podany przezemnie modyfikujesz w ten sposób, ze zamiast IP wpisanego na sta?e jest ono sczytywane z tego pliku tekstowego

3.funkcj? sprawdzaj?c? IP wchodz?cego na stron? wrzycasz w headerze albo w stopce, tak, zeby by?a na ka?dej podstronie - spokojnie to mozesz zrobi?, bo w wyniku jej dzilania nic si? nie wy?wietla(nie zapomnij tylko o zaincludowaniu wtedy w odpowienim miejscu pliku index_IP.php)

4.Tworzysz sobie skrypt, którego b?dziesz u?ywa? po zako?czeniu pracy - b?dzie on zast?powa? zapisane w pliku twoje aktualne IP jakim? wyrazem, czy czymkolwiek - o to zeby kto? inny z takim samim IP pózniej nie móg? wej?? na stronke.

Korzysta?bys z tego teak, ze wchodzil by? na plik np. szczytaj_IP.php, gdzie realizowany by?by punkt pierwszy i przenoszony by?by? na index.php, gdzie ju? naspowa?o by normalne sprawdzanie, ale dzi?ki temu nie musia?by? si? martwi? o ka?dorazowe sprawdzanie i wpisywanie r?czne adresu. Po sko?czonej pracy odpala?by? np. zamaz_IP.php, zeby znikn??o one z pliku textowego.

Mam nadzieje, ze zakuma?e? mniej wi?cej o co mi chodzi - spróbuj skrobn?? cos takiego, a nuz widelec Ci si? uda(ja niestety ciut ma?o czasu mam, ale kody ww. skryptów by?yby na prad? ?atwe i my?le, ze maj?c pod r?k? dowolny kurs PHP i wcze?niejsze skrypty, spokojnie sobie dasz rad?, a przy okazji sie czego? nauczysz :) )

Edytowane przez BlackDog dnia 29.03.2005 15:04:36

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl