ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 29

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

JazOOn
25.06.2025 23:43:19
Dziadziejemy jantom...

jantom
23.06.2025 21:37:31
Z ciekawo?ci pogrzeba?em w historii i jest gorzej ni? my?la?em. Skórka Nadzieja ma ju? 17 lat.

jantom
23.06.2025 21:33:12
... troch? zasiedzia?o Wink

jantom
23.06.2025 21:32:38
Cecha tego, jak z 20+ lat temu pisano strony - tabelki wsz?dzie, szczególnie do tworzenia uk?adów stron. PF d?ugo by? wierny tej tradycji. A obecny szablon Supportu napisa?em z 15 lat temu i chyba mu

Zbigniew@
22.06.2025 17:50:03
Dlaczego forum jest dost?pne tylko dla 10% ludzi? Poniewa? wi?kszo?? osób korzysta z internetu na urz?dzeniach mobilnych.

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
Licencja PHP-Fusion
Earth
Musisz doprowadzi? do tego, aby ka?da rozpowszechniana lub publikowana przez ciebie praca, która w ca?o?ci lub cz??ci zawiera Program, albo pochodzi od niego lub jego cz??ci, by?a w ca?o?ci i bezp?atnie licencjonowana dla wszelkich stron trzecich na warunkach niniejszej Licencji.

Chcia?bym napisa? wi?kszy skrypt oparty na PHP-fusion do pewnej jednej tematyki, który b?d? pó?niej tego przerabia? i odsprzedawa?.

Czy jest to legalne? A gdybym napisa? nak?adk? instaluj?c? si? na php-fusion?

W?cibski Go??
Dodany dnia 06.09.2025 15:02:08
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
Pieka
Na dzien dzisiejszy wedlug licencji GNU/GPL jest to legalne.
Prosze sie zapoznac z LICENCJA PHP-FUSION.
Przeciez wszystko masz w nawigacji, wystarczy przeczytac?!
Edytowane przez Pieka dnia 08.04.2007 11:04:37
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
Earth
Czyta?em i zmyli? mnie fragment, który poda?em.

SebaZ
No w?a?nie, ?e odsprzedawac jako swój produkt NIE MO?ESZ!!!! Je?li co? tworzysz na bazie php-fusion musisz wyra?nie poinformowa? o tym, ?e twój twór jest na PF oparty. Ty mo?esz jedynie sprzedawa? us?ugi typu: instalacja php-fusion na serwerze, administracja strony opartej na PF, ewentualne pojedyncze modyfikacje.

I zapomnia?em doda?, ?e jako open-source na licencji GPL musisz dobrowolnie udost?pni? ?ród?a swojego dzie?a
Edytowane przez SebaZ dnia 08.04.2007 20:13:52
Zadawanie pyta? na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego ka?dy mo?e by? pozbawiony je?eli nie b?dzie umia? z niego korzysta?. Nie wymagaj wi?c natychmiastowej odpowiedzi.

m_i_n
musisz dobrowolnie udost?pni? ?ród?a swojego dzie?a

Ciezko jest przedac skrypt php bez zrodel Pfft
Awaria strony? - dowiedz si? o niej, nim ktokolwiek zauwa?y: uMonitor.eu

http://www.bbproject.net
SebaZ
no logiczne, ale tak stanowi licencja GPL
Zadawanie pyta? na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego ka?dy mo?e by? pozbawiony je?eli nie b?dzie umia? z niego korzysta?. Nie wymagaj wi?c natychmiastowej odpowiedzi.

Earth
Czyli jak zostawi? w stopce PHP-Fusion to mog? sobie dodawa? tyle modyfikacji ile chce, a pó?niej bra? za nie pieni?dze. Oczywi?cie jak b?dzie udost?pniony kod ?ród?owy klientowi.

jantom
Proponuj? zajrze? na http://www.gnu.or...aq.pl.html. Tam naprawd? sporo powiedzieli na temat dotycz?cy op?at i licencji GPL.

Wróc? do meritum sprawy. Czasem ludziom nie chce si? klika? w linki, to wrzuc? najciekawsze (dla tego tematu) fragmenty:
Czy GPL pozwala mi na sprzeda? kopii programu za pieni?dze?
Tak, GPL pozwala na to wszystkim. Prawo do sprzeda?y kopii jest cz??ci? definicji wolnego oprogramowania. Z wyj?tkiem jednej, specyficznej sytuacji nie ma ?adnych ogranicze? co op?at, jakie zechcesz pobiera?. (Tym wyj?tkiem jest wymagana w GPL pisemna oferta dostarczenia ?róde?, jaka musi by? do??czona do oprogramowania, je?li jest ono rozprowadzane w postaci samych binariów).

Czy GPL pozwala mi na pobieranie op?aty za pobranie programu z mojego serwera internetowego?
Tak. Za przekazanie kopii programu (rozpowszechnianie) mo?esz pobiera? dowoln? op?at?. Je?eli binaria rozpowszechniasz udost?pniaj?c pliki do ?ci?gni?cia, musisz zapewni? rrównowa?ny dost?pr1; do pobierania ?róde? r12; zatem op?ata za ?ci?gni?cie ?róde? nie mo?e by? wi?ksza ni? op?ata za ?ci?gni?cie binariów.

Czy GPL pozwala mi ??da? od ka?dego, kto otrzyma program wniesienia op?aty i/lub powiadomienia mnie?
Nie. W rzeczywisto?ci, taki wymóg spowodowa?by, ?e program nie by?by wolny. Je?li ludzie musz? p?aci? za otrzymanie kopii programu lub je?li musz? specjalnie kogo? powiadamia?, to program nie jest wolny. Zobacz definicj? wolnego oprogramowania.

GPL jest licencj? wolnego oprogramowania i dlatego zezwala ludziom na wykorzystywanie, a nawet redystrybucj? oprogramowania bez obowi?zku p?acenia za to komukolwiek.
Czy je?li dystrybuuj? za odp?atno?ci? oprogramowanie na GPL, musz? je równie? udost?pni? ogó?owi bez op?at?
Nie. Jednak?e, je?li kto? ui?ci? op?at? i otrzyma? od Ciebie kopi?, GPL daje mu swobod? przekazania jej ogó?owi, za op?at? lub bez niej. Na przyk?ad, kto? móg?by Ci zap?aci?, po czym umie?ci? swoj? kopi? na serwerze internetowym, udost?pniaj?c ogó?owi.

Edytowane przez jantom dnia 09.04.2007 13:03:18

http://jantom.info
SebaZ
Mo?esz bra? kas? za modyfikacje tylko i wy??cznie, nie za ca?ego cms'a

Pieka
jantom napisa?/a:
Proponuj? zajrze? na http://www.gnu.or...aq.pl.html. Tam naprawd? sporo powiedzieli na temat dotycz?cy op?at i licencji GPL...

Uzupelnilem o wymieniony adres nasz opis, znajdujacy sie w nawigacji.
Edytowane przez Pieka dnia 09.04.2007 13:22:42
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
adokit
Odgrzebie troch? ten tematPfft ostatnio dosta?em propozycj? wykonania strony pewnej firmy (bez ?adnych odgórnych ustale? co do pochodzenia portalu-strony), mia?bym si? zaj?c instalacj?, grafik? itd, zastanawiam si? czy móg?bym do tego celu u?y? PHP-fusion, stworzenie tej strony, "mini portalu" by? by za jakie? pieni?dze oczywi?cie, umowa itd. Nie chcia?bym naruszy? praw autorskich, modyfikacje PF je?li b?d? to na pewno ma?e. Czytaj?c posty powy?ej mam nie do ko?ca jasny obraz, niby mo?na a tak naprawd? nie. Co w takiej sytuacji, w sumie to zale?y mi na tym aby pokaza? ?e na wolnym oprogramowaniu te? da si? zrobi? super portal, ale co z kas? za prac?, w sumie po?wi?ca si? czas na stworzenie strony, instalacje, ustawienia itp.
Mo?e inaczej, jak powinna by? skonstruowana umowa bym mo?na by?o dosta? wynagrodzenie za prac? nad portalem, bez naruszania praw autorskich...

Pieka
W przypadku PF v6, a w jego dziale pytasz, nie ma zadnych ograniczen.
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl