Zobacz temat
mysql_connect czy mysql_pconnect? Co lepsze dla Fusiona
|
|
Dodany dnia 29.06.2007 14:26:29
|
![]() Przedszkolak ![]() Postów: 52 Data rejestracji: 12.01.2006 17:58 |
Zastanawiam si? czemu np w miancore.php nie u?ywamy funkcji sta?ych po??cze? mysql_pconnect, a u?ywamy tych ulotnych. Z tego co wiem to zwyk?y connect gdy tworzy po??czenie, to traci na t mas? czasu, dlaczego wi?c nie przej?? ja pconnect, który wyszukuje aktywne po??czenia i si? do nich podpina (je?li maj? te same parametry), lub tworzy nowe sta?e po??czenie. Na pewnie jest ku temu jaki? powódm nie wiem tylko jaki ![]() B?d? wdzi?czny za wyja?nienie tej sprawy. Pozdrawiam |
|
|
W?cibski Go?? |
Dodany dnia 10.09.2025 14:11:18
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
![]() |
IP: localhost | |
slawekneo |
Dodany dnia 29.06.2007 17:52:40
|
![]() Bywalec ![]() Postów: 915 Pomógł: 41 Data rejestracji: 12.03.2006 07:28 |
hmm.. nie mam teraz zbytnio czasu na tlumaczenie wlasne wiec podaje to cyt. z jakiejs strony: 1. Ludzie niezbyt dobrze znaj?cy zasady dzia?ania serwerów mog? czasem bra? sta?e po??czenia za co?, czym te nie s?. Sta?e po??czenia nie stwarzaj? mo?liwo?ci otwarcia po??czenia dla konkretnego u?ytkonika, nie pozwalaj? na skuteczne stworzenie systemu transakcji, i nie robi? wielu innych rzeczy. Powiedzmy to jasno, sta?e po??czenia nie oferuj? nic ponad to, co robi? 'zwyk?e' po??czenia. 2. Istnieje kilka zagro?e?, które nale?y bra? pod uwag? decyduj?c si? na u?ywanie sta?ych po??cze?. Jednym z nich jest sytuacja, w której skrypt blokuj?cy tabel?, z jakiegokolwiek powodu nie mo?e zdj?? blokady. Wtedy kolejne skrypty korzystaj?ce z tego samego po??czenia b?d? zablokowane i mo?e zaj?? potrzeba ponownego uruchomienia serwera httpd lub serwera bazy danych. Kolejne zagro?enie dotyczy transakcji. Je?li skrypt u?ywaj?cy transakcji zako?czy dzia?anie przed zako?czeniem bloku transakcji, to zostanie on (blok) przeniesiony do nast?pnego skryptu. W obu przypadkach mo?na u?y? register_shutdown_function(), aby zarejestrowa? funkcj? porz?dkuj?c?, która odblokuje tabele lub wycofa transakcje. Najlepiej jednak jest zrezygnowa? ze sta?ych po??cze? w skryptach u?ywaj?cych blokowania tabel lub transakcji. 3. U?ywanie sta?ych po??cze? mo?e wymaga? dostrojenia konfiguracji Apache'a i MySQLa, aby nie przekroczy? limitu jednoczesnych po??cze? dozwolonych przez MySQL. mysle ze to powinno wystarczyc aby pozostac przy zwyklym connect'cie ![]() Pozdro!! Edytowane przez slawekneo dnia 29.06.2007 17:55:26 |
|
Przejdź do forum: |