Zobacz temat
Jak własnoręcznie zrobić dodatkową galerię?
|
|
Ivan aka Immortal |
Dodany dnia 19.07.2007 11:11:03
|
![]() Przedszkolak ![]() Postów: 32 Data rejestracji: 17.03.2005 14:57 |
Ponieważ nie doczekam się już chyba odpowiedzi na moje pytania odnośnie modów z dodatkowymi galeriami, postanowiłem wpaść na trochę inny pomysł ![]() Ponieważ jest to dość pracochłonne, najpierw wolę się zapytać - czy jeżeli skopiuję pliki ze standardowej galerii Fusiona, pozmieniam tylko ich nazwy i odpowiednio nazwy w poszczególnych częściach ich kodu, stworzę obie potrzebne tabele, to czy taka galeria będzie działać? Wiem, że mody "Dodatkowa galeria" i "Trzecia galeria" opierają się na mniej więcej podobnych rozwiązaniach, ale ponieważ żaden z tych modow nie chce mi działać poprawnie, natomiast standardowa galeria działa bez zarzutu, pomyślałem, że może z niej dałoby radę zrobić taki swoisty "mod". Na zdrowy rozum wydaje mi się, że powinno coś takiego zadziałać - ale może jest coś, o czym ja nie wiem i cały mój misterny plan weźmie w łeb. Wersja Fusiona to 6.00.106, ale to i tak chyba nie ma większego znaczenia w tej kwestii. Edytowane przez Pieka dnia 19.07.2007 13:00:35 |
|
|
Wścibski Gość |
Dodany dnia 11.04.2025 09:37:04
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
![]() |
IP: localhost | |
Grzes |
Dodany dnia 19.07.2007 11:42:47
|
![]() Zaawansowany ![]() Postów: 1656 Pomógł: 42 Data rejestracji: 28.04.2005 20:28 |
Tak drobne zmiany w kodzie wystarczą. Nazwy tabel, ścieżki do miejsc gdzie mają być trzymane fotki a w to wchodzi także stała IMAGES, w maincore zadeklaruj sobie IMAGES1, 2 itd i stwórz odpowiednie foldery. Jeśli chodzi o ścieżki w formularzach to nie musisz się tym przejmować - stosowana jest stała FUSION_SELF. Edytowane przez Pieka dnia 19.07.2007 13:00:20 Często najmądrzejszą odpowiedzią jest milczenie
![]() |
|
|
Pieka |
Dodany dnia 19.07.2007 11:51:08
|
![]() ![]() Postów: 19887 Pomógł: 767 ![]() Data rejestracji: 23.02.2005 18:12 |
Dodam tylko, ze dokladnie na tej zasadzie sa wykonane dodatkowe galerie. Ale skoro ktos woli "wywazac otwarte drzwi", prosze bardzo ![]() P.S. Kolega zmieni nazwe watku, bo na usunieciu tematu sie nie skonczy. Edytowane przez Pieka dnia 19.07.2007 13:00:00 Jestem jaki jestem
![]() |
|
|
Ivan aka Immortal |
Dodany dnia 19.07.2007 12:40:10
|
Taka nazwa może być? :) Dobra - niby te dodatkowe galerie są robione na takiej samej zasadzie, ale to nie zmienia faktu, że mi i tak nie działają :) Więc wyboru innego nie mam - muszę wyważyć otwarte drzwi. Z tą stałą IMAGES w maincore.php to chodzi o coś takiego? A co do tabel w bazie danych - wystarczy, że skopiuję te dwie, które już istnieją (photoalbums i photos) i zmienię im tylko nazwę? (no i oczywiście wyczyszczę je z danych) Edytowane przez Pieka dnia 19.07.2007 12:59:45 |
|
|
Pieka |
Dodany dnia 19.07.2007 13:02:52
|
![]() ![]() Postów: 19887 Pomógł: 767 ![]() Data rejestracji: 23.02.2005 18:12 |
Ivan aka Immortal napisał/a: ...ale to nie zmienia faktu, że mi i tak nie działają ![]() Pewnie, ze nie dzialaja! A jak niby maja dzialac, skoro masz, a przynajmniej miales baze z jednej wersji, nawet nie wiem ktorej, pliki byly z EP+PF v6.00.1xx+v6.00.3xx, a teraz zapewne dodales jeszcze z najnowszego Fusiona. Napisze, to co zawsze, myslenie nie boli. Jestem jaki jestem
![]() |
|
|
Ivan aka Immortal |
Dodany dnia 19.07.2007 13:28:35
|
Nie dodałem z najnowszego Fusiona, ponieważ od tamtego czasu już nic nie upgrade'owałem. Masz rację, że wtedy namieszałem (sam do dzisiaj nie wiem za bardzo jak), ale jak już kiedyś wspomniałem - jestem początkujący i nie znam się na wszystkich rzeczach. Toteż teraz muszę radzić sobie tak, jak umiem najlepiej. Pomogłeś mi naprawić jedną galerię i za to Ci chwała - teraz ponieważ nadal nie do końca wiem, co należałoby (i gdzie) poprawić, radzę sobie dublując tamto rozwiązanie - i mam nadzieję że zadziała. PS: pliki nie mogłby być wtedy z v6.00.3xx - nie aktualizowałem silnika serwisu, natomiast modyfikacja była tylko do wersji 6.00.1xx - chyba, że koniec końców ja sam nie miałem pojęcia co robiłem ![]() |
|
|
![]() |
Dodany dnia 19.07.2007 14:05:43
|
![]() Weteran ![]() Postów: 3101 Pomógł: 29 Data rejestracji: 21.05.2005 22:27 |
Ja bym proponował, rozwiązanie radykalne i definitywne: Instalację najnowszej wersji Fusiona. Ręczne przeniesienie tabel bazy-informacji w nich zawartych. Bo tak jak jest w tej chwili to wybacz poukładane baza-pliki jak u cyganki w tobołku i nikt nie dojdzie-bo nie będzie chciał patrzeć we wszystkie możliwe wersje plików i baz i porównywać je. Im dalej czasowo tym będzie gorzej z dodaniem czegokolwiek-wręcz niemożliwe. Oczywiście bez odpowiedniego "zaplecza" jest to mało prawdopodobne w 100% zostaje nowa instalacja i wgranie wszystkiego od nowa galeria artykuły newsy itd. Używane przez Ciebie wersje może nie archaiczne, ale mało, kto używa-brak wsparcia, bo nikt specjalnie do nich nie będzie wracał i instalował. Wybór należy do Ciebie i nikt tego za Ciebie nie zrobi. |
|
|
Ivan aka Immortal |
Dodany dnia 19.07.2007 14:11:15
|
@wlodekp: Zdaję sobie z tego doskonale sprawę - nie raz się już zastanawiałem nad najnowszą wersją silnika. Problem jest w tym, że przeprowadzałem tyle modyfikacji, iż teraz dokładnie nie pamiętam co i gdzie musiałbym znowu zmieniać. Dlatego na razie pozostaję przy tej wersji, którą mam. Do podstawowych rzeczy mi wystarcza. |
|
|
![]() |
Dodany dnia 19.07.2007 14:16:31
|
![]() Weteran ![]() Postów: 3101 Pomógł: 29 Data rejestracji: 21.05.2005 22:27 |
No więc jak bezsensowna jest prośba pomocy Ty nie pamiętasz, potencjalny pomagacz-dajesz dostęp ma to rozgryść? Fajnie Tobie to wystarcza, ale zostajesz sam bez supporu takie trwanie tak działa-nie, że ktoś nie chce tylko nie ma już tego. Edytowane przez wlodekp dnia 19.07.2007 14:21:46 |
|
|
Ivan aka Immortal |
Dodany dnia 19.07.2007 14:32:51
|
Zauważ tylko, ze ja od nikogo nie oczekuję, iż będzie siedział i mi pomagał - nie szkodzi przecież zadać pytanie - nigdy nie wiadomo kto miał podobny problem i zna rozwiązanie. Poza tym sam po trochu próbuję dojść do tego co jest złe i ew. pytam się o radę. To, że ktoś się tym głębiej zainteresuje i zaofereuje swoją pomoc, to tylko jego dobra wola - więc w tym wypadku ów "bezsens" nie ma racji bytu. Muszę przyznać Ci rację, że lepiej byłoby, gdybym przesiadł się na nowszą wersję - patrząc zarówno z perspektywy dzisiaj, jak i z perpsektywy bardziej przyszłościowej - ale na razie nie mam za bardzo czasu, żeby wszystko zmieniać, ponadto to co mam, w zupełności (obecnie) mi wystarczy. Ale trochę zeszliśmy z tematu ![]() Tak czy siak, spróbuję ręcznie zrobić drugą galerię i mam nadzieję, że da radę. |
|
Przejdź do forum: |