Zobacz temat
| Wstawianie danych z tabeli excela do strony informacyjnej | |
| xeo | Dodany dnia 04.08.2007 11:42:58 | 
|  Przedszkolak  Postów: 94 Data rejestracji: 02.08.2006 08:48 | Witam Wracam do starego irytuj?cego mnie tematu jak wstawi? co? takiego w php-fusion(do artyku?u lub strony informacyjnej) bo nie daje rady, roz??zi si? ca?a strona lub tnie ca?okszta?t informacji umieszczonej w pliku. Plik w za??czniku, spakowany do zip, a jest to tabela z excela zapisana w html. 
xeo dodał/a następującą plik:
 Edytowane przez Milka dnia 04.08.2007 12:22:36 __________________________________________ Jestem g??boko wierz?cym ateist?.(Albert Einstein) Kto wie, ile trzeba wiedzie?, aby wiedzie?, ?e si? jeszcze wszystkiego nie wie? | 
|  | |
| W?cibski Go?? | Dodany dnia 31.10.2025 03:01:36 | 
| Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |   | 
| IP: localhost | |
| czarny_ | Dodany dnia 04.08.2007 11:59:20 | 
|  Bywalec  Postów: 538 Data rejestracji: 13.01.2007 12:04 | Tabelka jest do?? du?a dlatego strona mo?e si? troche rozjecha? ale jak dla mnie jest wszystko ok. Plik który da?e? w za??czniku by? gotow? stron? w htm dlatego jak w?adowa?e? ca?y kod do stron dodatkowych/informacyjnych to za pewne nie wygl?da?o ?adnie. W?ó? do stron inf tylko kod od pocz?tku do zako?czenia tagu table czyli to co masz w za??czniku. Powodzenia   PS nie jestem moderatorem ale dobrze by si? sta?o jakby? zmieni? temat.. U?atwi to ogromnie prace  
czarny_ dodał/a następującą plik:
 Nie chcesz, to nie odpowiadaj! | 
|  | |
| xeo | Dodany dnia 04.08.2007 12:14:16 | 
|  Przedszkolak  Postów: 94 Data rejestracji: 02.08.2006 08:48 | Sprawa wygl?da podobnie, nic to nie da?o kod html z microsoftu wygl?da jako? dziwnie, i nadal rozwala stronk?, co do tematu posta to nie mam poj?cia jak nazwa? ca?okszta?t mego problemu. __________________________________________ Jestem g??boko wierz?cym ateist?.(Albert Einstein) Kto wie, ile trzeba wiedzie?, aby wiedzie?, ?e si? jeszcze wszystkiego nie wie? | 
|  | |
| Milka | Dodany dnia 04.08.2007 12:14:51 | 
|  Zaawansowany  Postów: 1372 Pomógł: 5 Data rejestracji: 02.07.2006 16:56 | czarny_ napisa?/a: PS nie jestem moderatorem ale dobrze by si? sta?o jakby? zmieni? temat.. U?atwi to ogromnie prace  Czarny ma ?wi?t? racj?!  Zmie? nazw? tematu, zapoznaj si? z regulaminem i zacznij go przestrzega?, bo mo?emy si? przesta? dogadywa?... - Milka Ta jedyna i prawdziwa Milka - reszta to podróbki! | 
|  | |
| xeo | Dodany dnia 04.08.2007 12:20:49 | 
|  Przedszkolak  Postów: 94 Data rejestracji: 02.08.2006 08:48 | A teraz mo?e by? ?   __________________________________________ Jestem g??boko wierz?cym ateist?.(Albert Einstein) Kto wie, ile trzeba wiedzie?, aby wiedzie?, ?e si? jeszcze wszystkiego nie wie? | 
|  | |
| Milka | Dodany dnia 04.08.2007 12:23:24 | 
|  Zaawansowany  Postów: 1372 Pomógł: 5 Data rejestracji: 02.07.2006 16:56 | xeo napisa?/a: A teraz mo?e by? ?  Teraz nie lepiej?  Przeczytaj prosz? regulamin i nast?pnym razem nazywaj poprawnie temat za pierwszym razem. Ta jedyna i prawdziwa Milka - reszta to podróbki! | 
|  | |
| czarny_ | Dodany dnia 04.08.2007 12:32:54 | 
|  Bywalec  Postów: 538 Data rejestracji: 13.01.2007 12:04 | Tabelka moim zdaniem czytelnie napisana.. Jak si? nie podoba to napisz swoja.. w razie problemów domowym sposobem zrób tabelk? w TinyMCE skopiuj kod html i b?dzie git   Tabelka ma po prostu ?ci?le okre?lone wymiary co mo?e powodowa? rozje?d?anie si? strony. Jest do?? d?uga wi?c nie analizowa?em jej dobrze. Nie chcesz, to nie odpowiadaj! | 
|  | |
|  wlodekp | Dodany dnia 04.08.2007 12:44:56 | 
|  Weteran  Postów: 3101 Pomógł: 29 Data rejestracji: 21.05.2005 22:27 | Ja bym dopisa? klas? formatuj?c? do style zrezygnowa? z wysoko?ci poszczególnych wierszy w zapisie pozwoli? tekstowi rozsuwa? tabel? a wymiar okre?li? na taki by mie?ci? si? na stronie wysoko?? i wstawi? srola. | 
|  | |
| xeo | Dodany dnia 04.08.2007 12:55:10 | 
|  Przedszkolak  Postów: 94 Data rejestracji: 02.08.2006 08:48 | Nie chodzi o to ?e mi si? nie podoba, lecz nie przynios?o to zamierzonego efektu, co do tinyMCE to tak?e próbowa?em wiele razy lecz skutek by? podobny. Z analiz? tabeli to dla mnie zbyt skomplikowana sprawa na moim poziomie znajomo?ci html-a. Ja bym dopisa? klas? formatuj?c? do style zrezygnowa? z wysoko?ci poszczególnych wierszy w zapisie pozwoli? tekstowi rozsuwa? tabel? a wymiar okre?li? na taki by mie?ci? si? na stronie wysoko?? i wstawi? srola. mniej wi?cej kumam lecz sam tego nie zrealizuje, tak jak napisa?em wy?ej. __________________________________________ Jestem g??boko wierz?cym ateist?.(Albert Einstein) Kto wie, ile trzeba wiedzie?, aby wiedzie?, ?e si? jeszcze wszystkiego nie wie? | 
|  | |
| czarny_ | Dodany dnia 04.08.2007 13:02:30 | 
|  Bywalec  Postów: 538 Data rejestracji: 13.01.2007 12:04 | Fakt tabela si? rozje?d?ato znaczy nie tabela ale panele, poniewa? autor/skrypt nie przewidzia?, ?e b?dzie to wy?wietlane z innymi elementami. Wlodekp ma racje.. jak dla mnie troch? pracy z tym jest... usuni?cie wysoko?ci nie jest trudne chyba ?e ka?dy wiersz ma inn? warto?? - sugeruje, ?e wi?kszo?? czynno?ci mo?na robi? mechanicznie nie analizuj?c ka?dej komórki   Aczkolwiek i tak lepiej napisa? swoj? tabelk? a nie korzysta? z takich skryptów (st?d moja propozycja z TinyMCE) Nie chcesz, to nie odpowiadaj! | 
|  | |
|  wlodekp | Dodany dnia 04.08.2007 13:03:54 | 
|  Weteran  Postów: 3101 Pomógł: 29 Data rejestracji: 21.05.2005 22:27 | Zreszt? czy ona wygl?da ?le tak jak jest górna belka Squod: wlodekp.europa.pl przy okazji pokaz dla Tego Kolegi jego logo ?e panele i dodatkowe strony nie rozwalaj? konstrukcji | 
|  | |
| xeo | Dodany dnia 04.08.2007 13:11:39 | 
|  Przedszkolak  Postów: 94 Data rejestracji: 02.08.2006 08:48 | wlodekp napisa?/a: Zreszt? czy ona wygl?da ?le tak jak jest górna belka Squod: wlodekp.europa.pl przy okazji pokaz dla Tego Kolegi jego logo ?e panele i dodatkowe strony nie rozwalaj? konstrukcji wygl?da dobrze tylko uci??o dane, co nie jest poprawnie. __________________________________________ Jestem g??boko wierz?cym ateist?.(Albert Einstein) Kto wie, ile trzeba wiedzie?, aby wiedzie?, ?e si? jeszcze wszystkiego nie wie? | 
|  | |
| czarny_ | Dodany dnia 04.08.2007 13:20:18 | 
|  Bywalec  Postów: 538 Data rejestracji: 13.01.2007 12:04 | Prawe panele s? troch? ni?ej i stopka pad?a w dodatku :/ Wlodekp przecie? nic tam nie modyfikowa?e?. Nie chcesz, to nie odpowiadaj! | 
|  | |
|  wlodekp | Dodany dnia 04.08.2007 13:52:21 | 
|  Weteran  Postów: 3101 Pomógł: 29 Data rejestracji: 21.05.2005 22:27 | Obci?cie danych za?atwia zapis do bazy nale?y zmieni? typ pola z text na wi?kszy: page_content w tabeli custom_pages np na: mediumtext albo wi?kszy opisywa?em ile który ma pojemno?ci przy artyku?ach. czarny_ a ty czytasz po Polsku nic nie modyfikowa?em w kwestii xeo a co do stopki to przetrzyj okulary-dok?adnie bo ja widz?: Powered by PHP-Fusion copyright © 2003-2006 by Nick Jones. Released as free software under the terms of the GNU/GPL license. 2,718 Unikalnych wizyt | 
|  | |
| czarny_ | Dodany dnia 04.08.2007 14:00:07 | 
|  Bywalec  Postów: 538 Data rejestracji: 13.01.2007 12:04 | Wlodekp nie musisz zaraz tak ostro reagowa?. Nie ka?dy wie tyle co Ty... Ale jak zauwa?y?e? równie? staram si? pomóc. Spójrz do mojego profilu i zobacz date urodzenia. Czy to oznacza, ?e mam teraz siedzie? cicho bo Ty si? za to zabra?e? ? Stopka teraz ju? jest dobrze ale by?a z prawej strony. To na tyle. Tabelka widz? dzia?a bo Twoich modyfikacjach wi?c mi?ej pracy  ja si? ju? nie udzielam w tym temacie. Nie chcesz, to nie odpowiadaj! | 
|  | |
| xeo | Dodany dnia 04.08.2007 14:02:10 | 
|  Przedszkolak  Postów: 94 Data rejestracji: 02.08.2006 08:48 | Widz? w?a?nie post?py twojego zaanga?owania wlodku w wstawianiu tabeli na twojej testowej stronie, lecz co do bazy danych, taka moja ma?a pro?ba jak by? móg? delikatnie bardziej prosto i zrozumiale dla mnie j?zykiem napisa? co i jak to bym by? wdzi?czny. A jeszcze co? jak ju? si? tym zainteresowa?e? to t? moj? tabele okroi?em na tyle ile mog?em lecz chcia?em wprowadzi? to co jest tu www.mx-team.neost... mo?e to b?dzie dla ciebie wyzwaniem... Edytowane przez xeo dnia 04.08.2007 14:04:49 __________________________________________ Jestem g??boko wierz?cym ateist?.(Albert Einstein) Kto wie, ile trzeba wiedzie?, aby wiedzie?, ?e si? jeszcze wszystkiego nie wie? | 
|  | |
|  wlodekp | Dodany dnia 04.08.2007 14:18:22 | 
|  Weteran  Postów: 3101 Pomógł: 29 Data rejestracji: 21.05.2005 22:27 | @czarny_  sory masz racj? mamy wspólny cel POMOC i tylko on nam przy?wieca a co do stopki mog?o tak by? ta strona jest na moim serwerze obok i testowych wiele odpalony w?asny dns tak, ?e ja te? wchodz? po adresie ale jest to w mojej sieci domowej wewn?trznej z wypuszczaniem na zewn?trz-wi?c ja ka?d? zmian? mam automatycznie zaraz na widoku. Stopki mog?o nie by? bo baza obci??a ko?cowe tagi tabeli ze strony informacyjnej </table> i konstrukcje theme prawdopodobnie zwichrowa?o. @xeo pola tabeli custom_pages o nazwie: page_content posiada swój typ defoult jest to text który pozwala zapisa? do 256 znaków zmiana typu tego pola na wi?kszy pozwoli na zabis wi?kszej ilo?ci danych w tym polu. Typy pól textowych ich pojemno?? opisywa?em przy problemie obcinania d?ugich artyku?ów jest ich kilka. Pole mo?na zmieni? typ phpmyadmin-albo wykonaniem polecenia-zapytania te? je opisywa?em przy tych artyku?ach-tylko zmieni? nazw? tabeli i zmienianego pola na te od custom_pages wy?ej poda?em tabel? i nazw? pola. | 
|  | |
| czarny_ | Dodany dnia 04.08.2007 14:44:35 | 
|  Bywalec  Postów: 538 Data rejestracji: 13.01.2007 12:04 | @wlodekp dzi?kuj? za zrozumienie i wyja?nienie. Tak i na pewno tak by?o. A to o typie pola tabeli custom_pages nie pomy?la?em :/ a to by? jeden z g?ównych powodów z?ego wy?wietlania si? tabeli. Có? trzeba uczy? si? na b??dach. Przepraszam za zamieszanie. Nie chcesz, to nie odpowiadaj! | 
|  | |
| dex | Dodany dnia 04.08.2007 15:24:57 | 
|  Pocz?tkuj?cy  Postów: 212 Data rejestracji: 16.08.2006 15:18 | xeo czyta?em Twoj? wypowied? w podobnym temacie i je?eli chodzi o "?atwe" wype?nianie tabeli, to zainteresuj si? skryptem Gandera o nazwie cutter, wtedy robisz sobie plik w exelu, wrzucasz go na serwer i to tyle pracy, a chyba ?atwiej Ci b?dzie w exelu zmienia? dane ni? w tej tabelce w stronach informacyjnych, tu masz na szybko t? tabelk? z u?yciem cuttera i pobieraniem danych z Twojej stronki z tabelk? http://w3c-phpfus...page_id=13 | 
|  | |
| xeo | Dodany dnia 04.08.2007 15:44:46 | 
|  Przedszkolak  Postów: 94 Data rejestracji: 02.08.2006 08:48 | Ok dex napewno b?dzie mi ?atwiej zmienia? dane w excelu/ i tak w?a?nie robie i aktualizuje dane, lecz ta stronka z której cutter pobiera dane np. nie b?dzie istnie?, to czy pobierze dane z pliku excela zaimportowanego na macierzysty serwer tu gdzie jest zainstalowany PF ? Po drugie spróbuje jeszcze pokombinowa? z $bd bo w PF wed?ug schematu jaki ma zaimplementowany b?dzie mi to ?atwiej podzieli? na ró?ne kategorie te moje tabelki poniewa? to nie tylko ta jedna i jedyna któr? chc? umie?ci? na stronie. Tak ?e Panowie narazie dzi?ki za wszelk? pomoc, jak bym mia? jeszcze jaki problem zwi?zany z tym tematem to si? odezwe "HELP".  A teraz zabieram si? do roboty....   __________________________________________ Jestem g??boko wierz?cym ateist?.(Albert Einstein) Kto wie, ile trzeba wiedzie?, aby wiedzie?, ?e si? jeszcze wszystkiego nie wie? | 
|  | |
| Przejdź do forum: |