ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 6

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
18.10.2025 19:31:20
Forum nie dziala nawet bez polskich znakow.

JazOOn
16.10.2025 18:21:12
nie dziala z polskimi znakami

Zbigniew@
12.10.2025 15:20:31
Tylko dla wybranych.

JazOOn
06.10.2025 21:00:15
czy shout dziala?

hoopak
02.10.2025 10:33:17
Bleeeeee Cool

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Polski Oficjalny Support PHP-Fusion » Podstawowe zagadnienia zwi?zane z PHP-Fusion » Przedszkole
 Drukuj temat
Konwerter krzaczków z bazy danych
zimi27
Witam

W przenoszeniu bazy daych na nowy serwer nie mam mo?liwo?ci importowania bazy korzystaj?c z phpadmina (za du?a baza). Wi?c importuje baze korzystaj?c z dost?pnego tam "dbmanage".
Tylko jest problem z tym, ?e po zaimportowaniu bazy na stronie s? krzaczki, w nowych postach, newsach itp. polskie znaki pojawiaj? si? bez problemu.

Jako? nie u?miecha mi si? r?cznie zmienia? ? ? itp. na ¶ ¼ itp.
Jest jaki? konwektor ?eby mi to w phpadminie zmieni? ? a mo?e da si? jako? inaczej ?

Prosz? o pomoc.

Konwerter, zapamietaj. Poprawilem/Pieka
Edytowane przez Pieka dnia 29.08.2007 19:51:46

W?cibski Go??
Dodany dnia 30.10.2025 18:10:42
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
czarny_
Nie konwenter. To wina kodowania w tej aplikacji.

Przywró? baz? przez PA strony i b?dzie ok.
Edytowane przez Pieka dnia 29.08.2007 19:51:59
Nie chcesz, to nie odpowiadaj!

zimi27
Niestety ale mam tylko baze danych t? z krzaczkami, bez krzaczków mam ale bardzo nie aktualn?.

Mlody
zimi27, co to za problem r?cznie (tzn. notatnik + zamie? wszystkie co najwy?ej masz do zamienienia kilka liter - ?, ?, ?, ?, ? .... - nie jest tego du?o).

Z ?atwiejszym sposobem b?dzie ci??ko ...

czarny_
@Mlody tylko nie notatnik bo narobisz pe?no krzaczków !

Racja innego sposobu nie ma skoro nie posiadasz bazy bez krzaków (co dziwne i nie zrozumia?e dla mnie [przecie? przywraca?e? niby dobr? baz? przez dbmanager])

Nie chcesz, to nie odpowiadaj!

Mlody
czarny_ napisa?/a:
@Mlody tylko nie notatnik bo narobisz pe?no krzaczków !

Zwyk?y Notatnik narobi Ci krzaczków ?? Pierwszy raz co? takiego widz?/czytam...
Od zawsze go u?ywam i nigdy nic mi nie "zepsu?"...
POprostu skoro s? krzaczki do mo?na je zamieni? automatycznie na polskie litery i oczywi?cie w razie potrzeby z polskich na krzaczki iso czy utf te? ...

zimi27
Du?e mam forum na fusionie troche mi to zejdzie..

Próbowa?em da? baze danych przez panel fusiona i niby wszystko doda?o ale tak naprawde nic si? nie zmieni?o - nadal jest ta sama baza.
Edytowane przez zimi27 dnia 30.08.2007 17:01:53

Spoczywaj w pokoju... wlodekp
Po pierwsze du?a baza wejdzie szybciej z phpmyadmin jak z PA je?li ?adujesz z PA i s? krzaki to nie jest to baza w której ich nie by?o wi?c co? sie nie klei w wypowiedziach. Z phpmyadmin ?adowa?em ju? po 50M bazy bez problemu.
Swego czasu Sebaz prezentowa? konwerter którego nie chcia? udost?pni? ale niby dzia?al z poziomu strony serwisu Extreme poszukaj i zobacz-mnie osobi?cie nigdy nie uda?o si? skorzysta? z jego dobrodziejstw - konwertera a próbowa?em kilka razy.
Im d?u?ej b?dziesz zwleka? tym b?dzie trudniej bo nie masz zgodno?ci kodowa? stare-nowe i ten b??d ju? zawsze b?dzie si? za tob? ci?gn?? przy wykonywaniu kopii.
Na koniec sam na w?asne ?yczenie tak zaimportowa?e?-b??dnie, bo bezwzgl?nie import z phpmyadmin-przy du?ych bazach je?li nie idzie z PA robi si? w?a?nie z niego wi?c w Twoich wypowiedziach co? mi nie gra.
Nie poprawisz teraz=nie poprawisz nigdy=brniesz=dalej gorzej
Je?li serwer ma przyblokowany import du?ych plików baz jestem sk?onny udost?pni? Ci swój do zrobienia gotowca z poziomu phpmyadmin.
Edytowane przez wlodekp dnia 30.08.2007 18:51:36

wlodekp.europa.pl
zimi27
Dzi?ki wlodekp za oferowan? pomoc, ja jednak podje?em decyzje, ?e b?de to stopniowo r?cznie zmienia? znaki z tego wzgl?du ?e baza danych jest ju? taka od miesi?ca z krzaczkami i pojawi?y si? od tego czasu nowe wpisy (bez krzaków).

zezol
O ten konwerter chodzi?

Przy bawieniu si? z krzaczkami mo?e Ci si? przyda? artyku? z FusiobLabu. - "Kodowanie Znaków".

A plik z za??cznika mo?e jeszcze bardziej si? przyda? Wink Jest to tablica ze znakami specjalnymi(chyba wszystkimi jakie s?) Wink.
zezol dodał/a następującą plik:
znaki_specjalne.rar [2.65kB / 233 Pobrane]

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl