ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 5

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
18.10.2025 19:31:20
Forum nie dziala nawet bez polskich znakow.

JazOOn
16.10.2025 18:21:12
nie dziala z polskimi znakami

Zbigniew@
12.10.2025 15:20:31
Tylko dla wybranych.

JazOOn
06.10.2025 21:00:15
czy shout dziala?

hoopak
02.10.2025 10:33:17
Bleeeeee Cool

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Polski Oficjalny Support PHP-Fusion » Podstawowe zagadnienia zwi?zane z PHP-Fusion » Przedszkole
 Drukuj temat
T?o w nag?ówku Panelu nawigacja
tymek88
Witam!
Jak zrobi? w panelu nawigacja t?o nag?ówka?

Znalaz?em na forum cos takiego:

Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Dodaje si? obrazek, ale efekt jest dziwny:|

Normalny panel wygl?da tak:

xs319.xs.to/xs319/07364/112233mp.JPG.xs.jpg

A po wklejeniu tego kodu wy?ej (po drobnej edycji którego? pliku tak jak by?o napisane w temacie) wygl?da to tak:

xs319.xs.to/xs319/07364/2222233mp.JPG.xs.jpg

Niby obrazek jest.. Ale cos ca?kiem inaczej to wygl?da.. I chodzi o to ?eby napis tytu?u panelu nie by? obok obrazka tylko na nim.. Na zasadzie - obrazek t?o

Aktualnie mój panel navigacja wygl?da tak:

xs319.xs.to/xs319/07364/3332233mp.JPG.xs.jpg

A chodzi mi o to ?eby otrzyma? taki efekt:

xs319.xs.to/xs319/07364/4442233mp.JPG.xs.jpg

Wiem ze ?eby zrobi? Tytu?y Nawigacja 1 i Nawigacja 2 to trzeba dwa razu u?y? "openside"
Ale jak zrobi? ?eby pod tym napisem Nawigacja w tej ma?ej tabelce by?o t?o Np. jaki? obrazek?

W?cibski Go??
Dodany dnia 30.10.2025 15:23:17
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
Spoczywaj w pokoju... wlodekp
Dziwne bo u mnie jest dobrze :
zdzplock.europa.pl
wlodekp.europa.pl
w tamtym temacie jest kilka typów obrazek jako t?o i obrazek jako ma?a ikonka zarówno jeden jak i drugi chodz? bez problemu.
ikonka:
diament.kom.pl

wlodekp.europa.pl
tymek88
No w?asnie o taki efekt mi chodzi !
To dlaczego mi wysz?o to tak dziwnie ? Frown

Ale jak mam to zrobic ;< tak zeby nie by?o obrazka a obok napisu tylko napis na obrazu.. takie t?o.. ?

Hmm a mam jeszcze nedno pytanie.. ?eby zrobi? takie menu to istniej?ca nawigacje musi??bym wy??czy? i zeby by?o pare tych nag?ówków..zrobi? nowe menu jako nowy panel tak ? Ale wtedy straci?bym mo?liwo?? edytowanie menu z Panelu adnime "Menu Strony" ?
Edytowane przez tymek88 dnia 06.09.2007 16:07:12

Np mod wygrycanko na stronie zdzplock.europa.pl jest skonstruowany nast?puj?co:
openside('*', "wygryzanko.jpg");
echo" <a href='".BASEDIR."viewpage.php?page_id=21' pl' span class='wlodek'><b>'WYGRY?-klik</a></b</span><br><br>";
$fp1 = file_get_contents("".BASEDIR."wygryzanko.txt");
echo"<a target='_blank' href='http://$fp1'>$fp1</a>";
closeside();

Ciebie interesuje openside gdzie gwiazdka jest tekstem a wygryzanko.jpg t?em, obrazek przygotowany w edytorze o wymiarach 170/23 170 szer paneli bocznych z theme.
Funkcja openside w theme.php to:
function openside($title,$image="") {
echo "<table cellpadding='0' cellspacing='0' width='100%' class='border'>
<tr>
<td class='scapmain'".($image != "" ? " style='background: no-repeat center url(".THEME."images/".$image.")' " : "").">$title</td>
</tr>
<tr>
<td class='side-body'>\n";
}

Tak to u mnie wygl?da.

wlodekp.europa.pl
tymek88
Dzi?ki! Dzia?a.. Ale nadal mam problem:>
hmm doda?em to do theme.php jako openside0 wgra?em na ftp ten obrazek wygryzanko ?eby sprawdzi? czy b?dzie dzia?a?.. I teraz tak: fajnie, bo t?o dzia?a pojawi? si? obrazek.. Ale niedopasowa? si? jako?;< panel si? rozszerzy? i zosta?y wolne miejsca mieczy ?cianami panelu a obrazkiem... Jak to naprawi??

xs319.xs.to/xs319/07364/wygyrz22.JPG.xs.jpg

Ten b??d w tym panelu to chyba nie jest wazny prawda ? Bo to by?by jakies rzeczy z Twojej strony a tak to wystarczy tam linki powstawiac.. Hm ?

Przecie? Ci napisa?em obrazek ma mie? szerko?? tak? jak twoje theme ma zdefiniowane panele tre?? panelu jest moja i dzia?a u mnie ze skryptem, który jest na mojej stronie, wi?c wklejenie tego kodu ?ywcem jest Twoim b??dem i wy?wietlany panel tak?e wali b??dami.
Testowo powino by?:
Openside('WYGRYZANKO', "wygryzanko.jpg");
echo" To tylko testowy pokaz t?a grafiki nazwy panelu";
closeside();

Funkcja dodatkowa closeside0 po modyfikacjach by Gander jest zbyteczna, bo tak zmodyfikowane openside dzia?a z obrazkiem je?li si? go wska?e, b?d? bez niego je?li go nie ma.
theme.php posiada:
// theme settings
$body_text = "#555555";
$body_bg = "#ffffff";
$theme_width = "100%";
$theme_width_l = "175";
$theme_width_r = "175";

Te czerwone to szeroko?ci bocznych paneli i jakie Ty masz nie wiem, bo one s? zale?ne od u?ywanego theme i potrzeb usera.
To ju? chyba jest sama ?opatologia ja bazuje na theme Similitude i jego modyfikacjach
Edytowane przez wlodekp dnia 06.09.2007 19:43:03

wlodekp.europa.pl
tymek88
Ale nie chodzi o to zeobrazek jest za ma?y.. Po wklejeniu tego obrazka panel sam si? poszerzy?. Ale jak usuno?em napis w tym przypadku by?a to ta gwiazdka to obrazek sam wskoczy? i teraz pasuje, a panel ma normalny rozmaiar Wink
THX za pomioc Smile

To usuni?cie gwiazdki nic nie daje bo ona jest na tle rysunku o zadanych rozmiarach u Ciebie to ta b??dna tre?? panelu rozwala?a go komunikaty.
Po?o?enie obrazka wzgl?dem kraw?dzi panelu to opcje padding je?li jest podany jeden parametr dotyczy marginesów góra dó? je?li 4-ry lewa prawa góra dó? itd.
Ten parametr jest definiowany w style.css klasy jakiej u?ywa nag?ówek panelu.
To ju? na koniec dla pe?ni zrozunienia dzia?ania.
Ciesz? si?, ?e jest jak chcia?e?.

wlodekp.europa.pl
tymek88
Aha.. Mia?e? racje.. to by?a wida b??du.. usuno?em go i wpisa?em napis i wszystko teraz ?adnie wygl?da,.. to teraz trzeba sie wziac tylko do pracy nad tym Pfft
Jeszce raz dzi?ki ! i pozdrawiam Smile
Edytowane przez tymek88 dnia 07.09.2007 02:07:35

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl