ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 1

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
18.10.2025 19:31:20
Forum nie dziala nawet bez polskich znakow.

JazOOn
16.10.2025 18:21:12
nie dziala z polskimi znakami

Zbigniew@
12.10.2025 15:20:31
Tylko dla wybranych.

JazOOn
06.10.2025 21:00:15
czy shout dziala?

hoopak
02.10.2025 10:33:17
Bleeeeee Cool

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Polski Oficjalny Support PHP-Fusion » Podstawowe zagadnienia zwi?zane z PHP-Fusion » Przedszkole
 Drukuj temat
"?adna" czcionka na stronie
MeTeo
Witam.

Tworz? stron? w oparciu o styl nowoczesny czyli rozmycia, "p?ynne" czcionki (nie pikselowe) jednak?e mam problem co do tre?ci... Ju? pomin? panele i tre?ci newsa... chocia? same tytu?y. Z tego co si? orientuj? to nie da rady zrobi? czcionki efektu tej z programów graficznych ale kiedy? spotka?em si? z generatorem grafiki który tworzy? grafiki pod tytu? i automatycznie je wstawia?.

Czekam na porady

P.S. Bez rad - daj sobie Arial Blacka, lub ustaw clear mode w winie bo ja to mam a chodzi o ogó? u?ytkowników Smile

Pozdrawiam

W?cibski Go??
Dodany dnia 30.10.2025 09:09:15
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
jantom
Tytu?y newsów/bloków mo?esz zrobi? generatorem - ot, chocia?by takim, jaki u?y? Matonor w skórkach Grunge Concept czy Grunge2. Zmieni?bym tam jedynie kilka rzeczy - format zapisywania grafiki przestawi? na PNG (dla zachowania pó?przezroczyto?ci) no i w razie potrzeby pokombinowa?bym ze "zmi?kczeniem" napisu - mo?e poprzez powtórzenie napisu na warstwie poni?ej, z dodatkiem przezroczyto?ci. My?l?, ?e jest to do osi?gni?cia. Mi?kka czcionka w reszcie tekstu - nie mam pomys?u, nie spotka?em si? z tak? w?a?ciwo?ci? w CSS (mo?e takowa istnieje, nie wiem). Mo?e uda Ci si? co? znale?? w specyficznych w?a?ciwo?ciach ka?dej z przegl?darek.

Ostateczne rozwi?zanie (a raczej ?art) - spraw, ?eby wszyscy internauci korzystali z Safari - tam tekst jest zmi?kczany na starcie.

http://jantom.info
MeTeo
O to mi chodzi?o :) Ale ?eby nie by?o tak pi?knie to jest "ale". Co? tego generatora nie rozumiem a z budowy na skomplikowany nie wygl?da. Mianowicie - Probuje zmieni? czcionk? ale si? nie zmienia. Nie wiem na jakiej podstawie on wy?wietla star? czcionk? skoro jej nawet na serwerze nie ma... tylko to mnie irytuje... Bo nie wiem jak zmieni? czcionk?... Dla u?atwienia wstawiam kod renderimg.php

Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Pozdrawiam.
Edytowane przez Pieka dnia 25.09.2007 20:06:55

jantom
Po krótce - jak skrypt dzia?a:
pobiera napis --> sprawdza, czy istnieje odpowiedni plik -->je?li tak-->wczytuje go. Je?li nie -->tworzy -->zapisuje, gdzie potrzeba. Problemy z tym, ?e czcionka si? nie zmienia s? pewnie efektem tego ostatniego. Zakomentowanie
powinno Ci troch? pomóc.
Nie uwa?am za najszcz??liwszy pomys? zmiany
na
Wystarczy polfont/spacja/co? innego a skrypt pewnie posypie si? a? mi?o. Oczywi?cie przy za?o?eniu, ?e ju? co? d?uba?e? si? przy skrypcie - obecnie mam przed oczami troch? inn? wersj?.
Edytowane przez jantom dnia 25.09.2007 22:54:01

http://jantom.info
Spoczywaj w pokoju... wlodekp
Deklaracja $file wskazyje na dwa ró?ne pliki.
W skrypcie nie wskazano ?cie?ki do bazowego fontu TTF na podstawie, którego gd wygeneruje obrazek.
Ogólnie karygoodne b??dy skrypyu.
Wi?cej nie pisz?. bo tylko czytam ju? forum.

wlodekp.europa.pl
MeTeo
Nie wiem czemu ale gdy wcze?niej sprawdza?em te katalogi to by?y puste Wink Wiem, ?e wydaje si? to absurdalne Wink Mo?e to wynik zbyt d?ugiego patrzenia na kod i zm?czenia? Tak czy inaczej dzi?kuj? za pomoc a teraz id? pobawi? si? wygl?dem czcionki ;D

Pozdrawiam i temat w?a?ciwie do zamkni?cia ;D

EDIT: Dotar?em do tego czemu nie widzia?em plików Wink Pliki si? poakzuj? dopiero przy ponownym po??czeniu z serwerem co jest o tyle dziwne, ?e ka?de zmiany plików na serwerze pokazuj? si? od razu lub po prze??czeniu katalogów Wink Tak wi?c nie jest ze mn? na tyle ?le ;D
Edytowane przez MeTeo dnia 26.09.2007 18:22:53

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl