ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 7

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

jantom
07.09.2025 09:40:31
Strona z niebytu wrocila, ciekawe kiedy polskie literki rowniez...

JazOOn
25.06.2025 23:43:19
Dziadziejemy jantom...

jantom
23.06.2025 21:37:31
Z ciekawo?ci pogrzeba?em w historii i jest gorzej ni? my?la?em. Skórka Nadzieja ma ju? 17 lat.

jantom
23.06.2025 21:33:12
... troch? zasiedzia?o Wink

jantom
23.06.2025 21:32:38
Cecha tego, jak z 20+ lat temu pisano strony - tabelki wsz?dzie, szczególnie do tworzenia uk?adów stron. PF d?ugo by? wierny tej tradycji. A obecny szablon Supportu napisa?em z 15 lat temu i chyba mu

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
Philips SDVD8441 - czyta p?yty, ale nie nagrywa
SebaZ
Witam,
od jakiego? czasu mam problem z moj? wypalark? Philips SDVD8441 siedz?c? w moim notebooku BenQ R55EG. Wygl?da to dosy? dziwnie, bo czyta wszystkie p?yty (czasami wydaje dziwne d?wi?ki, ale po chwili zadumy otwiera ka?d? DVD, CD etc.), ale z wypalaniem ich jest ju? gorzej. 95% przypadków oznacza wyrzucenie p?yty do kosza (niezale?nie od producenta kr??ka). Czasami reset sterowników IDE (w menad?erze urz?dze?) co? pomaga, ale nie zawsze. Np. dzi? na kilkana?cie prób uda?a si? jedna i to w?a?nie po takim resecie driverów IDE. Jednak nagranie kolejnej p?yty ju? si? nie uda?o (myk ze sterownikami drugi raz nie zadzia?a? Sad ). Nie mam poj?cia co mo?e by? przyczyn?, mo?e wy pomo?ecie?

Pozdro
SebaZ

P.S. mam najnowszy dost?pny firmware: PA49 (nie pytajcie o PX47, bo jest tak samo)

P.S.2 poprzez reset sterowników IDE mam na my?li odinstalowanie ich w menad?e?e urz?dze?, reboot kompa, a tym samym ponowna ich instalacja i w??czenie DMA (chocia? wcze?niej DMA by?o)
Zadawanie pyta? na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego ka?dy mo?e by? pozbawiony je?eli nie b?dzie umia? z niego korzysta?. Nie wymagaj wi?c natychmiastowej odpowiedzi.

W?cibski Go??
Dodany dnia 10.09.2025 06:14:23
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
Grzes
Nie mam tej konkretnie ale podobnie sytuacja ma si? z moim nec'iem. Czyta w zasadzie wszystko, najpierw przesta?a nagrywa? dvd-rw, pó?niej po jakim? czasie odmówi?a cd-rw a teraz nawet cd-r nie chce nagra?. Przy próbie nagrania p?yty najpierw dma mi si? dla niej wy??cza a pó?niej ju? tylko error.

Seba BenQ ma serwis dzia?aj?cy w polsce? Pfft We? do nich zadzwo? i si? spytaj co z tym fantem zrobi?.
Cz?sto najm?drzejsz? odpowiedzi? jest milczenie krzywy.gif

SebaZ
Chyba tak zrobi?, bo nie chc? wysy?a? lapka na gwarancj? - jest mi potrzebny
Zadawanie pyta? na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego ka?dy mo?e by? pozbawiony je?eli nie b?dzie umia? z niego korzysta?. Nie wymagaj wi?c natychmiastowej odpowiedzi.

Pieka
Przeczytaj, byc moze znajdziesz lek na swoje problemy:
1. http://cdrlab.pl/...z+%3F.html
2. http://cdrlab.pl/...e+DMA.html
Oba artykuly zamieszczone w CDRLab.

P.S. Jest jakis serwis, w ktirym nie zamiesciles tego tematu? Pfft
Edytowane przez Pieka dnia 10.12.2007 11:28:02
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
SebaZ
P.S. Jest jakis serwis, w ktirym nie zamiesciles tego tematu?
Chyba nie Cool

A co do linków: problem nie tkwi w ASPI (mam, mia?em zainstalowane), ani w z?ym trybie PIO/DMA, gdy? by? jest ustawiony, nie mniej jednak dzi?ki.

Zadzwoni?em na infolini? BenQ, a konkretniej to do Polskiego serwisu BenQ i kole? powiedzia?, ?ebym przeinstalowa? system, co te? uczyni?em i zaraz b?d? sprawdza? czy pomog?o.

Oczywi?cie podziel? si? wra?eniami i wnioskami póxniej Smile
Edytowane przez Pieka dnia 10.12.2007 18:06:06

Pieka
SebaZ napisa?/a:
..Zadzwoni?em na infolini? BenQ, a konkretniej to do Polskiego serwisu BenQ i kole? powiedzia?, ?ebym przeinstalowa? system, co te? uczyni?em i zaraz b?d? sprawdza? czy pomog?o.

Oczywi?cie podziel? si? wra?eniami i wnioskami póxniej Smile

Pochwalisz sie efektem, czy nie ma czym? Wink
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
SebaZ
Nie ma czym, bo to chyba uszkodzenie mechaniczne - najprawdopodobniej bufor pad? Sad

czarny_
SebaZ napisa? :
Nie ma czym, bo to chyba uszkodzenie mechaniczne - najprawdopodobniej bufor pad?

Od pocz?tku stawia?em na uszkodzenie mechaniczne.
Nie chcesz, to nie odpowiadaj!

Pieka
SebaZ napisa?/a:
Nie ma czym, bo to chyba uszkodzenie mechaniczne - najprawdopodobniej bufor pad? Sad

Naczytalem sie sporo nt. tej nagrywarki i... Jestem przerazony awaryjnoscia i problemami z nia zwiazanymi.
Jedno dobre, bedziesz mial nowa Smile
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
SebaZ
Najpierw zadzwoni? do serwisu czy b?d? mieli na wymian? jak??, bo zale?y mi na tym aby w tym tyg. jeszcze wróci? do mnie lapek, a jak nie to wy?l? po ?wi?tach dopiero.

A co do awaryjno?ci - wielkich problemów nie ma, a wiekszo?? to wina sterowników i oprogramowania. 90% to z?e ustawienia PIO/DMA, a to ju? nie jest wina sprz?tu Smile
Edytowane przez SebaZ dnia 10.12.2007 21:24:51

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl