ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 9

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

jantom
07.09.2025 09:40:31
Strona z niebytu wrocila, ciekawe kiedy polskie literki rowniez...

JazOOn
25.06.2025 23:43:19
Dziadziejemy jantom...

jantom
23.06.2025 21:37:31
Z ciekawo?ci pogrzeba?em w historii i jest gorzej ni? my?la?em. Skórka Nadzieja ma ju? 17 lat.

jantom
23.06.2025 21:33:12
... troch? zasiedzia?o Wink

jantom
23.06.2025 21:32:38
Cecha tego, jak z 20+ lat temu pisano strony - tabelki wsz?dzie, szczególnie do tworzenia uk?adów stron. PF d?ugo by? wierny tej tradycji. A obecny szablon Supportu napisa?em z 15 lat temu i chyba mu

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
Zbyt du?a ilo?? zapyta? do bazy danych
decymka
Stron? w fusionie posiadam od do?? dawna. Od kilku miesi?cy serwis jest bardzo popularny, w zwi?zku z czym s? problemy z baz? danych. Mianowicie strona nie wy?wietla?a si? informacja:
Unable to select MySQL database
2006 : MySQL server has gone away

Napisa?am wi?c do w?a?ciciela hostingu. Dosta?am nast?puj?c? informacj?:
Problem zwi?zany jest z wyczerpaniem limitu 15.000 zapyta? do bazy na godzin?.
Ruch na Pa?stwa stronie w ostatnich dniach jest wi?kszy i portal wykonuje wi?cej ni? 15.000 zapyta? do bazy na godzin?.
Proponuj? przyjrzenie si? skryptom, które wykorzystywane s? do obs?ugi portalu, a nawet wy??czenie zb?dnych modu?ów, które mog? generowa? takie ilo?ci zapyta?.
Dodam, ?e limit 15.000 zapyta? do bazy na godzin? chroni serwer przed jego przeci??eniem.

Prosz? mi poradzi? co mam zrobi?? Co musz? odinstalowa? aby tych zapyta? by?o mniej?

PW od moderatora:
  1. Zmiana nazwy tematu - bartek124 02.01 - 18:15
  2. Przeniesienie tematu - Pieka 02.01 - 18:25
  3. Od?wie?enie Tematu - Pieka 06.01 - 17:56

Edytowane przez Pieka dnia 02.01.2008 18:24:35

nauczycieleprzedszkola.pl
W?cibski Go??
Dodany dnia 09.09.2025 20:41:54
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
Pieka
Nie chcialas cashowania, to zalatwili Cie w ten sposob... Ale mile praktyki hostingu.
Ciezko powiedziec, co konkretnie u Cie powoduje takie ilosci zapytan bez widoku strony.
Przeciez nie bedziemy zgadywac? Popros o wlaczenie na dzien, dwa strony, w przeciwnym razie mozemy zaczac wrozyc.
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
decymka
Strona jest. Pojawia si? po pe?nej godzinie, np teraz b?dzie po 19.00. Zobaczymy j? ponad pó? godziny i znów zniknie. A cashowanie chyba znów jest. Jestem w stanie zmieni? serwer, ale nie wiem ju? na jaki.

Pieka
decymka napisa?/a:
Strona jest. Pojawia si? po pe?nej godzinie, np teraz b?dzie po 19.00. Zobaczymy j? ponad pó? godziny i znów zniknie. A cashowanie chyba znów jest. Jestem w stanie zmieni? serwer, ale nie wiem ju? na jaki.

Zajmijmy sie pierwsze ograniczeniem zapytan. Pojawi sie strona, to zobaczymy, co mozna z tym zrobic.
Jest tu pare osob majacych pojecie w tym temacie, wiec zle nie bedzie, ale musisz sie liczyc z ograniczeniami.

Co do zmiany hostingu, to moze warto porozmawiac z adminem Netarterii?
Wiem, ze mozna z nim wiele rzeczy uzgodnic, jest podobno bardzo kontaktowy.
Osobiscie polecilbym Ci nazwa.pl, ale u nich przy takiej ilosci zapytan, mialabys po jakims czasie murowane zablokowanie strony.
Maja od dawna limit, musza miec przy tej ilosci kont.
OVH tak samo.
Edytowane przez Pieka dnia 02.01.2008 18:56:28
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
Spoczywaj w pokoju... wlodekp
W Twoim przypadku jedynie w?asny dedyk, to jest efekt popularno?ci strony i uatrakcyjnienia jej wszystkimi mo?liwymi wynalazkami generuj?cymi zapytania.
Ja np u siebie kilka rzeczy wi?kszych przenios?em do plików i nie chodzi o obci??enie bo go nie mam, ale czas ?adowania dla mnie jest wyk?adnikiem.
Nasze skale porównawcze stron s? inne itrudno tu wyrokowa?.
Ja Ci pisa?em na PW czemu zafundowali cache i nie b?d? powtarza? si? za Piek?.
Hosting to jednak zawsze kompromis kasy i ruchu strony i nigdy nie id? ze sob? w parze.
Wspomn? komunikaty strony supportu, dwa lata wstecz by?o podobnie.
Dygresja nie w temacie.
A, ?e teraz jest ok, bo wybecalowano niema?? kas? o czym nie wszyscy u?ytkownicy wiedz? pisz?c nie raz bzdurne posty.

wlodekp.europa.pl
Pieka
Nie wiem jak jest w przypadku Netarterii, ale NetART (nazwa.pl) opublikowal jakis czas temu swoje parametry, nazywajac je Parametry Bezpiecze?stwa, z ktorych wynika, ze nie jest tak zle jak myslalem Wink
Obawiam sie jednak, ze jest jak pisze Wlodek i w najblizszym czasie nie obedzie sie poza optymalizacja rowniez bez zmiany serwera na wydajniejszy typu przynajmniej VPS.
Edytowane przez Pieka dnia 02.01.2008 19:30:21
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
decymka
Napisa?am wczoraj do admina netartii. Czekam na odpowied?. Jeden z adminów nie napisz? którego serwera) napisa? mi, ?e nie s? zainteresowani utrzymywaniem takiej strony Sad Napisa?am tak?e do w?a?ciciela mojego hostingu i czekam na odpowied?. Pieka piszesz, ?e musz? pomy?le? o serwerze VPS, a to dla mnie za drogi wydatek. No nic czekam na dalsze sugestie.

Pieka
Porownujac parametry jakie masz u aktualnego hostingodawcy wychodzi, ze cieniutki jest...
Nazwa ma spore ograniczenia, ale bez przesady, zobacz:
Maksymalna liczba po??cze? liczona na baz? w ci?gu 1 godziny 15 000
Maksymalna liczba zapyta? liczona na baz? w ci?gu 1 godziny 200 000

Ilosc zapytan, ktora generuje Twoja strona jest do zbicia, ale nie w takim wymiarze jak to sugeruje hosting.
Napisz, ze rozumiesz, ale niech i oni zrozumieja, ze cudow czynic nie potrafisz.
Mysle, ze zwiekszenie limitu do 50 000 da pozadane efekty.
Jesli nie, to zmieniasz i juz.

Na teraz dodaj licznik zapytan, da nam to jakis obraz.
Edytowane przez Pieka dnia 02.01.2008 20:26:07
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
decymka
Sk?d mam wzi?? ten licznik zapyta??

Pieka
decymka napisa?/a:
Sk?d mam wzi?? ten licznik zapyta??

Zamien, ale nie nadpisuj swoich plikow tymi, ktore zalaczam (v6.01.13).
Bezwzglednie wykonaj kopie swoich!
Po wstawieniu zobaczymy na dole ilosc zapytan generowanych przez Twoja strone.

Edit: Dodaja rowniez opis recznej modyfikacji.

Plik maincore.php, znajdz (linia ~75):
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Zamien na:

Teraz plik footer.php, znajdz:

I wstaw po:

To wszystko. Bedzie widac jak sie rozkladaja zapytania.

P.S. Autorem tego jest nie kto inny jak... Wooya :)
Pieka dodał/a następującą plik:
licznik_zapytan_mysql.zip [8.6kB / 316 Pobrane]

Edytowane przez Pieka dnia 02.01.2008 22:01:15
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
decymka
Zrobione.

Pieka
decymka napisa?/a:
Zrobione.

Wylacz na chwile shoutbox, bo bledami sypie - brakuje funkcji, ktore masz w swoim maincore.
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
decymka
Gotowe!

Grzes
Dodam swoje 0,03z? Wink

decymka strona jest rozbudowana i jest co ogranicza? (mówi? o zapytaniach). Dysponujesz jakimi? statystykami na stronie? Zobacz w nich ktore cz??ci witryny s? najcz??ciej ogl?dane (liczba ods?on). Mo?esz tu zapoda? 10 najaktywniejszymi nazwami plików?
Zaczniemy sie zastanawia? od czego zacz??.
Cz?sto najm?drzejsz? odpowiedzi? jest milczenie krzywy.gif

Pieka
decymka napisa?/a:
Gotowe!

Jak sama zapewne zauwazylas na dole strony, masz 56 zapytan, czyli standard.
Mozemy zjechac do 50, moze nawet mniej, ale to i tak niczego nie zmienia, bo hosting narzucil taki rygor, ze sama ilosc wejsc zalatwi wszystko na amen...
Albo zwieksza ilosci jakie Ci przyznali, albo bedziesz zmuszona poszukac innego miejsca dla swojej strony.

Na prawie pustej stronie mam 19 zapytan.

Dodam, ze Support kiedys generowal 376 zapytan... Grin Zeszlismy do poziomu ~70.
Edytowane przez Pieka dnia 02.01.2008 21:28:34
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
decymka
Zauwa?y?am. Chwilami by?o 67. Jak pisa?am wcze?niej my?l? o zmianie hostingu, ale sk?d b?d? mia?a pewno??, ?e nadal nie b?dzie tego problemu. To mój 3 hosting. I 300 z? na rok to niema?o, wi?c albo robimy (nauczycielki) sk?adk?, albo reklamy na stronie. Nie znam ?adnych sponsorów, którzy chcieliby zasponsorowa? tak? stron?.

Grzes napisa?/
Dodam swoje 0,03z? smiley

decymka strona jest rozbudowana i jest co ogranicza? (mówi? o zapytaniach). Dysponujesz jakimi? statystykami na stronie? Zobacz w nich ktore cz??ci witryny s? najcz??ciej ogl?dane (liczba ods?on). Mo?esz tu zapoda? 10 najaktywniejszymi nazwami plików?
Zaczniemy sie zastanawia? od czego zacz??.

Najcz??ciej ogl?dane:
- /viewpage.php 20444
- /news.php 13696
- /downloads.php 7141
Edytowane przez decymka dnia 02.01.2008 21:34:14

Pieka
decymka napisa?/a:
..To mój 3 hosting. I 300 z? na rok to niema?o, wi?c albo robimy (nauczycielki) sk?adk?, albo reklamy na stronie. Nie znam ?adnych sponsorów, którzy chcieliby zasponsorowa? tak? stron?.

Zaczekaj na odpowiedz Netarterii. Warto zapytac o sponsoring.
T samo uczyn w stosunku do NazwaPL.
Jesli niczego nie znajdziesz, to cos wymyslimy, nie martw sie.
Wartosciowe strony, a do takich zaliczam Twoja, zasluguja na bezproblemowe istnienie.
Daj sobie czas i popros o tymczasowe zwiekszenie zapytan dla swojej strony.
Edytowane przez Pieka dnia 02.01.2008 21:33:40
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
decymka
Napisa?am do swojego hostingodawcy. Napisa?am te? do admina Nazwa.pl. Zobaczymy co napisz?. Podnie?li?cie mnie na duchu Smile , zw?aszcza Pieka tymi s?owami
Wartosciowe strony, a do takich zaliczam Twoja, zasluguja na bezproblemowe istnienie.

Dzi?kuj? za zainteresowanie i pomoc.

Grzes
Najcz??ciej ogl?dane:
- /viewpage.php 20444
- /news.php 13696
- /downloads.php 7141

Przepraszam ale mog?em jeszcze o jedno spyta?. S? to dzienne statystyki czy z d?u?szego okresu czasu?

Dzia? download to standardowy download fusiona?
Jak? wag? przywi?zujesz do oceniania stron dodatkowych? Na chybi? trafi? otwar?em kilka i albo ocenianie by?o wy??czone albo nikt nie dawa? ocen.
Do czego d??e? Je?li pozb?dziemy si? oceniania to jest to jedno zapytanie na jedn? ods?on? strony dodatkowej. Dzia? download - przerobimy zliczanie liczby plików na li?cie kategorii i zyskamy 12 zapyta? na jedn? ods?on? strony g?ównej downloadu co ??cznie da?o by ponad 4000 zapyta? na godzin? mniej.
Do tego mo?emy tak?e zmieni? sposób zliczania komentarzy w newsach. Na raz wy?wietlanych jest 5 newsów wi?c mo?emy zyska? 5 zapyta? na ods?on?, 13696/24 =~ 570 zapyta? na godzin?.

Wszystko oczywi?cie przy za?o?eniu ?e powy?sze statystyki to godzinne.
Cz?sto najm?drzejsz? odpowiedzi? jest milczenie krzywy.gif

decymka
Otworzy?am statystyki w panelu administracyjnym. Raczej nie ma tam dziennych (chyba ?e si? myl?). Otworzy?am grudzie? 2007 r.
My?l?, ?e s? to statystyki miesi?czne, ale viewpage.php jest zawsze na górze. Ma najwi?ksz? ogl?dalno??. Ja staram si? wy??cza? oceny, zupe?nie do niczego nie s? mi potrzebne. Download jest standardowy.

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl