Zobacz temat
[Poszukuj?] RAM SO-DIMM DDR II 667MHz CL=3
|
|
Milka |
Dodany dnia 05.02.2008 01:15:48
|
![]() Zaawansowany ![]() Postów: 1372 Pomógł: 5 Data rejestracji: 02.07.2006 16:56 |
Witajcie drodzy Fusionowcy :) Zazwyczaj to Wy pytacie nas o ró?ne rzeczy, tym razem zrobimy ma?? zmian? - to ja Was o co? zapytam. Otó?, 3 miesi?ce temu naby?am sobie nowego laptopa, IBM Lenovo N200 T5250. Nie narzeka?am na niego, co najwy?ej na preinstalowany system, ale z biegiem czasu i do tego si? przyzwyczai?am, prócz tego, ?e na "start" sama Vista "zjada?a" mi prawie 70% RAM (z 1GB). Niedawno postanowi?am dokupi? sobie pami?ci. Wybra?am firm? GoodRAM. Zadzwoni?am do sklepu, w którym kupowa?am laptopa, czy pami?? b?dzie dobra. Poinformowano mnie, ?e tak i ko?ci sprowadzono. Niestety, ale po w?o?eniu 2 nowych ko?ci (2 x 1GB) system w ogóle si? nie ?adowa?. Komputer wykrywa? RAM, ale nic poza tym. Przy kombinacji jedna pami?? oryginalna, jedna GoodRAM (po umieszczeniu ich w odpowiednich slotach - na odwrót nie dzia?a?y) system dzia?a?. My?la?am, ?e mo?e trzeba pogrzeba? w BIOS'ie, ale okaza?o si?, ?e to równie? nie to. Postanowi?am dr??y? temat, bo przecie? nie uzyska?am oczekiwanego efektu - 2 nowe ko?ci razem nie dzia?a?y. Zawioz?am laptopka i ko?ci do sklepu, w którym kupi?am jedno i drugie i okaza?o si?, ?e pami?ci te maj? ró?ne opó?nienia (inaczej CL lub CAS - kilka zda? na ten temat w Wikipedii). Standardowe pami?ci maj? CL=5, za? w moim notebooku CL=3. Tutaj zaczynaj? si? schody. Sprzedawca w tym sklepie przeszuka? wszystkie hurtownie i nie znalaz? interesuj?cej mnie pami?ci. Dzi? przekopa?am naprawd? sporo stron i sklepów internetowych, ale jedyne co znalaz?am, to pami?? Geila, niestety nie SO-DIMM, a zwyk?a. Moje pytanie brzmi, czy kto? z Was spotka? si? z podobn? sytuacj?? Mo?e spotkali?cie si? z pami?ci? SO-DIMM DDR II, 667MHz, CL=3 oraz pojemno?ci? 1GB lub 2GB? Czekam na wszelkie Wasze uwagi w tej kwestii. Edytowane przez Milka dnia 05.02.2008 01:16:18 Ta jedyna i prawdziwa Milka - reszta to podróbki!
|
|
|
W?cibski Go?? |
Dodany dnia 10.09.2025 06:00:54
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
![]() |
IP: localhost | |
piterus |
Dodany dnia 05.02.2008 07:31:02
|
![]() Bywalec ![]() Postów: 490 Pomógł: 33 ![]() Data rejestracji: 19.12.2005 09:29 |
Pierwsze pytanie. Czy ko?ci by?y sprzedane jako pakiet do dzia?ania w trybie dualchanel? Mogli da? niby dwie takie same ko?ci ale si? mog? ró?ni? czasami dost?pu i ju? jest problem z ?adowaniem systemu. Mia?em kiedy? podobny problem przy swoim desktopie, ale to by?o na DDRach. Zobacz te ko?ci. http://www.komput...,id,50338/ chocia?, ?e maj? CL=5 ale jest pewne i? maj? te same parametry. ![]() ![]() |
|
|
czarny_ |
Dodany dnia 05.02.2008 09:20:32
|
![]() Bywalec ![]() Postów: 538 Data rejestracji: 13.01.2007 12:04 |
Jedno mnie tylko ciekawi, dlaczego sprz?t dzia?a? w konfiguracji stara ko?? i nowa ko?? ? Co do wypowiedzi piterusa, faktycznie zdarzaj? si? (i to du?o cz??ciej) ko?ci sprzedawane razem, które na pewno dzia?aj? w trybie dualchannel. Co do parametru CL, czy Twój laptop obs?uguje tylko CL=3 czy mo?e CL<= 3 ? Jak na razie znalaz?em tylko dwie ko?ci po 1 gB dzia?aj?ce razem z CL = 4 i to w niemieckiej hurtowni. My?l?, jeszcze, ?e warto chyba lepiej zainwestowa? w jedn? ko?? 2 gB ni? w dwie po 1 gB. Nie chcesz, to nie odpowiadaj! |
|
|
SebaZ |
Dodany dnia 05.02.2008 11:39:15
|
![]() Zaawansowany ![]() Postów: 1598 Pomógł: 2 Data rejestracji: 10.11.2004 22:39 |
Pieprzenie... CAS Latency nie ma nic do rzeczy. Im ni?ej tym lepiej, bo szybciej. Ma?y cytat: Im ni?sze CAS latency pami?ci, tym szybciej powinna ona dzia?a?. Co oznacza, ?e nie ma znaczenia jakie sobie w?o?ysz. Po prostu Twój laptop obs?uguje szybsze pami?ci ni? kupi?a? (znaj?c ?ycie kupione od IBM by?y by najlepsze). Najprawdopodobniej kupi?a? jakie? trefne, nie dzia?aj?ce w Dual Channel. A co do biosu: czasami DC trzeba w nim w??czy? ![]() pozdro Seba Zadawanie pyta? na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego ka?dy mo?e by? pozbawiony je?eli nie b?dzie umia? z niego korzysta?. Nie wymagaj wi?c natychmiastowej odpowiedzi.
|
|
|
Milka |
Dodany dnia 05.02.2008 13:37:07
|
![]() Zaawansowany ![]() Postów: 1372 Pomógł: 5 Data rejestracji: 02.07.2006 16:56 |
piterus napisa?/a: Powiedziano mi, ?e tak. To by?y do?? popularne w?ród laptopów pami?ci GoodRAM'a i nigdy nie by?o z nimi problemów. Ponadto szef tego sklepu, który grzeba? w laptopku i sprawdza?, dlaczego to nie dzia?a, próbowa? w?o?y? ko?ci innych firm (tak?e CL5), ale efekt by? ten sam (a raczej jego brak).Pierwsze pytanie. Czy ko?ci by?y sprzedane jako pakiet do dzia?ania w trybie dualchanel? czarny_ napisa?/a: Pono? dlatego, i? stara pami?? (CL3) zwalnia?a do szybko?ci pami?ci CL5 i razem to dzia?a?o, ale po 1 nie na 100% wydajno?ci, a po drugie przy takim uk?adzie system lubi si? wykrzacza? przy grafice i wi?kszym obci??eniu.Jedno mnie tylko ciekawi, dlaczego sprz?t dzia?a? w konfiguracji stara ko?? i nowa ko??? czarny_ napisa?/a: Tylko CL=3. Powiedziano mi, ?e do tego laptopa w?o?? tylko ko?ci, które b?d? spe?nia? wszystkie warunki - typowo dedykowane. Jest to jakby zabezpieczenie IBM'a.Co do parametru CL, czy Twój laptop obs?uguje tylko CL=3 czy mo?e CL<= 3? SebaZ napisa?/a: Ja nie jestem rewelacyjna w te klocki - orientuj? si? nieco, ale wszystkiego nie wiem, st?d mój temat - mia?am nadziej?, ?e mo?e kto? z Was mi co? doradzi. Pieprzenie... CAS Latency nie ma nic do rzeczy. Im ni?ej tym lepiej, bo szybciej. Ma?y cytat: Im ni?sze CAS latency pami?ci, tym szybciej powinna ona dzia?a?. Co oznacza, ?e nie ma znaczenia jakie sobie w?o?ysz. Po prostu Twój laptop obs?uguje szybsze pami?ci ni? kupi?a? (znaj?c ?ycie kupione od IBM by?y by najlepsze). Najprawdopodobniej kupi?a? jakie? trefne, nie dzia?aj?ce w Dual Channel. A co do biosu: czasami DC trzeba w nim w??czy? ![]() Co do Dual Channel - jest w??czony, bo aktualnie mam 2x512MB, jednak?e w BIOS'ie nie ma ?adnych ustawie? je?li chodzi o RAM. Ja przekopa?am go wzd?u? i wszerz, ten facet ze sklepu komputerowego tak?e - niczego nie znale?li?my. Co do CL - jak pisa?am wy?ej, powiedziano mi, ?e tutaj w?o?? tylko pami?? z CL3 i ?adn? inn?. Ja tutaj pisz? to, czego wczoraj si? dowiedzia?am. Co mi radzicie? Spróbowa? jeszcze raz, z innymi ko??mi? P.S. Te 2 ko?ci (GoodRAM'a) w?o?one do innego laptopa bezproblemowo dzia?a?y - system normalnie chodzi?, wykrywa? 2GB. I tak BTW to jak w?o?y?am 2x1GB GoodRAM'a to BIOS wykrywa? mi 2GB, ale system nie dzia?a?. Ta jedyna i prawdziwa Milka - reszta to podróbki!
|
|
|
SebaZ |
Dodany dnia 05.02.2008 14:29:12
|
![]() Zaawansowany ![]() Postów: 1598 Pomógł: 2 Data rejestracji: 10.11.2004 22:39 |
System móg? nie dzia?a?, a próbowa?a? zresetowa? ustawienia biosu po w?o?eniu tych pami?ci? Mia?em sytuacj?, ?e po w?o?eniu tych samych pami?ci, te same wielko?ci (GoodRam 2x1G![]() Zadawanie pyta? na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego ka?dy mo?e by? pozbawiony je?eli nie b?dzie umia? z niego korzysta?. Nie wymagaj wi?c natychmiastowej odpowiedzi.
|
|
|
Milka |
Dodany dnia 05.02.2008 19:30:38
|
SebaZ napisa?/a: System móg? nie dzia?a?, a próbowa?a? zresetowa? ustawienia biosu po w?o?eniu tych pami?ci? Nie, o tym nie pomy?la?am. Jutro b?d? próbowa?a w?o?y? do lapka RAM Corsair - wtedy zobacz?. Ogó?em, dzwoni?am do serwisu Lenovo w ?ywcu i powiedziano mi, ?e to to nie wina CL - maj? zaj?? si? spraw? - jutro mam do nich zadzwoni?. Polecono mi aktualizacj? BIOS'u, jednak z tego, co do tej pory znalaz?am to mam aktualn? wersj?. Mo?e po prostu firmy si? gryz?? Ja ju? po prostu nie wiem. Ka?dy mówi co innego. Kogo mam s?ucha?? Mam jeszcze kilka telefonów do wykonania - zobaczymy, co z tego wyniknie. Edit: Wczoraj by?am w sklepie i w?o?y?am do lapka pami?? Corsair (2x1GB) i wszystko elegancko dzia?a?o :) O powodzie niedzia?ania GoodRAM'a za du?o mi nie powiedzieli, a w sumie to prawie nic. Wa?ne, ?e dzia?a. W pi?tek mam do odebrania ko?ci. Dzi?ki wszystkim za uwagi i wskazówki :) Edytowane przez Milka dnia 07.02.2008 10:09:13 Ta jedyna i prawdziwa Milka - reszta to podróbki!
|
|
|
Pieka |
Dodany dnia 07.02.2008 10:32:50
|
![]() ![]() Postów: 19887 Pomógł: 767 ![]() Data rejestracji: 23.02.2005 18:12 |
Zmartwilas mnie, bo mialem nadzieje, ze nasza firma, ktora jest GoodRam, bedzie bardziej kompatybilna z reszta swiata. Pozostaje miec nadzieje, ze to odosobniony przypadek. Wazne, ze juz wszystko zostalo wyjasnione i rozszerzenie pamieci jest tylko kwestia czasu ![]() Jestem jaki jestem
![]() |
|
|
Milka |
Dodany dnia 07.02.2008 10:51:03
|
Pieka napisa?/a: Zmartwilas mnie, bo mialem nadzieje, ze nasza firma, ktora jest GoodRam, bedzie bardziej kompatybilna z reszta swiata. Pozostaje miec nadzieje, ze to odosobniony przypadek. Raczej odosobniony, poniewa? jak wczoraj przyjecha? Sebastian, przywióz? jakiego? koleg? z laptopem Acera lub Asusa i tam te (wcze?niej moje) ko?ci GoodRAM dzia?a?y bezproblemowo i zosta?y mu sprzedane. Po prostu mój Lenovo jest zbyt czu?y ![]() BTW. Ten Sebastian ma w?a?nie Toshib? i w ?rodku RAM Corsair - 2x1GB - jest bardzo zadowolony z tego zestawu. Ta jedyna i prawdziwa Milka - reszta to podróbki!
|
|
|
Pieka |
Dodany dnia 07.02.2008 10:59:27
|
![]() ![]() Postów: 19887 Pomógł: 767 ![]() Data rejestracji: 23.02.2005 18:12 |
Milka napisa?/a: ..BTW. Ten Sebastian ma w?a?nie Toshib? i w ?rodku RAM Corsair - 2x1GB - jest bardzo zadowolony z tego zestawu. To cieszy, ale jak juz bede bral, to zdecydowanie nie 2x1GB, tylko 2x2GB ![]() Jestem jaki jestem
![]() |
|
|
Milka |
Dodany dnia 07.02.2008 11:14:16
|
Pieka napisa?/a: To cieszy, ale jak juz bede bral, to zdecydowanie nie 2x1GB, tylko 2x2GB ![]() Jasne - on ma XP i troszk? starszego laptopka, wi?c jemu 2GB w zupe?no?ci wystarczaj?. Informuj? tylko, bo wiem, ?? masz Toshib? i masz zamiar powalczy? z pami?ciami. Co do cen - jak w pi?tek odbior? ko?ci to pode?l? Ci PW (je?li b?dziesz chcia?) ![]() Ta jedyna i prawdziwa Milka - reszta to podróbki!
|
|
|
Pieka |
Dodany dnia 07.02.2008 11:17:20
|
Milka napisa?/a: ..Informuj? tylko, bo wiem, ?? masz Toshib? i masz zamiar powalczy? z pami?ciami. Co do cen - jak w pi?tek odbior? ko?ci to pode?l? Ci PW (je?li b?dziesz chcia?) ![]() Nie sadze aby rowniez mnie dotyczyla walka, mocno w to watpie ![]() Podeslij, jestem ciekawy o ile wiecej sobie zazycza, a ze tak bedzie nie mam watpliwosci patrzac na ceny w sklepach komputerowych. Jestem jaki jestem
![]() |
|
|
Milka |
Dodany dnia 07.02.2008 11:23:20
|
Pieka napisa?/a: Nie sadze aby rowniez mnie dotyczyla walka, mocno w to watpie ![]() Podeslij, jestem ciekawy o ile wiecej sobie zazycza, a ze tak bedzie nie mam watpliwosci patrzac na ceny w sklepach komputerowych. Tak tylko napisa?o mi si? "powalczy?" - zapewne nie b?dziesz mia? takich przebojów, jak ja ![]() Nie ma problemu, w pi?tek lub sobot? pode?l? Ci PW. Ta jedyna i prawdziwa Milka - reszta to podróbki!
|
|
Przejdź do forum: |