ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 14

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

JazOOn
25.06.2025 23:43:19
Dziadziejemy jantom...

jantom
23.06.2025 21:37:31
Z ciekawo?ci pogrzeba?em w historii i jest gorzej ni? my?la?em. Skórka Nadzieja ma ju? 17 lat.

jantom
23.06.2025 21:33:12
... troch? zasiedzia?o Wink

jantom
23.06.2025 21:32:38
Cecha tego, jak z 20+ lat temu pisano strony - tabelki wsz?dzie, szczególnie do tworzenia uk?adów stron. PF d?ugo by? wierny tej tradycji. A obecny szablon Supportu napisa?em z 15 lat temu i chyba mu

Zbigniew@
22.06.2025 17:50:03
Dlaczego forum jest dost?pne tylko dla 10% ludzi? Poniewa? wi?kszo?? osób korzysta z internetu na urz?dzeniach mobilnych.

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Polski Oficjalny Support PHP-Fusion » PHP-Fusion kontra inne CMS-y » Ogólna dyskusja
 Drukuj temat
PHP-Fusion VS. MemHT Portal
adminik
Krótkie porównanie niektórych wbudowanych skryptów.

Prawa strona ringu:
5 letni, popularny w Polsce, o "obfitym" supporcie PHP-Fusion.

Lewa strona ringu:
Prawie roczny, rozbudowany i prosty w obs?udze MemHT Portal.

Fight...

Bezpiecze?stwo:

--PHP-Fusion
-Wbudowane w kod nie najgorsze zabezpieczenia przed atakami SQL oraz include.
-System banowania IP.

--MemHT Portal
-Logi.
-System ?ledzenia przegl?danych stron przez dane IP.
-Funkcje zabezpieczaj?ce poszczególne zmienne przez atakami.
-System banowania.
-System zabezpieczaj?cy przed spamem.
-Oddzielone konta administracyjne od userów.

Szablony/Theme:

--PHP-Fusion
-Prosty system szablonów daj?cy ma?e mo?liwo?ci do zbudowania thema potrzebna znajomo?? php.

--MemHT Portal
-Rozbudowany system szablonów o du?ych mo?liwo?ciach jak i bardzo prosty w obs?udze zalety:
>Do "zbudowania" templaka nie potrzebna jest znajomo?? php.
>Mo?liwo?? ukrywania lub pokazywania cz??ci bloków/ paneli dla danej podstrony.

Kana?y RSS

--PHP-Fusion
-Brak wbudowanej obs?ugi RSS.

--MemHT Portal
-Kana?y RSS newsów, artyku?ów, forum oraz downloadu (mo?liwo?? r?cznego rozszerzenia poprzez niewielkie modyfikacje kodu).
-Wbudowany generator sitemap zgodny w wieloma wyszukiwarkami!!.

System statystyk oraz reklamy

--PHP-Fusion
-brak

--MemHT Portal
-Bardzo zaawansowany system statystyk jak na darmowego cms`a.
-Rozbudowany rotator bannerów.

Porównanie mo?na by ci?gn?? w niesko?czono?? ale niestety nie b?d? wam tym g?owy zawraca?.
Jedyn? przewag? PF nad memht jest wiek (php-fusion ma ok. 5 lat a memht nieca?y rok) oraz rozbudowany support jaki posiada PF z powodu d?ugiego sta?u.

Dawajcie swoje opinie na temat tego porównaniaWink

memht.pl
W?cibski Go??
Dodany dnia 06.09.2025 14:32:35
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
Grzes
Powiem wprost - albo sprostujesz informacje albo temat leci do kosza. Nie najgorsze zabezpieczenia a memht posiada "Funkcje zabezpieczaj?ce poszczególne zmienne przez atakami"? Nie mówi?c o innych rzeczach.
U?ci?lij te informacje bo bezsensowne lanie wody nie ma najmniejszego sensu.
Nie pozwol? na odstawianie tutaj takiej kryptoreklamy.
Cz?sto najm?drzejsz? odpowiedzi? jest milczenie krzywy.gif

szymon
Nie korzysta?em z tego MemHT Portal. Tak jak wszed?em na jego support to pierwsze co mi si? rzuci?o w oczy to te tagi po prawej stronie, które chyba s? zbedne. Bynajmniej mi si? to nie spodoba?oSmile

Tutaj podkre?li? Grze? - bardzo przek?amane informacje. Sprawd?cie Labolatorium - tam s? dodatki, których, jak powiedzia? adminik, których nie ma. (rss, statystyki itp.)
Z pewno?ci? zostaj? przy FusionieGrin

www.zloteskrzydlo.pl
Pieka
Powiedzcie mi jak administrator i wlasciel supportu MemHT moze byc obiektywny w ocenie?
Myslisz kolego, ze dlaczego nie robimy takich rzeczy?
(pyt.ret.)
Pomijam fakt wprowadzania w blad naszych uzytkownikow i gosci wyssanymi z palca wiadomosciami i porownaniami.
Fight? Bryndza, nic wiecej Wink

Na temat samego CMS'a nie bede sie wypowiadal, poniewaz najzwyczajniej go nie znam i w najblizszym czasie poznac nie mam zamiaru, chocby z powodu antyreklamy jaka Ty robisz.

Dla jasnosci wkleje ilosci plikow/dodatkow, ktore znalazlem na glownym supporcie MemHT, bo na Twojej stronie jest WIELKIE NIC:
Download
MemHT Portal
Bullet Addons (5) Bullet Blocks (1)
Bullet Converters (1) Bullet Fixes (6)
Bullet Language Files (22) Bullet Mods (1)
Bullet Releases (26) Bullet Templates (12)

Third-part scripts for MemHT Portal
Not tested scripts (no support is given here)
Bullet Addons (5) Bullet Blocks (13)
Bullet Mods (10) Bullet Templates (2)

Nadal chcesz cos porownywac?

Piszesz, ze PHP-Fusion nie posiada tego, czy tamtego w standardzie. Czyzbys nie wiedzial, ze tak ma byc i tak bedzie? Jesli nie, to niestety wychodzi na to, ze straciles tu sporo czasu, skoro nawet tyle sie nie dowiedziales..
Z zalozenia mial byc i jest lekkim CMS'em, ktorego mozliwosci sa rozszerzane za pomoca wtyczek.
Z tego wlasnie powodu powstaly takie modyfikacje jak EP, czy mFusion, ktore juz w standardzie daja tyle, ze czesto nawet nie ma potrzeby rozszerzac ich mozliowsci.
No, ale co ja Ci bede pisal takie rzeczy, pewnie i tak nie dotrze, skoro przez czas, ktory z nami spedziles nie dotarlo.

Pomijam fakt, ze sadzac po tym co i jak robisz jest to zapewne SLOMIANY ZAPAL Wink
Cytuje:
MlodyWebmaster.info - Portal Dla Pocz?tkuj?cego Webmastera

Aby drodzy u?ytkownicy lepiej korzysta?o si? z naszej strony przygotowywujemy dla was nowo?ci których narazie nie zdradze.
B?dziemy starali si? zrobi? to jak najlpiej i jak najszybciej.
Prosimy o cierpliwo?c op?aci si?.

?yczymy weso?ych ?wiat i szcz??liwego nowego roku.
MwTeam

Chcialoby sie rzec, Wesolych Swiat, ale chyba juz byly, wiec pewnie tych nastepnych Wink
Nie przejmuj sie, takich tu jest cala rzesza.

Mimo wszystko zycze powodzenia i na przyszlosc wiecej obiektywizmu.
Edytowane przez Pieka dnia 27.02.2008 09:53:54
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
jantom
adminik napisa?/a:
Porównanie mo?na by ci?gn?? w niesko?czono?? ale niestety nie b?d? wam tym g?owy zawraca?.
Szkoda. Mo?e dowiedzia?bym si? czego? ciekawego, a mo?e po prostu argumenty Ci si? sko?czy?y? Nie zapominaj o filozofii Digitanium - PF ma by? lekkim CMS, który mo?na ?atwo rozbudowa?. Zatem spora cz??? dodatków jest po prostu zb?dna. MemHt sprawia wra?enie, ?e chce by? "wszystkomaj?cym" CMS.

Z Twojego Supportu:
W tym artykule znajdziecie informacje które przekonaj? was do MemHT Portal.
Musisz go poprawi? - jak dla mnie to plan do artyku?u.

[blablabla]
W porównaniu do PHP-Fusion, MemHT jest o niebo lepszy, wydajniejszy oraz bezpieczniejszy.

Posiadasz wyniki benchmarków, testów czy to tylko czcze gadanie? Mo?e i masz racj?, brakuje mi dowodów. Co do bezpiecze?stwa - b?dzie jak z PF - Memht stanie si? popularniejszy i zaczn? ludzie wyci?ga? co potrzeba. Taka kolej rzeczy.
BTW, wiesz, ?e reklama porównawcza jest zakazana? Pfft Dlatego stosuje si? "inny proszek", "zwyk?y proszek". No i szczerze mówi?c, rozbawi?o mnie to, ?e aby podbudowa? ocen? systemu, porównujesz go do innego, bardziej popularnego. Dzi?ki za reklam? Smile

Nie opuszcza mnie wra?enie, ?e http://www.php-fu...icle_id=30 jest bardziej obiektywnie napisane, ni? ca?y ten temat, pomimo tego, ?e pisa? go kole?, który w spo?eczno?ci PF siedzi od d?u?szego czasu, a wcze?niej testowa? Mambo/Joomla, MDpro, php-nuke, e-107 czy jeszcze par? innych i spokojnie móg?by si? wzi?? za reklam? porównawcz?.
Edytowane przez jantom dnia 27.02.2008 09:58:27

http://jantom.info
adminik
http://www.cmsmat...
Porównajcie sobie...

Co do MW.info wróci jak co? robie to od tego nie ust?puje po prostu musz? znale?? czas.
Edytowane przez adminik dnia 27.02.2008 13:08:43

memht.pl
Piotrroger
Spójrz na dat? aktualizacji PHP-Fusion...
Wersja tam porównywana to wersja z ko?ca 2005 roku (6.00.206) od tego czasu troch? si? zmieni?o. Z reszt? nie s? tam uwzgl?dniane wszelkiego rodzaju dodatki, którymi mo?na ulepszy? PF, w zamiarze jak koledzy powiedzieli ma to by? "lekki" CMS.
Czemu raczej nie przejd? na MemHT?
Bo on jest wszystko maj?cy (jak telefony z pewnej reklamy), a poco mi wszystko, jak potrzebuj? tylko np. newsy i download?
W?a?nie tak jest zbudowany PF, ?e ka?dy mo?e go dzi?ki wtyczkom przeznaczy? na co? zupe?nie innego.

userbar_sparta3.gif

http://spartabks.boo.pl
adminik
Ale ja nie namawiam nikogo na przej?cie z PF na inny CMS to jest wasz osobisty wybór...
Mia?o by? porównanie wysz?o na to ?e ja jestem ten z?y Panowie administratorzy z wielkim wyrzutem..
Je?li temat ?amie regulamin to wywalcie go z forum (chod? jestem prawie pewien ?e jest zgodny z regulaminem) ja nie napisa?em tego ?eby si? k?óci? jednak wy macie inne zamiary...
Pozdrawiam

memht.pl
Pieka
adminik napisa?/a:
Porównajcie sobie...

Porownujesz najnowsza wersje MemHT z PHP-Fusion v6.00.206 z konca 2005 roku? Grin
Wierz mi, to niesamowity komplement dla naszego cms'a Cool

Moze jednak zapoznasz sie z wywodami Riklaunima: http://www.cms.rk...l/w/p/cms/, przeczytaj dokladnie.
Wiem, ze tam byles, widzialem temat, ktory zalozyles w dniu dzisiejszym...

adminik napisa?/a:
..Co do MW.info wróci jak co? robie to od tego nie ust?puje po prostu musz? znale?? czas.

To milo, ale wierz mi, nie interesuje mnie to. Podalem tylko jako przyklad.

adminik napisa?/a:
..Mia?o by? porównanie wysz?o na to ?e ja jestem ten z?y Panowie administratorzy z wielkim wyrzutem..

Mialo byc, ale wyszlo co innego ze wzgledu na brak znajomosci zagadnienia jak i obiektywizmu ze strony autora.
Przygladalem sie MemHT, ale Ty swoim dzialaniem mnie po prostu do niego zraziles.
Edytowane przez Pieka dnia 27.02.2008 13:40:55
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
adminik
S?dzi?em ?e ten support jest na poziomie szczególnie wasze przekr?cania... ehh...

adminik napisa?/a:
Porównajcie sobie...

Nie sprawdzi?em wersji za to przepraszam ale tam te? najnowszego Mem`a niema.

Napisa?em ten temat aby pozna? wasze opinie ?eby moje porównanie by?o bardziej obiektywne ale nie tutaj, tutaj si? nie da na takie tematy porozmawia?...

memht.pl
rafnal
Panowie nie ma sensu si? k?uci? je?eli temat zas?uguje na usuni?cie to po prostu =>kosz<=
Nie s?dz? ?eby po to zosta? napisany aby si? k?uci?. Co do porównania nie jest ono w najlepszej wersji tak jak wy?ej by?o napisane by? mo?e @adminik do tej pory nie zapozna? si? z Ide? powstania i tworzenia Php-Fusion-a Smile.
Sam przetestowa?em diesi?tki CMS-ów i musz? doda? skromnie co? od siebie a mianowicie ani MemHt ani Php-Fusion jak na darmowe CMS-y s? dobrenie ale ?aden z nich nie ma najlepszych zabezpiecze? co wi??e siez ci?g?ymi atakami i znajdywaniem nowych b??dów we wtyczkach które przecie? s? tworzone przez ludzi a nikt nie jest nieomylny czy? nie? Ale do rzeczy Php-Fusion jest starszy i zyska? wieksze zaufanie w?ród u?ytkuj?cych na ca?ym ?wiecie o czym ?wiadcz? utworzone supporty i administracja oraz osoby odpowiedzialne za tworzenie i korekt? wtyczek a MemHt jak sam @adminik napisa? jest m?odym CMS-em i do tego zak?ada support nie zapoznaj?c si? dok?adnie z jego budow? oraz z zabezpieczeniami do tego o innych rzeczach nie wspomn? ale dos? tej kokieterii.
Edytowane przez rafnal dnia 27.02.2008 14:46:29
It Is Risky Not To Take Risk.
If You Dont Take Risk,
Risk Will Take You...

adminik
@rafnal z jednym si? nie zgodz?:
http://www.memht....=community

memht.pl
rafnal
Przepraszam szacuneczek Shock poprawi?em powy?ej Wink
Edytowane przez rafnal dnia 27.02.2008 14:47:37
It Is Risky Not To Take Risk.
If You Dont Take Risk,
Risk Will Take You...

jantom
S?dzi?em ?e ten support jest na poziomie szczególnie wasze przekr?cania

Prosz? o rozwini?cie. Co? si? nie podoba? Wyrzuci? z siebie, a nie du? w sobie - szanuj ?o??dek i reszt? organów wewn?trznych. Zadbaj o swoje zdrowie.

Owszem, MemHt wygl?da do?? ciekawie, jednak Twoje porównianie wygl?da na poszukiwanie sposobu, jak dokopa? PHP-Fusion i pokaza? wy?szo?? Twojej mi?o?ci, czyli MemHt. A tekst taki jak
nie ?wiadczy dobrze o autorze porówniania. To tak, jakby? porównywa? Malucha i Mercedesa (Maluch jest mniejszy, ta?szy, pali mniej, zatem jest lepszy - owszem, w niektórych przypadkach tak b?dzie). Nie mówi?, ?e PF jest Mercedesem, bo tak nie jest. Po prostu skoro chcesz odpowiada? za polskie wsparcie do swojego systemu, to chc? albo kompleksowego porówniania, albo ?adnego (wtedy wystarczy zwyk?y opis systemu, jednak bez reklamy porównawczej i "innych CMS").
Mo?esz te? poprosi? nas o pomoc w porównaniu (tu mog? nawet zaproponowa? swoj? osob? - reszta ekipy woli unika? tego typu zabaw) - Ty opisujesz swoje rozwi?zanie (tworzysz kryteria ocen), my swoje (uzupe?niamy kryteria, dyskutujemy na temat zasadno?ci innych). Ju? uczestnili?my w tworzeniu takiego porównania (na http://www.cmspla...), nie boimy si? kolejnych - dzi?ki temu zg??biamy wady i zalety naszego ulubionego rozwi?zania, co pozwala wspomóc jego rozwój.
Obruszasz si?, ?e wytykamy Ci b??dy - chcia?e? naszych opinii na temat tego porównania, to je otrzyma?e?. To, ?e uwa?amy je za ?le zrobione, to inna sprawa. Mo?esz je uzupe?ni?, wtedy b?dziemy mogli zacz?? dyskutowa?.

@rafnal - Temat na usuni?cie? Nie, co najwy?ej pojedyncze posty. Taki temat jest potrzebny. Temat nie spe?nia kryteriów usuni?cia.
Edytowane przez jantom dnia 27.02.2008 17:09:12

adminik
No w ten sposób @jantom mog? rozmawia?. Wink
Postaram si? o w 100% OBIEKTYWNE porównanie przez niezale?n? osob?.
Ale b?dzie trzeba takow? znale??.

memht.pl
jantom
Sam te? je mo?esz zrobi?, jednak wymaga to troch? innego spojrzenia na spraw? ca??. Jak opisywa?em PF-a, to te? patrzy?em, co inni oferuj?, ale nie zapomina?em o jednym celu - opisaniu "swojego" CMS w sposób jak najbardziej rzetelny, w którym jest jak najmniej opisów odczu?, a jak najwi?cej faktów. Co nie zmienia faktu, ?e nie?le si? przy tym bawi?em, szczególnie przy tworzeniu ?ródtytu?ów ;P

Pieka
adminik napisa?/a:
S?dzi?em ?e ten support jest na poziomie szczególnie wasze przekr?cania... ehh...

Ty mi tu nie wyjezdzaj z poziomem, bo to nie ja, czy ktos inny z administracji nie potrafi w sposob uczciwy i rzetelny oraz przede wszystkim obiektywny opisac "wlasnego" systemu.
Zatem kolego sam sobie jestes winny takiej, a nie innej reakcji ze strony ekipy naszego Supportu.

Juz na samym poczatku piszesz, ze PHP-Fusion posiada system banowania tylko IP, co nawet nie mija sie z prawda, tylko stanowi klamstwo i kompromituje porownujacego, ktory badz co badz mial dosyc dluga przygode z PHP-Fusion.

Na temat poziomu, wkladu, zaangazowania, poswiecenia i calej reszty pogadamy jak pokazesz cos wlasnego.
Edytowane przez Pieka dnia 28.02.2008 09:53:23
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
MeTeo
To i ja si? wypowiem Wink

MemHT - kombajn jakich jest ju? kilka... Tylko po co? Jest to podobna walka jak Windowsa z Linuxem. Ludzie to nie ma sensu. Nie jestem zwolennikiem tego typu cms'ów. Dlaczego? Php-fusion ma stosunkowo prosty kod, do?? elastyczny i ?atwo si? go przerabia... Szary user nie zrobi z memHT tego co mo?na zrobi? z fusionem. Zbyt trudny kod.

Wysy?anie newsów do serwisów userowych... Czemu nie ma wykopu? Polski support powinien wprowadzi? troch? polskich udogodnie?...

Tyle wodotrysków ale brak ?ycia. Sam tekst, wykresy, szablony... Po co? Normalny u?yszkodnik nie chce kombajnu... A jak kto? planuje du?y serwis to z pewno?ci? skorzysta z komercyjnych rozwi?za?.

Dla mnie ten cms jaki? taki nie mój Wink Nie w moim stylu... Nie czu?bym nad nim kontroli... W fusionie wiem co, gdzie jest. Co i jak si? dzieje... Tam bym wiedzia? po kilku latach ?ledzenia... Taki nie ?yciowy Wink

Co na plus? RSS, bo to powinno by? nawet w fusionie standardowo...
Wykopywanie tre?ci, jednak powinny si? znale?? Polskie...

Moja opinia a nie ocena...

Pozdrawiam

adminik
W polskiej paczce b?dzie kilka udogodnie? w tym te? polskie "wykopki" xD

PS.

Pieka napisa?/a:
adminik napisa?/a:

Ty mi tu nie wyjezdaj z poziomem, bo to nie ja, czy ktos inny z administracji nie potrafi w sposob uczciwy i rzetelny oraz przede wszystkim obiektywny opisac "wlasnego" systemu.
Zatem kolego sam sobie jestes winny takiej, a nie innej reakcji ze strony ekipy naszego Supportu.

Juz na samym poczatku piszesz, ze PHP-Fusion posiada system banowania tylko IP, co nawet nie mija sie z prawda, tylko stanowi klamstwo i kompromituje porownujacego, ktory badz co badz mial dosyc dluga przygode z PHP-Fusion.

Na temat poziomu, wkladu, zaangazowania, poswiecenia i calej reszty pogadamy jak pokazesz cos wlasnego.

Poprawiasz innych a sam robisz b??dy.

Edytowane przez adminik dnia 27.02.2008 18:57:42

memht.pl
Grzes
A ja nie zacytuje nikogo, tego typu dyskusja nie ma najmniejszego sensu.
Albo ma kto? co? do powiedzenia albo po prostu cytuje innych.

Dla mnie oprównywanie tych cmsów nie ma wi?kszego sensu. Ogólne porównanie mo?e i komu? si? przyda ale szczegó?y zawsze b?d? inne. Te cmsy s? pisane dla innej grupy docelowej (inne wymagania odbiorcy, inne przeznaczenie).
Kto? tu porówna? mercedesa do malucha.... uj??bym to inaczej - to jak porównanie samochodu osobowego z dostawczym - jaki to ma sens? Oba samochody maj? wady i zalety a jedyna rzecz je ??cz?ca to to, ?e maj? 4 ko?a (nie polemizowa? mi tu o 16 ko?ach Pfft).

adminik piszesz tu o poziomie... ostatni post pokazuje to na co Ci? sta?. Jak napisa?em, nie masz nic do powiedzenia do nie pisz posta.
To co napisa?e? w pierwszym po?cie jest jak dobrze napisana reklama przez du?? firm? - dla pocz?tkuj?cego co? pi?knego, za? je?li si? wgry?? - bzdury. Same ogólniki bez szczegó?ów.
Nie pisz mi tu, ?e chcia?e? razem z nami stworzy? takie porównanie aby uczciwie ukaza? ró?nice bo w pierwszym po?cie ani s?owem o tym nie wspomnia?e? - teraz si? nie wykr?caj.

Nigdy nie powiem, ?e jaki? cms jest idealny - nie ma czego? takiego. Fusion jest taki a nie inny i moim skromnym zdaniem ma to wielkie plusy.

Ja Ci si? nie mam zamiaru wtr?ca? w support memht ale nie próbuj w ten sposób pokazywa? jak to fusion jest "ograniczony".
Je?li kto? potrzebuje kombajna "od zaraz" to przykro mi ale Fusion nie jest dla niego.
Prostota ma swoje zalety i to du?e.
Cz?sto najm?drzejsz? odpowiedzi? jest milczenie krzywy.gif

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl