Zobacz temat
|
Jak uzyska? z bazy login u?ytkownika?
|
|
| Suchoj |
Dodany dnia 29.02.2008 10:41:01
|
|
Przedszkolak ![]() Postów: 54 Pomógł: 1 Ostrzeżeń: 2 Data rejestracji: 16.01.2008 10:48 |
Witam, zabra?em si? za pisanie pluginu. Na mojej stronie b?dzie 18 u?ytkowników, nazwa ka?dego u?ytkownika odpowiada nazwie danej z bazy danych (z mojej bazy). Chcia?bym ustawi? tak, ?eby w zale?no?ci od tego który u?ytkownik wchodzi na stron?, by? wy?witlany odpowiedni text. Nazwa u?ytkownika jest to 8 cyfr. Moje pytanie: jak porówna? nazw? u?ytkonika z dan? z bazy? Przysz?o mi do g?owy takie co? gdzie su_user jest dan? z bazy. Prosz? mi powiedzie?, czy to b?dzie poprawne? Czy da si? co? wstawi? innego? A mo?e powinno si? wstawi? co? innego? No i przepraszam za zawracanie g?owy, ale pracuj? offline i dost?p do neta mam tylko kilka minut co kilka dni. PW od moderatora:
Edytowane przez Suchoj dnia 29.02.2008 20:59:40 |
|
|
|
| W?cibski Go?? |
Dodany dnia 18.12.2025 09:32:39
|
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
| IP: localhost | |
| bartek124 |
Dodany dnia 29.02.2008 15:04:16
|
|
Weteran ![]() Postów: 3264 Pomógł: 236 v7.02.06Data rejestracji: 26.05.2007 12:25 |
Gdzie jest zapytanie do bazy? Chcesz z powietrza dane pobra?? Podstawa to odpowiednie zapytanie.
|
|
|
|
| Suchoj |
Dodany dnia 29.02.2008 21:00:35
|
|
Przedszkolak ![]() Postów: 54 Pomógł: 1 Ostrzeżeń: 2 Data rejestracji: 16.01.2008 10:48 |
Przepraszam za nieadekwatny temat. Mam nadziej?, ?e teraz jest lepiej. A móg?by? podpowiedzie?, jak takie zapytanie ma wygl?da?? |
|
|
|
| MeTeo |
Dodany dnia 29.02.2008 23:37:34
|
|
Bywalec ![]() Postów: 880 Pomógł: 23 Ostrzeżeń: 2 Data rejestracji: 14.12.2005 19:38 |
To co na czerwono to chyba logiczne, podstawiasz swoich userów. Tekst równie?. ;) Podstaw dane tych userów i u?yj ten kod... pod tym masz to z tym "Witaj..." U?yj to jak chcesz ;) Chyba dobrze zrozumia?em problem? ;) Aha... Co? o tych tekstach napisa?e?, ?e z bazy... te teksty s? w kolumnie danego usera czy jako? oddzielnie? Je?eli w tym samym to mo?esz doda? do result jeszcze to twoje pole z tekstem i wtedy zamiast warto?ci w $tekst daj adres do kolumny ;) Pozdrawiam Edytowane przez MeTeo dnia 29.02.2008 23:44:33 |
|
|
|
| Suchoj |
Dodany dnia 01.03.2008 11:17:33
|
|
Bardzo mi pomog?e?. Dzi?ki! Jutro b?d? móg? sprawdzi? jak to mi dzia?a. Generalnie robi? pluga, dzi?ki któremu w 18 oddzia?ach mojej firmy (ka?dy oddzia? ma swój numer == login) mo?na sobie na stronie ustala? grafik. Oczywi?cie osoba loguj?ca si? na dany nick ma tylko dost?p do jednego grafiku. Dlatego zale?y mi, ?eby uzyska? nick zalogowanej osoby. Nick ma by? porównany z rekordem z bazy. Ew. Po pobraniu nicku mo?na w bazie poszuka? odpowiednika. Wiem, ?e to wszystko bardzo zagmatwanie napisane, ale ca?y plan mam tylko w g?owie i co chwil? si? zmienia. Z PHP za du?o nie umiem, ale jak na razie to podgl?da?em inne skrypty i w ten sposób si? uczy?em. Na uko?czeniu mam ju? panel admina i sam grafik (kalendarz), teraz tylko w odpowiednie miejsca powstawiam troch? skryptów i mo?e w ci?gu 2-3 tygodni sko?cz?. Wstawi? to pó?niej na swoj? stron?, ?eby?cie mogli oceni? ![]() A na razie wracam do swojej pracy, pozdrawiam i jeszcze raz dzi?ki. |
|
|
|
| MeTeo |
Dodany dnia 01.03.2008 11:33:26
|
|
Bywalec ![]() Postów: 880 Pomógł: 23 Ostrzeżeń: 2 Data rejestracji: 14.12.2005 19:38 |
Ogólnie ten kod pobiera dane z bazy danych z kolumny prefix_users. Nast?pnie masz zmienn?, ?e $user to nick zalogowanej osoby. Pod tym warunek, ?e je?li nick to np. nick_usera_8 to ma by? wy?wietlane "tekst dla nick_usera_8". W miejsce wy?wietlania mo?esz wstawi? cokolwiek. Nast?pnie masz fragment, który b?dzie widoczny na stronie czyli to "witaj..." tekst ten dalej pobiera nick usera a potem tekst do niego. Za to równie? mo?esz da? co chcesz. Da?em te? awaryjnie, ?e je?li kto? nie b?dzie zarejestrowany lub b?dzie inne konto to ma wy?wietli? jeszcze inny tekst Czemu to t?umacz?? Bo jak napisa?e? - troch? to zagmatwane Sam te? tak mam wi?c nie warto opisywa? problemu tylko to co si? chce zrobi? ![]() Pozdrawiam |
|
|
|
| Przejdź do forum: |