ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 14

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

jantom
07.09.2025 09:40:31
Strona z niebytu wrocila, ciekawe kiedy polskie literki rowniez...

JazOOn
25.06.2025 23:43:19
Dziadziejemy jantom...

jantom
23.06.2025 21:37:31
Z ciekawo?ci pogrzeba?em w historii i jest gorzej ni? my?la?em. Skórka Nadzieja ma ju? 17 lat.

jantom
23.06.2025 21:33:12
... troch? zasiedzia?o Wink

jantom
23.06.2025 21:32:38
Cecha tego, jak z 20+ lat temu pisano strony - tabelki wsz?dzie, szczególnie do tworzenia uk?adów stron. PF d?ugo by? wierny tej tradycji. A obecny szablon Supportu napisa?em z 15 lat temu i chyba mu

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
Automatyczne zast?powanie tekstu na link w newsie
MeTeo
Witam.

Ni jak nie da si? tego opisa?, co? nabazgroli?em w tytule, ale ?eby zrozumie? to musz? to opisa? Wink

Chc? wstawi? w newsy automatyczne parsowanie(?) - wynika tak z maincore.php. Otó?, po wpisaniu jakiego? s?owa, ci?gu s?ów, które s? zdefiniowane gdzie? - zast?powa?o je (konkretnie chodzi mi o link). Co? na wzór BBCODE, tylko, ?e zamiast znaczników by?oby samo s?owo/s?owa. Dla zilustrowania:

- Pisz? newsa, gdzie pisz? o polityce i nagle w tek?cie pad?o nazwisko jakiego? polityka, nazwisko to jest zdefiniowane i w newsie automatycznie zmieni?o by ten tekst na link do jakiej? ustalonej strony Wink

No tak, ale w newsie nie ma bbcode, a nie chc? go dodawa? trac?c przy tym html. Musia?oby to by? automatyczne parsowanie(?) tre?ci na stronie. By?a wtyczka, ?e zamienia?a linki ale nie dzia?a w najnowszym fusionie.

Kto? ma jaki? pomys??

Pozdrawiam

W?cibski Go??
Dodany dnia 10.09.2025 09:14:58
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
Wooya
Napisalem kiedys moda pewnemu kolezce, ktory robil dokladnie to co opisujesz Wink Niestety ow kolega za to placil, wiec kodu ci nie udostepnie Cool

PS: to nie zlosliwosc, ale jak ktos placi to juz to nie jest OpenSourceSmile

PS2: podpowiedz: problem jest blahy. Napisz funkcje parsujaca slowa/zwroty i dodaj do niej parametr zawierajacy tresc newsa. Reszta powinna siedziec w bazie danych Wink
Edytowane przez Wooya dnia 11.04.2008 18:12:37
... Pomagam tylko przy najnowszych wersjach PHP-Fusion ...
koder_1.png

MeTeo
Bad Words? Nic takiego w labie nie znalaz?em ;)

Wooya - gdyby to takie proste by?o ;) Tak czy inaczej zacz??em to d?uba?. Napisa?em przyk?adow? funkcj?

Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Która na pewno ?le zast?puje i chyba ju? tylko w tym tkwi problem ;) Bo kod, który definiuje BBCODE jest dla mnie kompletnie niezrozumia?y ;) Zobaczy?em na przyk??d comments_include i doda?em w themie "parsenews"

Niestety dalej nie dzia?a. Problem o ile si? nie myl? le?y tylko w tym zast?powaniu :)

EDIT: Chyba jednak nie tylko w tym... Skopiowa?em linijk? z bbcode by sprawdzi? moj? funkcj? wstawiaj?c w news'a bbcode... niestety nie dzia?a...

Pozdrawiam

bartek124
To jest proste Grin. W news.php wstawiasz se preg_replace, p?tla while z danymi z bazy i po robocie. Najpierw sobie zrób infusion z baz? s?ów, które maj? by? zast?powane (chyba ?e chcesz bezpo?rednio w kodzie php), i na co maj? by? zast?powane.

Baza: id,
1 pole: s?owo do zast?pienia
2 pole: s?owo na jakie ma sie zmieni?.

Jak to wykonasz ju? masz pó? sukcesu. Potem to ju? z górki Wink.
userbar_bartek124_net.png mw.gif Nie pomagam na komunikatorach oraz PW!

www.bartek124.net
MeTeo
Ale po co takie co?? Mój pomys? jest z?y? Ta funkcja jest w maincore.php, podobna do tej z bbcode, doda?em do theme.php w wy?wietlaniu to te?... Tylko co? jest niedoko?ca poprawnie, dlatego licz? na wskazanie Wink

bartek124
Funkcja jest poprawna. Ale chcesz gdzie? zdefiniowa? te s?owa, wi?c ja zaproponowa?em przechowywa? je w MySQL.
Wtedy tylko sobie dodajesz s?ówka a one si? zamieniaj? Wink.

Funkcja w maincore to parseubb, wi?c odczep Ty si? od tego maincore.php Pfft. Dla newsów si? zrobi w news.php Wink.

www.bartek124.net
MeTeo
Ale ja mia?em pomys? zrobi? bli?niacz? funkcj? do bbcode w maincore, a nast?pnie parsenews doda? w theme.php (tak jak mój 2 post).

Tylko co tam zrobi?em nie tak?

bartek124

return $text;
}[/code]

Daj w theme.php, przed

A potem w rendernews();

zamie? na:

www.bartek124.net
MeTeo
W "twoim" sposobie doda?e? tylko

:D Natomiast b??d by? inny ale go ju? rozwi?za?em ;)

zamiast

powinno by?

Pozdrawiam i dzi?kuj? za wszystko ;)

bartek124
Tych linijek nie ma w theme.php tylko news.php, a po drugie doda?em str_replace Wink.

www.bartek124.net
MeTeo
Ja je mam w themie Wink Nie chce mi si? bawi? w justowanie w plikach news.php dlatego kod mam w theme.php i tam mam wszystkie modyfikacje Wink

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl