ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 5

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

jantom
07.09.2025 09:40:31
Strona z niebytu wrocila, ciekawe kiedy polskie literki rowniez...

JazOOn
25.06.2025 23:43:19
Dziadziejemy jantom...

jantom
23.06.2025 21:37:31
Z ciekawo?ci pogrzeba?em w historii i jest gorzej ni? my?la?em. Skórka Nadzieja ma ju? 17 lat.

jantom
23.06.2025 21:33:12
... troch? zasiedzia?o Wink

jantom
23.06.2025 21:32:38
Cecha tego, jak z 20+ lat temu pisano strony - tabelki wsz?dzie, szczególnie do tworzenia uk?adów stron. PF d?ugo by? wierny tej tradycji. A obecny szablon Supportu napisa?em z 15 lat temu i chyba mu

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
safe_mode - korzy?ci i zagro?enia
Czytacz
No w?a?nie. Safe_mode pozwala m.in. fusionowej galerii tworzy? katalogi pod konktretne albumy. Jednak w jakim? celu jest on domy?lnie zazwyczaj w??czony na serwerach. Jakie wi?c zagro?enia wi??? si? z wy??czeniem owego trybu?

PW od moderatora:
  1. Przeniesienie tematu - bartek124 24.04 - 15:00

Edytowane przez bartek124 dnia 24.04.2008 14:59:42

W?cibski Go??
Dodany dnia 10.09.2025 01:34:19
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
Spoczywaj w pokoju... wlodekp
Domy?lnie to prawie wszyskie p?atne hostingi, ale nie tylko przesz?y na safe mode off.
A powiem tak, ka?dy admnistrator, który nie chce u?era? si? z geniuszem wynalazców na darmosze, daje safe mode on i po prostu ma spoko, bo mu nikt za mocno nie podskoczy, bo nie ma jak i czym.

wlodekp.europa.pl
bartek124
Tryb Bezpieczny

Funkcje ograniczane/wy??czone w trybie bezpiecznym
userbar_bartek124_net.png mw.gif Nie pomagam na komunikatorach oraz PW!

www.bartek124.net
Czytacz
Liczy?em na bardziej ogólne informacje Smile czy warto mie? go w??czonego, czy mo?e wi?cej z tym problemów ni? korzy?ci?

Je?eli chodzi o zastosowanie serwera, to siedzi na nim php-fusion, coppermine i joomla (zapewne joomla ju? nied?ugo)

bartek124
S?uchaj, ten serwer jest tylko Twój? Nie b?dzie mia? nikt inny na nim strony itp? To wy??cz, u?atwisz sobie prac?. Safe_mode ogranicza userom dost?p do pewnych funkcji, jak sama nazwa wskazuje, dla bezpiecze?stwa.
userbar_bartek124_net.png mw.gif Nie pomagam na komunikatorach oraz PW!

www.bartek124.net
A co to za serwer, jaki system czy udost?pniasz go komu? jako serwer, bo je?li mówimy tylko o poci?gni?ciu cmsa dla Ciebie to ?eby mie? chodz?ce wszystkie bajery safemode off wi?kszy komfort pracy to jest fizyczny twój komp serwer czy dedyk?

wlodekp.europa.pl
Czytacz
Serwer "kupny", wirtualny. Nie wyobra?am sobie ?eby firma mia?a stawia? dedyka dla 2GB pojemno?ci ;-)

Je?eli chodzi o udost?pnianie przestrzeni to jest to niewykluczone, ale mam mo?liwo?? w panelu przypisa? katalogom .htaccess - o ile mi wiadomo to w?a?nie za jego pomoc? mog? operowa? safe_mode.

Tak wi?c, je?eli udost?pni? komu? przestrze? razem z subdomen?, to mog? ograniczy? takiemu u?ytkownikowi mo?liwo?? namieszania w??czaj?c safe_mode w .htaccess znajduj?cym si? w macierzystym katalogu tego u?ytkownika, nie myl? si??

A Ty masz dost?p w takim razie z poziomu tego konta do php.ini i safe mode off i on, bo teoretyczne dywagacje mnie nie interesuj?, bo akurat ten temat przerobi?em na kilku swoich prywatnych serwerach kompach, a Twoje off, on wydaje si? by? jedynie w swerze marze?, spyta?em o dedyka bo taki ma t? opcj? dost?pn? inne ?miem w?tpi?, ja by na pewno nie da? na 2 gb na miejscu admina.
DOPISANE W EDYCJI
I mówi? tu o serwerach, które sam postawi?em-skompilowa?em ze ?róde? od podstaw, jako, ?e strona mój podpis jest stron? tylko do testów nowych rzeczy fusion i nie tylko dla Polaków moja lewa nawigacja zawiera my private server info, gdzie wida? jakiego systemu u?ywam na swoim serwerze.
Edytowane przez wlodekp dnia 24.04.2008 17:41:45

wlodekp.europa.pl
Czytacz
do php.ini nie mam. przynajmniej nie znalaz?em. Ale panel pozwala mi utworzy? .htaccess i przypisa? go wybranemu katalogowi na moim koncie, a z tego co znalaz?em w necie, mo?na w nim ustawia? safe_mode:
http://www.forumw...964ba21ce0

Chyba ?e to si? da zrobi? jedynie przy ?ci?le okre?lonych warunkach.

A sprawdzi?e? ju? czy Ci to dzia?a.
Dziwi? si?, ?e pragniesz ten tryb za??czy?, bo zazwyczaj u?ytkownikom marzy si? odwrotna sytuacja, sam sobie zafundujesz wiele ogranicze? i mo?e ?le przeczyta?em, Twojego posta nieco wy?ej, ale to za??czone safemode nie pozwoli fotek umieszcza? w swoich podkatalogach, bo zablokuje mkdir tworzenie katalogów, a Ty pisa?e? odwrotnie o dobrodziejstwach safemode, na pewno nie dla usera, bo na?o?y restrykcje na Ciebi?.
I tak ca?kiem na koniec sprawdzi?e? chocia? php.info w Pa w jakim trybie masz konto?

wlodekp.europa.pl
Czytacz
Sprawdza?em, jednak albo nie dzia?a albo robi? co? nie tak. Nie ustawia?em wcze?niej .htaccess i zwyczajnie nie wiem co dok?adnie powinienem zrobi?. W PA nie mam ?adnych informacji dotycz?cych moich uprawnie?. Przy ustawieniach www/ftp, w zaawansowanych opcjach mam takie pozycje, w których mog? zmieni? warto?? na tak/nie:

Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Oprócz tego mam mo?liwo?? stworzenia pliku .htaccess - podczas jego tworzenia mam do wype?nienia nast?puj?ce pola:

Login u?ytkownika:
Tre??:
Has?o:
Powtórz has?o:

Login i has?o, jak rozumiem umo?liwiaj? dost?p do katalogu jedynie u?ytkownikom znaj?cym te dane. Natomiast pole "tre?? jest dla mnie zagadk?. Stworzy?em na prób? taki plik i w ?rodku wygl?da mniej wi?cej tak:

Co poszczególne funkcje mi daj??
Co powinienem zmieni?/wpisa?, ?eby przekona? si?, czy mog? sterowa? safe_mode czy nie?
Je?eli nie mog? operowa? safe_mode, to czy jest jaki? sposób, ?eby zdj?cia w galerii mimo wszystko by?y umieszczane w poszczególnych katalogach? Takie katalogi móg?bym tworzy? r?cznie przez ftp.
(je?eli ostatnie pytanie zbytnio odbiega od tematu, ch?tnie za?o?? nowy w?tek)

Pieka
Z poziomu pliku .htaccess nie ma mozliowsci zmiany pracy serwera.
To po pierwsze i najwazniejsze.

Tego typu operacje przeprowadzasz w pliku httpd.conf lub php.ini i do tego wymagany jest restart Apacha.
Ale to, czy sie da, uzaleznione jest od ustawien serwera danego hostingodawcy i najlepiej pytac o zrodla.
W wymienionym pliku wpsiujesz dla danego konta/katalogu:

lub

Pamietaj, najlepszym zrodlem informacji odnosnie Twojego serwera jest jego hosting i tam kieruj swoje zapytania.
My tu mozemy sobie jedynie teoretyzowac i gdybac nie znajac ustawien i specyfiki serwera.

Celem uzupelnienia ponizej podaje kilka linkow (totalna zbieranina), ktore byc moze pomoga Ci zrozumiec dzialanie trybu safe_mode i pliku htaccess oraz zasady tym sterujace:

To tak w razie, gdybys nie chcial mi wierzyc na slowo ;)
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
Czytacz napisa?/a:
Je?eli nie mog? operowa? safe_mode, to czy jest jaki? sposób, ?eby zdj?cia w galerii mimo wszystko by?y umieszczane w poszczególnych katalogach? Takie katalogi móg?bym tworzy? r?cznie przez ftp.
(je?eli ostatnie pytanie zbytnio odbiega od tematu, ch?tnie za?o?? nowy w?tek)

Nie ma potrzeb zak?adania nowego w?tku a jedynie pos?u?enie si? dos?owne swoim nikiem na naszym forum, bo w tej kwestii sam napisa?em kilkana?cie postów, zreszt? podobnie jak Kolega SA i ewentualne kontynuowanie w nich problemu.
Ja tak daleko nie poszed?em teoretycznie jak Pieka szukaj?c wyja?nie?, jednak przypomn?, co mówi?em, restrykcje safemode nak?ada administrator i nie po to ?eby ka?dy móg? je zdj??(bo by?oby to bez sensu).
I rzeczywi?cie, kiedy zmieniam tryb do celów testowych przy podobnych pytaniach wykonuj? restart serwra logicznego Apache komend? apacectrl restart.
I dalej to, ?e nie masz dost?pu do pliku php.info z PA ?wiadczy tak?e o tym, ?e jest za??czony w???nie tryb safemode.
Twój hostingodawca doszed? do wniosku, ?e konto 2GB jest zbyt liche na safemode off i traktuje je jak frre.
Chocia? jak pisa?em gro hostingów na obecn? chwile w walce o klienta na kontach p?atnych, nawet tych s?abych przesz?o na off, a te resztki dinozaurów jak Twój wytnie rynek, bo ka?dy pr?dzej czy pó?niej da nog? od nich jak nie zm?drzej? i nie dojd? do aksjomatu, ?e to u?ytkownik jest ich pracodawc? i mo?e im zafundowa? bezrobocie.

wlodekp.europa.pl
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl