ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 10

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

jantom
07.09.2025 09:40:31
Strona z niebytu wrocila, ciekawe kiedy polskie literki rowniez...

JazOOn
25.06.2025 23:43:19
Dziadziejemy jantom...

jantom
23.06.2025 21:37:31
Z ciekawo?ci pogrzeba?em w historii i jest gorzej ni? my?la?em. Skórka Nadzieja ma ju? 17 lat.

jantom
23.06.2025 21:33:12
... troch? zasiedzia?o Wink

jantom
23.06.2025 21:32:38
Cecha tego, jak z 20+ lat temu pisano strony - tabelki wsz?dzie, szczególnie do tworzenia uk?adów stron. PF d?ugo by? wierny tej tradycji. A obecny szablon Supportu napisa?em z 15 lat temu i chyba mu

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Polski Oficjalny Support PHP-Fusion » PHP-Fusion v5.00-v6.01 Support » B??dy i korekty
 Drukuj temat
Skórki vs. Validator
wuja
Poniewa? jestem tu ?wie?y, to przede wszystkim chcia?bym si? przywita? i pokrótce przedstawi? co mnie tu sprowadzi?o.
Zainteresowa?y mnie sprawy genealogiczne, zainstalowa?em na serwerze PhpGedView i postanowi?em to jako? "ubra?" na witrynie. Chodzi?o o co? w miar? prostego ale z perspektywami. Poszuka?em, poczyta?em i pad?o na razie na PHP-fusion; jedyny minus na dzie? dzisiejszy to brak mo?liwo?ci integracji PHP-fusion z PhpGedView (a konkurencja ju? co? takiego ma, m.in. Joomla, Drupal). Nadal nie kusi kogo? przypadkiem, ?eby opracowa? taki modu?? By? ju? w?tek na podobny temat.
Ale do rzeczy.
Czy autorzy skórek/tematów graficznych nie maj?, chocia?by tylko moralnego, obowi?zku sprawdzania poprawno?ci swoich projektów. Przymierza?em kilka skórek i chyba po pi?tnastu zrezygnowa?em z dalszych prób. Zatrzyma?em si? na pierwszej, po sprawdzeniu której validator wy?wietli? zielony kwadracik. Wink
Zdaj? sobie spraw?, ?e w wi?kszo?ci przypadków nie by?y to b??dy krytyczne, ale jednak by?y to b??dy Angry. Jestem budowla?cem z wykszta?cenia i stosowanie norm mam niejako we krwi. Wiem, ?e tu nie ma norm, no ale s? standardy. Dlaczego ich nie przestrzega?? W jednym z w?tków na forum znalaz?em co? takiego
XXXXXX napisa?/a: Ja tam nic nie widz? z?ego poza 45-oma drobnymi b??dami.
Pó?niej jest tak, ?e strona wy?wietla sie prawid?owo czyli zgodnie z zamierzeniem autora w niektórych przegl?darkach, a w innych niekoniecznie. Czy mam sko?czy? kursy php i css, ?eby poprawia? skrypty, które graficznie mi pasuj? i chcia?bym zastosowa?? Kto? mo?e odpowiedzie?: nie musisz stosowa?. Tyle, ?e to nie jest prawid?owa odpowied?. Skala jest inna, jak ja ?le zaprojektuje budynek to mo?e by? tragedia, a tu co? Nic?

Czy poza zastosowan? tymczasowo przeze mnie skórk? (showcase) s? jeszcze jakie?, które si? validuj?? Czy mo?e ja tylko ?le trafi?em z moim gustem - validuj? si? mo?e te, których i tak nie zastosuj?, bo mi sie nie podobaj?? Sad

Pozdrawiam Wojtek

PW od moderatora:
  1. Zmiana nazwy tematu - ICEK 25.04 - 14:04
  2. Przeniesienie tematu - Pieka 25.04 - 14:56

Edytowane przez wuja dnia 25.04.2008 14:11:53

www.wojciechgracz.pl
W?cibski Go??
Dodany dnia 08.09.2025 16:46:34
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
MeTeo
Primo - Witamy równie? Wink

Secundo - Jak kto? "w temacie" b?dzie tego potrzebowa? to zapewne zrobi Wink Mo?e i zrobi?, ale nie udost?pni?? Joomla i Drupal s? popularniejsze za granic?, a niestety polak jest sk?py i nie przejmuje si? innymi Wink

tertio - No có?... Ja do walidacji równie? nie przyk?adam szczególnej uwagi. Nie by to by?o "fajne" ale walidacja jest k?opotliwa. Zaznacza jako b??d du?o "bzdetów" które jako tako nie maj? zwi?zku z wygl?dem strony. Brak znacznika "alt", dodanie parametru, który nie istnieje, powielenie jakiego? znacznika... Przegl?darka to po prostu pomija bez zastanowienia... CSS zawsze sprawdzam, co do thema to tylko wtedy gdy widz? rozjazdy i poprawiam najwa?niejsze Wink

Je?eli walidacja jest a? tak potrzebna, nic nie stoi na przeszkodzie by to poprawi? Smile Swoj? drog?, zastrze?enia powinny pój?? do twórców danych skórek, a nie support - cho? to odbieram jako przestrog? dla innych? Smile

Pozdrawiam

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl