ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 11

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
18.10.2025 19:31:20
Forum nie dziala nawet bez polskich znakow.

JazOOn
16.10.2025 18:21:12
nie dziala z polskimi znakami

Zbigniew@
12.10.2025 15:20:31
Tylko dla wybranych.

JazOOn
06.10.2025 21:00:15
czy shout dziala?

hoopak
02.10.2025 10:33:17
Bleeeeee Cool

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Polski Oficjalny Support PHP-Fusion » Podstawowe zagadnienia zwi?zane z PHP-Fusion » Przedszkole
 Drukuj temat
Tworzenie odsy?aczy w PHP-Fusion
109080
Witam. Mam do Was wielk? pro?b?. Zrobi?em sobie jaki? czas temu stronk? w html, pó?niej natrafi?em na PHP-Fusion i zainteresowa?em si? tym. W efekcie po kilu tygodniach uda?o mi si? j? "przerobi?" pod tego cms'a. Ale pojawi? si? problem, dosy? b?ahy raczej. Niestety sam metod? prób i b??dów nie umiem go rozwi?za?, dlatego zwracam si? o porad? do bardziej do?wiadczonych osób.

1) Jak dodaje si? Strony Informacyjne? Wiem, jak si? je tworzy. Dok?adnie chodzi mi o to, ?e nie bardzo rozumiem, ja poda? link do tej strony. Otó? ja robi? to tak:

Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

To fragment kodu z panelu dodatkowego, jaki sobie zrobi?em. Stron? swoj? mam na jednym z bezp?atnych serwisów hostingowych. PHP-Fusion zamie?ci?em w katalogu "fusion", co wida? po adresie url. Niby wszystko jest okey, stronka si? w??cza. Ale zastanawia mnie, czemu adres do niej ma zawiera? dwa uko?niki //. Czy ta jest zawsze, czy ja co? ?le robi?? A mo?e zamiast ca?ego adresu strony href="http://www.mojastrona.pl//fusion/viewpage.php?page_id=4'" lepiej poda? tylko href="viewpage.php?page_id=4'", ja s?dzicie? Jestem przekonany, ?e zapomnia?em po prostu o jakim? ma?ym elemencie... Chodzi mi o najprostszy mo?liwy sposób do tworzenia linków w Fusionie.

2) Czy zamiast tworzonych Stron Informacyjnych mo?na doda? inn?, zrobion? html lub php, tak aby ?adowa?a si? "wewn?trz" PHP-Fusion zamiast tych SI? Je?li jest to mo?liwe, to prosz? o stosown? podpowied?.

3) Czemu tak (screen) mi si? "rozjecha?" shoutbox? Gdzie zmieni? te ustawienia?

4) Jak wyzerowa? licznik odwiedzin_na stronie, tzn. unikalnych wizyt?

B?d? wdzi?czny za ka?d? pomoc. Przeczyta?em dwa poradniki o tym cms, wydaje mi si?, ?e ju? co? wiem. Ale jeszcze sporo tajemnic ma ten system i du?o czasu zajmie, nim go poznam w miar? dobrze.
Edytowane przez Pieka dnia 28.05.2008 21:43:41

W?cibski Go??
Dodany dnia 26.10.2025 18:35:42
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
piotrek199214
1) Jest podwójne //, a tam gdzie zaznaczy?em na czerwono powinno by? pojedy?cze (stosujesz normalnie html):

Oczywi?cie ?e mo?na doda? samo "viewpage.php?page_id=4".

2) Oczywi?cie ?e mo?esz dodawa? dodatkowe strony o swoich nazwach po przez stworzenie swojego pliku php b?d? html. Jednak musisz doda? do tego pliku:

3)Wchodzisz w katalog: infusions\shoutbox_panel\shoutbox_panel.php otwierasz go i wkej mi tu kod ok. 141 linia od tego momentu:

do tego mniej wi?cej momentu:

Albo dodaj w za??czniku ten plik.

4)Wyzerowa? licznik mo?na chyba tylko z zapytania do bazy lecz tego ci nie powiem na 100%.
Edytowane przez piotrek199214 dnia 28.05.2008 13:30:12
Pomog?em Ci? Wystarczy podzi?kowa? i oznaczy? post jako pomocny pomogl[1]_1.png
Tanie tworzenie wtyczek, masz problem napisz.

www.piocom.eu
Pieka
1. Najwlasciwszy sposob podawania linkow (nie dotyczy standardowej nawigacji):

2. Tworzenie samodzielnych stron: http://www.php-fu...ad_id=8214

3. Na to pytanie masz pelna odpowiedz w poscie wyzej.

4. Wklej ponizszy kod do SI i wykonaj podglad (nie zapisuj!):

Edytowane przez Pieka dnia 28.05.2008 13:42:07
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
109080
1) Podwójne uko?niki // stosowa?em, bo wcze?niej co? mi nie wychodzi?o, jak podawa?em pe?n? ?cie?k? dost?pu do strony to po prostu nie ?adowa?y si? SI. Ale ju? doszed?em do tego, wszystko jest okey. Zapomnia?em zmieni? znak " na ' w kodzie. Wiedzia?em, ?e to jaki? niuans. A i jeszcze jedno - Pieka co rozumiesz poprzez "standardow? nawigacj?"?

2) W jaki sposób mam doda? ten kod, o którym pisze piotrek199214, tzn. w której cz??ci pliku html lub php go umie?ci?? I czy taki plik trzeba pó?niej zamie?ci? w katalogu, gdzie jest zainstalowany PHP-Fusion (np. http://www.mojast.../fusion/), czy mo?e by? w innym (np. http://www.mojast...katalog1/) na serwerze?

3) Oto kod tego pliku: (Kod usunalem, kazdy zainteresowany ma ten plik/Pieka)

4) Pieka dzi?kuj?, zadzia?a?o. Dok?adnie o to mi chodzi?o.

PS: Dlaczego w moim po?cie na górze niektóre znaki i litery s? w kolorze czerwonym?

Bo pisa?e? z jakimi? bykami /szymon
Edytowane przez szymon dnia 29.05.2008 18:49:51

Pieka
1. Standardowa to taka, ktora jest instalowana wraz z calym systemem. Pierwszy panel z lewej strony.

2. Taki plik umieszczasz zazwyczaj w glownym katalogu strony. W zasadzie nie ma to znaczenia, o ile podaje sie poprawne sciezki do plikow wczesniej wymienionych.

3. Edytuj plik shoutbox_panel.php, znajdz:

I zamien na:

Ad P.S. W ten sposob moderator zaznaczyl swoje zmiany w Twoim poscie, czyli miejsca, ktore wymagaly poprawy. Przewaznie sa to bledy ortograficzne badz literowki.
Edytowane przez Pieka dnia 28.05.2008 21:40:13
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
109080
Dzi?kuj? Wam obu za pomocne wskazówki. Zmniejszy?em w shoutboxie szeroko?? do 20.

W ten sposob moderator zaznaczyl swoje zmiany w Twoim poscie, czyli miejsca, ktore wymagaly poprawy. Przewaznie sa to bledy ortograficzne badz literowki.

Potwierdza si? zatem fakt, ?e owa klawiatura ma problemy z K. :D

Wiadomo?? doklejona:
Od?wie?am temat, bo pojawi? si? podobny problem.

Co jest zrobione nie tak, bo te grafiki si? zupe?nie nie wy?wietlaj?? One s? w katalogu, gdzie zainstalowany jest PHP-Fusion w folderze o nazwie images w podfolderze img, zatem ?cie?ka dost?pu jest okey.

A mo?e trzeba zawsze podawa? adres bezwzgl?dny? Ale co w przypadku, jak stron? po jakim? czasie przerzuc? na inny serwer?

Jak generalnie podaje si? adres do grafik w PHP-Fusion, je?li s? w katalogu z ca?ym cms? Nadmieniam, ?e ta komenda BASEDIR dzia?a poprawnie w stworzonym dodatkowym panelu.
Edytowane przez 109080 dnia 04.10.2008 15:33:09

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl