Zobacz temat
Informacja o zape?nieniu skrzynki odbiorczej
|
|
![]() |
Dodany dnia 28.05.2008 16:22:35
|
![]() Weteran ![]() Postów: 3101 Pomógł: 29 Data rejestracji: 21.05.2005 22:27 |
Po raz pierwszy w swojej kilkuletniej karierze pisz? w tym dziale. I mo?e nieco inaczej, bo ja wiem jak zrobi?, tylko co lepsze. Pisz? z Dziewczynami na keruzam.com i po raz kolejny ju? wal? w nico??, mam za??czone dodawanie wysy?anych PW, ale realnie kto po ka?dym sprawdza czy on si? doda? do wys?anych a tym samym poszed? do u?ytkownika? Widz? wi?c dwie mo?liwo?ci alert komunikat o przepe?nieniu, albo nadpisywanie ostatnim pierwszego. I nie ma tu znaczenia pojemno??, bo rzadko kto, mo?e pozwoli? sobie na 1000, ma?o prawdopodobne, na innych stronach, bez dedyka nie wykonalne. S?ucham echa i propozycji wykonania, gdzie to ja teraz mog? klikn?? komu? realne pomóg?, je?li da co? sensownego nawet w zarysie algorytmu, bo wykonanie dla mnie ju? nie stanowi wi?kszego problemu. Edytowane przez Pieka dnia 28.05.2008 17:02:31 |
|
|
W?cibski Go?? |
Dodany dnia 10.09.2025 18:37:02
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
![]() |
IP: localhost | |
Szapko |
Dodany dnia 28.05.2008 17:09:57
|
![]() Bywalec ![]() Postów: 888 Pomógł: 66 Data rejestracji: 19.08.2007 19:49 |
Mo?e, automatyczne usuwanie PW starszych ni? ile? tam dni? Ale z tym nadpisywaniem te? jest dobry pomys?... |
|
|
chomik |
Dodany dnia 28.05.2008 17:40:41
|
![]() Przedszkolak ![]() Postów: 92 Data rejestracji: 29.10.2006 07:22 |
No to i ja si? do??cz? do rozmowy, chocia? nie zale?y mi na + bo i tak "nie jestem z st?d". Dla mnie lepszym wyborem by?aby informacja dla u?ytkownika o przepe?nieniu skrzynki. Wtedy ka?dy móg?by sobie wybra? jakie wiadomo?ci chce skasowa?. Zapytacie si? czemu tak akurat wybra?em? A to dlatego, ?e czasem mamy jak? wa?n? konwersacj? z druga osob?, która to (konwersacj?) chcia?o by si? zachowa? na przysz?o??. Je?li chcesz zarys, to prosz? bardzo: otwarcie nowej wiadomo?ci do zredagowania --> sprawdzenie czy nie ma przepe?nionej skrzynki wys?anych --> //Je?li tak - komunikat // je?li nie dalsze redagowanie. --> naci?ni?cie wy?lij (wys?anie?) i sprawdzenie czy odbiorca nie ma przepe?nionej skrzynki --> je?li ma, to komunikat // Je?li nie - wys?anie wiadomo?ci. Oczywi?cie nale?a?oby tu skorzysta? z "lepkich formularzy" (chyba dobrze to nazwa?em). Takie jest moje zdanie. |
|
|
Szapko |
Dodany dnia 28.05.2008 17:52:29
|
![]() Bywalec ![]() Postów: 888 Pomógł: 66 Data rejestracji: 19.08.2007 19:49 |
Przecie? jak kto? chce zachowa? wa?n? wiadomo?? to ma od tego Archiwum czy jako? tak. ![]() Edytowane przez Szapko dnia 28.05.2008 17:52:38 |
|
|
szymon |
Dodany dnia 28.05.2008 17:54:22
|
![]() Bywalec ![]() Postów: 434 Pomógł: 20 Data rejestracji: 05.02.2006 21:20 |
Nigdy nie mia?em pe?nej skrzynki, nie testowa?em takowej sytuacji. Ale je?li takiego czego? nie ma, to trudno. A chodzi mi o co? takiego jak Wiadomo?ci Oczekuj?ce. Mo?e to jest rozwi?zanie? EDYCJA: Wtedy, gdy skrzynka przepe?niona, wyskakuje gdzie? na boku komunikat - Wiadomo?ci oczekuj?ce - "12". Usu? zb?dne wiadomo?ci. Usuwasz wiadomo?ci stare, przychodz? nowe. Co? jak w telefonach komórkowych. Edytowane przez szymon dnia 28.05.2008 17:59:19 |
|
|
bartek124 |
Dodany dnia 28.05.2008 17:55:44
|
![]() Weteran ![]() Postów: 3264 Pomógł: 236 ![]() Data rejestracji: 26.05.2007 12:25 |
Lepsze jest powiadomienie. Pomy?l, komu si? chce zrobi? tak banaln? rzecz i przenie?? wiadomo?? do Archiwum? Nieliczni to robi?.
|
|
|
chomik |
Dodany dnia 28.05.2008 17:58:59
|
![]() Przedszkolak ![]() Postów: 92 Data rejestracji: 29.10.2006 07:22 |
Jak dostanie powiadomienie, to mo?e sam sobie przenie?? wiadomo?ci.
|
|
|
![]() |
Dodany dnia 28.05.2008 18:24:49
|
![]() Weteran ![]() Postów: 3101 Pomógł: 29 Data rejestracji: 21.05.2005 22:27 |
Fajnie aspekt wygl?da nieco mniej kolorowo jak w Waszych wypowiedziach, bo nie dostanie wiadomo?ci o przepe?nieniu, gdy? nic ju? nie pójdzie, usuwanie wybranych PW nie wchodzi w rachub?, bo to ja wysy?am a on o tym nie wie, dlatego rzuci?em nadpisywanie pierwszego ?eby nie traci? pozosta?ych, gdzie spraw? za?atwi bezduszny automat. Ale czytaj?c Wasze uwagi dochodz? do wniosku, ?e tak jak jest info o Pw trzeba jak tutaj czerwono wali? info o przepe?nieniu na jeden przed, a mo?e dwa, wspomnia?em keruzam.com gdzie gro userów to Dziewczyny i korespondencja mi?dzy nimi tak idzie i je?li ja ich pomoc techniczna w randze administratora nie sprawdzi?em to one tym bardziej to musi wali? w oczy na dzie? dobry, albo dzia?a? automatycznie bez wiedzy usera, bo czy mimo komunikatu usunie przepe?nienie, nie ka?dy, bo nie wie jak wi?c chyba jednak automat tylko chodzi o jak najmniejsze straty i uci??liwo?? i nie rozbudow? bazy np o nowe archiwum. DOPISANE W EDYCJI Czytam wasze posty po kolei i analizuje, bo w ka?dym co? jest, inne spojrzenie ni? moje cz?sto z klapkami rutyny. Oczekuj?ce to nowa tabela bazy, ale automat przesuwaj?cy do archiwum istniej?cego jako bufor czasowy na podj?cie kroków i dopiero po zape?nieniu archiwum je nadpisuj?cy i pulsuj?cy komunikat o krokach systemu-przepe?nieniu w user_info_panel jest chyba najmniej bolesn? dzia?alno?ci? i w miar? optymaln?. I chyba nad takimi elementami wykonawczymi zaczn? pracowa?, a mo?e jeszcze co?, czego ja nie widz? dojdzie? NAJWA?NIEJSZE NOWE PW NIE MO?E ZAGIN??, PRZEPA?? Edytowane przez wlodekp dnia 28.05.2008 18:55:57 |
|
|
Pieka |
Dodany dnia 28.05.2008 18:43:49
|
![]() ![]() Postów: 19887 Pomógł: 767 ![]() Data rejestracji: 23.02.2005 18:12 |
Racja, nie ma sensu zajmowac sie juz pelna skrzynka, bo to jak leczenie. Kazdy dobrze wie, ze najskuteczniejsza jest prewencja, czyli w tym przypadku informacja o krytycznym stanie skrzynki i to najlepiej na 5-10 wiadomosci przed osiagnieciem maksymalnej ilosci wpisow.
Edytowane przez Pieka dnia 28.05.2008 18:44:43 Jestem jaki jestem
![]() |
|
|
Wooya |
Dodany dnia 28.05.2008 22:45:36
|
![]() Zaawansowany ![]() Postów: 1449 Pomógł: 22 Data rejestracji: 30.01.2005 15:40 |
Wg mnie najlepiej wyslac powiadomienie w przypadku gdy dotarla do nas wiadmosc, ktora wlasnie zapelnila skrzynke, a pozniej po prostu wysylac nadmiarowe wiadomosci prosto na maila wraz z informacja by oproznic/zarchiwizowac swoja skrzynke.
... Pomagam tylko przy najnowszych wersjach PHP-Fusion ... ![]() |
|
|
by_ikar |
Dodany dnia 06.08.2008 20:12:47
|
![]() Przedszkolak ![]() Postów: 20 Ostrzeżeń: 1 Data rejestracji: 11.06.2007 11:40 Złamana licencja |
Troch? odkopie temat, ale szukam czego? na temat wiadomo?ci i tak wpad?em na ten temat.. Tak wi?c, ja my?la?em o czym? takim jak informacja która b?dzie si? pojawia? w pw, nie b?dzie to ?adne dopisywanie do wiadomo?ci, ale b?dzie to warunek który b?dzie sprawdza? ile b?dzie wiadomo?ci i mo?e by? to na czerwono, nie wiem wydaje mi si? ?e najlepiej jak by by?o pod tre?ci? PW które b?dzie odczytywane. Mo?e informowa? o przepe?nieniu ?e nie dostanie wi?cej wiadomo?ci a faktycznie do limitu mo?e brakowa? jeszcze dajmy na to 5 czy mniej wiadomo?ci. Do takiego wykonania nie potrzeba ?adnej nowej tabeli w bazie, wi?c b?dzie najmniej inwazyjne. Mo?e by? dodatkowo umieszczony link "usu? zb?dne wiadomo?ci teraz" po klikni?ciu wchodzi do skrzynki odbiorczej i zaznacza wszystkie wiadomo?ci, albo pokazuje liste wiadomo?ci, same tytu?y które b?d? mia?y checkbox zaznaczony i ni?ej b?dzie button kasuj i je?eli nie b?dzie mu zale?e? na wiadomo?ciach skasuje wszystkie, a je?eli na jakich? b?dzie mu zale?e? to mo?na dopisa? buttonik przenie? wybrane do archiwum czy co?.. Wydaje mi sie ?e funkcja nadpisuj?ca wiadomo?ci mo?e by? potrzebna, ale mo?e by? i zb?dna. Bo je?eli kto? si? nie nauczy ?e musi kasowa? wiadomo?ci bo ma pe?na skrzynk? to przyzwyczai si? do lenistwa i bezmy?lno?ci i przestanie w ogóle my?le? o jakim kolwiek opró?nianiu skrzynki.. BTW powiadomienie na maila ?e dosta? now? PW w tytule nie wiem w nawiasie czy w tre?ci, ale lepiej by by?o i tu i tu mo?e by? równie? wspomniane o przepe?nieniu skrzynki. Pozdrawiam |
|
Przejdź do forum: |