ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 9

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

jantom
07.09.2025 09:40:31
Strona z niebytu wrocila, ciekawe kiedy polskie literki rowniez...

JazOOn
25.06.2025 23:43:19
Dziadziejemy jantom...

jantom
23.06.2025 21:37:31
Z ciekawo?ci pogrzeba?em w historii i jest gorzej ni? my?la?em. Skórka Nadzieja ma ju? 17 lat.

jantom
23.06.2025 21:33:12
... troch? zasiedzia?o Wink

jantom
23.06.2025 21:32:38
Cecha tego, jak z 20+ lat temu pisano strony - tabelki wsz?dzie, szczególnie do tworzenia uk?adów stron. PF d?ugo by? wierny tej tradycji. A obecny szablon Supportu napisa?em z 15 lat temu i chyba mu

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
Mechanizm naliczania napisanych przez u?ytkownika postów
Cadmer
Witam, mam 2 pytania.

1. W którym pliku znajd? mechanizm który nalicza posty napisane prze u?ytkownika i zapisuje go w zmiennej user_posts(tabela users)?
2. W którym pliku mam umie?ci? instrukcje która zlicza?a by napisane przez u?ytkownika artyku?y, newsy itp. i zapisywa?a w zmiennej w bazie?

Z góry dzi?kuje za odpowiedz.
Edytowane przez jantom dnia 06.06.2008 19:17:37

W?cibski Go??
Dodany dnia 09.09.2025 01:42:28
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
kefirek
w tabeli posts pole post_author i liczysz sobie np id 1 i ile postów napisa?

W którym pliku mam umie?ci? instrukcje która zlicza?a by napisane przez u?ytkownika artyku?y, newsy itp. i zapisywa?a w zmiennej w bazie?

Wszystko jest zapisane w bazie najpierw pobierasz to z bazy a potem zapisujesz w zmiennej

Cadmer
kefirek napisa?/a:
w tabeli posts pole post_author i liczysz sobie np id 1 i ile postów napisa?

W którym pliku mam umie?ci? instrukcje która zlicza?a by napisane przez u?ytkownika artyku?y, newsy itp. i zapisywa?a w zmiennej w bazie?

Wszystko jest zapisane w bazie najpierw pobierasz to z bazy a potem zapisujesz w zmiennej

Wiem to i nie s? to odpowiedzi na moje pytania

bartek124
1. Ten mechanizm znajdziesz w pliku viewthread.php, profile.php i nie jest to jako taki mechanizm tylko wyci?gni?cie z bazy.

2. Tu stosuje si? dbcount, poniewa? zapisanie w bazie wi?za?oby si? z modyfikacj? paru plików, wi?c lepiej to "policzy?".
userbar_bartek124_net.png mw.gif Nie pomagam na komunikatorach oraz PW!

www.bartek124.net
Cadmer
bartek124 napisa?/a:
1. Ten mechanizm znajdziesz w pliku viewthread.php, profile.php i nie jest to jako taki mechanizm tylko wyci?gni?cie z bazy.

No tak, ale jak ta warto?? si? tam zapisuje? Samoczynnie? Obawiam si? ?e moja wiedza w tej dziedzinie bardzo kuleje(wszystkiego sam si? nauczy?em albo wy mnie tego nauczyli?cie XD nigdy nie robi?em ?adnego kursu ani tym podobne, traktuje to jak hobby), móg?by mi kto? wyt?umaczy? sk?d bierze si? tam ta warto???

bartek124 napisa?/a:
2. Tu stosuje si? dbcount, poniewa? zapisanie w bazie wi?za?oby si? z modyfikacj? paru plików, wi?c lepiej to "policzy?".

Samo policzenie chcia?em zrobi? t? funkcj?, stworzy? nowe zmienne do profilu te? potrafi?. Chodzi mi tylko gdzie umie?ci? zapisanie warto?ci do bazy ?eby dane by?y zawsze aktualne, wydaje mi si? ?e najlepszy do tego to plik "update_profile_include.php" ale pewno?ci nie mam.

bartek124
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Do powy?szego musisz przystosowa? odpowiednie zapytanie, np:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

2. Ale po co zapisywa?, skoro dane liczone s? za ka?dym razem, i s? zawsze aktualne ;).

www.bartek124.net
Cadmer
2. Ale po co zapisywa?, skoro dane liczone s? za ka?dym razem, i s? zawsze aktualne Wink.

Najprostsze rozwi?zania s? zawsze najlepsze Smile nie pomy?la?em o tym.

btw to po co w standardzie fusiona jest ta zmienna user_posts? XD

bartek124
Hmm, ?eby nie "zm?czy?" bazy? Forum mo?e by? obszerne. Szukaj sobie powiedzmy z 200 tys. postów, tych, które napisa? user o id=1 Wink. Ci??ko b?dzie Wink.

www.bartek124.net
Cadmer
Rzeczywi?cie to jest konkretny powód. Ale moje forum nigdy nie osi?gnie takiej liczby wi?c nie mam si? czym przejmowa? Wink Wiem ju? wszystko dzi?ki za pomoc. Smile

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl