Zobacz temat
Upload zdj??, safe-mode?, CHMOD? Brak zdj?? po przenosinach
|
|
qpabomber |
Dodany dnia 13.06.2008 16:51:04
|
![]() Przedszkolak ![]() Postów: 48 Data rejestracji: 04.07.2005 11:52 |
Witam, od prawie trzech lat mam postawionego fusiona na serwerze dostarczanym prezz zewnetrzna firm? (?aden znany ovh czy home). Par? dni temu, prawdopodobnie dostawca zmieni? co? w serwerze albo przeniós? si? gdzie indziej - tak czy owak, nie mog? uploadowa? zdj?? do galerii. Wcze?niej nie widzia?em wogóle fotografii i pisz?c do admina otrzyma?em tak? odpowied?. Po pi?tkowych problemach z macierz? dyskow? serwis zosta? przeniesiony z serwera WWW Apache1 na Apache2. Co prawda konfiguracja wirtualnego hosta nie by?a modyfikowana ale przy tej okazji zmieni?o si? ustawienie "safe mode" PHP z "on" na "off". Nigdy jeszcze nie widzia?em, ?eby WY??CZENIE tego trybu mia?o jakikolwiek negatywny wp?yw na aplikacj?, gdy? to jego W??CZENIE mo?e w przypadku ?le napisanych aplikacji skutkowa? brakami w funkcjonalno?ci. Niestety galeria, której u?yto na stronach Niepo?omic ma jakie? absurdalne rozwi?zania w kodzie i pe?no warunkowych deklaracji, które dotycz? w?a?nie "safe_mode" php. Obrazki oczywi?cie s? na dysku i ich lokalizacja si? nie zmieni?a. Galeria w zale?no?ci od tego czy jest w??czony czy wy??czony tryb "safe_mode" poszukuje ich w innych katalogach i mam wra?enie, ?e jest to po prostu jaki? b??d w tej galerii, poniewa? jest to ca?kowicie irracjonalne zachowanie. Niemniej jednak w??czenie trybu "safe_mode" rozwi?za?o problem. Nie jestem jednak pewien czy dla potrzeb jakich? innych cz??ci Pana serwisu ten tryb nie musia? by? wy??czony, wi?c w razie problemów prosz? o kontakt. Wydaje mi si?, ?e problem zosta? rozwi?zany, poniewa? widz? ju? te zdj?cia na stronie w miejscach, w których ich nie by?o. Faktycznie, zdj?cia wida?, ale problem pozostaje przy próbie utworzenia nowej galerii i wys?ania zdj?? do starej. Wygl?da to nastepuj?co: 1) próbuj?c utworzy? album, wysy?a ikonk? na serwer, ale .. nadaje jej CHMOD 600. Po zmianie r?cznie chmodów na 644 (wszystkim wariantom tego obrazka), galeri? wida?, ale bez zdj?? wewnatrz bo ich jeszcze nie wys?a?em 2) próbuj? wys?a? jakiekolwiek zdj?cie. I co? I nic. nawet nie ma go na serwerze. co robi?? mam chmody 777 zarówno na images jak i na photoalbum mam miejsce na serwerze (mia?em podobn? sytuacj? jak osi?gn??em quote) wszystko inne dzia?a OK prosz? o pomoc dzi?ki z góry szymek Edytowane przez Pieka dnia 17.08.2008 15:37:53 |
|
|
W?cibski Go?? |
Dodany dnia 09.09.2025 01:50:40
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
![]() |
IP: localhost | |
bartek124 |
Dodany dnia 13.06.2008 17:32:22
|
![]() Weteran ![]() Postów: 3264 Pomógł: 236 ![]() Data rejestracji: 26.05.2007 12:25 |
Upload zdj?? w du?ym stopniu wi??e si? z trybem pracy serwera. W??czenie/wy??czenie safe_mode mo?e przynie?? niepo??dane skutki. W sumie ten Pan ma racje - wed?ug mnie na pocz?tku instalacji powinno by? wybieranie albo detekcja safe_mode i zapisywanie ustawienia do bazy, ?eby pó?niej nie by?o takich problemów. A Twój problem wi??e si? z katalogami - gdy safe_mode=on to skrypt nie mo?e ich tworzy? wi?c pakuje zdj?cia do folderu jednego. Gdy off,skrypt tworzy sobie nowe i ?adnie wszystko sortuje do nich. je?li chcesz odzyska? stare galerie to musisz je po prostu od nowa stworzy?. Co do CHMODów folderów galerii: lookam kod i widz?: Wi?c niemo?liwe, ?eby nie nadawa?o nowym folderom chmodów 755, a miniaturce: 644... Edytowane przez Pieka dnia 17.08.2008 15:38:06 |
|
Przejdź do forum: |