ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 22

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

JazOOn
25.06.2025 23:43:19
Dziadziejemy jantom...

jantom
23.06.2025 21:37:31
Z ciekawo?ci pogrzeba?em w historii i jest gorzej ni? my?la?em. Skórka Nadzieja ma ju? 17 lat.

jantom
23.06.2025 21:33:12
... troch? zasiedzia?o Wink

jantom
23.06.2025 21:32:38
Cecha tego, jak z 20+ lat temu pisano strony - tabelki wsz?dzie, szczególnie do tworzenia uk?adów stron. PF d?ugo by? wierny tej tradycji. A obecny szablon Supportu napisa?em z 15 lat temu i chyba mu

Zbigniew@
22.06.2025 17:50:03
Dlaczego forum jest dost?pne tylko dla 10% ludzi? Poniewa? wi?kszo?? osób korzysta z internetu na urz?dzeniach mobilnych.

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
Komputer do pracy
szymon
Sprz?t mniej wi?cej ju? b?dzie taki jak ni?ej. Ramy i dyski jeszcze zosta?y do przemy?lenia. Ramy - wydaje mi si?, ?e wszystkie s? dobre. Dyski - tu najprawdopodobniej kupi? wersj? RAID i po??cze je w raida 0 smiley.

P?yta g?ówna
ASUS P5K PRO IP35 350zl
Procesor
Intel Core 2 Duo E8400 3,00 GHz 6MB cache s. 775 Box 490zl
Ram
DDR-2 2GB (2x1Gsmiley 800MHz(PC-6400) GOODRAM! 120zl
4GB DualDDR2 GoodRam 800MHz (2x2Gsmiley 220zl
Patriot DDR2 Dual Chanel 2GB 800 5-5-5-12 120zl
Dysk
Seagate ST3250310NS 250GB sATA II 32MB Raid Edition 2x 190zl
Seagate ST3500630AS 500GB sATA II 16MB 215zl
Zasilacz
Chieftec zasilacz 600W CFT-600-14CS 250zl
Karta graficzna
Palit GeForce 8800 GT Sonic 512MB GDDR3 500zl

Komputer do 3000z? czy 3500z? oczywi?cie z monitorem.
Zastosowanie:
- biurowe
- grafika www
- rzadko, ale czasem jaka? gierka - niekoniecznie

Co o nim my?licie? Macie jaki? kontakt z ww. sprz?tem?
Edytowane przez szymon dnia 22.03.2012 14:54:00

www.zloteskrzydlo.pl
W?cibski Go??
Dodany dnia 06.09.2025 20:53:22
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
bartek124
Taki komp i zastosowanie biurowe?! Chyba nie masz na co kasy wydawa? Grin.
Dyski co? stania?y. ja za 170z? kupi?em 160gb Frown.

Wytrzyma?
userbar_bartek124_net.png mw.gif Nie pomagam na komunikatorach oraz PW!

www.bartek124.net
danX
Co do dysków
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy
- to s? to chyba dwa dyski (u?uwane np. do kopi).

Zasilacz? Wytrzyma.

Karta to za mocna nie jest. Co do dysków, to nie lepiej Maxtora (lepsz, dro?sze) lub samsunga (szybkie, i ta?sze)?
Edytowane przez danX dnia 20.06.2008 19:23:57
...je?li pomog?em kliknij pomóg?! http://www.cierpi... - moja piersza stronka!

szymon
bartek124 napisa?/a:
Taki komp i zastosowanie biurowe?! Chyba nie masz na co kasy wydawa? Grin.
Dyski co? stania?y. ja za 170z? kupi?em 160gb Frown.

Wytrzyma?

A do czego niby si? nadaje?Grin

danX - Jeden dysk, tylko kupi? dwa i po??cz? w macierz RAID 0. A karta, nie za mocna powiadasz?

www.zloteskrzydlo.pl
JakubG
danX - Jeden dysk, tylko kupi? dwa i po??cz? w macierz RAID 0. A karta, nie za mocna powiadasz?

@Szymon, ja mam kart? GeForce 8800 GT Gainward GDDR3 512 MB i sprawuje si? wy?mienicie, a ze Gainward podobno nale?y do Palitu, to zakup jest dobrySmile
Edytowane przez JakubG dnia 20.06.2008 20:42:16
Dawniej znany jako Gucio.

www.gameshouse.info
piotrek199214
danX napisa?/a:
Karta to za mocna nie jest.

Co? Chyba g?upoty gadasz, karta jedna z lepszych DDR3 i 512 mb, je?eli zastosowanie biurowe to 128/128 by wystarczy?o. A to jest dobra karta i sam chcia?bym tak? mie?.
Pomog?em Ci? Wystarczy podzi?kowa? i oznaczy? post jako pomocny pomogl[1]_1.png
Tanie tworzenie wtyczek, masz problem napisz.

www.piocom.eu
danX
Mo?e rzeczywi?cie trochh? przesadzi?e, ale chodzi?o mi o to ?e s? lepsze. Osobi?cie mam du?o, du?o s?absz? Smile.
...je?li pomog?em kliknij pomóg?! http://www.cierpi... - moja piersza stronka!

piotrek199214
danX napisa?/a:
Mo?e rzeczywi?cie trochh? przesadzi?e, ale chodzi?o mi o to ?e s? lepsze. Osobi?cie mam du?o, du?o s?absz? Smile.

To jest tak ?e dzisiaj jest jaka? np 9900 GT karta najlepsza (przyk?ad chocia? nie wiem czy jest), a za nie d?ugi okres wychodzi ju? nast?pne, lepsza i to jest w?a?nie to ?e cz?owiek nie wyrabia z tym wszystkim, tyle tego wychodzi i coraz lepszego ?e szokWink.

www.piocom.eu
slawekneo
Hmm.. jesli chodzi o sprzet to tak nawet fajny :D ale pod tego procka co chcesz kupic nie potrzebujesz takiej mocnej plyty glownej moze byc taka sama tylko wersja zamiast "pro" to "se" jest o wiele tansza. ASUS P5K SE (kolo 250zl) spokojnie na tej plycie mozna podciagnac procek o 600 MHz bez zminay napiecia na procesora.
Hmm.. jeszcze przyczepie sie do ramow jestes pewien ze chcesz pamiec firmy "GOODRAM" osobiscie niepolecam ! jedne z lepszych firm produkujacych pamiec to "GeIL" i tu polecal bym
GEIL 2x1GB DDR2 PC800 CL5-5-5-15 DUAL 800Mhz (kolo 150zl) lub
GEIL 4GB (2x2GB) DUAL BLACK DRAGON 800Mhz CL5 BOX (kolo 260zl)
Karta graficzna bardzo dobra (ja bym wolal GTX ale jest jeszcze droga) wyzsze modele z serii 9 sa nieoplacala bo sa to odswiezone wersje z serii 8 nic ciekawego :D

Jeszcze polecil bym Ci taki monitorek
LG L225WT-SF (okolo 1000zl)
Przek?tna ekranu : 22 cale
Rozdzielczo?? : 1680x1050
Kontrast : 5000:1
Czas reakcji : 2ms

Wiesz jak juz chcesz dobrego kompa to za sam procek trzeba wywalic ponad 3 tysiaki :D

@bartek124 -Wytrzyma?
zasilacz wytrzyma na 100 %

@danX - Co do dysków, to nie lepiej Maxtora (lepsz, dro?sze)
kiedy sie kolego obudziles maxtor i segate to to samo poniewaz firma segate przejela maxtora i produkuja na tych samych podzespo?ach

Pozdro!!
Edytowane przez slawekneo dnia 20.06.2008 23:30:35

szymon
Siedz? nad tym 3 dzie?.

Co powiecie na kart? graf. Galaxy GF 8800GT 512MB CM DDR3 256Bit PCI-E
Ch?odzenie oczywi?cie ten wentylatorek, nie jakie? modu?y czy jak to si? tam zwie. W 9xxx nie inwestuj?, chyba nawet si? nie op?aca.

@Slawekneo - ale pod tego procka co chcesz kupic nie potrzebujesz takiej mocnej plyty glownej

Sam nie wiem, analizowa?em te asusy. Szczerze powiem, ?e dawno nie siedzia?em w tematyce sprz?towej.

@Slawekneo - jestes pewien ze chcesz pamiec firmy "GOODRAM" osobiscie niepolecam

Z ramami to ró?nie bywa. Cz?sto wadliwe sztuki, czy niekompatybilno?? z p?yt?, albo przegi?cie z oc - niedo?wiadczenie. Raczej kupi? Kingstona lub Patrioty, dual channel.

TFT / TN - matryca. Nie jestem przekonany do tych matryc. Chocia? kto wie, je?li b?dzie to ostateczne wyj?cie.

@Slawekneo - Wiesz jak juz chcesz dobrego kompa to za sam procek trzeba wywalic ponad 3 tysiaki Grin

A za kart? graficzn? kolejne 3 tysiaki, mo?na tak wymienia? i wymienia?Grin

Co do tego zasilacza jeszcze patrzy?em na Tagan i-Xeye TG500-U26.

Dyski ostatecznie ??cz? w RAID - Seagate ST3250310NS 250GB sATA II 32MB Raid Edition. Jestem ciekaw jak to chodzi. No i w ko?cu mo?e zaczn? robic kopie bezpiecze?stwa.

www.zloteskrzydlo.pl
slawekneo
@szymon - Co powiecie na kart? graf. Galaxy GF 8800GT 512MB CM DDR3 256Bit PCI-E

Hmm... Galaxy bardzo dobry producent sam korzystam z ich produktu 8600 GTX, a co do ramu to naprawde bardzo polecam GeIL tez korzystam z wersji dual 2x1GB i smigaja fajnie oczywiscie te pamieci polecila mi osoba ktora dziennie skalada okolo 3 kompy i jeszcze niegdy nie mial skarg ani uwag na temat firmy GeIL

Pozdro!!
Edytowane przez jantom dnia 21.06.2008 13:06:56

Grzes
szymon napisa?/a:
Dyski ostatecznie ??cz? w RAID - Seagate ST3250310NS 250GB sATA II 32MB Raid Edition. Jestem ciekaw jak to chodzi. No i w ko?cu mo?e zaczn? robic kopie bezpiecze?stwa.

Chcesz mie? pewne kopie? To nie w ten sposób. Owszem jak jeden dysk wyzionie ducha a drugi b?dzie jego kopi? to ok ale to w zasadzie jedyna sytuacja w której to si? sprawdzi. Dochodz? do tego takie sytuacje jak awaria zasilacza, kontrolera dysków, wy?adowania atmosferyczne. W tych przypadkach jak poleci komp to z oboma dyskami przy odrobienie szcz??cia.
Jak powa?nie my?lisz o bezpiecznych kopiach to oddzielny komp a najlepiej nie w tym samym mieszkaniu (budynku).
Cz?sto najm?drzejsz? odpowiedzi? jest milczenie krzywy.gif

Spoczywaj w pokoju... wlodekp
Ja robi? inaczej kupuj? markowy sprz?t na allegro nie koniecznie nowy, cho? s? i takie tak?e.
Patrz? na faktur? wiarygodno??, gwarancj? itd.
Sk?adak nigdy nie dorówna w wydajno?ci markowemu cho? teoretycznie jest niby rakiet?.
Komp to jak studnia bez dna, zakup nowego samochodu z salonu, gdzie po wyjechaniu na warto?ci ju? jeste? w plecy.
Wywalisz kup? kasy(cena nowo?ci), gdzie czy Twoje obecne potrzeby tego wymagaj??
Przy moim podej?ciu, za grosz? jad? teraz domowo na P4 3G sata FUJITSU SIEMENS.
I swojej wstawionej reszcie, gdzie zale?a?o mi na dysku i nagrywarce mo?liwo?ci sata przy norton ghost, bo testowanie wynalazków=rozwalaniu systemu cz?sto, a przy sata nagrywarka i dysk, boot dvd ca??ci c robi si? i wgrywa szybko.
Powiedzmy, za dwa lata powtórz? vist i kupi? nowszy lepszy nie wywalaj?c kasy.
W pracy kupi?em 10 czterordzeniowych i jest to przerost mocy nad potrzebami, nie widz? kopa przyrostu pr?dko?ci w tym na czym pracujemy.
Komp kupowany na wyrost lat starzenia si? jest moim zdaniem bezcelowy, bo nigdy nie nad??ymy za nowinkami technicznymi, które w fazie wchodzenia na rynek cenowo s? astronomi?.
Takie jest tylko moje zdanie oparte na latach do?wiadcze? w zakupie i u?ywaniu sprz?tu.
Na koniec nadmienie jeszcze, ?e zakupi?em ju? z licencj? xppro officepro, gdzie mnie one akurat s? zb?dne bo i tak posiadam ju? swoje, ale dla kogo? mo?e stanowi? to wa?ny element legalno?ci bez wywalania kasy.

wlodekp.europa.pl
szymon
Grzes napisa?/a:
Chcesz mie? pewne kopie? To nie w ten sposób. Owszem jak jeden dysk wyzionie ducha a drugi b?dzie jego kopi? to ok ale to w zasadzie jedyna sytuacja w której to si? sprawdzi. Dochodz? do tego takie sytuacje jak awaria zasilacza, kontrolera dysków, wy?adowania atmosferyczne. W tych przypadkach jak poleci komp to z oboma dyskami przy odrobienie szcz??cia.
Jak powa?nie my?lisz o bezpiecznych kopiach to oddzielny komp a najlepiej nie w tym samym mieszkaniu (budynku).

Zastanawiam si? nad RAID 0. Czytam i czytam, ?e to najgorsze rozwi?zanie - padnie jeden dysk, tracisz wszystkie dane. Ale z drugiej strony, maj?c jeden dysk, sytuacja jest taka sama. O innych raidach nie my?l?, bo to ju? wi?ksze koszty. I tak trzeba robi? jakie? kopie bezpiecze?stwa. U mnie to wygl?da?o tak, ?e nie robi?em ?adnych kopii na cd. Pad? jeden dysk i po plikach. W raidzie 0 b?dzie to samo. Zyskam tylko na wydajno?ci.

www.zloteskrzydlo.pl
JakubG
RAM polecam Kingston HyperX DDR2 2x 1GB 1066MHz CL5, sam je mam i sprawuj? si? ?wietnieSmile Pzdr.
Dawniej znany jako Gucio.

www.gameshouse.info
piotrek199214
Kingston to jest dobra i znana firma, oraz "PATRIOT EXTREME" niby jedne z lepszych, b?d? najlepszych lecz cena jest troch? du?a.

www.piocom.eu
szymon
Kupi?em takie cudo:

P?yta g?ówna ASUS P5Q PRO IP45
Procesor Intel Core 2 Duo E8400 3,00 GHz 6MB cache s. 775 Box
Ram Kingston 2x1024 MB HyperX 1066MHz KHX8500D2K2/2GN
2x Dysk Seagate ST3500320AS 500GB 7200obr. 32MB
Karta graficzna GF 8800GT 512MB 256bit CoolerMaster HP 1,0ns
Zasilacz Corsair 550VXEU BOX
Monitor LG L226WTQ (DVI, czarny)
Nagrywarka Lite-On LH-20A1L LightScribe SATA BOX
Obudowa Raidmax SAGITTA w/o PSU czarna z oknem
Wentylator proc Pentagram HP-120 AlCu Vertical (754/939/940/AM2/775)

3337z?
Edytowane przez szymon dnia 24.08.2008 19:05:56

www.zloteskrzydlo.pl
proton
Wed?ug mnie mog?e? wzi?? lepsze ramy, Kingstony by?y dobre ale teraz lepsze s? np. OCZ.

http://www.mortek.pl
Pieka
No to teraz Szymus widze Cie jak smigasz po Supporcie Wink Gratuluje zakupu.
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
szymon
Pieka, dd razu lepiej Ci? wida? w tym wielga?nym monitorze, Support te?Wink
Co do ramów, mog?yby by? lepsze, ale jako? przywi?za?em si? do Kingstona.

Teraz zastanawiam si? nad ch?odzeniem dysku, wymianie wentylatorów w obudowie na ciche oraz ch?odzeniem karty graficznej. Kto wie, kiedy i jakieSmile
No i nied?ugo jakie? fotki przyszykuj?Wink

Wiadomo?? dopisana

Mia?y by? fotki, ale jako? tak si? z?o?y?o, ?e nie by?o czasu...

Komputer si? wys?u?y? (nadal pracuje w domu, do?o?one jeszcze 2 GB pami?ci RAM), pojecha?em na studia do Poznania i uzbiera?em troch? pieni?dzy na nowy sprz?t. A wygl?da nast?puj?co:

P?yta g?ówna ASUS P8Z68 DELUXE/GEN3 (Z68 3xPCI-E DDR3)
Procesor Intel 2700K 3.50GHz 8MB BOX
Ram Kingston 8192MB 1600MHz HyperX CL9 KHX1600C9D3P1K2/8G (2x4096)
Dysk Kingston 120GB 2,5 SATA SSD HyperX
Karta graficzna ASUS GF GTX560Ti 1024MB 256bit DirectCu II
Zasilacz Corsair 750W CMPSU-750HXEU BOX
Monitor Dell U2412M czarny
Nagrywarka Plextor DVD+/-RW PX-L890SA black (SATA) BOX
Obudowa Fractal Design Define R3 USB 3.0 White
Wentylator proc SilentiumPC Fortis HE1225

Straszna sumka z tego wysz?a - 6500 z?

Po kilkudniowym u?ytkowaniu polecam ka?demu dysk SSD (oko?o 120 GCool jako dysk systemowy. Na pewno b?dziecie zadowoleni!
Dodatkowo niebawem dwa dyski do macierzy RAID 1. 2x Western Digital Caviar 2TB 64MB cache Green Power WD20EARX na dane. No i na kopi? SSD jeden dysk 500gb - model z listy wy?ej, który mam. Zastanawiam si?, czy jest sens budowa? macierz RAID 1 maj?c to wszystko pod??czone do jednego zasilacza?
Edytowane przez szymon dnia 22.03.2012 15:15:02

www.zloteskrzydlo.pl
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl