ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 18

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

JazOOn
25.06.2025 23:43:19
Dziadziejemy jantom...

jantom
23.06.2025 21:37:31
Z ciekawo?ci pogrzeba?em w historii i jest gorzej ni? my?la?em. Skórka Nadzieja ma ju? 17 lat.

jantom
23.06.2025 21:33:12
... troch? zasiedzia?o Wink

jantom
23.06.2025 21:32:38
Cecha tego, jak z 20+ lat temu pisano strony - tabelki wsz?dzie, szczególnie do tworzenia uk?adów stron. PF d?ugo by? wierny tej tradycji. A obecny szablon Supportu napisa?em z 15 lat temu i chyba mu

Zbigniew@
22.06.2025 17:50:03
Dlaczego forum jest dost?pne tylko dla 10% ludzi? Poniewa? wi?kszo?? osób korzysta z internetu na urz?dzeniach mobilnych.

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
Z?e kodowanie po przerzuceniu strony na inny serwer
maciejklapczynski
Witam!
Przenios?em moj? stron? z serwera pdg.pl na serwer .unl.pl i oto wynik:
http://www.klasa1...l/news.php
Wchodzi?em ju? w ustawienia zmieni?em j?zyk na UTF-8 i jeszcze gorzej...
Co mam teraz zrobi??

PW od moderatora:
  1. Zmiana nazwy tematu - Pieka 20.10 - 09:16

Edytowane przez Pieka dnia 20.10.2008 17:36:33

W?cibski Go??
Dodany dnia 06.09.2025 18:10:45
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
virusxd
Eksport bazy danych robiona stron? PHP-Fusion czy PHP My Admin??
Je?li stron? to nie dziwne bo sam mia?em problemy, bo nie s? litery zamieniane np. ? -> Å‚ ó -> ó no niestety taki b??d przy eksporcie jest :/

Zrób eksport i import bazy za pomoc? PHP My Admin.

Edit:
Jak widz? po zmianie moich znaków UTF-8 na ISO to ju? wiem jak kodowana jest strona Supportu Pfft

Edit2:
Chyba ?e chcesz sam poprawi? te b??dy to mog? za??czy? plik z list? zamienników polskich liter je?li u?ywasz UTF-8. W za??czniku plik z zamiennikami liter do pliku *.sql dla wersji PHP-fusion UTF-8
virusxd dodał/a następującą plik:
literki.zip [271Bajtów / 705 Pobrane]

Edytowane przez virusxd dnia 20.10.2008 21:18:30

www.deeveris.com
maciejklapczynski
U?ywam ISO

virusxd
Frown ISO, to sprawdz? jak si? maj? literki w ISO

/Edit:
Zrób kopi? tego pliku backup i podmie? pliki jak w przypadku UTF i sprawd? mo?e b?dzie dzia?a? bo to s? chyba uniwersalne znaki systemów UniX.

PS: Najlepiej zapisz potem ten plik zapisz w kodowaniu UTF-8(bo te znaki podmienione si? popsuj? i b?d? "??"Wink to nie ma znaczenia dla strony bo importujesz ten plik do MyPHPAdmin tylko trzeba mu wybra? ?e plik backupu jest kodowany w UTF-8.

Wychodz? z za?o?enia ?e MySQL sam wysy?a odpowiedni kod znaku ISO lub UTF, a sam korzysta z jakiego? uniwersalnego kodowania stosowanego wy??cznie w systemach UniX.
Edytowane przez virusxd dnia 21.10.2008 17:50:01

www.deeveris.com
Stoow
Podepn? si? pod temat bo chyba zdech? ;) Widz?, ?e na forum by?o to wa?kowane, ba, nawet kilka metod zastosowa?em. Nie mog? jednak doj?? do ko?ca, dlatego zadaj? to pytanie.

Mam stron? postawion? w latin2. Zaktualizowa?em do PHP-Fusion 7 za pomoc? paczki ISO. W bazie gdzie tylko si? da mam takie w?a?nie kodowanie ustawione (metoda porównywania napisów, system porówna? dla po??cze? MySQL). Eksportuj? tabele z bazy, zapisuj? jako plik.

Tworz? now? baz? na nowym serwerze. Ustawiam wszystko równie? na latin2, importuj? tabele. Wszystko zgadza si? z ustawieniami poprzedniej bazy. Widz? jednak znaki zapytania na stronie w tekstach pobieranych z bazy. Sytuacja normuje si? dopiero gdy dodam:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy PHP
do maincore.php.

Czym to mo?e by? spowodowane? No i przede wszystkim, jak przenie?? baz? na nowy serwer aby wszystko dzia?a?o poprawnie bez dopisywania kodu do maincore.php?

B?d? wdzi?czny za ka?d? pomoc :)
Edytowane przez Pieka dnia 05.11.2008 21:46:48

http://luniewski.eu/
Pieka
Dodanie w/w wpisu jest jak najbardziej prawidlowe i nie powinno stanowic problemu. Wazne, ze dziala.
Alternatywa jest usuniecie zdefiniwanego kodowania z pliku kopii bazy i pozostawienie oryginalnego kodowania nowej bazy. Zmieniajac je na latin2 zaklocasz prace serwera i stad potrzeba dodania do pliku maincore.php wymienionego wpisu. Zapewne standardowym bylo utf8_general_ci i tak powinno zostac.
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
Kolifun
Witam.
Przenios?em stron? na nowy serwer 1:1, bez zmian, baza wyeksportowana i wgrana na nowy serwer przez phpMyAdmin, wszystko bez problemu ale...
Strona startowa (tylko) nie ?apie polskich znaków, w menu jest np. "Strona g????wna" i "Informacje og??lne" - a w reszcie serwisu te same punkty s? ok. Oto link do strony: http://lo1.szczec... Uwaga!!! w tekstach newsów znaki zosta?y poprawione r?cznie w bazie, tak tymczasowo, problem dotyczy wszystkich tekstów na stronie startowej.
Wiem, ?e to problem z kodowaniem, ale nie wiem dlaczego dotyczy tylko jednj strony w serwisie.
To mój pierwszy kontakt z PHP-Fusion, wi?c je?li rozwi?zanie jest banalne to wszystkich przepraszam za k?opot. Prosz? o pomoc. Shock

krystian1988
Musisz zmieni? kodowanie w kopii bazy danych na te które masz na stronie. Ostatnio mia?em ten sam problem i zmieni?em latin2 na utf-8 i wgra?em od nowa baz?.
BRAK STOPKI = BRAK POMOCY NA SUPPORCIE.PRZECZYTAJ:
Regulamin Supportu Nie pomagam na PW!!!

Kolifun
krystian1988 napisa?(a):

Musisz zmieni? kodowanie w kopii bazy danych na te które masz na stronie. Ostatnio mia?em ten sam problem i zmieni?em latin2 na utf-8 i wgra?em od nowa baz?.

Super, zadzia?a?o, bardzo dzi?kuj? za pomoc!Smile

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl