Formularz wysyłający wiadomość na PW lub e-mail
|
Free |
Dodany dnia 30.01.2009 01:13:32
|
Przedszkolak
Data rejestracji: 29.01.2008 22:52
|
Tak jak w temacie. Potrzebuję `skryptu` formularza, który po wypełnieniu i wysłaniu będzie wysyłany do admina strony na pw. Zakładałem już taki temat jednakże na wcześniejszej wersji php-fusion'a. Próbowałem go przerabiać i kombinować na różne sposoby, ale bez skutku. Czy mógłby ktoś dać jako przykład krótki formularz? Na jego podstawie zrobiłbym taki jaki potrzebuję.
Pozdrawiam
PW od moderatora:
- Przeniesienie tematu - Pieka 30.01 - 01:27
Edytowane przez Pieka dnia 30.01.2009 01:32:43
|
|
|
|
Wścibski Gość |
Dodany dnia 24.11.2024 17:56:30
|
Pan Kontekstualny
Data rejestracji: Zawsze
|
|
IP: localhost |
|
|
Pieka |
Dodany dnia 30.01.2009 01:29:14
|
v7.02.03 Data rejestracji: 23.02.2005 18:12
|
To jakis problem zmienic nazwe pliku contact.php i uzyc go do wyslania czegos innego?
Jestem jaki jestem
|
|
|
|
Free |
Dodany dnia 30.01.2009 01:38:53
|
Przedszkolak
|
Właśnie chodzi o to, że nie chcę przerabiać contact.php. Ten formularz musi mieć różne opcje wypełniania. |
|
|
|
Chemikpil |
Dodany dnia 30.01.2009 09:02:37
|
Bywalec
Data rejestracji: 04.05.2008 21:46
|
To najprostszy sposób an odbieranie danych przez formularz. Co do wysyłania to myślę że sobie poradzisz już sam.
if(isset($_POST['submit']))
{
$w = $_POST['dane'];
}
else
{
echo "<form name='act' method='post'>
<input type='text' name='dane' />
<input type='submit' name='submit' value='wyslij' />
</form>";
}
Kliknij i zaczekaj na załadowanie kodu ...
Pomijam tu temat bezpieczeństwa. Jeżeli będzie on tobie potrzebny to się nim sam zainteresujesz.
Edytowane przez Chemikpil dnia 30.01.2009 09:03:07
|
|
|
|
Free |
Dodany dnia 30.01.2009 15:16:03
|
Przedszkolak
|
Chyba mnie nie zrozumiałeś jako przykładowy formularz, który działał bez problemów na starszej wersji daje niżej:
<?php
if (empty($_POST['submit'])) {
echo "
<table align=\"center\" cellpadding=\"0\" cellspacing=\"0\" class=\"tbl\"><form method=\"post\">
<tr>
<td>Wpisz swoje imię i nazwisko:</td>
<td><input type=\"text\" name=\"nazwa\" style=\"width: 200px\" class=\"textbox\"></td>
</tr>
<tr>
<td>Ile masz lat?</td>
<td><input type=\"radio\" name=\"opis\" value=\"Tak\">Mniej niż 20<input type=\"radio\" name=\"opis\" value=\"Nie\">21-40<input type=\"radio\" name=\"opis\" value=\"Tak\">41-60<input type=\"radio\" name=\"opis\" value=\"Tak\">więcej niż 60</td>
</tr>
<tr>
<td>Podaj swoją płeć</td>
<td><input type=\"radio\" name=\"plec\" value=\"Kobieta\">Kobieta<br>
<input type=\"radio\" name=\"plec\" value=\"Mężczyzna\">Mężczyzna</td>
</tr>
<tr>
<td width=\"100\">Czy znasz któryś z języków kongresowych?:</td>
<td>
<select name=\"czy\" class=\"textbox\" style=\"width:200px;\">
<option>Angielski</option>
<option>Francuski</option>
<option>Niemiecki</option>
<option>Hiszpański</option>
<option>Rosyjski</option>
</select>
</td>
<tr>
<td>Czy znasz któryś z języków kongresowych?</td>
<td><input type=\"checkbox\" name=\"wyboru\" value=\"anglieski\">angielski<br>
<input type=\"checkbox\" name=\"wyboru\" value=\"francuski\">francuski<br>
<input type=\"checkbox\" name=\"wyboru\" value=\"niemiecki\">niemiecki<br>
<input type=\"checkbox\" name=\"wyboru\" value=\"hiszpański\">hiszpański</td>
</tr>
<tr>
<td valign=\"top\" width=\"90\">Wpisz swoje uwagi:</td>
<td><textarea name=\"uwagi\" style=\"width: 320px;\" class=\"textbox\" rows=\"10\"></textarea></td>
</tr>
</tr>
<tr>
<td> </td>
<td><input type=\"submit\" name=\"submit\" value=\"Wyślij formularz\" class=\"textbox\">
<input type=\"reset\" value=\"Wyczyść dane\" class=\"textbox\"></td></form>
</tr>
</table>";
}
elseif (!empty($_POST['nazwa']) && !empty($_POST['opis']) && !empty($_POST['plec']) && !empty($_POST['czy']) && !empty($_POST['wyboru']) && !empty($_POST['uwagi'])) {
$message = "Wysłane od: <br> $nazwa ($nazwa)<br>Temat: $opis<br><br>Wiadomość: $opis <br>Podaj swoją płeć $plec <br>Czy znasz któryś z języków kongresowych? $czy <br>Czy znasz któryś z języków kongresowych? $wyboru <br> Wpisz swoje uwagi: $uwagi";
$result2 = dbquery("INSERT INTO ".$db_prefix."messages
(message_to, message_from, message_subject, message_message, message_smileys, message_read, message_datestamp, message_folder)
VALUES('1','15','Formularz kontaktowy','".$message."','0','0','".time()."','0')");
echo "<div align=\"center\"><strong>Wiadomość została wysłana poprawnie!</strong></div>";
}
else echo "<span style=\"color: #FF0000; text-align: center;\">Wypełnij wszystkie pola formularza!</span>";
?>
Kliknij i zaczekaj na załadowanie kodu ...
Po wypełnieniu formularza pojawiają się następujące błędy:
Notice: Undefined variable: nazwa in /home/users/hevyn/www/viewpage.php(34) : eval()'d code on line 80
Notice: Undefined variable: nazwa in /home/users/hevyn/www/viewpage.php(34) : eval()'d code on line 80
Notice: Undefined variable: opis in /home/users/hevyn/www/viewpage.php(34) : eval()'d code on line 80
Notice: Undefined variable: opis in /home/users/hevyn/www/viewpage.php(34) : eval()'d code on line 80
Notice: Undefined variable: plec in /home/users/hevyn/www/viewpage.php(34) : eval()'d code on line 80
Notice: Undefined variable: czy in /home/users/hevyn/www/viewpage.php(34) : eval()'d code on line 80
Notice: Undefined variable: wyboru in /home/users/hevyn/www/viewpage.php(34) : eval()'d code on line 80
Notice: Undefined variable: uwagi in /home/users/hevyn/www/viewpage.php(34) : eval()'d code on line 80
Wiadomość została wysłana poprawnie!
Mógłby mi ktoś to poprawić ?
Edytowane przez Pieka dnia 30.01.2009 15:23:06
|
|
|
|
kefirek |
Dodany dnia 30.01.2009 15:54:42
|
Zaawansowany
v6.00.xxx Data rejestracji: 06.04.2008 21:59
|
To
$message = "Wysłane od: <br> $nazwa ($nazwa)<br>Temat: $opis<br><br>Wiadomość: $opis <br>Podaj swoją płeć $plec <br>Czy znasz któryś z języków kongresowych? $czy <br>Czy znasz któryś z języków kongresowych? $wyboru <br> Wpisz swoje uwagi: $uwagi";
Zamieniasz na
$message = "Wysłane od: <br> ".$_POST['nazwa']." (".$_POST['nazwa'].")<br>Temat: ".$_POST['opis']."<br><br>Wiadomość: ".$_POST['opis']." <br>Podaj swoją płeć ".$_POST['plec']." <br>Czy znasz któryś z języków kongresowych? ".$_POST['czy']." <br>Czy znasz któryś z języków kongresowych? ".$_POST['wyboru']." <br> Wpisz swoje uwagi: ".$_POST['uwagi']."";
|
|
|
|
Free |
Dodany dnia 30.01.2009 20:48:37
|
Przedszkolak
|
Dziękuję serdecznie ; ) |
|
|
|
cristo |
Dodany dnia 02.10.2009 15:05:53
|
Przedszkolak
v7.02.03 Data rejestracji: 02.08.2008 12:41
|
Zadałem pytanie ale już znalazłem odpowiedź więc usunołem pytanie
Edytowane przez cristo dnia 03.10.2009 10:12:19
|
|
|
|
Wieslaff |
Dodany dnia 11.01.2010 18:35:32
|
Przedszkolak
Data rejestracji: 10.06.2008 14:36
|
U mnie przepięknie działa formularz, ale mam pytanie odnośnie wysyłania. Nie za bardzo mogę sobie poradzić, aby zmienić sposób wysyłania. Nie chcę, aby wiadomości trafiały na PW do administratora, ale na jego adres e-mail. Domyślam się, że za to odpowiada $message, ale nie wiem, co dokładnie musi zostać zmienione. W tym temacie była mowa tylko o wysyłaniu na PW, czy ktoś wie jak to przerobić na e-mail.
Oto końcówka mojego formularza:
}
elseif (!empty($_POST['glowny']) && !empty($_POST['poboczny'])) {
$message = descript(stripslash(trim($_POST['glowny'].":<br/>".$_POST['poboczny'])));
$result2 = dbquery("INSERT INTO ".$db_prefix."messages
(message_to, message_from, message_subject, message_message, message_smileys, message_read, message_datestamp, message_folder)
VALUES('1','".$userdata['user_id']."','Formularz','".$message."','0','0','".time()."','0')");
echo "<div align=\"center\"><strong>Wiadomość została wysłana poprawnie!</strong></div>";
}
else echo "<span style=\"color: #FF0000; text-align: center;\">Wypełnij wszystkie pola formularza!</span>";
|
|
|