ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 16

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

JazOOn
25.06.2025 23:43:19
Dziadziejemy jantom...

jantom
23.06.2025 21:37:31
Z ciekawo?ci pogrzeba?em w historii i jest gorzej ni? my?la?em. Skórka Nadzieja ma ju? 17 lat.

jantom
23.06.2025 21:33:12
... troch? zasiedzia?o Wink

jantom
23.06.2025 21:32:38
Cecha tego, jak z 20+ lat temu pisano strony - tabelki wsz?dzie, szczególnie do tworzenia uk?adów stron. PF d?ugo by? wierny tej tradycji. A obecny szablon Supportu napisa?em z 15 lat temu i chyba mu

Zbigniew@
22.06.2025 17:50:03
Dlaczego forum jest dost?pne tylko dla 10% ludzi? Poniewa? wi?kszo?? osób korzysta z internetu na urz?dzeniach mobilnych.

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Polski Oficjalny Support PHP-Fusion » PHP-Fusion v5.00-v6.01 Support » Instalacja
 Drukuj temat
Odzyskanie strony z kopii bazy bez plików
mat1984
Witam,

Przytrafi? mi si? problem z atakiem hakerskim, moje pliki zosta?y w znacznej cz??ci zawirusowane, google umie?ci?o stron? na li?cie "witryn dokonuj?cych ataków". Odwirusowanie pojedynczych plików nie przynosi?o efektów, wi?c pozosta?o mi jedynie ca?kowite usuni?cie plików z serwera i zacz?cie wszystkiego od nowa.

Moje pytanie brzmi, czy istnieje mo?liwo?? odbudowania strony na podstawie bazy danych, tak aby wygl?da?a ona jak wcze?niej? W bazie mam dosy? spor? ilo?? artyku?ów, dlatego bardzo zale?y mi na odzyskaniu strony w?a?nie w taki sposób. Czy w bazie zapisane s? tak?e informacje dotycz?ce wygl?du strony, utworzonych kategorii, zmian dokonanych w PA (np. articles.php jako strona g?ówna), itp.?

Pozdrawiam,
mat1984
Edytowane przez Pieka dnia 01.11.2009 20:21:32

W?cibski Go??
Dodany dnia 06.09.2025 12:06:41
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
Pieka
Mozesz to zrobic na dwa sposoby:
  1. Zainstalowac PHP-Fusion w wersji zgodnej z posiadana kopia bazy, a nastepnie wczytac te baze z poziomu PA.
  2. Zaimportowac posiadana kopie bazy, wrzucic na FTP-a pliki zgodnej z nia wersji, a nastepnie w pliku config.php podac poprawne dane.

Najwazniejsza jest baza, pliki sa zdecydowanie mniej istotne.
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
mat1984
Pieka napisa?/a:
Mozesz to zrobic na dwa sposoby:
  1. Zainstalowac PHP-Fusion w wersji zgodnej z posiadana kopia bazy, a nastepnie wczytac te baze z poziomu PA.
  2. Zaimportowac posiadana kopie bazy, wrzucic na FTP-a pliki zgodnej z nia wersji, a nastepnie w pliku config.php podac poprawne dane.

Najwazniejsza jest baza, pliki sa zdecydowanie mniej istotne.

Dzi?ki za szybk? pomoc! Zastosowa?em sposób '2' i jest ju? prawie dobrze. Tzn. s? jeszcze ma?e problemy, polegaj?ce m.in. na tym, ?e nie da si? wej?? na moj? stron? wpisuj?c adres "g?ówny", a jedynie dodaj?c do adresu /articles.php, ale s?dz?, ?e poradzi?bym sobie z tym problemem gdybym móg? dosta? si? do PA, a nie mog? tego zrobi? poniewa? >> i9.raidpic.com/66pa.jpg .

W czym mo?e tkwi? problem?

Pieka
  1. Usun z katalogu strony plik index.html/index.htm.
  2. Ewidentnie brakuje locali, czyli nie masz wszystkich plikow na serwerze.

Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
mat1984
Pieka napisa?/a:
  1. Usun z katalogu strony plik index.html/index.htm.
  2. Ewidentnie brakuje locali, czyli nie masz wszystkich plikow na serwerze.

Dzi?ki ogromne! Wgra?em locale i strona jest jak nowo narodzona, plik index usun??em - nazwe articles zamieni?em z kolei na index i wszystko hula a? mi?o.

Moje ostatnie pytanie w tym temacie - jak si? zabezpieczy? na przysz?o??, aby ju? nie spotka?o mnie co? takiego tzn. ?eby nikt nie pododawa? mi szkodliwego kodu do plików strony?

Pieka
Opisy metod zabezpieczen znajdziesz na forum w tematach dotyczacych wlaman m.in.:
  1. http://www.php-fu...p;chars=50
  2. http://www.php-fu...p;chars=50

Szukaj, czytaj i stosuj.
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
mat1984
Pieka napisa?/a:
Opisy metod zabezpieczen znajdziesz na forum w tematach dotyczacych wlaman m.in.:
  1. http://www.php-fu...p;chars=50
  2. http://www.php-fu...p;chars=50

Szukaj, czytaj i stosuj.

Ok, zapoznam si? i zastosuj?. Pozdrawiam i jeszcze raz dzi?ki.

lui
Czy to w?a?ciwa kolejno?? przywracania strony z posiadanej kopi bazy?
1. Wgrywam PF od nowa na serwer.
2. Wgrywam infusiony.
3. Wgrywam kopie bazy przez PA.
Tak to ma wygl?da? czy inaczej?

www.lui.ugu.pl
mat1984
lui napisa?/a:
Czy to w?a?ciwa kolejno?? przywracania strony z posiadanej kopi bazy?
1. Wgrywam PF od nowa na serwer.
2. Wgrywam infusiony.
3. Wgrywam kopie bazy przez PA.
Tak to ma wygl?da? czy inaczej?

Ja zrobi?em dok?adnie tak jak piszesz ( z pomini?ciem pkt. 2 - nie mia?em takiej potrzeby) i wszystko zadzia?a?o idealnie.

lui
Ale pkt.2 jest w?a?nie do?? istotny je?li si? korzysta z wtyczek i nie wiem czy najpierw id? wtyczki a potem kopia bazy czy odwrotnie? Smile

www.lui.ugu.pl
Apis
Kolejno?? nie jest taka istotna. Wa?ne, aby nie instalowa? infusionów, a jedynie je wgra? na serwer. Ponowne instalowanie nadpisze tabele w bazie danych.
Pozdrawiam. Pomog?em? Kliknij "Pomóg?" Wink
---
?egluga ?ródl?dowa wczoraj, dzi?, jutro

www.zegluga-rzeczna.pl
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl