ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 20

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

JazOOn
25.06.2025 23:43:19
Dziadziejemy jantom...

jantom
23.06.2025 21:37:31
Z ciekawo?ci pogrzeba?em w historii i jest gorzej ni? my?la?em. Skórka Nadzieja ma ju? 17 lat.

jantom
23.06.2025 21:33:12
... troch? zasiedzia?o Wink

jantom
23.06.2025 21:32:38
Cecha tego, jak z 20+ lat temu pisano strony - tabelki wsz?dzie, szczególnie do tworzenia uk?adów stron. PF d?ugo by? wierny tej tradycji. A obecny szablon Supportu napisa?em z 15 lat temu i chyba mu

Zbigniew@
22.06.2025 17:50:03
Dlaczego forum jest dost?pne tylko dla 10% ludzi? Poniewa? wi?kszo?? osób korzysta z internetu na urz?dzeniach mobilnych.

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
Kradzie? thema - od strony prawnej
Geneoo
Witam,
Stworzy?em szablony stron (grafiki, bannery loga) dla serwisu, którego by?em administratorem. Teraz gdy odchodz? chc? by mój projekt w?o?ony w t? stron? by? wycofany (tzn. skasowanie szablonu i grafik). Niestety nie mam takiej mo?liwo?ci, poniewa? administracja tego serwisu postanowi?a zostawi? sobie moj? prac?, a mnie odes?ali z kwitkiem. Dodam, ?e aktualnie nawet w footerze nie jest zawarte, ?e jestem twórc? strony.

Tak wi?c, czy jest mo?liwo?? by teraz jako? prawnie podej?? do tego problemu?
Co robi??
Czyta?em tego typu w?tki i widz?, ?e cz?sto ludzie w tego typu sytuacjach s? bezradni.
Strona hostowana jest chyba prez neteria.pl, tak wi?c czy napisanie do nich tekstu w tre?ci którego znajdzie si? jaka? skarga na nich mo?e co? da??
Czy konieczne jest walczenie o swoje prawa w inny sposób?

PW od moderatora:
  1. Przeniesienie tematu - Pieka 06.02 - 13:52

W?cibski Go??
Dodany dnia 07.09.2025 06:47:11
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
poki289
Z?amana licencja , zniknie ten napis to pogadamy.

www.add-ons.pl
Geneoo
Prosz? bardzo Smile

Szapko
Sam nie przestrzegasz zasad prawa autorskiego, co wida? po ostrze?eniu, a wymagasz tego od innych.

Wracaj?c do problemu, to je?eli naprawd? zrobi?e? ten theme i mo?e to udowodni? i je?eli zrobi?e? go legalnie (legalny program, grafiki, które nie s? zastrze?one prawem) to mo?esz si? zg?osi? do organizacji zajmuj?cej si? takimi sprawami: policja albo np. BOWI.

piotrek199214
Ci??ko b?dzie co? takiego udowodni?, chyba ?e w plikach masz zawarte jakie? dane o autorze itp. Albo jak masz projekt na dysku twardym to wtedy mo?na próbowa?. Wtedy id? wed?ug modyfikacji, stworzenia itp.
Ale to si? moim zdaniem nie op?aca.

Pozdrawiam
Pomog?em Ci? Wystarczy podzi?kowa? i oznaczy? post jako pomocny pomogl[1]_1.png
Tanie tworzenie wtyczek, masz problem napisz.

www.piocom.eu
Geneoo
dan_0803, Je?eli nie znasz sytuacji to nie wypowiadaj si? na ten temat, ok? Ok, pope?ni?em b??d (po prostu to co powinno by? napisane w footerze, ja mia?em wpisane jako grafik?, przez to brakowa?o linków), ale gdy zwrócono mi uwag? to natychmiast to zmieni?em, wi?c je?eli masz ochot? mnie nazywa? z?odziejem, to rób to dalej, ale robisz b??d.

poki289
Je?li chodzi o pliki PSD, to ka?dy z plików posiada identyfikator i dane na jego podstawie mo?na potwierdzi? autora, nawet je?li nowy nabywca zmieni? grafik? i nadpisa? plik.
Niestety wydobycie takich informacji i potwierdzenie ich papierkiem, to na pewno nie ma?y koszt.

Wiadomo?? doklejona:
Najlepiej jak napiszesz do ch?opaków, aby wszystkie twoje grafiki usun?li jak tego nie uczyni? to zacznij im umila? ?ycie np.
- spamowanie na forach, jacy to oni nie z?odzieje, jak widzisz ludzie lubi? uczestniczy? w takich rozmowach.
- podej?? ich od strony SEO, g?ównie my?l? tu o katalogowaniu (oczywi?cie wymagany jaki? adder), nag?y przyrost 1000 linków b?dzie pora?k?.
Ogólnie pomys?ów mam du?o, tylko czy warto? Ja osobi?cie ola? bym sprawe, bo tracisz tylko czas.
Edytowane przez poki289 dnia 06.02.2010 13:08:38

www.add-ons.pl
Pieka
A co temat ewentualnego zwiniecia skorki przez dawnych kolegow ma wspolnego z webmasteringiem?
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
SebaZ
W tym rzecz,?e skórka nie znikn??a, a powinna Pfft
Zadawanie pyta? na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego ka?dy mo?e by? pozbawiony je?eli nie b?dzie umia? z niego korzysta?. Nie wymagaj wi?c natychmiastowej odpowiedzi.

Pieka
Napisalem zwiniecie, a nie znikniecie.
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
Reyn
Podobnie to jak zabranie dziecku np. zabawki. Niby masz wi?cej si?y, ale dziecko zabawki Ci tak ?atwo nie odda. Mo?e z?y przyk?ad, nie mam dzi? ch?ci na my?lenie Pfft. Napisz kulturalnie do admina z dost?pem do FTP o usuni?cie skórki, jak nie poskutkuje napisz do admina hostingu. Kiedy? natkn??em si? na organizacj? (?) która zajmuje si? takimi rzeczami, tyle ?e nie pami?tam nazwy.

poki289
Reyn napisa?/a:
Podobnie to jak zabranie dziecku np. zabawki. Niby masz wi?cej si?y, ale dziecko zabawki Ci tak ?atwo nie odda. Mo?e z?y przyk?ad, nie mam dzi? ch?ci na my?lenie Pfft. Napisz kulturalnie do admina z dost?pem do FTP o usuni?cie skórki, jak nie poskutkuje napisz do admina hostingu. Kiedy? natkn??em si? na organizacj? (?) która zajmuje si? takimi rzeczami, tyle ?e nie pami?tam nazwy.

piotrek199214 napisa?/a:
Wracaj?c do problemu, to je?eli naprawd? zrobi?e? ten theme i mo?e to udowodni? i je?eli zrobi?e? go legalnie (legalny program, grafiki, które nie s? zastrze?one prawem) to mo?esz si? zg?osi? do organizacji zajmuj?cej si? takimi sprawami: policja albo np. BOWI.

Bowi jest jedyn? organizacj? jaka znam, niestety ich stronka nie hula.
Co do admina hosta to raczej nie pomo?e, poniewa? jako tako nie udowodnisz ?e grafika jest Twoja, a na s?owo ci nikt nie uwierzy.

www.add-ons.pl
Gutek1806
Co do tego tego ?e admin nie pomo?e ja si? nie zgodz? bo kilka razy mia?em sytuacje gdzie dochodzi?o do kradzie?y moich grafiki, obrazki rangi i dzia?ów, niby nic ale admin interweniowa? i nawet blokowa? stron?, wi?c warto spróbowa?, najlepiej jak w regulaminie hostingu znajdziesz jaki? punkt którym b?dziesz móg? si? wesprze?, co? ?e nie hostuj? stron które ?ami? polskie prawo, a taki punkt na pewno tam jest.

www.ls-world.pl
Nieznany
Od strony prawnej to ma?o zdzia?asz ,ale je?li strona przynosi dochody i si? nie rozliczaj? z podatku to mo?esz ich postraszy? fiskusem oni takie sprawy za?atwiaj? szybko.

kreis
Strasz Wink napisz do admina serwisu, ?eby Twoj? skórk? usun?? inaczej wyst?pisz z oskar?eniem w stosunku do nich z paragrafu takiego to a takiego kodeksu... bla bla bla i dalej w tym tonie, je?li jeste? zdesperowany popro? kogo? z prawa on Ci takie pismo przygotuje, dodatkowo mo?esz im napisa?, ?e grafiki, które posiadaj?, nie s? oryginalnych rozmiarów, lecz mniejszymi ich kopiami wykonanymi na potrzeby skórki, albo wymu? na nich przez ten sam sposób dodanie stopki o tym, ?e wykonawc? tego serwisu/skórki jeste? Ty. Dobra gadka poparta paragrafami pomaga... mia?em podobne przypadki ze swoimi klientami ale akurat nie w tej bran?y, najpierw zlewali a po fest pi?mie ch?tnie dyskutowali o naprawieniu szkód jak najmniejszym kosztem.

http://www.kreis.com.pl
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl