Zobacz temat
Jakiej przegl?darki u?ywasz? | ||||||||||||||||||||||||||||
|
Trojany w oficjalnych dodatkach do Firefoksa
|
|
Gutek1806 |
Dodany dnia 06.02.2010 20:47:36
|
![]() Przedszkolak ![]() Postów: 65 Pomógł: 3 Data rejestracji: 08.07.2009 23:19 |
No w?a?nie pewnie wiele osób ju? czyta?o, ale dla tych którzy jeszcze nie wiedz? i nadal uwa?aj? firefoxa za najlepsz? przegl?dark? Trojany znalezione w oficjalnych dodatkach do Firefoksa ?eby nie kopiowa? ca?ego tekstu za linkuje do newsa na vbeta http://vbeta.pl/2...firefoksa/ i co dalej uwa?acie ?e ta przegl?darka jest taka super skoro nie umiej? nawet si? zabezpieczy? przed wirusami. Patrz?c chocia?by na odwiedziny mojej strony statystyki s? zatrwa?aj?ce ponad 51% u?ywa Firefoxa, ponad 28% IE, 13% Opery, 6% Google Chrome i nieca?e 1% Safari pozwoli?em sobie przedstawi? swoje zdanie o tym co si? dzieje na rynku. Od kiedy za?o?y?em sobie internet korzysta?em przez d?u?szy okres czasu z IE (zuo) w poszukiwaniu lepszego przesiad?em si? na Firefoxa na którym nie wytrzyma?em nawet tygodnia i zainstalowa?em Opere a pó?niej Google Chrome, mój wybór pad? na Opere jako najlepsz? przegl?dark?, kto? pewnie powie ?e jest wolniejsza ni? Firefox czy Chrome, tak zgodz? si? ale ró?nica jest nie zauwa?alna a ja stawiam na wygod? pracy i bezpiecze?stwo dlatego opera jest dla mnie najlepsza. Na obron? opery powiem ?e najnowsza wersja opery która nie zosta?a jeszcze wydana, ju? w wersji alpha jest du?o szybsza od firefoxa i chrome. FF po?era te? du?o wi?cej ramu ni? opera, dlatego jedyn? przegl?dark? jak? ja polecam jest Opera, jest te? niczego sobie Google Chrome ale to jeden wielki inwigilator gdy przy instalacji nie odznaczycie ?e chcecie wysy?a? informacje do google w celach rozwoju przegl?darki, google b?dzie dok?adnie zbiera?o informacje o was przeszukiwa? miejsca jakie odwiedzacie i "czyta?" wasze e-maile. Nie zdziwi? bym si? jakby mimo odznaczenia w tej przegl?darce nadal tkwi? jaki? szpieg. o IE nawet si? nie wypowiadam bo szkoda s?ów, ale niestety ta przegl?darka prowadzi w rankingach u?ywalno?ci. o Safari nie mog? si? wypowiedzie? bo styczno?? z ni? mam tylko w szkole, a to za ma?o aby si? przekona? co potrafi. Interesuje mnie te? wasze zdanie dlatego prosz? o wasze wypowiedzi na ten temat i g?osowanie w ankiecie. |
|
|
W?cibski Go?? |
Dodany dnia 07.09.2025 06:41:18
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
![]() |
IP: localhost | |
bartek124 |
Dodany dnia 06.02.2010 21:02:25
|
![]() Weteran ![]() Postów: 3264 Pomógł: 236 ![]() Data rejestracji: 26.05.2007 12:25 |
"Internet Explorer jest jak chrze?cija?stwo - swoj? popularno?? zdoby? dlatego, ?e jest preinstalowany na wi?kszo?ci komputerów". I o ile tu nie chodzi o sam? przegl?dark?, bo przecie? "co kto woli", ale o standardy, jakich sie ona trzyma, a raczej ich brak. Tylko dlatego IE<8 to zuo. IE8 nie powiem, ca?kiem przyjemnie wygl?da i dzia?a. Co do tej afery, no wsz?dzie przecie? móg? wkra?? si? b??d, nie ma rzeczy idealnych. Co do tych "szpiegów" - FF to otwarta przegl?darka, zajrzyj w ?ród?o i sobie ich poszukaj ![]() Ja korzystam od dawna z Google Chrome, dzia?a bardzo przyjemnie, jest lekka, ostatnia wersja nawet Addony ma ![]() |
|
|
Chemikpil |
Dodany dnia 06.02.2010 21:04:55
|
![]() Bywalec ![]() Postów: 999 Pomógł: 54 Data rejestracji: 04.05.2008 21:46 |
Czytaj?c twój tekst zauwa?y?em ?e Opera to s?owo które wyra?a wi?cej ni? 1000 s?ów.Praktycznie wsz?dzie je powtarza?e?, przez wysz?o jak wysz?o ![]() Pozdro Edytowane przez hoopak dnia 06.02.2010 21:21:26 Nie pisa? na GG i PW w sprawach technicznych!
ChemikPil - blog (w nowej ods?onie) | ChemikPIL - My twitter |
|
|
Borek |
Dodany dnia 06.02.2010 21:05:08
|
![]() Bywalec ![]() Postów: 399 Pomógł: 64 ![]() Data rejestracji: 28.06.2009 19:38 |
"Internet Explorer jest jak chrze?cija?stwo - swoj? popularno?? zdoby? dlatego, ?e jest preinstalowany na wi?kszo?ci komputerów". Wi?kszego krety?stwa w ?yciu nie s?ysza?em. ![]() A co do tematu: Ja u?ywam, od kiedy za?o?y?em Internet, FF i jestem zadowolony. Jest bardzo szybka i wygodna. ![]() |
|
|
Chemikpil |
Dodany dnia 06.02.2010 21:12:51
|
![]() Bywalec ![]() Postów: 999 Pomógł: 54 Data rejestracji: 04.05.2008 21:46 |
arsenal9407 napisa?/a: "Internet Explorer jest jak chrze?cija?stwo - swoj? popularno?? zdoby? dlatego, ?e jest preinstalowany na wi?kszo?ci komputerów". Wi?kszego krety?stwa w ?yciu nie s?ysza?em. ![]() Ja tylko zapytam, jak wyt?umaczysz wi?c fakt, i? tak du?o osób ma jeszcze IE na kompie? Nie pisa? na GG i PW w sprawach technicznych!
ChemikPil - blog (w nowej ods?onie) | ChemikPIL - My twitter |
|
|
bartek124 |
Dodany dnia 06.02.2010 21:13:10
|
![]() Weteran ![]() Postów: 3264 Pomógł: 236 ![]() Data rejestracji: 26.05.2007 12:25 |
Wi?kszego krety?stwa w ?yciu nie s?ysza?em. W ko?cu musi by? pierwszy raz, prawda? Mniejsza. Z punktu widzenia webmastera, nie ma znaczenia co przegl?darka ma w sobie. Tzn inaczej, ma znaczenie silnik, czy trzyma si? standardów, czy wy?wietli nasze wypociny prawid?owo. Co ona ma w sobie, jakie obci??enia wygeneruje etc to problem u?ytkownika ko?cowego. St?d osobi?cie nie mam zwady do Chroma, Opery, Firefoxa i IE8. Na tych platformach elegancko wszystko dzia?a. Je?li chodzi o w?a?nie te obci??enia, to tak jak napisa? @Chemikpil, FF ssie mocno przez JS, jednak mimo wszystko nadal jest to dobra przegl?darka. Nie mo?na przez jeden b??d przekre?la? jej ca?ej. Do tej preinstalacji, cytacik widzia?em na demotywatorach bodaj?e, porównanie perfekcyjne, mimo i? troszk? kontrowersyjne(?) ![]() Edytowane przez bartek124 dnia 06.02.2010 21:16:43 |
|
|
Pieka |
Dodany dnia 06.02.2010 21:21:01
|
![]() ![]() Postów: 19887 Pomógł: 767 ![]() Data rejestracji: 23.02.2005 18:12 |
Oba dodatki mialy status "eksperymetnalny", poza tym byly poza kontrola i dostepne dla kazdego. To raz. Dwa, w zyciu nie slyszalem o tych dodatkach, ba, nawet nie wiem do czego sluza. Z nazwy wynikaloby, ze do sciagania plikow lub czegos podobnego. Tak, czy inaczej trzeba byc mowiac poblazliwie nierozsadnym, zeby instalowac tego typu smieci, tym bardziej w podstawowej przegladarce. Osobiscie od kilku lat uzywam FF i sobie chwale ten wybor, mimo, ze nie zawsze bylo rozowo, ze wzgledu na wczesniejsze bledy w przypadku korzystania z niego na Ubuntu, tym bardziej w wersjach LTS. A tak przy okazji, ostatnio mialo miejsce podobne, jednak zdecydowanie bardziej uciazliwe zdarzenie. Nie chodzilo o przegladarke, chociz moznaby sie tu sprzeczac, ale o Android Market, w ktorym zostaly udostepnione narzedzia do obslugi m.in. bankow zawierajace kody pozwalajace tworcy, czy tez tworcom na wykradanie hasel do bankow. I nie mialy statusu testowych... To dopiero jest przewalka. Reasumujac, nie demonizowalbym na miejscu autora tych rewelacji, bo w zasadzie nie ma czego. A blad? Kto ich nie popelnia niech pierwszy rzuci kamieniem ![]() Jestem jaki jestem
![]() |
|
|
hoopak |
Dodany dnia 06.02.2010 21:24:20
|
![]() Bywalec ![]() Postów: 639 Pomógł: 21 ![]() Data rejestracji: 05.02.2008 21:16 |
Warto zwróci? uwag? na fakt, ?e z racji du?ej popularno?ci Firefoxa liczba ataków na niego równie? si? zwi?ksza, przez co wykrywanych jest wi?cej dziur i b??dów. |
|
|
phm |
Dodany dnia 07.02.2010 02:27:40
|
![]() Przedszkolak ![]() Postów: 16 Pomógł: 2 Data rejestracji: 04.02.2010 21:28 |
1. Te dodatki nie sa przecie? integral? cz?scia Firefox'a. To nie wina Mozzilli. 2. Spójrzcie na te dwa linki: http://www.micros...dpinch.gen http://www.micros...2147367278 Je?li komu? naprawd? zale?y na bezpiecze?stwie, to posiada antywirusa, a patrz?c po datach "z?apania" tego malware, ka?da baza AV powinna to rozpozna? |
|
|
jantom |
Dodany dnia 07.02.2010 12:33:14
|
![]() Weteran ![]() Postów: 3460 Pomógł: 123 Data rejestracji: 31.03.2005 20:10 |
Po drugiej po?owie pierwszego posta nasuwa si? tylko jedno stwierdzenie: "Nie karmi? trolla". To pi?kny przyk?ad be?kotu i braku szacunku dla osób, które b?d? chcia?y, mimo wszystko, przebrn?? przez niego. Cz??? tez w nim wymienionych jest prawdziwych, cz??? nale?y do tzw. urban legends, a reszta to po prostu propaganda. Wojnom przegl?darkowym, systemowym, programowym i innym zwyczajnie dzi?kuj?. Ka?dy program zawiera b??dy (jest chyba jeden wyj?tek, jaki? edytor tekstu, bynajmniej nie notatnik). Jak napisa? Pieka, problematyczne dodatki by?y niszowe, je?li chodzi o ich popularno?? - kilka tysi?cy osób przy skali ca?ej populacji u?ytkowników FF-a, to ziarnko piasku na pustyni. Mozilla poprawi?a procedury testowe, prawdopodobie?stwo powtórki z rozrywki si? zmniejszy?o. Ankieta zawiera b??dne stwierdzenie, ?e korzysta si? z jednej przegl?darki. Wg mnie, brakuje jednego s?owa w tytule: "najcz??ciej". |
|
|
Reyn |
Dodany dnia 07.02.2010 17:52:47
|
![]() Pocz?tkuj?cy ![]() Postów: 299 Pomógł: 32 Data rejestracji: 09.10.2009 20:30 |
Nast?pni chc? udowodni?, ?e s? super i ?e FF jest do bani. Ka?dy u?ywa takiej przegl?darki jakiej chce. Co jednak nie oznacza ?eby instalowa? przestarza?ego IE6 albo niedoko?czonego IE7. Mam IE8 i musz? stwierdzi? ?e nie jest z?y, jednak odradzam u?ywanie go z wielu powodów. M. in. brak automatycznie w??czonego JavaScript (Bynajmniej ja go w??czonego nie mam) oraz podatno?? na ataki. W tej chwili mam wszystkie najpopularniejsze przegl?darki (Chrome 4, FF 3.6, Opera 10, Safari 4 i IE8). Jednak nie mog? powiedzie? która jest najlepsza poniewa? ka?da jest w czym? dobra. Chrome i Safari szybko otwieraj? strony, Opera i FF s? niezawodne, a IE8 u?ywam np. do skanerów internetowych które dzia?aj? tylko pod IE, i par? innych rzeczy. Do wtyczek owszem móg? si? wkra?? wirus, nic nie jest doskona?e, a tym bardziej cz?owiek ![]() Podsumowuj?c takie "ankiety" i kazania s? ?mieszne i ?a?osne. Ka?dy powinien mie? wolny wybór, czego zupe?nym przeciwie?stwem jest Microsoft i jego Windows ![]() Pozdrawiam. |
|
|
Gutek1806 |
Dodany dnia 11.02.2010 17:42:50
|
![]() Przedszkolak ![]() Postów: 65 Pomógł: 3 Data rejestracji: 08.07.2009 23:19 |
Nowa Opera w wersji beta jest ju? dost?pna do pobrania w poni?szym adresie mo?na zobaczy? wyniki testów i porówna? z innymi przegl?darkami, najgorzej co mnie nie dziwi wypad? IE a na niektórych testach nawet pad?. http://webhosting...rki.swiata |
|
|
khaman |
Dodany dnia 11.02.2010 17:54:50
|
![]() ![]() Postów: 2511 Pomógł: 78 Data rejestracji: 26.06.2007 12:11 |
Mimo wszystko to nie jest temat o Operze.. A co do Trojanów to jednak by? tylko jeden. Posty pomocne oznaczaj jako pomóg?
![]() |
|
|
MajsterBieda |
Dodany dnia 11.02.2010 23:39:28
|
![]() Pocz?tkuj?cy ![]() Postów: 222 Data rejestracji: 08.11.2004 17:25 |
Ja zag?osowa?em na "Pozosta?e" a z takiej to racji i? u?ywam przegl?darki Kameleon, i musz? doda? ?e bardzo jestem z niej zadowolony. Na moim kompie dzia?a o wiele szybciej od FF, Opery, IE, i.t.d., i.t.d. I co najwa?niejsze: zu?ywa bardzo ma?o zasobów systemu ![]() Czy kto? z Was te? mia? z ni? styczno??? Je?li tak to prosz? o ew. opinie ![]() Edytowane przez MajsterBieda dnia 11.02.2010 23:41:07 |
|
Przejdź do forum: |