ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 18

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

JazOOn
25.06.2025 23:43:19
Dziadziejemy jantom...

jantom
23.06.2025 21:37:31
Z ciekawo?ci pogrzeba?em w historii i jest gorzej ni? my?la?em. Skórka Nadzieja ma ju? 17 lat.

jantom
23.06.2025 21:33:12
... troch? zasiedzia?o Wink

jantom
23.06.2025 21:32:38
Cecha tego, jak z 20+ lat temu pisano strony - tabelki wsz?dzie, szczególnie do tworzenia uk?adów stron. PF d?ugo by? wierny tej tradycji. A obecny szablon Supportu napisa?em z 15 lat temu i chyba mu

Zbigniew@
22.06.2025 17:50:03
Dlaczego forum jest dost?pne tylko dla 10% ludzi? Poniewa? wi?kszo?? osób korzysta z internetu na urz?dzeniach mobilnych.

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
Prawa autorskie a zmiana w?asciciela
LG Fan
Jaki? czas temu zaproponowano mi stworzenie oraz pomoc w prowadzeniu pewnego portalu. Dla jego potrzeb stworzy?em i dostosowa?em thema, przebudowa?em par? rzeczy, zrobi?em kilka prostych paneli. Za t? prac? wzi??em wynagrodzenie. Dalsza praca by?a jakby to powiedzie? wykonywana spo?ecznie.
Dzisiaj okaza?o si? ?e w zwi?zku z pewnymi problemami g?ówny administrator przekaza? wszystkie obowi?zki nowej osobie wskazanej przez w?a?ciciela strony, a ta osoba postanowi?a zrezygnowa? z moich us?ug. Teraz pytanie.
Na ile i czy w ogóle mo?e nowy zarz?dca integrowa? w rzeczy
1. za które wzi??em pieni?dze np. skórka
2. które powsta?y w pó?niejszym czasie,a za które nie wzi??em nawet grosza

PW od moderatora:
  1. Przeniesienie tematu - Pieka 14.02 - 16:39

www.secretland.net.pl
W?cibski Go??
Dodany dnia 06.09.2025 18:09:50
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
piotrek199214
Je?eli ta osoba, która by?a w?a?cicielem serwisu i przekaza?a innej osobie prawo do tego. A ty wykonywa?e? tylko jakie? us?ugi na stronie za op?ata. To niestety z mojego punktu widzenia nie masz ?adnego prawa, bo owym w?a?cicielem jest ju? inna osoba, która mo?e sobie nie ?yczy? twojej osoby na stronie jako pomocy technicznej.

1. Mo?e, zosta?o to wykonane p?atnie dla danej strony, a tym w?a?cicielem jest teraz kto inny.
2. Moim zdaniem mo?e we wszystko, bo za to co wzi??e? wynagrodzenie jest aktualnie u?ywane na stronie, za które zap?aci? kas? poprzednik, a pó?niej przekaza? to innej osobie. A dzia?alno?? spo?eczna to jest wiadomo, ?e tak jakby? pracowa? miesi?c w schronisku i wiedzia? ?e nie dostaniesz kasy, a pó?niej zg?osi? si? po pieni?dz?, albo zwrot mojej pracy fizycznej i czasu. Moim zdanie bez sensu i nie za bardzo mo?liwe.

Poszukaj gdzie? mo?e na forach prawnych, bo tutaj np. mój wpis jest tylko ocen? z mojej strony, a nie porad? prawn?.

Pozdrawiam
Edytowane przez piotrek199214 dnia 14.02.2011 16:46:00
Pomog?em Ci? Wystarczy podzi?kowa? i oznaczy? post jako pomocny pomogl[1]_1.png
Tanie tworzenie wtyczek, masz problem napisz.

www.piocom.eu
LG Fan
Nie mam problemu z dzia?alno?ci? "spo?eczn?", nie chce za ni? ?adnego wynagrodzenia. Tu akurat problem jest najmniejszy, a w?a?ciwie go nie ma. Nie mam zastrze?e? co do u?ywania dalej strony nawet je?li zostanie zmieniona w jakikolwiek sposób forma tej dzia?alno?ci.
Chodzi mi jedynie o takie sprawy jak
- usuni?cie ze stopki moich danych jakby nie by?o jestem twórc? w?a?nie tego konkretnego thema
- zmiany w kodowaniu nie których plików /cho? tutaj te? nie b?d? si? upiera? zbytnio/
Wydaje mi si? ?e jak kto? kupi? sobie Mercedesa to nie ma prawa do u?ywania jego loga w innych celach. No oczywi?cie mog? si? myli? co do mojej sprawy i dlatego chcia?bym pozna? opinie innych osób.
Edytowane przez LG Fan dnia 15.02.2011 10:01:12

www.secretland.net.pl
oronsko
LG Fan napisa?/a:
Nie mam problemu z dzia?alno?ci? "spo?eczn?", nie chce za ni? ?adnego wynagrodzenia.Tu akurat problem jest najmniejszy, a w?a?ciwie go nie ma.Nie mam zastrze?e? co do u?ywania dalej strony nawet je?li zostanie zmieniona w jakikolwiek sposób forma tej dzia?alno?ci.
Chodzi mi jedynie o takie sprawy jak
- usuni?cie ze stopki moich danych jakby nie by?o jestem twórc? w?a?nie tego konkretnego thema
- zmiany w kodowaniu nie których plików /cho? tutaj te? nie b?d? si? upiera? zbytnio/
Wydaje mi si? ?e jak kto? kupi? sobie Mercedesa to nie ma prawa do u?ywania jego loga w innych celach.No oczywi?cie mog? si? myli? co do mojej sprawy i dlatego chcia?bym pozna? opinie innych osób.

A mia?e? umow? z poprzednim w?a?cicielem?
Poczytaj sobie o prawach autorskich (odpowiednia ustawa).

Je?li mia?e? umow?, a w niej napisane o przekazaniu osobistych praw autorskich na rzecz zamawiaj?cego, to nowy w?a?ciciel "jest na prawie".
Natomiast, gdy mia?e? zapis mówi?cy, ?e przekazujesz tylko prawa maj?tkowe, a prawa osobiste zostaj? Twoje, to NOWY powinien zostawi? informacje o prawach autorskich (je?li nie na wy?wietlonej witrynie to na pewno w kodzie strony o ile takie umie?ci?e?).
Edytowane przez oronsko dnia 14.02.2011 21:30:07
Je?li pomog?em, kliknij "POMÓG?" Wink
user.jpg

http://www.oronsko.info
jantom
Czyli cofamy si? do punktu wyj?cia - wszystko zale?y od tego, co koledzy ustalili pomi?dzy sob? na pocz?tku wspó?pracy. Je?li nie ustalili - to witamy w pierwszej, drugiej, tysi?cznej i jeszcze kolejnej przepychance o prawa autorskie.

http://jantom.info
oronsko
jantom napisa?/a:
Czyli cofamy si? do punktu wyj?cia - wszystko zale?y od tego, co koledzy ustalili pomi?dzy sob? na pocz?tku wspó?pracy. Je?li nie ustalili - to witamy w pierwszej, drugiej, tysi?cznej i jeszcze kolejnej przepychance o prawa autorskie.

Masz racj?, ale pami?tajmy te? o tym, ?e wszelkie sprawy niezapisane w umowie reguluje ustawa o prawach autorskich i kodeks cywilny (umowa o dzie?o czy zlecenie).
Je?li pomog?em, kliknij "POMÓG?" Wink
user.jpg

http://www.oronsko.info
jantom
Gar?? orzechów przeciwko dolarom, ?e nie spisano jakiejkolwiek umowy, o ustaleniu jej rodzaju nie wspominaj?c.
ustawa o prawach autorskich

Czego nie neguj?, ale ?eby móc j? zastosowa?, nale?y ustali? w?a?ciciela.

http://jantom.info
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl