ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 17

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

JazOOn
25.06.2025 23:43:19
Dziadziejemy jantom...

jantom
23.06.2025 21:37:31
Z ciekawo?ci pogrzeba?em w historii i jest gorzej ni? my?la?em. Skórka Nadzieja ma ju? 17 lat.

jantom
23.06.2025 21:33:12
... troch? zasiedzia?o Wink

jantom
23.06.2025 21:32:38
Cecha tego, jak z 20+ lat temu pisano strony - tabelki wsz?dzie, szczególnie do tworzenia uk?adów stron. PF d?ugo by? wierny tej tradycji. A obecny szablon Supportu napisa?em z 15 lat temu i chyba mu

Zbigniew@
22.06.2025 17:50:03
Dlaczego forum jest dost?pne tylko dla 10% ludzi? Poniewa? wi?kszo?? osób korzysta z internetu na urz?dzeniach mobilnych.

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
Nivo Slider Panel - jQuery Image Slider w panelu
aszynka
Witam serdecznie forumowiczów, zrobi?em sobie ostatnio prost? stronk? w PHP Fusion v7 i chcia?bym doda? Nivo Slider (nivo.dev7studios.com) do panela powitalnego, ale jestem strasznie blady w takich rzeczach i nie wiem jak sie za to zabrac. Bardzo prosze o pomoc.

PW od moderatora:
  1. Zmiana nazwy tematu - hoopak 06.04 - 17:24
  2. Przeniesienie tematu - hoopak 06.04 - 17:25

Edytowane przez Pieka dnia 06.04.2011 19:04:51

W?cibski Go??
Dodany dnia 06.09.2025 14:38:24
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
Chemikpil
Ogólnie to masz wszystko ?adnie opisane u nich na stronie, ale skoro niema tam sposobu dla PHP-Fusion to zaraz to ogarniemy. Zak?adam ?e znasz podstawy CSS bo zaimplementowaniu panelu, samemu trzeba reszt? ustawi?.

Nie napisa?e? jak? masz skórk? wi?c ja robi?em to na Gillette, ale nie powinno by? problemu z implementacj? w innej. Dobra jazda :)

1. Po ?ci?gni?ciu paczki i jej rozpakowaniu, kopiujemy pliki
jquery.nivo.slider.pack.js
nivo-slider.css

do katalogu includes.
2. Teraz musimy doda? te pliki tak by slider móg? zadzia?a?. Wykorzystam tu OH (dzi?ki Pieka :)). Tworzymy nowy panel, wklejamy do niego ten kod:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

... zapisujemy i w??czamy.
3. Zdj?cia, które maja si? przewija?, wrzucamy do katalogu images/nivo (katalog nivo musisz utworzy?).
4. W PA w miejscu gdzie umieszczamy tre?? panelu powitalnego ustawienia->g?ówne umieszczamy ten kod zamiast starego (UWAGA!!! jest to kod proponowany przez twórce, wi?c tu musisz go rozkmini? sam i doda? taki jaki chcesz, ten dodajemy dla sprawdzenia czy panel zadzia?a):

Ja nie nadawa?em twardych ?cie?ek do obrazków, ale ty mo?esz.
5. Teraz musimy doda? kod CSS do pliku styles.css naszej skórki, u mnie to themes/Gillette/styles.css:

6. Na sam koniec musimy uruchomi? nasz slider. Przyk?adowa metoda na stronie twórcy mówi ?e ten kod:

umieszczamy w sekcji head naszej strony czyli pliku header.php, jednak ja jestem zwolennikiem czysto?ci kody i lepiej jest umie?ci? to w osobnym pliku. Zak?adam ?e nie masz ?adnego w?asnego pliku JavaScript wi?c w katalogu skórki utwórz nowy plik np. nivo-slider.js, umie?? w nim ten kod:

i zapisz.
By doda? plik do sekcji head naszej strony ponownie skorzystamy z OH. Musimy wi?c podda? edycji nasz wcze?niej utworzony panel i w miejsce starego kodu wklei? ten:
. Ponownie zapisujemy panel.

Ogólnie to wszystko, pozostaje kwestia kodu CSS dla przycisków prev i next, oraz dla paginacji obrazków (1,2,3,... etc). Pozostawiam to dla Ciebie cho?by jako ?wiczenie, w ko?cu jak chcesz si? nauczy? inaczej ni? przez praktyk?.
U mnie zadzia?a?o, lecz nie posiadam w?asnej strony testowej w sieci wi?c nie mog? Tobie udowodni? :)
Pozdro.
Edytowane przez Chemikpil dnia 13.04.2011 22:19:42
Nie pisa? na GG i PW w sprawach technicznych!
ChemikPil - blog (w nowej ods?onie) | ChemikPIL - My twitter

www.chemikpil.pl
Pieka
Michal, a nie lepiej podac to, co ma byc w header w formie panela? Nie bedzie musial grzebac w plikach.
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
Chemikpil
Pieka napisa?/a:
Michal, a nie lepiej podac to, co ma byc w header w formie panela? Nie bedzie musial grzebac w plikach.

Mówisz o OH? Mo?na wtedy wygl?da?o by to tak:
1. Tworzymy nowy panel i umieszczamy w nim ten kod:

Zapisujemy i w??czamy :).
Edytowane przez Pieka dnia 13.04.2011 20:48:33

www.chemikpil.pl
Pieka
Warto wkomponowac to w tresc pierwszego Twojego posta, bo bedzie balagan Wink
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
Chemikpil
Mini-tutorial poprawiony Smile W sumie lepiej wygl?da z OH, o którym zawsze zapominam ;/

www.chemikpil.pl
aszynka
Dziala jak marzenie! Dzieki wielkie Grin Po zgrzewce piwa Wam wisz? Pfft

Klubowo
Hmm..zrobi?em tak jak opisywa? Chemikpil,i nie wy?wietla si?... Shock

Moja strona www.[cenzura]

Prosz? o pomoc bo próbowa?em ju? chyba wszystkiego... Frown
Edytowane przez Pieka dnia 08.07.2011 23:24:07

Gismo_PL
Zacznij najpierw od porz?dku w swoim kodzie. Nawali?e? kilkukrotnie odwo?ania do tych samych plików skryptowych i styli, ?e a? mi si? odechciewa dalszego przegl?dania. Rób z g?ow? pewne modyfikacje a nie bezmy?lnie kopiujesz i wklejasz gdzie popadnie z my?l?, ?e mo?e zadzia?a.

http://fsong.pl
Klubowo
Zacznij najpierw od porz?dku w swoim kodzie. Nawali?e? kilkukrotnie odwo?ania do tych samych plików skryptowych i styli, ?e a? mi si? odechciewa dalszego przegl?dania. Rób z g?ow? pewne modyfikacje a nie bezmy?lnie kopiujesz i wklejasz gdzie popadnie z my?l?, ?e mo?e zadzia?a.

Pewnie akurat wtedy by?e? na mojej stronie jak próbowa?em kombinowa? po omacku. Pfft

Sprawa wygl?da?a prosto,w ostatnim kodzie który poda? Chemikpil zmieni?em "gillette" na "Gillette" i dzia?a.

Panel ?miga na 7.02.00. Smile

Pieka
I stad wniosek, ze warto stosowac okreslone stale, w tym przypadku THEME zamiast THEMES.
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
Chemikpil
Pieka napisa?/a:
I stad wniosek, ze warto stosowac okreslone stale, w tym przypadku THEME zamiast THEMES.

Dok?adnie. Kod w moim po?cie zosta? ju? poprawiony Smile

www.chemikpil.pl
Pieka
Tylko wywal tego slasha Wink
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
Chemikpil
Chemikpil napisa?/a:
Ogólnie to masz wszystko ?adnie opisane u nich na stronie, ale skoro niema tam sposobu dla PHP-Fusion to zaraz to ogarniemy. Zak?adam ?e znasz podstawy CSS bo zaimplementowaniu panelu, samemu trzeba reszt? ustawi?.

Nie napisa?e? jak? masz skórk? wi?c ja robi?em to na Gillette, ale nie powinno by? problemu z implementacj? w innej. Dobra jazda :)

1. Po ?ci?gni?ciu paczki i jej rozpakowaniu, kopiujemy pliki
jquery.nivo.slider.pack.js
nivo-slider.css

do katalogu includes.
2. Teraz musimy doda? te pliki tak by slider móg? zadzia?a?. Wykorzystam tu OH (dzi?ki Pieka :)). Tworzymy nowy panel, wklejamy do niego ten kod:

... zapisujemy i w??czamy.
3. Zdj?cia, które maja si? przewija?, wrzucamy do katalogu images/nivo (katalog nivo musisz utworzy?).
4. W PA w miejscu gdzie umieszczamy tre?? panelu powitalnego ustawienia->g?ówne umieszczamy ten kod zamiast starego (UWAGA!!! jest to kod proponowany przez twórce, wi?c tu musisz go rozkmini? sam i doda? taki jaki chcesz, ten dodajemy dla sprawdzenia czy panel zadzia?a):

Ja nie nadawa?em twardych ?cie?ek do obrazków, ale ty mo?esz.
5. Teraz musimy doda? kod CSS do pliku styles.css naszej skórki, u mnie to themes/Gillette/styles.css:

6. Na sam koniec musimy uruchomi? nasz slider. Przyk?adowa metoda na stronie twórcy mówi ?e ten kod:

umieszczamy w sekcji head naszej strony czyli pliku header.php, jednak ja jestem zwolennikiem czysto?ci kody i lepiej jest umie?ci? to w osobnym pliku. Zak?adam ?e nie masz ?adnego w?asnego pliku JavaScript wi?c w katalogu skórki utwórz nowy plik np. nivo-slider.js, umie?? w nim ten kod:

i zapisz.
By doda? plik do sekcji head naszej strony ponownie skorzystamy z OH. Musimy wi?c podda? edycji nasz wcze?niej utworzony panel i w miejsce starego kodu wklei? ten:
. Ponownie zapisujemy panel.

Ogólnie to wszystko, pozostaje kwestia kodu CSS dla przycisków prev i next, oraz dla paginacji obrazków (1,2,3,... etc). Pozostawiam to dla Ciebie cho?by jako ?wiczenie, w ko?cu jak chcesz si? nauczy? inaczej ni? przez praktyk?.
U mnie zadzia?a?o, lecz nie posiadam w?asnej strony testowej w sieci wi?c nie mog? Tobie udowodni? :)
Pozdro.

www.chemikpil.pl
Dudeek
Zrobi?em wszystko zgodnie z instrukcj? i smiga na Google Chrome, lecz w Firefox czy Internet Explorer pokazuj? si? obrazki pod obrazkami, w czym mo?e tkwi? problem?

//wszystko dzia?a
Edytowane przez Dudeek dnia 14.04.2011 17:38:03

djdandi
Mam pytanie dlaczego nie ma obrazków tylko s? napisy Prev i Next.
Da?em obrazki do katalogu mojego thema/images
Pozdrawiam all

http://pogoda.brzanekonline.pl
Konto ukryte
A w ogóle czyta?e? uwa?nie post? Obrazki dodaje si? do folderu images/nivo.
Edytowane przez Pieka dnia 17.07.2011 11:36:00

djdandi
ok to mo?e inaczej chodzi o to ?e jak wejdziesz na stron? http://nivo.dev7s... i najedziesz na obrazek to pojawiaj? si? strza?ki po lewej i po prawej stronie oraz pod spodem jest loader a u mnie tego nie ma zamiast tych obrazków pojawiaj? si? napisy Prev i Next teraz rozumiesz. Wszystko mam zrobione jak podaje instrukcja.
Dodam jeszcze to ?e chc? da? to w theme.php a nie w wiadomo?ci powitalnej.
W theme.php da?em taki kod
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy PHP

Edytowane przez djdandi dnia 17.07.2011 11:41:57
Pozdrawiam all

emil90ck
djdandi napisa?/a:
ok to mo?e inaczej chodzi o to ?e jak wejdziesz na stron? http://nivo.dev7s... i najedziesz na obrazek to pojawiaj? si? strza?ki po lewej i po prawej stronie oraz pod spodem jest loader a u mnie tego nie ma zamiast tych obrazków pojawiaj? si? napisy Prev i Next teraz rozumiesz. Wszystko mam zrobione jak podaje instrukcja.
Dodam jeszcze to ?e chc? da? to w theme.php a nie w wiadomo?ci powitalnej.
W theme.php da?em taki kod
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy PHP

Podaj prawid?ow? lokalizacje plików graficznych :)
Najlepiej podaj ca?y adres wraz z www lub zastosuj zmienne.

http://www.bluemoney.pl
djdandi
No ale przegl?da?em wszystkie pliki które s? podane w instrukcji napisanej przez Chemikpil i nie ma tan nic odno?nie tych strza?ek i tego loadera.
Gdzie powinno umie?ci? si? pliki skórek za??czonych razem z Nivo Slider.
Pozdrawiam all

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl