Zobacz temat
|
PHP-Fusion z wygl?dem mojej istniej?cej strony
|
|
| bapraster |
Dodany dnia 25.05.2011 02:48:03
|
|
Przedszkolak ![]() Postów: 5 v7.00.04Data rejestracji: 25.05.2011 02:28 |
Witam serdecznie wszystkich! By? mo?e moje pytanie b?dzie trywialne dla niektórych ale nie wiem co mam zrobi?. Mam ju? istniej?c? stron? z designem który mi si? podoba i nie chc? go zmienia? natomiast chcia?bym zarz?dza? t? stron? poprzez PHP-Fusion. Mam tu na my?li dodawanie galerii osadzonych w szkielecie mojej strony z moim nag?ówkiem i t?em, tak samo chcia?bym zarz?dza? newsami. Czy jest to mo?liwe? Bardzo prosz? o odpowied? a je?li si? nie da w ten sposób powi?za? mojej strony z fusionem to mo?e kto? b?dzie wiedzia? w jaki sposób mog? uzyska? panel administracyjny do mojej strony, mo?e jaki? inny cms? Na mojej stronie jest sporo galerii i uci??liwe sta?o si? dla mnie ju? dodawanie kolejnych przez tworzenie nowych plików html w których osadzam np simpleviewera, albo ?eby stworzy? nowego newsa to musz? stworzy? kolejny plik html i osadza? go na serwerze za pomoc? totala. Nie wiem czy to konieczne ale moja strona to http://www.aoc.ie dzieli si? ona na 3 dzia?y i w ka?dym z tych dzia?ów jest jakby osobny serwis oferowany, który jest jakby osobn? stron? w ka?dej z tych podstron mam osobne newsy i osobne galerie i tym chcia?bym w?a?nie zarz?dza? za pomoc? takiego panelu administracyjnego. Prosz? mi nie pisa? w odpowiedzi, ?e jestem g?upi i ?ebym si? wzi?? za co? innego ni? robienie stron gdy? jest to dla mnie dosy? nowe zagadnienie i wiem, ?e przy czyjej? pomocy lub cho? wskazaniu drogi dam sobie rad? z tym. Wszystkim ch?tnym mi pomóc z góry serdecznie dzi?kuj?!!! Edytowane przez Pieka dnia 25.05.2011 07:37:55 |
|
|
|
| W?cibski Go?? |
Dodany dnia 24.10.2025 11:12:13
|
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
| IP: localhost | |
| emil90ck |
Dodany dnia 25.05.2011 13:20:06
|
|
Bywalec ![]() Postów: 376 Pomógł: 30 Ostrzeżeń: 3 v7.00.05Data rejestracji: 25.07.2008 13:11 |
Musisz sobie stworzy? skórk? pod PHP-Fusion, nast?pnie zainstalowa? CMS na serwerze i wrzuci? pliki np. do galerii i gotowe ![]() |
|
|
|
| bapraster |
Dodany dnia 25.05.2011 13:31:52
|
|
Ok ale czy mo?esz mi napisa? o tym co? wi?cej? Bo ja ju? mam zainstalowany na serwerze PHP-Fusion i nie wiem jak to po??czy?? W zwi?zku ze skórk? to musz? j? zrobi? tak? ?eby przypomina?a moja stron?? A nie da si? mo?e zrobi? tak ?eby fusion wy?wietla? zawarto?? galerii i newsów w komórce tabeli na stronie albo w jakim? divie? Jak si? zabrac za to mo?e napiszesz mi troch? bardziej ?opatologicznie. Wiadomo?? doklejona: Jak te? napisa?em na pocz?tku moja strona sk?ada si? z trzech ró?nych podstron, czy w zwi?zku z tym musz? stworzy? 3 ró?ne skórki do PHP-Fusiona? Edytowane przez Pieka dnia 25.05.2011 16:20:13 |
|
|
|
| Chemikpil |
Dodany dnia 25.05.2011 14:35:45
|
|
Bywalec ![]() Postów: 999 Pomógł: 54 Data rejestracji: 04.05.2008 21:46 |
A co tobie da bardziej ?opatologiczne wyja?nienie, jak ty nie masz o tym kompletnie zielonego poj?cia. Poczytaj nasz dzia? artyku?ów, jest tam dwucz??ciowy poradnik o skórkach, przejrzyj ju? dost?pne. To jedyna droga.
Nie pisa? na GG i PW w sprawach technicznych!
ChemikPil - blog (w nowej ods?onie) | ChemikPIL - My twitter |
|
|
|
| piterus |
Dodany dnia 25.05.2011 14:48:10
|
|
Bywalec ![]() Postów: 490 Pomógł: 33 v7.02.07Data rejestracji: 19.12.2005 09:29 |
Czy ja dobrze rozumiem, ?e chcesz te trzy strony po??czy? w jedn?? Je?eli tak, to mo?na to zrobi? na przynajmniej dwa sposoby. 1) Zainstalowa? PF w g?ównym katalogu strony i jego podstrony wykorzystywa? do poszczególnych dzia?ów. Aby zachowa? obecny wygl?d to trzeba by wykorzysta? instrukcje wybieraj?ce theme zale?nie od podstrony. 2) Zainstalowa? osobn? instancj? PF dla ka?dej strony tematycznej, czyli w Twoim przypadku jedn? kopi? dla strony po?wi?conej grafice, jedn? dla fotografii i jedn? dal us?ug ?lubnych w osobnych katalogach. Jeden jak i drugi przypadek wymaga zakodowania tych skórek pod PF. Niezbyt przyjazne adresy mo?na maskowa? za pomoc? FRUL, ale niestety z FRULem nie jestem za pan brat, wi?c b?dziesz musia? pokopa?, czy da si? zachowa? podobny styl wpisywania adresów poszczególnych podstron niezale?nie od sposobu zaprz?gni?cia PF do pracy. Piterus World mój blog i miejsce moich eksperymentów. Ubi lex, ibi poena Kontakt przez komunikatory tylko dla znajomych... |
|
|
|
| bapraster |
Dodany dnia 26.05.2011 00:15:25
|
|
No nie wiem czy po??czy? chodzi mi o to by móc z poziomu fusiona dodawa? galerie i newsy do obecnej strony z tym samym wygl?dem jaki obecnie jest na serwerze. Nawet je?li wi?za?o by si? to z zainstalowaniem trzy razy php-fusion dla ka?dej podstrony to i tak mnie to urz?dza. Ale czy mog? publikowa? dane np w poszczególnych komórkach tabeli na stronie? Postaram si? to wyt?umaczyc tak: Loguj? si? do fusiona i publikuj? newsa a ten news jest publikowany tu: http://aoc.ie/wed.../news.html i po klikni?ciu na wybrany wida? jego ca?os? np w takiej postaci: http://aoc.ie/wed...raphy.html Chodzi o to aby ten fusion dzia?a? pod moj? stron? a nie ?eby strona by?a oparta na fusionie. Chc? mie? po prostu CMSa obs?uguj?cego obecn? stron? tak by ?atwiej by?o mi jaadministrowa? Edytowane przez bapraster dnia 26.05.2011 16:36:25 |
|
|
|
| emil90ck |
Dodany dnia 26.05.2011 01:38:00
|
|
Bywalec ![]() Postów: 376 Pomógł: 30 Ostrzeżeń: 3 v7.00.05Data rejestracji: 25.07.2008 13:11 |
bapraster napisa?/a: no nie wiem czy po??czy? chodzi mi o to by móc z poziomu fusiona dodawa? galerie i newsy do obecnej strony z tym samym wygl?dem jaki obecnie jest na serwerze. Nawet je?li wi?za?o by si? to z zainstalowaniem trzy razy php-fusion dla ka?dej podstrony to i tak mnie to urz?dza. Ale czy mog? publikowa? dane np w poszczególnych komórkach tabeli na stronie? Postaram si? to wyt?umaczyc tak: Loguj? si? do fusiona i publikuj? newsa a ten news jest publikowany tu: http://aoc.ie/wed.../news.html i po klikni?ciu na wybrany wida? jego ca?os? np w takiej postaci: http://aoc.ie/wed...raphy.html Chodzi o to aby ten fusion dzia?a? pod moj? stron? a nie ?eby strona by?a oparta na fusionie. Chc? mie? po prostu CMSa obs?uguj?cego obecn? stron? tak by ?atwiej by?o mi jaadministrowa? Przyk?ad który opisa?e? jest jak najbardziej do wykonania pod PHP-Fusion tylko jak pisa?em wcze?niej musisz zrobi? sobie skórk?, która b?dzie odzwierciedla? obecny wygl?d twojej witryny Najlepszym rozwi?zaniem b?dzie chyba 2 opcja podana przez piterus przynajmniej wed?ug mnie ![]() |
|
|
|
| bapraster |
Dodany dnia 26.05.2011 02:46:19
|
|
Ok dzi?ki!!! Skoro to mo?liwe to zabieram si? do nauki tylko jeszcze znajd? gdzie? jak?? instrukcj? do tworzenia skórek!
Edytowane przez bapraster dnia 26.05.2011 16:35:37 |
|
|
|
| Crom |
Dodany dnia 26.05.2011 09:16:03
|
|
Pocz?tkuj?cy ![]() Postów: 103 Pomógł: 15 Ostrzeżeń: 3 Data rejestracji: 26.08.2010 20:59 |
bapraster napisa?/a: ok dzi?ki!!! skoro to mo?liwe to zabieram si? do nauki tylko jeszcze znajd? gdzie? jak?? instrukcj? do tworzenia skórek! Nie chce Ciebie smuci?, ale je?li nie znasz si? kompletnie na PHP, HTML i CSS to nie nauczysz si? tego w dwa dni. Je?li uda Ci si? to zrobi? w ci?gu miesi?ca to mo?esz by? z siebie dumny. Jak b?dziesz przerabia? skórk? pod PHP-Fusion to pami?taj, ?e strony lubi? p?ata? figle i pod jedn? przegl?dark? b?dzie ?adnie, ale pod inn? mo?e by? mas? problemów. |
|
|
|
| bapraster |
Dodany dnia 26.05.2011 16:54:58
|
|
Moz? nie jestem profesjonalist? dlatego zadaj? takie pytania na takim forum, w innym wypadku bym nie pyta? ale nie jestem te? kompletnie zielony. Moja stronka jest zrobiona ca?kowicie przeze mnie od samego pocz?tku zaczynaj?c od wygl?du poprzez osadzenie jej w HTML-u po nadanie stylów CSS, strona prezentuje si? poprawnie i dzia?a zarówno w Chromie, Operze, Mozilli, i Explorerze. Doda?em te? kontakt formy napisany w PHP który wysy?a e-mail bezpo?rednio ze strony na ka?dej podstronie w sekcji Contact_Us. Jak mówi?em nie jestem profesjonalist? ale nie jestem te? osob? która nie jest w stanie si? tego nauczy?. W tej chwili pewnie robi? wszystko troch? na oko?o ale to dla tego, ?e wszystkiego ucz? si? sam. I tego te? si? naucz? bo nie zniech?cam si? zbyt szybko. Fajnie, ?e s? w?ród nas i tacy którzy czuwaj? nad poprawn? pisowni? zda?. S?dzi?em, ?e to forum na temat PHP-FUSION i g?ównym celem jest tu rozwi?zywanie problemów u?ytkowników jakie by one nie by?y a nie szkolenie w celu uzyskania certyfikatu poprawno?ci pisowni. Bez wzgl?du na wielko?? liter my?l?, ?e zdanie brzmi tak samo. Wiadomo?? doklejona: Dzi?ki wszystkim którzy cho? troch? pomogli i wskazali mi drog?, mam tu na my?li: emil90ck oraz piterus. Serdeczne dzi?i Wiadomo?? doklejona: Jednak przerzucam si? na Joomla. Wydaj? si? by? przyjemniejsze i bardziej rozbudowane, jest tez chyba wi?cej plugin-ów. A poza tym znalaz?em kilka fajnych kursów video do Joomla i ju? wiem jak sobie poradzi? z moim problemem za pomoc? tego CMS-a. Jak sko?cz? ch?tnie si? pochwal?. Edytowane przez bapraster dnia 27.05.2011 02:52:29 |
|
|
|
| Przejdź do forum: |