ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 16

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

JazOOn
25.06.2025 23:43:19
Dziadziejemy jantom...

jantom
23.06.2025 21:37:31
Z ciekawo?ci pogrzeba?em w historii i jest gorzej ni? my?la?em. Skórka Nadzieja ma ju? 17 lat.

jantom
23.06.2025 21:33:12
... troch? zasiedzia?o Wink

jantom
23.06.2025 21:32:38
Cecha tego, jak z 20+ lat temu pisano strony - tabelki wsz?dzie, szczególnie do tworzenia uk?adów stron. PF d?ugo by? wierny tej tradycji. A obecny szablon Supportu napisa?em z 15 lat temu i chyba mu

Zbigniew@
22.06.2025 17:50:03
Dlaczego forum jest dost?pne tylko dla 10% ludzi? Poniewa? wi?kszo?? osób korzysta z internetu na urz?dzeniach mobilnych.

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
W?amanie na stron? i rozsy?anie spamu
bilbopl
Otó? w ci?gu miesi?ca zablokowano mi drugi raz konto na boo.pl. Serwis zablokowa? mi je z powodu plików rozsy?aj?cych spam. Panowie z boo.pl zlokalizowali pliki i je usun?li po czym odblokowali mi konto i zalecili upgrade cms-a do najnowszej wersji, tak te? zrobi?em. Dzisiaj problem znów si? pojawi? i znów jest to problem z rozsy?aniem spamu (konto na boo.pl zablokowane w skrzynce mailowej z boo.pl 220 wiadomo?ci zwrotnych)i boo.pl znowu mi zablokowa?o konto. W jaki sposób mo?na zabezpieczy? cms-a przed w?amaniami?
Nie wiem czy to ma co? do rzeczy ale wed?ug licznika odwiedzin strona mia?a ~800 odwiedzin dziennie. I w ci?gu przesz?o 2 lat nic si? ze stron? nie dzia?o.

Wersja PHP-Fusion to 7.02.06 CorePL

Pozdrawiam.

Edit: Has?a po pierwszym ataku pozmienia?em.

Edit2: Przepraszam, poprawiam.

W?cibski Go??
Dodany dnia 06.09.2025 14:39:09
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
bogdan
Niedawno przerabia?em podobny problem.
Trwa?o to kilka dni, a w?a?ciwie jeszcze s? jakie? niedobitki.
Musisz sprawdzi? wszystkie pliki.
Naj?atwiej b?dzie Ci patrze? na ich ostatni? dat? edycji.
Bo oprócz plików dodanych przez bota/hakera, prawdopodobnie b?dziesz mia? dodany kod do plików "index.php" i to w przeró?nych folderach - wtyczek, skórek, includes, nawet w galerii.
Nie szukaj Szcz??cia, lecz dawaj Je innym, a wtedy samo do Ciebie przyjdzie.
Nie ma mnie na GG. Pfft

dysko-patia.eu
bilbopl
Niestety na t? chwil? nie mam dost?pu do ?adnych plików. Boo.pl w takich przypadkach blokuje dost?p tak?e do FTP. Zastanawia?em si? czy to mo?e jaka? luka w PHP-Fusion i jest mo?e jaka? ?atka na taki atak?

bogdan
A przez DirectAdmin nie wejdziesz?
Napisz do nich, wyja?nij, ?e teraz mog? by? nie tylko dodane pliki bota, ale tak?e kody w innych, niech oni sprawdz?, jak Tobie zablokowali tak? mo?liwo??.
To nie koniecznie jest win? PHP-Fusion.
Nie ma mnie na GG. Pfft

dysko-patia.eu
bilbopl
Niestety w ?aden sposób nie mam dost?pu do plików. Panel administracyjny pozwala praktycznie w takiej sytuacji tylko na zadanie pytania do "helpdesku". Nawet niemo?na skorzysta? z maila. Napisa?em ju? do nich aby zlokalizowali problem i go w jaki? sposób rozwi?zali. Poprzednio to pomog?o ale tylko na jakie? 2 tygodnie, wtedy zalecili mi aktualizacj? PHP-Fusion do najnowszej wersji (co oczywi?cie zrobi?em).

Pieka
Na tym hostingu jest dost?p do FTP-a. Co? nam tu ?ciemniasz kolego.
Zrób, co napisa? Bogdan lub zmie? hosting, skoro obecny nie potrafi poprawnie zlokalizowa? problemu. A nie jest to wina wersji 7.02.06, która to jest na t? chwil? za?atana.
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
bilbopl
Pieka napisa?(a):

Na tym hostingu jest dost?p do FTP-a. Co? nam tu ?ciemniasz kolego.
Zrób, co napisa? Bogdan lub zmie? hosting, skoro obecny nie potrafi poprawnie zlokalizowa? problemu. A nie jest to wina wersji 7.02.06, która to jest na t? chwil? za?atana.

Tak jak napisa?em, po zablokowaniu konta na boo.pl serwis blokuje tak?e dost?p do FTP i poczty. S? one widoczne w panelu administracyjnym boo.pl i mo?na przej?? do panelu logowania ale niestety niemo?na si? ju? na nie zalogowa?.

bogdan
Mnie te? pomaga?o usuni?cie "oczywistych" plików, które zosta?y dodane.
Myk jest w tym, ?e to co zosta?o w "indexach" i innych plikach dodane, ponownie po jakim? czasie wywo?uje zamieszanie.
To taka jakby "tylna furtka", któr? nie jest ?atwo namierzy?.
Nie ma mnie na GG. Pfft

dysko-patia.eu
Pieka
No to niech odblokuj?, skoro masz mie? mo?liwo?? co? z tym zrobi?. Bez dost?pu do konta nic nie zdzia?asz.

Chwilowo usu? pliki odpowiedzialne za mailing, czyli:
  1. contact.php
  2. sendmail_include.php
  3. class.smtp.php
  4. class.phpmailer.php

Dora?nie powinno pomóc i da? Ci czas na wyszukanie i neutralizacj? obcego kodu.
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
bilbopl
Panowie z Boo.pl Tak?e mnie poinformowali, ?e usun?li wszystkie podejrzane wpisy z plików, które by?y ostatnio edytowane.
Reasumuj?c: Na t? chwil? postawienie ca?kowicie od nowa PHP-Fusion 7.02.06 zmniejszy?oby ryzyko w?amu/zainfekowaniu plików?

Orientujecie si? mo?e czy stosowanie dziwnej polityki firm hostuj?cych na zasadzie: "za du?o nas obci??asz to si? ciebie pozb?dziemy" Jest prawd?,o której czyta?em ju? na kilku forach?
Zastanawia mnie to poniewa? na boo.pl posiadam 4 aktywne strony (w?a?nie na PHP-Fusion) i na ?adnej z nich niema ?adnych problemów mimo starszych wersji PHP-Fusion. Z tym, ?e na tych stronach jest ~50 odwiedzin dziennie.

Jedyne co mi pozostaje to czeka? do poniedzia?ku, kiedy kto? w boo.pl pracuje Smile W momencie kiedy mi odblokuj? dost?p sprawdz? te wszystkie pliki.

Dzi?ki i pozdrawiam.
Edytowane przez bilbopl dnia 02.03.2013 21:35:14

Pieka
Przejrzyj baz?, a nast?pnie wykonaj jej kopi?/zrzut.
Pó?niej na wszelki wypadek zrób to samo z ca?ym kontem.
Po ww. zmie? wszystkie has?a i wyczy?? konto.

Po wszystkim wrzu? na serwer nowe pliki. Mo?esz zainstalowa? ponownie system i przywróci? kopi? bazy lub od razu j? przywróci?.
Zachowaj stary plik config.php. Po wszystkim wyedytujesz go i zmienisz has?o na nowe (i ewentualnie login).

Opisy tych dzia?a? znajdziesz w tematach dotycz?cych przenoszenia strony.
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
TOM_PL
Mam to samo co kolega bilbopl, pierwsze ataki mia?y miejsce oko?o 22 lutego, jaki? bot nadpisywa? pliki z przedrostkiem WP np.(wp-includes.php) powodowa?o to rozsy?anie ponad 1000 maili dziennie. Wi?c wyczy?ci?em FTP, zaktualizowa?em stron? do v7.02.06, zmieni?em wszystkie has?a i by? spokój do wczoraj a? zablokowali mi konto.
Dzi? dosta?em raport ?e mia?o miejsce rozsy?anie spamu i zdj?li mi blokad?, po zalogowaniu powtórka z rozrywki czyli znów pe?no nadpisanych plików plus wszystkie z g?ównego katalogu edytowane i zainfekowane.

Dodam ?e nigdy nigdzie nie zapisywa?em has?a do FTP u?ywam filezilli,
przed atakiem nic nie modyfikowa?em-zapisywa?em na ftp od wrze?nia.
Moim zdaniem prawdopodobnie jaka? wtyczka mo?e by? dziurawa.
proponuj? wymieni? si? z koleg? informacjami co instalowa? na swojej stronie, bo u mnie jest Shoutbox, Biblioteka E-booków i buton panel.

Oczywi?cie jak by kto? chcia? zobaczy? jak wygl?da ca?o?? to zapraszam http://www.piekar...

bogdan
Ja dzi? mia?em trzeci etap w?amu.
Pierwsze 22.02 - wi?c data zbie?na.
Dzi? akurat mia?em dorzucone pliki w katalogu "administraion" - "wp_config", plus kilka o dziwnym ci?gu znaków, po ró?nych katalogach.
By?y te? przegl?dane/modyfikowane pliki core.
Nie zd??y?o wiele narobi?, bo akurat w??czy?em kompa jak zacz??o "dzia?a?".
By?o to na wersji v7.02.06.
Edytowane przez bogdan dnia 07.03.2013 19:46:11
Nie ma mnie na GG. Pfft

dysko-patia.eu
Pieka
W takim razie nadal masz gdzie? kreta... Plik wp_config to pewnie do Wordpressa Wink
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
bogdan
HA, tylko gdzie?
Wszystkie domeny na czystych plikach.
Dyskopatia, tylko na "starych", ale ju? tak przewleczona na lew? stron?, ?e nie mam poj?cia gdzie by si? gad schowa?.Angry
Nie ma mnie na GG. Pfft

dysko-patia.eu
TOM_PL
Je?li to taki kret jak u mnie na podwórku to nie ma szans go wyt?pi?.
Jak nie znajdziemy dziury to Syzyf nas czeka.

Przypomnia?em jeszcze sobie ?e kilka dni przed atakiem udost?pni?em Shoutbox dla go?ci i w?a?nie tego 22.02 by? te? spam w SB.

A pierwsze maile by?y generowane z pliku //jscripts/tiny_mce/...

Pieka
TinyMCE, je?li kto? nie u?ywa, jak np. ja, najlepiej jak usunie.
W kwestii szukania, nie ograniczajcie si? tylko do katalogu PHP-Fusiona.
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
TOM_PL
Po pierwszym ataku 22.02 zmieni?em nazwe katalogu TinyMCE na inn? i fizycznie na stronie wtyczka nie dzia?a a mimo to wczoraj znów zaatakowa?o Sad

Gutek1806
Przechodzi?em przez to, tylko ze u mnie zacz??o si? to troszk? wcze?niej i trwa?o klika tygodni. Jedyn? rzecz? jak? zmienia?em w ci?gu miesi?ca przed t? akcj? by?a instalacja FusionBoard, problem zosta? usuni?ty, a kole? który mi to naprawia? poleci? bardziej zabezpieczy? formularz rejestracji i kontaktu. Po zastosowaniu ReCaptcha od 3-4 tygodni (odpuka? w niemalowane) spokój.
www.ls-world.pl - Najlepsze mody do Farming Simulator 2015

www.ls-world.pl
Konto ukryte
Jak ?y? z ?wiadomo?ci? ?e Ci? zaraz zaatakuj? nie da si? z tym nic zrobi?? jak ?y? jak si? broni? Smile

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl