ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 16

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

JazOOn
25.06.2025 23:43:19
Dziadziejemy jantom...

jantom
23.06.2025 21:37:31
Z ciekawo?ci pogrzeba?em w historii i jest gorzej ni? my?la?em. Skórka Nadzieja ma ju? 17 lat.

jantom
23.06.2025 21:33:12
... troch? zasiedzia?o Wink

jantom
23.06.2025 21:32:38
Cecha tego, jak z 20+ lat temu pisano strony - tabelki wsz?dzie, szczególnie do tworzenia uk?adów stron. PF d?ugo by? wierny tej tradycji. A obecny szablon Supportu napisa?em z 15 lat temu i chyba mu

Zbigniew@
22.06.2025 17:50:03
Dlaczego forum jest dost?pne tylko dla 10% ludzi? Poniewa? wi?kszo?? osób korzysta z internetu na urz?dzeniach mobilnych.

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
Przebudowa, w?asny uk?ad panelu
Devzan
Witam. Chc? zrobi? w?asny uk?ad portalu opartego na PHP-Fusion, nie ?aden trój/dwukolumnowy, tylko co? nowego, bardziej w poziomej orientacji. z PHP Fusionem nie mia?em do czynienia, a teraz jest to dla mnie nieuniknione, wi?c nie bardzo wiem od czego powinienem zacz??, na co zwraca? uwag? podczas modyfikowania podstawowego stylu. Czym ró?ni? si? themesy od templates w folderze z plikami? Co mam edytowa?, by zmieni? uk?ady, rozstawienie, kolory szablonu na takie, jakie chc??

W?cibski Go??
Dodany dnia 06.09.2025 20:28:43
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
Apis
Ka?dy styl ma w?asny folder (jest nazwany tak jak styl), w którym s? pliki podlegaj?ce modyfikacji. Przede wszystkim theme.php i styles.css. To w nich dokonuje si? modyfikacji wygl?du.

W ka?dym stylu istnieje mo?liwo?? wy??czenia kolumn bocznych i konfigurowania w?asnych paneli, które mog? by? wy?wietlane centralnie a nawet zagnie?d?one jeden w drugim. Potrzebna elementarna wiedza z HTML, CSS i troch? z PHP (poprawno?? kodu, bo najmniejszy b??d np. brak ?rednika, nawiasu, klamry wywala od razu ca?a stron?). Reszta to fantazja autora.
Pozdrawiam. Pomog?em? Kliknij "Pomóg?" Wink
---
?egluga ?ródl?dowa wczoraj, dzi?, jutro

www.zegluga-rzeczna.pl
Devzan
Czyli ogólnie WSZYSTKO jestem w stanie zmieni? w tych dwóch plikach? A co np. z plikami, które odpowiadaj? za header itd.? Tak jak jest to w silnikach forów, np. phpBB2 mamy plik overall_header.tpl i tam jest wszystko, co zwi?zane z gór? forum, ale znajduj? si? tam odniesienia do stylów w .css.

piterus
@Devzan Ale o który header strony tobie chodzi? O górn? cze?? strony, któr? widzi cz?owiek w przegl?darce, czy o header strony zamkni?ty mi?dzy HTMLowymi znaczkami <head> </head>?

Bo je?eli o ten pierwszy, to wszystko masz w pliku theme.php i styles.css danej skórki strony.

W drugim przypadku, je?eli nie masz dobrej znajomo?ci PHP i samej struktury skryptu, to si? nie baw modyfikacj? plików w folderze "themes/templates", bo mo?esz uziemi? ca?kiem stron?. Je?eli chcesz doda? jaki? kod do sekcji <head></head> to mo?na u?y? funkcji "add_to_head()" w nawias wklejaj?c dany kod, zgodny z zasadami zawartymi w temacie: Wstawianie kodu w panelu
tawernatq_admin_1.png Piterus World mój blog i miejsce moich eksperymentów. Ubi lex, ibi poena Kontakt przez komunikatory tylko dla znajomych...

Apis
Devzan napisa?(a):

A co np. z plikami, które odpowiadaj? za header itd.? Tak jak jest to w silnikach forów, np. phpBB2 mamy plik overall_header.tpl i tam jest wszystko, co zwi?zane z gór? forum, ale znajduj? si? tam odniesienia do stylów w .css.

Przecie? w theme.php mamy wp?yw na header, content, footer podobnie jak w phpBB(x), ale modyfikujemy je inaczej (nie przez panel Admina jak phpBB lecz bezpo?rednio na plikach za pomoc? edytora). Ich modyfikacje nale?y prowadzi? umiej?tnie aby nie wprowadzi? b??dów do kodu PHP. Najcz?stsze b??dy to wklejanie ?a?cuchów kodu HTML z cudzys?owami zamiast apostrofów (lub na odwrót) oraz "gubienie" klamer, ?redników i innych znaków w kodzie.

Indywidualny wygl?d strony w PHP Fusion uzyskuje si? poprzez modyfikacj? którego? ze stylów (lub napisanie w?asnego) w?a?nie w tych wskazanych przeze mnie plikach. Innej drogi nie ma. Zajrzyj do moich podpowiedzi: wi?kszo?? dotyczy?a w?asnie modyfikacji wygl?du strony http://www.php-fu...rowstart=0
Edytowane przez Apis dnia 15.05.2016 09:18:57
Pozdrawiam. Pomog?em? Kliknij "Pomóg?" Wink
---
?egluga ?ródl?dowa wczoraj, dzi?, jutro

www.zegluga-rzeczna.pl
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl