Zobacz temat
Przebudowa, w?asny uk?ad panelu
|
|
Devzan |
Dodany dnia 09.05.2016 21:33:22
|
![]() Przedszkolak ![]() Postów: 2 Data rejestracji: 13.07.2010 19:26 |
Witam. Chc? zrobi? w?asny uk?ad portalu opartego na PHP-Fusion, nie ?aden trój/dwukolumnowy, tylko co? nowego, bardziej w poziomej orientacji. z PHP Fusionem nie mia?em do czynienia, a teraz jest to dla mnie nieuniknione, wi?c nie bardzo wiem od czego powinienem zacz??, na co zwraca? uwag? podczas modyfikowania podstawowego stylu. Czym ró?ni? si? themesy od templates w folderze z plikami? Co mam edytowa?, by zmieni? uk?ady, rozstawienie, kolory szablonu na takie, jakie chc?? |
|
|
W?cibski Go?? |
Dodany dnia 06.09.2025 20:28:43
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
![]() |
IP: localhost | |
Apis |
Dodany dnia 10.05.2016 22:48:17
|
![]() Bywalec ![]() Postów: 433 Pomógł: 58 Ostrzeżeń: 1 ![]() Data rejestracji: 20.12.2005 22:26 |
Ka?dy styl ma w?asny folder (jest nazwany tak jak styl), w którym s? pliki podlegaj?ce modyfikacji. Przede wszystkim theme.php i styles.css. To w nich dokonuje si? modyfikacji wygl?du. W ka?dym stylu istnieje mo?liwo?? wy??czenia kolumn bocznych i konfigurowania w?asnych paneli, które mog? by? wy?wietlane centralnie a nawet zagnie?d?one jeden w drugim. Potrzebna elementarna wiedza z HTML, CSS i troch? z PHP (poprawno?? kodu, bo najmniejszy b??d np. brak ?rednika, nawiasu, klamry wywala od razu ca?a stron?). Reszta to fantazja autora. |
|
|
Devzan |
Dodany dnia 11.05.2016 09:27:43
|
![]() Przedszkolak ![]() Postów: 2 Data rejestracji: 13.07.2010 19:26 |
Czyli ogólnie WSZYSTKO jestem w stanie zmieni? w tych dwóch plikach? A co np. z plikami, które odpowiadaj? za header itd.? Tak jak jest to w silnikach forów, np. phpBB2 mamy plik overall_header.tpl i tam jest wszystko, co zwi?zane z gór? forum, ale znajduj? si? tam odniesienia do stylów w .css. |
|
|
piterus |
Dodany dnia 11.05.2016 18:37:12
|
![]() Bywalec ![]() Postów: 490 Pomógł: 33 ![]() Data rejestracji: 19.12.2005 09:29 |
@Devzan Ale o który header strony tobie chodzi? O górn? cze?? strony, któr? widzi cz?owiek w przegl?darce, czy o header strony zamkni?ty mi?dzy HTMLowymi znaczkami <head> </head>? Bo je?eli o ten pierwszy, to wszystko masz w pliku theme.php i styles.css danej skórki strony. W drugim przypadku, je?eli nie masz dobrej znajomo?ci PHP i samej struktury skryptu, to si? nie baw modyfikacj? plików w folderze "themes/templates", bo mo?esz uziemi? ca?kiem stron?. Je?eli chcesz doda? jaki? kod do sekcji <head></head> to mo?na u?y? funkcji "add_to_head()" w nawias wklejaj?c dany kod, zgodny z zasadami zawartymi w temacie: Wstawianie kodu w panelu ![]() |
|
|
Apis |
Dodany dnia 15.05.2016 09:12:00
|
![]() Bywalec ![]() Postów: 433 Pomógł: 58 Ostrzeżeń: 1 ![]() Data rejestracji: 20.12.2005 22:26 |
Devzan napisa?(a): A co np. z plikami, które odpowiadaj? za header itd.? Tak jak jest to w silnikach forów, np. phpBB2 mamy plik overall_header.tpl i tam jest wszystko, co zwi?zane z gór? forum, ale znajduj? si? tam odniesienia do stylów w .css. Przecie? w theme.php mamy wp?yw na header, content, footer podobnie jak w phpBB(x), ale modyfikujemy je inaczej (nie przez panel Admina jak phpBB lecz bezpo?rednio na plikach za pomoc? edytora). Ich modyfikacje nale?y prowadzi? umiej?tnie aby nie wprowadzi? b??dów do kodu PHP. Najcz?stsze b??dy to wklejanie ?a?cuchów kodu HTML z cudzys?owami zamiast apostrofów (lub na odwrót) oraz "gubienie" klamer, ?redników i innych znaków w kodzie. Indywidualny wygl?d strony w PHP Fusion uzyskuje si? poprzez modyfikacj? którego? ze stylów (lub napisanie w?asnego) w?a?nie w tych wskazanych przeze mnie plikach. Innej drogi nie ma. Zajrzyj do moich podpowiedzi: wi?kszo?? dotyczy?a w?asnie modyfikacji wygl?du strony http://www.php-fu...rowstart=0 Edytowane przez Apis dnia 15.05.2016 09:18:57 |
|
Przejdź do forum: |